Blogtips, ze komen in soorten. Je hebt de tips die elke blogger klakkeloos overneemt en toepast, terwijl niet eens zeker is dat die tips ook echt wat opleveren. Maar af en toe is er dus ook een geweldige blogtip waarvan ik denk: “Vreemd – en jammer vooral – dat bijna niemand hier wat mee doet!”
Leestijd: 2 minuten
Wat is die geweldige blogtip dan?
Simpel:
Treed in contact met de blogger naar wiens content je verwijst in je artikels
Meer dan dat is het echt niet.
Backlinks verzamelen?
Het draait bij bloggen immers niet alleen om het schrijven van mooie artikels. Je moet die stukken daarnaast verspreiden; onder de ogen brengen van diegenen die er mogelijks wat aan hebben.
Om die reden zijn bloggers druk op social media en is zoekmachineoptimalisatie zo’n issue.
Een verkeersbron die steevast over het hoofd gezien wordt is het verwijzend verkeer; andere sites die naar jouw content linken. Voor Google is dat een sterk signaal dat jouw artikels de moeite waard zijn (backlinks),. Met alle positieve gevolgen van dien voor je rankings in Google.
Waarom in contact treden met collega-bloggers?
Het is meestal een goed idee om backlinks naar je blog te verzamelen. Dat gaat zowat in 3 stappen:
- Maak goede artikels
- Deel en promoot je content
- Collega’s vinden je artikel zo waardevol dat ze – in hun eigen artikels – naar jouw werk linken
Die laatste stap in het proces is de moeilijkste. Logisch want dat heb je zelf niet in de hand, toch? Nou, niet helemaal!
Eigenlijk zou je er als blogger een goede gewoonte van moeten maken om, telkens wanneer je in je blogberichten of artikels naar een collega verwijst, die persoon moeten contacteren. Via sociale media, maar misschien werkt een persoonlijk e-mailtje nog wel beter!
Dus ik word een hielenlikker?
Goed, wat zet je dan in dat e-mailtje naar je collega? Je hoeft het niet ingewikkelder te maken dan nodig. Vertel gewoon kort waar je artikel over gaat én waarom je het passend vindt om een link naar hun artikel te verwerken in jouw blogpost. Geef tot slot zeker de url naar jouw artikel mee zodat men meteen kan gaan kijken.
Overdreven stroop smeren of hielenlikkerij is niet nodig. Houd het sec.
Natuurlijk kan je je collega-blogger ook gewoon taggen op social media. Maar dat mailtje heeft vermoedelijk meer impact.
- Je steekt je collega een hart onder de riem
- Je zet jouw blog nadrukkelijk op de kaart bij je collega-blogger
Te veel werk?
Misschien! Maar de kans op een waardevolle backlink voor jouw blog was nog nooit zo groot. Extra bereik en gratis publiciteit voor je blogproject? Idem dito!
Bovenstaand scenario – dat ik slechts zelden gebruik, dat moet ik toegeven – werkt het best als je ’t onbaatzuchtig toepast. Dus zonder het er te dik bovenop te leggen en zonder iets terug te verwachten. De beloning komt misschien niet onmiddellijk, maar ze kan groot zijn.
Deze geweldige blogtip heeft een naam: “connectie maken en samenwerken met collega-bloggers!”
Vijgen na Pasen
Het grootste probleem met dat verwijzend verkeer? Je komt er als blogger vaak veel te laat achter welke sites naar jouw blog hebben gelinkt. Alleszins veel te laat om er nog wat mee te kunnen. Al was het maar een welgemeende dankjewel of een backlink retour. Zelfs al houd je voortdurend één oog op het verwijzend verkeer in tools als Ubersuggest, Google Analytics, of Google Search Console gericht.
Maar met de geweldige blogtip die ik hier uit de doeken deed, bestaat de kans dat je:
- meer backlinks naar je blog krijgt
- sneller weet wie van je collega’s dat beetje extra aandacht verdient
Geef een reactie