Iedereen en de kat van de buren kan een blog beginnen en er artikels plaatsen. Maar systematisch succesvolle blogs schrijven, van dat blog een succesvol platform maken, is niet iedereen gegeven. 10 tips om er serieus werk van te maken.
In wat volgt neem ik even aan dat je reeds een domeinnaam hebt voor je blogproject en ook een hostingpakket. Verder is ook WordPress geïnstalleerd. En omdat – vreemd genoeg – de standaard WordPress-installatie geen blogpagina voorziet, werd ook al een aparte blogpagina toegevoegd aan je site.
Succesvol bloggen, wat houdt dat in?
Normaliter wil je bloggen om flink wat bezoekers naar je site te brengen. Logisch, maar denk ook verder dan dat. Want wat doen al die bezoekers op je blog? Als iedereen die op je blog langskomt binnen de 3 seconden weer wegklikt, schiet het ook niet op. En het uiteindelijke doel, de bestaansreden van zo’n blog kan danig verschillen. Wil je:
- vooral een persoonlijk dagboek bijhouden (dat voor de gelegenheid online staat)?
- jezelf kenbaar maken als expert in je vakgebied bij je doelgroep?
- bloggen om je familie en vrienden op de hoogte te houden van je avonturen op wereldreis?
- een nieuwssite opzetten?
- potentiële klanten voor je business met je blog?
- geld verdienen met bloggen via affiliate marketing en advertentie-inkomsten?
- anderen overtuigen van je gelijk?
- bloggen om meer bezoekers naar je webshop te krijgen?
- vooral een informatief blog maken?
- …
Wat ook je hoofddoel is, de kans is bijzonder groot dat je bezoekers op je blog nodig hebt. Maar hoeveel dat er precies moeten zijn om van een succesvol blog te kunnen spreken, wat je allemaal precies moet doen om die bezoekersaantallen naar je site te brengen? Dat hangt af van het doel van je blog en je ambities.
Succesvolle blogs schrijven in 10 tips
Vrijwel alle successen beginnen met een goede voorbereiding. Dat is hier niet anders.
1. Bedenk wat voor blog je wil en waarover je wil bloggen
Natuurlijk kan je een blog beginnen en vervolgens artikels schrijven over de meest uiteenlopende onderwerpen. Maar wil je op termijn een succesvol blog uitbouwen (met veel terugkerende lezers en een zekere reputatie) dan zal je je toch moeten specialiseren qua onderwerp. Je zogeheten blogniche. Zowel je bezoekers en lezers als de internetzoekmachines zullen op de duur je blog als een autoriteit aanzien als het gaat over je favoriete blogonderwerp.
Verder zou ik even nadenken over het punt dat ik hierboven besprak. Alleen bloggen over datgene wat je zelf leuk vindt – op de manier waarop je het het leukst vindt – is een goed begin. Zo is de kans alleen maar groter dat je het bloggen ook lang volhoudt. Maar om succesvol te zijn zal je toch iets moeten maken waar “het grote publiek” op zit te wachten.
2. Maak (nu al) een lijstje met 35 concrete blogberichten/blogtitels voor je blog
Dat is vooral van belang als je graag een informatief nicheblog wil neerzetten of zakelijk wil gaan bloggen.
Oké, die 35 is nogal een arbitrair getal, maar als je niet van bij het begin voor de vuist weg een heel aantal mogelijke topics om over te bloggen kan opsommen, is het misschien raadzaam een niche te zoeken die wat meer in je straatje past. Doorgaans geldt: hoe meer inspiratie van bij de start, hoe makkelijker het is om dat bloggen ook vol te houden.
Oh ja: er zijn ook onderwerpen en blogniches waar je liever van wegblijft als het even kan. Dat bespaart je alvast een hoop moeilijkheden en frustraties.
3. Gebruik een blogplanner
Wil je succesvolle blog schrijven (en dat vooral blijven doen), dan heb je in de eerste plaats veel inspiratie nodig; een constante stroom aan ideeën voor blogartikelen die passen in je blogniche en bij de boodschap die je met je blog wil uitdragen.
Vrij typisch aan goede ideeën en geniale invallen is dat ze je op de gekst (on)mogelijke momenten komen aanwaaien. Even typisch is dat die invallen opkomen wanneer je er niet mee aan de gang kan én je heel makkelijk weer ontsnappen.
Gebruik daarom een blogplanner, of toch op zijn minst een digitaal lijstje met (toekomstige) onderwerpen voor op je blog. Dat heeft ook het voordeel dat je wat te kiezen hebt als je beslist om een blog te schrijven. Ook wel prettig! En die blogplanner helpt zéker als je regelmatig wil bloggen.
4. Een goeie titel voor je blogpost is cruciaal
Hoe je het best reclame maakt voor een artikel? Zet er een goeie titel boven. Eentje die niet enkel vertelt waar het blogbericht over gaat, maar daarnaast ook de nieuwsgierigheid opwekt bij je lezers (in spe).
Goede titels voor artikels bedenken is een sport op zich. En het is meer dan het halve werk.
5. Gebruik de WordPress-categorieën op de juiste manier
Nogal wat bloggers springen veel te slordig om met hun WordPress-categorieën. Ze schenken er nauwelijks aandacht aan, hebben veel te veel categorieën of allerlei categorieën overlappen elkaar.
Nochtans, succesvolle blogs schrijven is een beetje zinloos als je die WordPress-categorieën (en -tags) een beetje laat slingeren.
Ze zorgen immers voor een flink deel voor de structuur van je blog, maken het veel makkelijker doorzoekbaar voor je bezoekers en lezers. En ook Google begrijpt veel beter waar het ‘m op jouw blog om te doen is. Maak hier werk van, zeker ook wanneer je een persoonlijk blog hebt of een omniblog!
6. Doe wat aan SEO (maar verlies je daar ook niet in)
Wie echt een succesvol blog wil maken heeft een min of meer constante stroom aan bezoekers nodig. Het liefst zonder dat jijzelf voortdurend je blog moet lopen promoten. Dan kom je al heel snel bij Google – en dus SEO – uit.
Over de gehele levensduur van je blog gezien zijn zoekmachines waarschijnlijk de belangrijkste bron van bezoekers voor je blog. Al moet je soms behoorlijk wat geduld hebben.
“Boeiende en succesvolle blogs schrijven, je doet het om het je bezoekers en lezers naar de zin te maken. Niet om Google te plezieren.”
Altijd alle tips voor een goede SEO toepassen is eigenlijk onbegonnen werk, dat moeten we durven toegeven. Heb jij nou niks met zoekmachineoptimalisatie, dan heb ik goed nieuws voor je: blog regelmatig en volg de voorgaande tips hierboven en je doet al meer dan de gemiddelde blogger.
7. Leer wat belangrijke focus zoektermen zijn voor jouw blog
Toch nog een beetje SEO dus. Normaliter heeft niet alleen jouw nicheblog een centraal thema, ook elk individueel blogbericht heeft een thema, een onderwerp. Welke woorden, welke zoekterm zou iemand in Google kunnen intikken om op jouw blogartikel uit te komen? Dat is jouw focus zoekwoord, je focus keyphrase voor dat blogbericht.
8. Maak een prettig leesbaar, gebruiksvriendelijk blog
Al je inspanningen om succesvolle blogs te schrijven (en er lezers naartoe te brengen) kunnen zomaar voor niks zijn als je blog niet prettig werkt. Mensen klikken zo weer weg als ze te veel moeite moeten doen om je content te vinden en te lezen. En soms zit het ‘m in verrassend pietluttige details.
a) Let op lettertypes en kleurencombinaties
Sommige lettertypes en kleurencombinaties zien er misschien wel mooi en fancy uit, maar kunnen echt wel voor extra last zorgen aan de ogen als je op het scherm een tekst van meer dan 1.000 woorden moet lezen. En niet iedereen heeft de ogen van een jachtpiloot. Kies de lettergrootte van de bodytekst zeker groot genoeg.
b) Zorg voor genoeg witruimte
Ook zo gun je de ogen van je lezer wat rust. Een en ander nodigt uit tot (verder) lezen. De witruimtes zijn er niet alleen tussen de alinea’s, maar ook bijvoorbeeld tussen de tussenkopjes en de tekst, tussen de tekst en de afbeeldingen en de tekst.
c) Maak geen te lange alinea’s en gebruik tussenkopjes
Op die manier heb je vanzelf extra witruimte, natuurlijk. Bovendien, tussenkopjes brengen structuur in je blogpost of -pagina en spelen ook een rol bij de SEO van je blog.
d) Succesvolle blogs schrijven kan niet zonder extra multimedia toe te voegen
Toegegeven, dit is een domein waar Blogtrommel.com niet meteen in uitblinkt ben ik bang. De meest succesvolle blogs bestaan al lang niet meer alleen uit tekst. Een beetje blogpost bevat ook foto’s, uittreksels uit social media, infographics, videofragmenten, quotes, tekeningen enzovoorts.
Het helpt allemaal om langere artikels (nog) informatiever te maken. En beter behapbaar. Vooral ook voor mensen die het niet zo begrepen hebben op languit geschreven content.
e) Maak je blog makkelijk doorzoekbaar
Doorgaans heeft je blog er alle belang bij wanneer bezoekers langer dan pakweg een minuut op je blog blijven. In de ogen van Google is dat een signaal dat je blog kwaliteit bevat. Gevolg? Hogere posities in de zoekresultaten voor jouw blog. En het kan daarbij zeker geen kwaad als er meerdere pagina’s worden bezocht.
Bezoekers en lezers langer op je site houden, dat doe je door kwaliteitsvolle content aan te leveren, dat spreekt. Maar onderschat hier ook de opmaak en inrichting van je blog niet:
- de inhoud van de menubalk
- de plaats van de zoekbalk op je blog
- het aantal interne links naar je oudere blogs
- de inhoud en inrichting van de sidebar (als je die nog hebt)
- de inrichting van de footer
- …
Dat bepaalt allemaal (mee) hoe makkelijk lezers en bezoekers door je blog zullen navigeren. Een blog overzichtelijk en goed doorzoekbaar houden is nogal een uitdaging. Trouwens, hoe groter het blogarchief wordt hoe groter ook de uitdaging om het bruikbaar te houden, dat spreekt.
9. Promoot je blog via verschillende kanalen
Succesvolle blogs schrijven en ze dan nooit promoten? Dat is pas zonde van je tijd en energie. Wat aan SEO doen is wellicht de grootste en meest effectieve promotieactie die je voor je blog kan doen. Maar dat vergt wat tijd en kunde om daar wat uit te halen. En – belangrijk – het is niet meer de gegarandeerde jackpot die het vroeger wél was.
“Probeer er in ieder geval wel voor te zorgen dat je blog voor zijn bezoekersaantallen niet té afhankelijk is van één verkeersbron.”
Promoot daarom jezelf en je blogproject via meerdere kanalen. De social media waar je actief bent, maar bijvoorbeeld ook via YouTube, je podcast als je die hebt en zelfs offline. Voor de kleine, individuele blogger is het hier toch vaak een verhaal van vele kleintjes maken één groot.
Je bent hoe dan ook afhankelijk van de beslissingen en algoritmes op al die platformen. Die zijn er zonder uitzondering op gericht om gebruikers op hun platform te houden en niet om massaal veel verkeer naar jouw blogje te laten weglekken.
Verkeer en engagement naar je blog trekken via socials? Dat kan nog, maar je moet weten hoe je dat aanpakt. En er de nodige tijd voor vrijmaken.
10. Start een mailinglijst/nieuwsbrief voor je blog
Voor mij persoonlijk is dit er eentje in de categorie “Had ik dat maar veel eerder gedaan.” Met je eigen mailinglijst voor je blog kan je erg veel geïnteresseerd bezoek naar je blog brengen. Je bent helemaal niet afhankelijk van de grillen van Google, noch van enig social media-kanaal.
We moeten er niet flauw over doen: zo’n mailinglijst annex nieuwsbrief voor je blog opzetten heeft wat voeten in de aarde. Je hebt meestal aardig wat geduld nodig eer je er wat uit haalt. Er is echter geen twijfel mogelijk. Eens je zeker weet dat je blog een blijvertje is, is dit een van je grootste prioriteiten.