Het is begin september 2011 als Blogtrommel1 voor het eerst van zich laat spreken. Vandaag zijn we dus 10 jaar en krap 1.000 artikels* verder. Mensen vragen zich weleens af hoe het werkt, dat consistent bloggen. In dit bericht deel ik de tips die voor mij het verschil maakten (en nog steeds maken). Sommige dingen zijn nogal vanzelfsprekend, andere tips liggen misschien minder voor de hand.
Leestijd: ca. 14 minuten
Hoe kan je succesvol en consistent bloggen?
Consistent bloggen begint niet met de aanschaf van een domeinnaam of het aanmaken van een blog. Eerst denk je na over wat je uiteindelijk met dat blog wil bereiken, wie (vooral) je artikels zouden moeten lezen, waarover je artikels moeten gaan én of je de drive en de tijd hebt om zo’n blog langzaam te laten groeien.
1. Wil je jarenlang consistent bloggen? Tref de noodzakelijke voorbereidingen
Natuurlijk kan je op een blauwe maandag beslissen om een blog te starten. Gewoon in het diepe springen zonder plan of procedé, het heeft zijn charmes. Maar als je ervan uit gaat dat zo’n blog niet binnen een paar maand een stille dood sterft, moet je toch een paar dingen overdenken. Ook om te vermijden dat je achteraf veel energie verspeelt om de fouten uit de begindagen recht te trekken. Probeer in ieder geval de volgende zaken helder te krijgen:
a) Wat wil je met je blog, wat voor blogger ben je?
Is je blog eerder je online speeltuin, je persoonlijke uitlaatklep of je eigen laboratorium waar bezoekers welkom zijn maar niet meteen op de eerste plaats komen? Of wil je je blog op termijn uitbouwen tot een platform met veel toegewijde bezoekers dat eventueel ook een inkomen moet genereren?
Beiden zijn mogelijk. En alles daartussenin ook. Al hoeft het niet te verbazen dat je in het eerste geval eigenlijk niks moet en vrijwel alles kan, terwijl in het andere geval je als blogger toch serieus uit je pijp zal moeten komen.
b) Waarover wil je bloggen en welk publiek wil je aanspreken?
Er wordt meer content online gezet dan we met z’n allen kunnen verwerken. Dus het is een beetje kijken wat jij daar nog kan aan toevoegen. Dat is geen probleem als het gaat om je persoonlijk speeltuintje aangezien alles daar draait om jouw persoontje. Met of zonder een massa bezoekers. Wat je op je site allemaal uitspookt, hoe vaak je blogt en waarover maakt dan weinig uit.
Ben je wat ambitieuzer? Dan liggen de kaarten toch anders. Zeer regelmatig bloggen is de boodschap. En nog het liefst schrijf je je artikels voor een groot deel rond één centraal thema. Is er een onderwerp dat je na aan het hart ligt en kan je daarover boeiend schrijven? Prima! Ben je eigenlijk bezeten door je topic? Nog beter!! Artikels met passie en kennis van zaken geschreven, daar is het grote publiek naar op zoek.
Bepaal je blogniche en maak je eerste lijstje met minimaal een 35-tal concrete blogonderwerpen voor jouw blog. Mét de bijhorende blogtitels als het even kan.
c) Ga na of je wel tijd genoeg hebt om te bloggen
Je hoeft dat bloggen niet eens zo heel serieus op te vatten om er toch schandalig veel tijd aan te spenderen. Systematisch één, twee of drie blogberichten per week aan je blog toevoegen (die ook nog een gelezen worden), dat lukt je nooit als je pakweg enkele uurtjes per week aan je blog wil/kan besteden. Bovendien, naast het schrijven van artikels mag je ook nog tijd uittrekken voor:
- het vinden van inspiratie
- het leren werken met (de nieuwe functies van) je blogsoftware
- promotie van je blog(artikels) op social media
- extra research
- het maken van visuals voor je blog en social media
- …
Wat dat allemaal met consistent bloggen te maken heeft? Alles. Het gaat erom dat je weet waar je aan begint. Met realistische doelen en verwachtingen. En met een minimaal plan van aanpak dat past bij je ambities. Des te groter is de kans dat je effectief doorzet met dat blog.
2. Neem meteen een blog op een eigen domeinnaam
Dit lees je hier niet voor het eerst. Aanbieders van gratis blogs maken de nietsvermoedende enthousiasteling maar al te graag lekker met een “eigen”, makkelijk op te zetten blog. En ja, het moet inderdaad al gek lopen wil zelfs de grootste kluns niet binnen het kwartier online zijn. Wil je echter op wat langere termijn consistent bloggen, dan is dit niet meteen de beste oplossing. Want:
a) Je blogt op een platform met beperkte mogelijkheden
Gratis blogs zijn prima om snel en zonder poespas een eenvoudig online plekje op te zetten. Maar wil je extra mogelijkheden of features dan zijn die er niet of men laat er je flink voor bijbetalen. Heb je een technisch probleem – wat vrij zelden gebeurt, maar je zal het altijd zien – dan is het nog maar de vraag of je geholpen kan worden.
En sowieso onderschrijf je door in te tekenen op een gratis blog ook de voorwaarden die door het platform worden gesteld. Zo zijn gratis blogs in principe niet bedoeld om er geld mee te verdienen en/of commerciële activiteiten op te zetten. Trouwens, als men vandaag of morgen beslist de gratis dienst stop te zetten ben je de klos.
b) Je neemt jezelf als blogger niet al te serieus
En iedereen op het net kan dat meteen zien via de url van je blog! Hoe erg dat is als je een mooi blog wil uitbouwen? Niet iedereen is bereid om samen te werken of zelfs maar te linken naar een blog waarvan men – terecht of onterecht het gevoel heeft dat het elk moment kan ophouden te bestaan.
Overigens bieden de meeste aanbieders van gratis blogs je ook de mogelijkheid om over te stappen naar een site op een eigen domeinnaam. Alleen betaal je daar vaak te veel voor terwijl je desondanks niet méér mogelijkheden hebt, en ook de service niet je dat is.
c) Content overzetten naar een WordPress-blog op een eigen domein is niet altijd simpel
In het geval van een overstap van het (gratis) WordPress.com naar je WordPress-blog op je eigen domein kan het allemaal vrij simpel verlopen. De omzetting van je content vanop elk ander platform naar WordPress is toch een lastige.
Moraal van het verhaal? Is je blog een blijvertje en wil je er echt wat van maken? Doe je voorbereidingen, zoek een degelijk Nederlandstalig hostingbedrijf, neem een hostingpakket, koop een leuke domeinnaam en laat WordPress.org installeren. Voor zo’n 50 euro per jaar ben je weliswaar niet helemaal zonder zorgen, maar je blog start onder het beste gesternte. Trouwens, alleen al die investering is alvast een extra stimulans om door te zetten…
En ikzelf?
Wat kan ik vertellen over de voorbereidingen voor Blogtrommel.com destijds? Eén ding is zeker: het ging alvast niét zoals ik het hierboven beschreef. Een plan was er niet of nauwelijks en slechts gaandeweg ben ik erachter gekomen waar ik eigenlijk aan begonnen was. Ik had al enige ervaring met een paar andere blogs. En bij de start van dit blog had ik slechts een vaag idee in mijn hoofd. Eigenlijk wist ik alleen zeker dat Blogtrommel.com niet om mijn persoontje mocht draaien. Van het oorspronkelijk concept is vandaag trouwens helemaal niks meer te merken. Om maar te zeggen dat geen enkele beslissing die je vandaag omtrent je blog neemt definitief hoeft te zijn. Het heeft trouwens ook veel te lang geduurd eer ik de overstap maakte van een gratis blog naar een blog op een eigen domeinnaam. Bang als ik was voor de kostprijs en – vooral – het technische gedoe. Tot op de dag van vandaag ben ik de mensen achter mijn hostingbedrijf (JustHost.nl) dankbaar voor de hulp en het geduld bij de overstap. Je kan rustig stellen dat ik, door mijn getalm, bijna 2 jaar kostbare tijd verloren ben.
3. Lees één boek over bloggen (één!)
Om de voorbereidende fase helemaal af te ronden zou ik je aanraden om één boek over bloggen te lezen. Gewoon omdat je zo tientallen tips en trucs krijgt omtrent het bloggen en alles errond. Bovendien heb je meteen een beeld van waar het met zo’n blog naartoe moet of kan. Enkele titels die de moeite waard zijn:
4. Maak je niet te druk om de laatste (technische) details
Onder het mom van Goed begonnen is half gewonnen ging in de eerste twee tips veel aandacht naar de start van het blogavontuur. Niet alles zal van bij het begin perfect zijn (ingesteld). Dat moet je ook niet willen. Het blog moet er netjes uitzien en prettig te gebruiken zijn, maar dat is het dan ook. Als je wil dat het echt wat wordt met dat blog, moet bijna al je energie gaan naar het maken/schrijven van content.
Kies daarom relatief snel voor een setup waar je je goed bij voelt en schrijf die artikels. Per slot van rekening bezoeken mensen daarvoor je blog, en niet zozeer voor de oogverblindende layout en fancy features. Daarbij: in het begin bezoekt bijna niemand nog je blog, dus jij bent één van de weinigen die zich stoort aan een blog dat niet helemaal perfect is.
Trouwens, ook bloggers die al een poosje aan de weg aan het timmeren zijn moeten hiervoor oppassen.
5. Zorg dat je nooit lang moet zoeken naar inspiratie om te bloggen
Dat lijkt vanzelfsprekend maar dat is het niet. Om te groeien moet je regelmatig bloggen. Iets anders zit er niet op. Minimaal heb je altijd een lijstje met mogelijke blogonderwerpen bij de hand (noteer elk idee dat in je opkomt, schrappen kan later altijd nog).
Soms moet je gerichter op zoek gaan naar inspiratie. Dat kan erg makkelijk aan de hand van een RSS-lezer of maak bijvoorbeeld Pinterest-borden aan En idealiter moet de meest waardevolle inspiratie in het informatiesysteem voor je blog terechtkomen.
Oh ja! Sluit je niet helemaal op in je niche. Probeer op wat langere termijn je actieterrein uit te breiden. Boor aanverwante topics aan.
Blogtrommel.com concentreerde zich altijd rond bloggen. Echter, intussen vind je ook artikels over:
- SEO
- Timemanagement
- Social media
- Schrijftips
- Internetmarketing
Allemaal met de focus op blogs, bloggen en bloggers, dat dan weer wel. Zoetjesaan breid ik het publiek uit. Daarnaast houd ik iets meer opties open en houd ik het bloggen boeiend voor mezelf.
6. Maak bewust tijd vrij om te schrijven
Regelmatig bloggen? Daar komt helemaal niets van als je alleen gaat zitten schrijven als je vingers jeuken van de inspiratie. En nog minder als je alleen blogt als je er de tijd voor hebt. Je moet er tijd voor MAKEN. Je blog – en alles daarrond – moet in je weekroutine zitten en het liefst van al nog in je dagroutine.
Weet wanneer je het makkelijkste schrijft en reserveer die momenten dan ook om schrijvende meters te maken (en niet om – bijvoorbeeld – plaatjes te zoeken, nieuwe plugins te installeren, of tijd te verlummelen op social media). Ik noem ze ook wel de power-uurtjes, de momenten waarop je de meeste drive hebt en de concentratie het grootst is. Maak er optimaal gebruik van!
7. Engageer je voor een vast publicatieritme (publicatieschema)
Schrijvende meters moeten vaak genoeg in mooie gepubliceerde artikels uitmonden. Veel te veel schrijfsels blijven veel te lang in de conceptfase steken. Probeer er daarom een vast publicatieschema op na te houden. Dan sluipt dat bloggen ook veel makkelijker in je routine.
Wees wel realistisch! In al je enthousiasme is het makkelijk om jezelf en je lezers te beloven dat je 4 berichten per week online zal zetten. Maar kan je dat ook jarenlang volhouden zonder opgebrand te raken? Ben je geen geboren schrijver, heb je een baan, een gezin en nog andere hobby’s dan is 1 à 2 blogs per week al best wel pittig.
Kies voor jezelf een werkbaar schema. Het voorkomt ontgoochelingen en frustraties (en blogdipjes) omdat je je eigen doelstellingen niet kan halen. Maar dan nog: haal je je target een keertje niet, wees dan niet te hard voor jezelf. Natuurlijk wil je graag stappen maken met je blog. Consistent bloggen is echter een engagement, geen permanente wedstrijd met jezelf. In de meeste gevallen is bloggen een hobby en dus moet het vooral leuk blijven! En dan helpt het als je een beetje flexibel met dat publicatieschema weet om te gaan.
En ikzelf?
Tussen 2014 en eind 2020 zette ik met een kadaverdiscipline 2 blogberichten per week online. Op vaste publicatiedagen. Tussen de bedrijven door vond ik ook tijd voor het maken van een kennisbank en diverse vaste (informatie)pagina’s. Maar ik heb dan ook geen baan en ook niet echt een gezin. Dat helpt allemaal, natuurlijk, net als het feit dat ik mag bloggen over een onderwerp waar ik bezeten door ben. Vergis je niet: je hoort er mij zelden over klagen, maar gemiddeld zo’n keer of 3 per jaar had/heb ik last van een serieuze blogdip. Dan heb ik zin om het hele zaakje gewoon offline te halen. Echt hardnekkig zijn dat soort ideeën dus niet. Enkele dagen tot enkele weken afstand nemen van dit blog volstaat dus om ervan af te raken. Sinds 2021 heb ik een veel losser publicatieschema. Blogs verschijnen nu niet meer op vaste tijdstippen. Ze komen simpelweg online wanneer ze klaar zijn.
8. Loop niet blind achter elke blogtip aan
Er zijn tientallen, honderden tips te geven over hoe je zo’n blog tot een succes kan maken. Dat wil nog niet zeggen dat elke tip ook voor jou(w blog) werkt. Om te beginnen is het begrip succes nogal rekbaar. Vervolgens zijn er verschillende wegen die naar dat succes kunnen leiden. En tot slot heeft elke tip zijn tijd nodig om resultaat te tonen.
Je kan blogtips lezen, podcasts beluisteren en video’s kijken tot je een ons weegt. Het kan je verder helpen maar ook afleiden van je doel. Dat is precies de reden waarom ik je hierboven adviseerde om slecht één boek over bloggen te lezen bij de start van het blogavontuur. Uiteindelijk gaat het om de knikkers: jouw gepubliceerde content.
Ga enkel aan de slag met de tips waar je op dit moment iets in ziet. Probeer een tijd lang consequent die blogtips toe te passen.
9. Consistent bloggen: weet hoe je een blogdip kan vermijden
Ik wil niet de pretbederver zijn, maar je kan er (bijna) donder op zeggen dat die blogdip vroeg of laat komt. En dan is het zaak die blogdip zo kort mogelijk te houden. Dus:
a) Doe vooral wat je graag doet
Het is eigenlijk simpel. Datgene wat je graag doet kost je het minste moeite en houd je het langste vol. Overigens geldt dat voor tal van aspecten omtrent het bloggen:
- blog over de topics die je hart sneller doen slaan
- kies de blogtools die voor jou het fijnste werken
- ga voor het plan van aanpak dat het beste bij jou past
- kies een realistisch publicatieschema (dat past in de rest van jouw leven)
Allemaal erg logisch, maar je zou er versteld van staan hoeveel (beginnende) bloggers zich van alles en nog wat laten aanpraten om een halfjaar nadien de handdoek in de ring te gooien.
b) Houd de druk en de sleur buiten de deur
Probeer vooruit te werken. Op lange termijn is er niks zo dodelijk voor je creativiteit als blogger dan er telkens opnieuw een artikel te moeten uitpersen met de deadline om de hoek. Heb je veel inspiratie en drive, schrijf dan wat meer artikels dan gewoonlijk. Maar houd je voor de rest wel aan je normale blogschema. Zo bouw je een voorraadje op en kan je ook publiceren als je minder tijd of inspiratie hebt.
Natuurlijk wil je graag kwaliteitsvolle blogposts afleveren. Echter, houd wel je eigen perfectionisme in toom en leg jezelf geen extra druk op. Done is better than perfect.
Dan vooral een tip voor de nichebloggers en de zakelijke bloggers onder ons: geef jezelf de ruimte om af en toe eens off topic te gaan. Blog eens over wat anders dan over je niche of vakgebied. Lezers leren een andere kant van je kennen en jij kan het eens over wat anders hebben. Het kan bevrijdend werken. Is er om wat voor reden dan ook geen plaats voor die andere topics op je blog? Probeer dan eens iets met gastbloggen.
c) Beperk het aantal samenwerken met bedrijven en andere bloggers
Hoezo? Tja, samenwerkingen zijn niet altijd even fijn voor je workflow als blogger. Want hoe je ’t ook wendt of keert, op het moment dat je met een partner in zee gaat heb je niet alles meer helemaal in handen op je eigen blog. En oké, dat mag dan misschien een tijdelijk fenomeen zijn, het is toch lastig, want:
- jouw publicatieschema wordt tijdelijk in de war gestuurd
- je moet wat over en weer mailen
- je moet wachten op teksten en andere content
- teksten moeten aangepast worden aan jouw standaarden
- Je moet compromissen sluiten met de tegenpartij
Toegegeven, je kiest er zelf voor (en als het goed is staat er ook wat tegenover). Maar je bent wel even niet de enige baas op je blog en het kan het consistent bloggen verhinderen. Mogelijk vind je dit niet het fijnste aspect aan je bloggen. Toch iets om rekening mee te houden!
d) Laat genoeg ruimte voor verandering en experiment
Consistentie is belangrijk als je een deuk in een pak boter wil bloggen. Anderzijds, het is niet omdat je ooit besliste je blog(gen) op een bepaalde manier aan te pakken, dat je je daaraan moet houden. Durf het snel genoeg over een andere boeg gooien als je merkt dat bepaalde dingen voor jou niet werken zoals gehoopt. Alleen zotten veranderen nooit van mening.
10. Consistent bloggen, wat te doen bij een blogdip?
Wil je op lange termijn consistent bloggen, dan moet je in staat zijn om uit een blogdip te klauteren. Hoe je dat doet is natuurlijk nogal persoonlijk. Dit zijn de dingen die ik zou proberen:
a) Gewoon even afstand nemen van je blog
Geen fut, geen inspiratie of gewoon even geen drive meer? Het kan de besten overkomen. Vaak is dit trouwens een tijdelijk fenomeen.
Laat het blog even voor wat het is en ga totaal wat anders doen, bij voorkeur weg van de pc. Maak je hoofd leeg en doe andere indrukken op. Eventueel kan je extra tijd nemen om andere interessante blogs te lezen als je daar zin in hebt, maar eigenlijk hoeft dat niet eens.
Wedden dat je creative juices sneller dan verwacht weer gaan stromen?
b) Blog een tijdje zonder blogstatistieken
Laten we eerlijk zijn: menig blogdip is te wijten aan frustraties over tegenvallende bezoekersaantallen. Daarom is het misschien slim om Google Analytics en aanverwante tools een tijdje te negeren.
Intussen kan je bloggen als vanouds, maar zonder 85 keer per dag naar de stats te kijken. Toegegeven, het vergt in het begin wat discipline, maar het kan bevrijdend werken.
c) Een social media detox
Ook een social media detox kan nuttig zijn. Er zijn de prikkels en de afleiding waar je sowieso al onderhevig aan bent. Even weg van de hypes, de succesberichten en de gemaakte vrolijkheid waar je op dit moment geen boodschap aan hebt.
d) Geef je blog een complete facelift
Een beetje een bizarre tip, maar toch. Doorgaans is het geen goed idee om te vaak van layout en indeling te veranderen. Zo’n blogdip vormt echter een prima excuus voor een metamorfose van je blog. Kies een nieuw kleurenschema, experimenteer met een andere indeling, neem een ander WordPress-thema.
Op die manier ben je aan de gang met je blog. Maar dan zonder te hoeven schrijven. Kijk met een frisse blik naar je eigen content en vind nieuwe inspiratie en uitgangspunten.
e) Neem extra tijd voor randactiviteiten
Ook hier hoef je niet meteen (veel) te schrijven, maar ben je toch nuttig bezig voor je blog. Waar moet je zoal aan denken?
- Zoeken naar afbeeldingen voor je blogposts
- Visuals maken voor Pinterest en andere social media
- Oudere blogberichten updaten
- Een back-up van je blog maken
- Plugins en je WordPress-theme bijwerken
- Eventueel experimenteren met nieuwe plugins
- Grasduinen in het informatiesysteem van je blog
- …
Het zijn allemaal dingen die je in normale omstandigheden haastig tussendoor doet. Goed idee om het aan te pakken als je geen zin hebt om te schrijven en jezelf toch nuttig wil maken…
Conclusie?
Jarenlang volharden in de boosheid en consistent bloggen is niet makkelijk. Mits een goede voorbereiding en de juiste mindset ben je goed op weg. Onderwerpen waar je door bezeten bent doen de rest.
Voetnoten:
- Blogtrommel.com: de voorloper van dit project. ↩︎
Geef een reactie