F.A.Q. (veelgestelde vragen) over bloggen

Heb je interesse in bloggen, wil je misschien een blog starten, dan vind je hier de (antwoorden op) veelgestelde vragen over bloggen. Je vindt er ook enkele links om meteen aan de slag te gaan.

De pagina wordt mettertijd nog uitgebreid.

Wat is een blog?

Een blog is een vrij eenvoudig op te zetten en te beheren website, vaak in handen van één persoon. Het blog bestaat uit een verzameling van artikels (blogs of blogberichten). Deze berichten worden getoond in omgekeerde volgorde van publicatie. Het laatst verschenen blogbericht komt dus het eerst in beeld bij de bezoeker/lezer. Vrij typisch aan een blog is dat een lezer de mogelijkheid heeft om commentaar en feedback te geven onder het blogbericht.

Wat is bloggen?

Bij ‘bloggen’ denkt men vooral aan het schrijven en publiceren van berichten op een blog. Maar er is meer. Want om een blog echt succesvol te maken moet het ook onderhouden worden en – vooral – gepromoot worden.

Wat is gastbloggen?

Gastbloggen is het schrijven van berichten voor andere blogs (en websites) dan die van jou. Je kan gastbloggen om je eigen blog een grotere naamsbekendheid te geven, om aan linkbuilding (SEO) te doen of gewoon omdat je het leuk vindt. Meestal maken beide partijen in onderling overleg keuzes over het onderwerp en de opbouw van het artikel.

Wat is een blogpost?

Een blogpost is een individueel artikel op een blog. Zo’n blogpost kan bestaan uit enkel geschreven tekst, maar bevat tegenwoordig ook steeds vaker één of meerdere multimedia-elementen zoals foto’s, video’s, tekeningen, podcasts en infographics. Synoniemen voor ‘blogpost’ zijn: (blog)artikel, blogbericht of gewoon blog.

Wat is het verschil tussen een blog en een website?

Het verschil tussen een blog en een website zit ‘m voornamelijk in 2 dingen:

1. De interactie tussen de lezer/gebruiker van het blog is doorgaans veel groter dan bij een gewone, klassieke website, waar het in principe niet de bedoeling is dat de lezer ooit tussenbeide komt.
2. Op een klassieke website verandert de content relatief weinig. Men zet de website één keer op en het is niet de bedoeling dat er nadien nog grote wijzigingen komen. Nieuwswebsites en aanverwanten vormen hierop natuurlijk een uitzondering. Bij een actief blog verschijnen zeer regelmatig nieuwe berichten online.

Hoe kan ik een gratis blog beginnen?

Een gratis blog beginnen kan eenvoudig via wordpress.com of blogger.com. Beide zijn het zeer populaire oplossingen als je gratis wil bloggen. Er is slechts een minimum aan technische kennis vereist en je bent binnen een tiental minuten online als je dat wil. Het enige wat je nodig hebt is een geldig e-mailadres en – in het geval je kiest voor blogger.com – een Google-account.

Kiezen tussen Blogger of WordPress?

12 dingen om op te letten als je een blog wil beginnen

Wat is het verschil tussen een gratis blog en een blog op een eigen domeinnaam?

Bij een blog op een eigen domeinnaam ben jij de eigenaar van de domeinnaam en moet je zelf ook de hosting voor je blog regelen. Het webadres voor je blog ziet er als volgt uit: https://jouwblognaam.com. Een blog op een eigen domein kost enkel tientallen euro’s per jaar. Het voordeel is dat je veel meer vrijheid hebt om je blog uit te bouwen zoals jij dat wil.

Bij een gratis blog wordt de zorg voor de hosting je uit handen genomen. Je kan per direct starten en het blog blijft ook nadien helemaal gratis als je dat wil. Het nadeel is dat je blog niet geheel jouw eigendom is. Je bent bovendien gebonden aan de voorwaarden opgelegd door de partij die je de blogsoftware aanbiedt. Het webadres voor je blog ziet er als volgt uit: https://jouwblog.wordpress.com.

Hoeveel kost een blog op een eigen domeinnaam?

De basiskost voor een blog bestaat uit 2 delen: een domeinnaam kost meestal een goede 10 euro per jaar. De hosting – de huur van de online schijfruimte op het internet – kost nog eens enkele tientallen euro per jaar. Dit laatste hangt af van de grootte van je blog.
Het gebruik van een CMS als WordPress.org is gratis. Je kan opteren voor betaalde (premium)-WordPress-plugins, maar dit is niet noodzakelijk om een degelijk blog op poten te zetten.

Moet een blog een bepaald aantal woorden hebben?

Nee, een blog moet niet een bepaald aantal woorden hebben om goed te kunnen scoren in Google of om ‘succesvol’ te zijn. Wil je graag een groot publiek aantrekken met je artikels, dan komt het er ook op aan met een leuk en samenhangend verhaal te komen dat veel mensen aanspreekt. Het aantal woorden van een blogbericht maakt dan niet zoveel meer uit.

Wat is een persoonlijk blog?

Op een persoonlijk blog krijgt de lezer (vaak) een inkijkje in de persoonlijke leefwereld van de blogger. Soms is het een online dagboek, maar net zo goed kan een blogger zijn mening geven over bepaalde gebeurtenissen die hem aanbelangen of persoonlijke commentaar bij de actualiteit.

Wat zijn nicheblogs?

Bij nicheblogs kiest de blogger een centraal thema waaraan (bijna) alle pagina’s en blogberichten zijn opgehangen. Zo zijn er blogs gespecialiseerd in mode, het moederschap, reizen, koken, tuinieren, boeken, enzovoorts. Eigenlijk is geen onderwerp te gek of er kan een nicheblog over worden gemaakt.

Wat zijn de populairste blogniches?

Tot de populairste blogniches behoren onder meer: reisblogs, foodblogs, modeblogs, en de beauty- en lifestyleblogs.

Is bloggen nog nuttig of zinvol?

Het klopt dat blogs tegenwoordig almaar meer concurrentie krijgt van social media en andere vormen van content. Zo is er video (Youtube) en podcasting. Toch moet je het blog nog niet afschrijven, vooral als je graag langere stukken schrijft. Verder is een blog heel nuttig als dé centrale plek waar al je online-activiteiten samenkomen.

Hoe krijg ik (meer) bezoekers op mijn blog?

Je kan meer bezoekers op je blog krijgen door regelmatig goede artikels te laten verschijnen op je site. Lezers moeten immers regelmatig een goede reden hebben om je site (opnieuw) te komen bezoeken. Omdat mensen je nieuwe blog niet meteen weten te vinden, is het ook belangrijk om promotie te voeren voor je blog.

Tips om meer bezoekers op je blog te krijgen

Wat is SEO?

SEO staat voor ‘Search Engine Optimization’. Zoekmachineoptimalisatie in het Nederlands. SEO behelst alle mogelijke activiteiten die nodig zijn om webpagina’s bovenaan in Google te krijgen. Door een goede SEO is je blog beter zichtbaar en vindbaar in Google (en andere internetzoekmachines). Het verhoogt de kans dat je site veel gratis bezoekers krijgt.

SEO voor startende bloggers