8 fouten in je eerste jaar bloggen (maak ze niet)!

Sharp Ben avatar

In:

Door de jaren heen heb ik wel een stuk of wat blogs zien opstarten. Sommige blogs nemen meteen een hoge vlucht. Andere blijven steken in het beginstadium of bloeden dood na een korte succesperiode. Als het misloopt is de oorzaak vaak te zoeken bij fouten in je eerste jaar bloggen. Men weze gewaarschuwd!

8 jammere fouten in je eerste jaar bloggen

Meteen toch maar even zeggen dat niet elk van deze fouten even dramatisch hoeft te zijn. Het hangt er maar van af wat je wil bereiken met je blog

1. Niet lang genoeg nagedacht bij de start van je blog

Ik kom er keer op keer op terug. Een serieus (succesvol) blog begint met een stevig potje brainstormen. En dan heb ik het niet alleen over de naam van je blog. Dus, kom even los van al die shiny blogs die je de ogen uitsteken en ga zitten. Laat de volgende vragen door je hoofd spoken:

  1. Wat is het (uiteindelijke) doel van je blog, wat wil je bereiken?
  2. Waar wil je over bloggen?
  3. Is er iets waarmee je blog zich zal kunnen onderscheiden van duizenden andere blogs?
  4. Heb je genoeg tijd om te bloggen?

Je moet op deze vragen misschien niet direct vanaf dag één een pasklaar antwoord hebben. Maar staat “succes in het bloggen” voor jou zowat gelijk met “veel bezoekers en lezers“, dan kan je toch maar beter een beetje voorbereidend werk doen. Zeker als het ook nog eens snel moet gaan.

2. De verkeerde niche gekozen

Snel groeien, dat doe je vandaag door te kiezen voor een duidelijke blogniche, een centraal thema voor je blog. Het onderwerp waar het gros van je berichten over gaat, hoeft niet je passie, noch je specialiteit te zijn. Het helpt uiteraard wel als je een meer dan gezonde interesse hebt voor alles wat zich in je niche afspeelt.

Kiezen voor een onderwerp dat populair en nuttig is, lijkt misschien fijn. Als je er verder niks mee hebt, dan raak je er ook veel te snel over uitgepraat. Bovendien, de passie en kunde moet welhaast van het scherm spatten wil je een publiek bereiken. Dat is lastig te verwezenlijken als je voortdurend hebt over dingen waar je niet echt warm voor loopt. In no time staat je blog vol met zielloze artikels die niemand echt wat bijbrengen.

Bonustip: op zoek naar een blogniche die bij je past? Denk eens aan de onderwerpen die je onlangs uren aan een stuk hebt gegoogeld. Zit daar geen potentieel topic voor je blog tussen?

3. Geen flauw benul hebben hoe je je blog hoger in Google krijgt

Is je blog makkelijk vindbaar in Google, dan ben je min of meer verzekerd van een vaste stroom bezoekers. Je regelt dat onder meer door vaak te bloggen om en rond hetzelfde onderwerp. Verder volgen hier enkel tips die je als beginner op weg helpen.

4. Geen back-up voor je blog voorzien

In het eerste jaar van je bloggen ga je flink aan het stoeien met WordPress (of met andere blogsoftware). Kijken wat mooi is, prutsen met diverse instellingen, experimenteren met plugins,… Allemaal heel leuk, maar er kan al eens wat grondig in de war lopen. En dan is het handig als je middels een back-up alles in zijn oorspronkelijke glorie kan herstellen.

Je zou niet de eerste blogger zijn die met een muisklik dagen werk naar de verdoemenis helpt zonder mogelijkheid op herstel.

Dus, zorg dat je een back-up van je blog kan maken. Het spreekt voor zich dat je dan ook enig idee moet hebben hoe je zo’n reservekopie terugplaatst. Oh ja: het is in dit soort gevallen dat je gaat appreciëren dat je wat meer betaalde voor de hosting van je blog

5. Te weinig je eigen ding gedaan

Bloggen is an sich niet eens zo moeilijk. Opvallen tussen duizenden andere blog(ger)s is dat wel. Hoe doe je dat? Alvast niet door je lezers nog meer van hetzelfde te bieden. Het is goed om af en toe eens te kijken naar wat (elders) aanslaat, hoe anderen het aan boord leggen met hun publiek. En zo nu en dan een waardevolle blogtip meepikken is ook nooit weg.

Maar probeer toch in de eerste plaats te kijken naar wat jijzelf leuk vindt om te doen. Die verdomde passie, weet je wel. Denk out of the box. Geniet van wat je aan het doen bent!

Dat is zowat de beste garantie voor een blog dat niet wegzinkt in de massa.

6. Te weinig geduld gehad

Het internet telt nogal wat spookblogs; ooit met veel geestdrift begonnen, maar nog voor ze überhaupt een rol van betekenis konden spelen alweer in de steek gelaten. De betrokken bloggers dachten misschien dat ze een blog er wel even konden bijnemen. Of ze hadden gehoopt snel rijk te worden, wie weet.

Ja, een blog met enige naam en faam opbouwen, dat kost wat tijd in het drukbevolkte landschap anno 2019. Hoeveel tijd heb je dan nodig? Moeilijk te zeggen. Veel hangt er namelijk van af hoeveel tijd jij nodig hebt om pakweg  een 50-tal degelijke artikels – over jouw onderwerp – af te leveren. En “degelijk” staat hier voor “beter”, “anders”, “nieuwer”, “uitgebreider”, “frisser”, “makkelijker”,,… dan datgene wat er tot nu toe te vinden is.

7. Te lang gewacht om te gaan bloggen op een eigen domein

Nog zo’n klassieker! Een fatsoenlijk blog hoort thuis op een eigen domeinnaam. Helemaal gratis bloggen hoort thuis in de proeftuin en nergens anders. Eens duidelijk is dat het je menens is met dat blog, bouw het dan niet uit op een plek waar je niet alle touwtjes zelf in handen hebt!

8. Te lang stilgestaan bij al bij al pietluttige details

Wie een blog start merkt snel dat je ontzettend veel tijd kan verdoen aan kleine details. Geen halszaken, maar als je niet oppast kunnen ze voor serieuze vertraging bij je blogavontuur of er zelfs voor zorgen dat je beginnersenthousiasme langzaam wegebt. Laat dat niet gebeuren.

Beste blogger, zet in godsnaam je blog online, schrijf artikels en bekommer je later – beetje bij beetje – om de laatste details.

Zo, wat mij betreft zijn dit de meest voorkomende fouten in je eerste jaar bloggen. Ik vergeet er waarschijnlijk nog wel een paar…


Meer van dat?

 

photo credit: JASElabs via photopin cc

Category:

Comments

3 reacties op “8 fouten in je eerste jaar bloggen (maak ze niet)!”

  1. Charlotte avatar

    Haha, ik heb er flink wat gemaakt: 1, 2, 5 en 7. Eigenlijk had ik bij het switchen naar een eigen domein ook een betere naam moeten kiezen…

  2. Nicole Orriëns avatar

    Toch zie ik succesvolle bloggers met een domeinnaam met blogspot.com of wordpress.com. Ik ben het met je eens dat een .nl of een .com domein professioneler overkomt, en ik zou dat ook altijd adviseren. Maar het wonderlijke vind ik dat ook mensen met een blogspot.com domein succesvol kunnen zijn als blogger! En knap van hen : )

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Een reden temeer om toch maar op een eigen domein te gaan bloggen. Nu leg je als blogger te zeer je lot in handen van de gratis blogdiensten. Je maakt hén slapend rijk, terwijl jij als blogger er toch niet het maximum uit kan halen…

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *