Wanneer kan je spreken van een succesvol blog? Wanneer tel je echt mee als blogger? Veel bloggers stellen zich die vraag wanneer ze – een oog steevast op de bezoekersgrafieken van hun blog gericht – een zoveelste blogbericht intikken.
Leestijd: ca. 4 minuten
Laatste update: 02/02/2020
Zoals zo vaak zoeken we naar concrete cijfers om ons een duidelijk doel voor ogen te kunnen houden. Erg begrijpelijk, want eerder vroeg dan laat wil je wel eens weten waar je staat als blogger.
En daar wringt het schoentje. Want wat is blogsucces precies, en vooral hoe meet je dat dan? Geen makkelijke vraag en het is daarom dat ik een tijdje geleden kwam aandraven met 21 alternatieve manieren om blogsucces te meten.
Er is echter één zeer duidelijk teken waaraan je kan merken dat je echt wel een deuk in een pak boter aan het bloggen bent: het feit dat almaar meer mensen op de ene of andere manier een “samenwerking met je (blog)” willen aangaan. Hoe zo’n samenwerking eruit kan zien?
- collega-blogger willen dat jij voor hun blog een gastblog schrijft
- collega’s willen voor jou gastbloggen
- medebloggers of commerciële organisaties vragen om aan linkruil te doen
- collega-bloggers vragen jouw medewerking voor een (internet)project
- commerciële partijen en bedrijven willen hun content op je blog plaatsen (advertorial)
- je krijgt producten gratis toegestuurd om te reviewen
- bedrijven willen een banner plaatsen op jouw blog
- ruilhandel in digitale natura
- …
Leuk en ego-strelend, dat zeker! Je bent iemand en je kan al eens de dans leiden. De bakens uitzetten. Jouw spelregels opleggen. Fijn toch?
Maar uiteraard hopen zowel je collega’s als adverterende instanties vooral ook een graantje mee te pikken van jouw blogsucces. Ze hopen via jouw blog verkeer naar hun sites te krijgen. Voor collega-bloggers blijft dat het hoofddoel, bij bedrijven komt daar ook een verkoopdoelstelling bij.
Wanneer worden blogs interessant voor bedrijven?
Publicitair gezien worden blogs interessant voor bedrijven en andere partijen op zoek naar exposure op het net vanaf zo’n 5000 pageviews per maand*. Dat is tenminste mijn aanvoelen. Ik weet het dus niet zeker. Het is een aspect aan het bloggen waar blijkbaar niemand graag mee te koop loopt en er circuleren bij mijn weten geen cijfers over. Er zit dus niks anders op dan gewoon te kijken wat er om en rond Blogtrommel.com gebeurt en daar dan wat voorbarige conclusies aan vast te knopen.
Is 5000 pageviews per maand niet wat krap om publicitair aantrekkelijk te zijn?
Dat cijfer verdwijnt in het niets vergeleken bij wat de meeste beauty- en lifestyle blogs op de tabellen zetten. Maar het moge duidelijk zijn dat blogtrommel.com een heel ander (en vooral een veel kleiner) publiek aanspreekt: de hobbybloggers met een gezonde portie ambitie op zoek naar allerhande tips om hun blog beter te maken.
Blog in een segment dat veel veel populairder is – en/of de concurrentie veel groter – dan ben je met diezelfde 5000 paginaweergaven waarschijnlijk een maatje te klein opdat je blog enige waarde zou kunnen hebben voor een adverteerder. En hetzelfde kan gezegd worden als je in het Engels blogt.
Overigens hechten adverteerders sowieso niet zoveel belang aan het aantal pageviews dat een blog per maand heeft. Voor hen is het aantal unieke bezoekers veel meer van tel; hoeveel verschillende mensen bereikt het blog. Bij deze site ligt dat aantal zo rond de 2250/maand.
Nog even over die 5000 pagevieuws waarvan sprake. Die gelden alleen als je een kwaliteitsvol nicheblog hebt. Een blog die opgebouwd is rond een bepaald onderwerp. En daarbij hoort natuurlijk een duidelijk omschreven doelgroep. De onderwerpen van een doorsnee persoonlijk blog zijn doorgaans te uiteenlopend. Hierdoor zal het een erg heterogene groep lezers aanspreken, en dat is dan weer minder interessant voor een adverteerder. Die wil namelijk heel graag weten tot wie hij zich moet richten.
Wil dat dan zeggen dat een casual blogger met zijn persoonlijk (omni)blog geen schijn van kans maakt? Nee, natuurlijk niet. Alleen zal je met je persoonlijk blog pas beginnen meetellen voor een commerciële partij wanneer je blog een veelvoud van 5000 pageviews bereikt.
Geen goudmijn
Die 5000 pageviews per maand zullen er niet voor zorgen dat geïnteresseerden bij jou de deur gaan platlopen om met je te mogen samenwerken. Lucratief is het ook al niet. Het gaat dan ook eerder over vragen zoals: “Zou je een gastblog voor ons kunnen verzorgen? (we hebben jammer genoeg geen budget om ervoor te betalen)“, “Mag onze mooie content op je site? (idem)” en “Zullen we linkruilen?”.
Met 5000 pageviews per maand moet je genoegen nemen met de kruimels die van de tafel vallen. Vanaf wanneer kan je uit je blog dan een valabel inkomen puren (als in: “Ik zeg mijn baan op en ik ga voltijds bloggen.”)? Moeilijk te zeggen, maar reken toch maar op minimaal zo’n 25000* unieke bezoekers per maand. Dat komt dus neer op een slordige 50000* pageviews per maand. Een site als Blogtrommel.com zou met andere woorden 10 keer meer bezoekers moeten ontvangen dan vandaag.
Verwatering van je blog?
Er zitten wel addertjes onder het gras. Of zou ik in dit geval niet beter spreken over heuse boa constrictors?
Want al die commerciële linkjes, native content, dito advertising, gastblogs, openlijk en verdoken product placement, ze brengen je als blogger (hopelijk) wat op.
Het lijkt me echter wel zinvol om het uiteindelijke doel in het achterhoofd te houden: een fijn blog maken. Want het is maar de vraag of die artikels aangestuurd door derden je blog ook echt interessanter maakt voor je publiek. Wees er dus relatief zuinig mee. Veel content van anderen op je blog maakt het met de klap minder authentiek. De meeste bezoekers komen voor jouw onversneden verhaal en niet voor een of ander sprookje waar het kleverige marketingsausje zo van afdruipt.
Het is dus zaak het stuur van je blog altijd stevig in handen te houden. Je gaat in onderhandeling overleg met geïnteresseerde partijen, maar jij – en jij alleen – bepaalt de spelregels op jouw blog!
*= Gemiddeld en over een aantal maanden gezien.
Geef een reactie