Ik krijg zo nu en dan de vraag hoe ik erin slaag om telkens met nieuwe artikels te komen. Jarenlang zette ik inderdaad gemiddeld 2 à 3 artikels per week online. We moeten er niet flauw over doen: jouw dienaar is zowat bezeten door zijn blogonderwerpen; hij heeft bovendien de luxe om zeer veel tijd te kunnen besteden aan zijn hobby. Dat helpt natuurlijk. En er is nog een geheim wapen: de braindump.
Leestijd: ca. 7 minuten
Wat is de braindump?
Het probleem van veel bloggers? Ze hebben te veel ideeën, maar te weinig tijd om er per direct mee aan de slag te gaan. Bijgevolg schopt een flink deel van die geniale invallen het nooit tot een blogpost. Waar of niet?
De braindump is simpelweg de centrale plaats waar je systematisch al je ideeën, je invallen, je to-do’s, je stukjes inspiratie, enzovoort noteert en bewaart om er later mee aan de gang te gaan. Die braindump is/wordt in feite jouw extern geheugen.
Als blogger gebruik je de braindump in het stadium vóór je aan de blogplanner toekomt.
Overigens kan je het principe van “breindumpen” niet alleen in je bloggen gebruiken. Ook op je werk en in je privéleven kan het goede diensten bewijzen.
Waarom elke blogger een braindump moet gebruiken
Iedereen die al eens een (geniaal) idee heeft proberen vast te houden “voor later” heeft dit al tot scha en schande ondervonden. Het menselijk brein is niet gemaakt om creatieve ideeën langer dan pakweg 2 minuten vast te houden. Als je dat toch probeert te doen, merk je snel hoeveel nutteloze energie je dat eigenlijk kost. En dan nog heb je geen enkele garantie dat je die paar dingen inderdaad ook echt kan onthouden!
Maak je hoofd leeg en zet je gedachten, ingevingen, flitsen en niet te vergeten zaken op papier. Doe dat consequent en je ondervindt er zeker de voordelen van:
- Meer rust in het hoofd: nu je weet dat de dingen die van tel zijn inderdaad ergens genoteerd staan (waar je ze op ieder moment kan raadplegen mocht dat nodig zijn). De kans dat je dingen gewoon vergeet is een stuk kleiner. Zo kan je je beter focussen op je activiteiten in het hier en nu.
- Minder tijdverlies tijdens het bloggen zelf: al was het alleen al maar omdat zo’n braindump – als het goed is – voorgoed komaf maakt met de vraag: “Waar moet ik over bloggen?” Een beetje afhankelijk van hoe je je systeem opzet, liggen je kattebelletjes, notities en andere inspiratiebronnen voor je artikels meteen onder handbereik. Het is een kwestie van gaan zitten en starten.
- Meer (en betere?) ideeën: dat is het gevolg van een betere focus én een vrijer hoofd. Omdat je je brein niet (of toch een stuk minder) moet belasten met het vasthouden van informatie, zie je meer dingen om je heen, kan je creatiever zijn. Ook omdat je weet dat er jou een systeem ter beschikking staat om elke inval te capteren, inventariseren én desgevallend ook weken of maanden nadien nog terug te vinden.
Hoe je braindump (voor je blog) opzetten?
Natuurlijk kan je je braindump onderbrengen in een notitieboekje of kladblok. Bedenk je echter wel dat zo’n braindump pas echt efficiënt en nuttig wordt als je ‘m ook altijd bij je hebt. Aan de vooravond van 2020 zou ik er toch voor kiezen om een digitale oplossing te zoeken. Er zijn heel wat gratis digitale notitie apps te vinden. Ik lijstte er enkele op die erg handig werken op een smartphone; iets wat mijn cruciaal lijkt als je wil dat het ook echt wat wordt met die braindump.
Ik ben er mij van bewust dat het opzetten van een goede braindump heel persoonlijk is. Ikzelf ben nogal fan van Trello. Van oorsprong is dit een project management tool (bedoeld om makkelijk met meerdere mensen aan eenzelfde project te werken), maar je kan het dus perfect op je eentje gebruiken.
Trello is een uiterst flexibele tool die werkt aan de hand van borden met daarop lijstjes, opgebouwd uit verschillende kaartjes. Die kaartjes – waaraan je indien gewenst nog een boel extra info kan hangen – kan je naar hartenlust verplaatsen naar de verschillende lijsten. En aldus kan Trello prima dienstdoen als efficiënte blogplanner.
Ben je nog creatiever ingesteld en heb je meer nood aan flexibiliteit qua indeling van je digitale werkplek, dan is ook Milanote een goede oplossing.
Gebruik je Trello als informatiesysteem voor je blog, dan zou je ervoor kunnen kiezen om gewoon een extra lijst aan te maken voor je braindump. Dat kan handig zijn, maar heb je een echt lange breindump dan is het misschien beter om die dumplist op een apart Trello-bord te plaatsen.
Zo zou je – bijvoorbeeld – een de dumplist al een ietsje verder kunnen opsplitsen. Door er bijvoorbeeld aparte lijsten op na te houden voor de verschillende contentcategorieën op je blog, of door de items rond promotie en pr voor je blog apart te houden van de content en de technische issues van je blog.
De braindump effectief gebruiken (bij je bloggen): 5 tips
1. Train jezelf om de braindump te gebruiken
Vooral in het begin kan het lastig zijn om dingen ook echt systematisch te gaan opschrijven. We denken nog te vaak: “Dat onthoud ik wel even,” of “Dat schrijf ik straks wel op!” Maar van uitstel komt te vaak afstel en dus schrijf je alles maniakaal op.
Alles?? Nou ja, alles waar je aan denkt, dingen die jij moet doen, waar jij mee aan de slag moet en wat niet hier en nu kan gebeuren.
Open je braindump (en je informatiesysteem) ook dagelijks. Puur het raadplegen kan al zorgen dat je aan andere zaken denkt (die je meteen ook maar aanvult)!
In den beginne lijk je neurotisch, maar na verloop van tijd wordt dat noteren een soort automatisme dat ook een zekere rust met zich meebrengt.
2. Maak een onderscheid tussen ongeordende items en items waar je al mee aan de slag bent
Het is niet aan mij om te bepalen hoe jouw braindump eruit moet zien. Maar alleen een ellenlange lijst met ongeordende stuff alleen helpt je ook niet veel verder. Om goed te zijn zouden je items een verder proces moeten kunnen doorlopen (van los, knotsgek idee tot een knaller van een gepubliceerd artikel in dit geval), of toch minstens verder gesorteerd moeten kunnen worden.
Cruciaal is dat je een systeem op poten zet dat je helpt het overzicht te bewaren; je snel inzicht geeft in datgene wat nog moet gebeuren, waar eventueel al mee aan de slag gegaan is en wat al afgerond is.
3. Overloop je braindump regelmatig
Nogmaals, een lange lijst aanhouden alleen helpt je niet. Je moet uiteindelijk beslissen of je daadwerkelijk met de neergepende items aan de gang gaat. Niet alles is uitvoerbaar en niet elke inval is inderdaad de moeite van het exploreren waard. En hoewel je er altijd moet voor oppassen om bepaalde items uit je dumplist te vroeg te verwijderen, kan dat natuurlijk altijd wel.
Voor sommige items heb je misschien nu al ideeën voor de verdere uitwerking. Misschien moet je sommige items – die soms slechts bestaan uit enkele haastig neergesmeten woorden – nog wat verder verduidelijken voor jezelf. Kwestie van ook binnen enkele weken of maanden nog te weten wat je precies bedoelde…
Eens je zo’n item uit je dumplist hebt gehaald (voor een aanvulling of bewerking) lijkt het mij raadzaam om het bewuste item definitief uit de breindump te halen. Je wil immers niet dat je braindump te groot wordt en het is niet handig als je projecten die al wat verder gevorderd zijn moet gaan zoeken in de braindump. Heb je een apart Trello-bord voor je dumplist? Het is geen probleem om je pas bewerkt kaartje over te brengen naar een ander Trello-bord.
Dergelijke activiteiten kan je tussendoor doen als je dat wil. Kijk ik naar mezelf dan merk ik dat ik er baat bij heb om de zaak eens per week te overlopen. Een kwartiertje, meer tijd hoeft dat niet in beslag te nemen.
3. Gebruik die web clipper!
Trello, maar ook Google Keep, Microsoft OneNote en Evernote hebben een web clipper voor in je internetbrowser. Deze extensies laten je toe om tijdens het surfen interessante webpagina’s direct op te slaan in je notitie app. Erg handig om informatie of inspiratie te verzamelen voor je latere artikel.
Met de web clipper van Trello kan je trouwens onmiddellijk bepalen op welk bord en in welke lijst het itempje moet worden geplaatst.
4. Zet de belangrijkste lijsten aan de linkerkant op je Trello-bord
De dumplist en de actielijst zet je best links neer. Hele brede borden maken (met veel verschillende kolommen/lijsten) is geen probleem. Maar telkens naar rechts moeten scrollen om veel geraadpleegde lijsten te kunnen zien, is niet zo ideaal. De kans dat de kolommen alsnog aan je aandacht ontsnappen neemt toe…
5. Experimenteer met je informatiesysteem
Zo’n braindump, blogplanner of informatiesysteem voor je blog, ze zijn niet in steen gehouwen. Het is allemaal voer voor het experiment. Het komt er vooral op aan een systeem, een stappenplan te vinden dat voor jou prettig werkt. Je moet op zoek naar een systeem dat past bij jouw behoeften en jouw blogpraktijk. En welk systeem dat is, daar kan je alleen maar achter komen door het gewoon te proberen.
Ik wil je er wel voor waarschuwen het allemaal niet te ingewikkeld te maken. Niet te veel verschillende borden, lijsten en bestanden, niet te veel procedures en tussenstappen. Het geheim zit ‘m in een manier van werken, die perfect aansluit bij jouw logica, een stappenplan dat jouw gemak dient. Er kan een tijdje over heen geen eer je zo een procedé hebt gevonden en het je helemaal eigen hebt gemaakt.
Conclusie
Wil je echt regelmatig en relatief moeiteloos bloggen, maak dan zeker werk van een informatiesysteem voor je blog mét bijbehorende braindump! Oké, misschien niet de sexy en shiny hulpmiddelen om als blogger mee uit te pakken, maar ze behoren wel tot de meest effectieve. Geniet van de zekerheid van een systeem dat je (bijna) altijd inspiratie geeft op momenten dat je dat het hardst nodig hebt.
Meer van dat?
Geef een reactie