Geschikte gastbloggers aantrekken voor je blog is niet zo simpel als het soms misschien lijkt. Helemaal als er geen financiële vergoeding in het verschiet ligt. Maar het kan echt wel. Zolang je maar niet verwacht dat de gebraden kippen je zomaar in de mond vliegen. Een paar tips.
Leestijd: ca. 5 minuten
Of gastblogs al dan niet nuttig zijn voor jouw blog, daarover kan ik me niet uitspreken. Maar als je ervan overtuigd bent dat gastartikelen een plaats hebben binnen je blogproject kan je niet met gekruiste armen zitten wachten tot die artikels komen binnen dwarrelen.
Zelf gastbloggers aantrekken? Let hierop
Je kan braaf zitten wachten tot de gastblogger van je dromen op een blauwe maandag aan je mouw komt trekken of je kan doelbewust naar gastblogs voor je site toewerken.
1. Zorg zélf regelmatig voor nieuwe blogberichten
Het komt nog te vaak voor: blog(ger)s met amper een dozijn halfbakken artikels online, maar intussen wel druk in de weer zijn met het werven van gastbloggers. Of blogs die voor hun berichten vrijwel volledig afhankelijk zijn van gastschrijvers van allerlei pluimage…
Kijk, dan heb je niet meteen een blog waarvoor mensen in de rij staan om je alsjeblieft een gastblog te mogen aanleveren. In geen geval mag je gastschrijver het gevoel krijgen dat hij of zij er vooral is om jouw blog op een spotgoedkope manier in de lucht te houden.
Wil je gastbloggers aantrekken voor je blog, zorg dan eerst dat dat blog ook echt wat voorstelt. Je moet op zijn minst de indruk wekken dat jijzelf als eigenaar/gastheer al ervaring hebt; een archief(je) bij elkaar hebt geschreven. Vaste regels over hoe groot dat archief dan moet wezen zijn er natuurlijk niet. Maar ’t helpt als er op je blog wat animo is.
2. Maak duidelijk dat je openstaat voor gastblogs
Veel bloggers zijn op zoek naar gastbloggers. Toch verbazend dat slechts weinig mensen dat echt duidelijk maken op hun blog. Het hoeft dan ook niet te verwonderen als er weinig aanbod komt.
Creëer een (vaste) pagina speciaal voor kandidaat-gastbloggers. Stel – heel kort – je blog voor, geef bezoekers enig idee over de grootte van je blog (aantal artikels, enkele bezoekersstatistieken). Een pagina met feiten en kerncijfers rondom je blog kan hier van pas komen.
Zet links naar de bewuste pagina op een aantal cruciale plaatsen op je site zoals je menubalk of bovenaan je sidebar. Eventueel kan je zelfs een opvallende knop of banner maken. Oké, niet al je lezers zijn potentiële gastauteurs, maar je weet nooit wie je blog bezoekt en geïnteresseerd is in een samenwerking.
3. Geef duidelijk aan naar welke artikels je precies op zoek bent
Die pagina voor gastschrijvers (in spe) gebruik je uiteraard ook om uit te leggen welke gastartikels je wil laten verschijnen op je blog. Zoals zo vaak: hoe concreter je bent, hoe groter de kans dat je de schrijvers aantrekt die een meerwaarde kunnen betekenen voor je blog.
Wellicht is het niet nodig om een complete briefing te houden, maar wat details over de mogelijke topics voor gastbijdragen bijvoorbeeld zijn zeker nuttig. Zo voorkom je dat je op je blog rond een vegan lifestyle geconfronteerd wordt met een gastartikel over de beste recepten met varkensvlees. En komt iemand dan met een voorstel voor een gastblog dat niet aansluit bij je doel of blogniche, dan kan je het aanbod ook makkelijk afwijzen.
4. Vertel wat jouw gastblogger erbij te winnen heeft
Lang niet iedereen weet wat het voordeel van gastbloggen is. En toegegeven, dat is ook niet zo makkelijk uit te leggen. Probeer het toch even te doen.
Het halve werk is al gedaan als jouw blog een voldoende groot aantal bezoekers trekt. Leg de nadruk op de extra online zichtbaarheid en naamsbekendheid (voor het blogproject van je gastschrijver), eerder dan op het vooruitzicht op massa’s extra bezoekers. Dat laatste valt namelijk vaak vies tegen…
Spreek zelf mogelijke gastbloggers aan, doe een concreet voorstel
Maar zelfs al deze maatregelen zorgen niet noodzakelijk voor een stoet aan gastbloggers die een goede match vormen met jouw blog. Dit omdat:
- lang niet elke lezer je mededeling opmerkt
- de drempel om zich aan te bieden als gastblogger toch te hoog ligt
- lezers en bezoekers het nut van bloggen voor een andere site niet inzien
- goede schrijvers ten onrechte denken dat jij niet op hun zit te wachten
- mogelijke gastbloggers denken hun blog “te klein” is
- gastschrijvers (onterecht) denken dat ze “niet goed genoeg zijn”
Kortom, het kan verdomd nuttig zijn om zelf actief op zoek te gaan naar mogelijke schrijvers voor je blog. Hoe je dat zou kunnen aanpakken?
5. Bedenk welke onderwerpen je gastbloggers zouden kunnen coveren
Niet elk artikel past op je blog. Tenminste, daar ga ik van uit. Want idealiter wil je dat, ondanks dat een artikel geschreven is door iemand anders, toch met een blogbericht komen dat je trouwe bezoeker leuk, nuttig, boeiend of leerzaam vindt. Dus is het een beetje logisch wanneer gastblogs:
- topics waarin jijzelf onvoldoende onderlegd bent om er leuk over te bloggen
- onderwerpen die slechts zijdelings aansluiten bij je niche (maar wel interessant kunnen zijn voor je lezers)
- een andere visie vertolken binnen jouw niche
- interviews bevatten met lezers die effectief met de tips uit jouw artikels aan de slag gingen
- interviews bevatten met mensen die wat te zeggen hebben binnen jouw niche
- …
6. Onderzoek wie voor jou zou kunnen bloggen
Zeker wie al langere tijd regelmatig blogt bouwt zoetjesaan een netwerk. Ik doel dan vooral op (trouwe) bloglezers en volgers op social media. Onder hen waarschijnlijk ook een aantal collega-bloggers. Idem dito voor de mensen die jijzelf volgt.
“Het zou zomaar kunnen dat je veel makkelijker een geschikte gastblogger voor je blog vindt als je er zelf actief naar op zoek gaat en vervolgens een concreet voorstel doet.”
Is er onder hen niemand die (eenmalig) kan gastbloggen? Wie heeft een uitgesproken mening en een heldere kijk op de zaken die er voor jouw blog toe doen? Pols hem of haar een keertje. Een ego-strelend compliment en het vooruitzicht op een extra backlink en meer naamsbekendheid doen vaak wonderen.
Wel een beetje opletten, want niet iedereen is vertrouwd met het fenomeen gastbloggen. En er zijn ook altijd mensen nog nooit de mogelijkheid tot gastbloggen hebben overwogen. Soms is extra geduld en overredingskracht nodig.
7. Gastbloggers aantrekken? Leg hen in de watten (ook na het verschijnen van hun artikel)
Wat ik daarmee bedoel? Dit kan allerlei vormen aannemen. Bijvoorbeeld:
- in onderling overleg taalblunders en tikfouten uit de tekst van het gastblog halen
- je uiterste best doen om het gastartikel helemaal tot zijn recht te laten komen
- extra inspanningen leveren om het werk van je gastblogger van nabij te volgen
- kan je op jouw blog linken naar de site van je gastschrijvers
- ook later nog je extra inspannen eigen werk van je gastauteur te delen
- je gastblogger opnemen in je tribe
- …
’t Zijn allemaal kleine blijken van waardering en ondersteuning voor je gastblogger die geen geld kosten. Je gastblogger zal zich zijn samenwerking met jou(w blog) langer herinneren en later misschien nog weleens een samenwerking aangaan.
Zo spring je ook in het oog bij toekomstige gastbloggers. Je geeft duidelijk te kennen dat je blog niet noodzakelijk een privé-speeltuintje is en ook anderen een plek onder de zon gunt. Mensen krijgen het gevoel dat hun inspanningen inderdaad gewaardeerd worden en hen ook echt wat oplevert. Daarbij komt nog: jij houdt nog een ietsje meer controle en regie.
Conclusie?
Goede gastbloggers aantrekken voor je blog kan best een uitdaging zijn. Het is zaak op je blog met zoveel woorden te laten weten dat je inderdaad openstaat voor gastartikels. Maar dan nog staat men vaak niet in de rij om bij jou te mogen publiceren. Het kan een goed idee zijn om zelf je stoute schoenen aan te trekken en aldus schrijvers over de streep te trekken.
Geef een reactie