Wat wil je lezer lezen?

“Schrijf artikelen die mensen willen lezen.” klinkt het wat gratuite blogadvies. Daar zit wat in, natuurlijk. Alleen, wat vindt zo’n blogliefhebber tegenwoordig (nog) de moeite om te lezen? En eigenlijk is zelfs die vraag niet helemaal relevant. Dé hamvraag is: “Wie is de gemiddelde bezoeker van je blog?”

Leestijd: ca. 4 minuten

Want het is zonneklaar: een puberende bakvis die net voor de eerste maal een jongen/meisje heeft gezoend wil waarschijnlijk heel andere dingen lezen/horen/zien dan de amateurfotograaf die een nieuwe camera nodig heeft of de man die last heeft met zijn balorige peuter.

Wil je op termijn succesvol zijn met je blog dan helpt het enorm als je enig idee hebt voor wie je schrijft. Als blogger weet je dan zo ongeveer waar het met je blog naartoe moet (wat werkt en wat niet). Willen of niet, je zal toch regelmatig iets moeten aanleveren dat aan de behoefte van je lezer voldoet. Je kan dan een trouw en geëngageerd publiek opbouwen dat ook bereid is om zo nu en dan wat pr-werk te verrichten voor jou(w blog). Het scheelt een slok op een borrel. En ja hoor, andermaal ontkomen we niet aan die blogniche!

Tussen de regels

Goed, hoe krijgen we nu een duidelijk beeld van de bezoeker van je blog? Laat ik je meteen geruststellen: er komt geen rocket science of doorgedreven politiespeurwerk aan te pas. 🙂 Zie hier enkele tips:

1. Blijf dicht bij jezelf

Op het eerste gezicht een beetje een bizarre tip. Maar is daar niet een spreekwoord dat zegt “aan jezelf (her)ken je die ander?” Waarover schrijf je graag? Maar misschien nog belangrijker: waar zou jij graag over lezen? Met welke prangende vragen zit je. Stel ze en probeer een antwoord te zoeken op die pertinente vragen. Groot is de kans dat je op het net vroeg of laat gelijkgezinden tegenkomt (op je blog).

2. Welke berichten en pagina’s worden het vaakst bezocht?

Oké, dit deurtje is al zo dikwijls ingetrapt. Kijk via Google Analytics bijvoorbeeld welke berichten en pagina’s het meest worden aangeklikt. Zie een piek dan kan je er donder op zeggen dat je voor beroering hebt gezorgd op je weblog. Voor jou als blogger het signaal om meer soortgelijke artikelen te gaan schrijven, het stuk in kwestie nog te verbeteren en/of regelmatig te updaten. Denk er ook aan de SEO van dat bericht te verzorgen zodat het artikel ook in de toekomst nog beter gevonden wordt in de zoekmachines.

3. Lees aandachtig de reacties van de bezoeker van je blog

Niet alleen worden ze alsmaar zeldzamer – en moet je ze dus koesteren – ze leren je stiekem heel wat over je bezoekers. Zijn ze enthousiast over een artikel? Hebben ze je verkeerd begrepen? Vinden je lezers je boodschap onduidelijk? Zijn ze het roerend met je (on)eens? Schreeuwen ze om meer van hetzelfde? Voelt men zich aangesproken of zelfs beledigd? Het helpt natuurlijk als je in staat bent om tussen de regels door te lezen. Je komt misschien zozeer te weten wie je lezer precies zijn, je krijgt zeker een beeld van wat zij willen lezen.

Laat een bezoeker een link achter naar diens blog, maak er dan een gewoonte van dat blog te bezoeken en er even rond te klikken. “Toon me je blog en ik zal zeggen wie je bent,” dat idee.

Prachtig allemaal, nu alleen nog je lezer stimuleren om te reageren op je blog!

4. Vraag je lezer wat over zichzelf te vertellen

Je zag het een paar jaar geleden wel vaker, en dan vooral bij persoonlijke blogs: de eigenaar van de blog die zijn About-pagina afsloot met een vraag aan de lezer om wat over zichzelf te vertellen in een reactie. Over het algemeen geldt: blog wat persoonlijker/informeler (qua stijl) en lezers zijn sneller bereid wat over zichzelf te vertellen.

 5. Een schat aan informatie op social media

Ook op social media kom je betrekkelijk snel aan de weet of je al dan niet een deuk in een pakje boter blogt. Al hangt hier ook erg veel af van de manier waarop je je blogs op die social media aan de man brengt. Hoeveel keer wordt een link aangeklikt? Hoe vaak wordt een bericht geliket en opnieuw gedeeld? Hoe vaak wordt een tweet bij de favorieten ondergebracht?

Cijfers zeggen (ook hier) niet alles. Met het oog op het achterhalen van de “identiteit” van jouw gemiddelde bezoeker is het van belang de koppen te tellen. Ik bedoel daarmee: wie volgt mij? Wie liket en deelt mijn berichten en wie verzorgt (mee) mijn online pr? Zijn het goede vrienden? Zijn het familieleden of collega’s? Zijn het professionals of autoriteiten in hun vakgebied? Misschien spreek je wel onbewust/onbedoeld/ongewild een totaal andere doelgroep aan. Dat laatste kàn een probleem zijn, al hoeft dat niet per se. Een en ander kan een signaal zijn om je gedrag op sociale media aan te passen of je blog(onderwerpen) fijn te slijpen of je schrijfstijl aan te passen.

 6. Zet een kleine poll online

Nog een makkelijke manier om erachter te komen wat voor iemand de doorsnee bezoeker van je blog is, is het online zetten van een kleine poll. Stel met regelmaat een vraag om en rond jouw blog(topic) (zie de sidebar van dit eigenste blog). Je ontfutseld je bezoeker geen staatsgeheimen terwijl je na verloop van tijd toch een beeld krijgt van hoe mensen over bepaalde dingen denken. Ideaal om bijvoorbeeld naar verwachtingen te peilen!

7. Organiseer een grootschalig(er) evenement via je blog

Ik denk dan wedstrijdjes, winacties, en online enquêtes. Niet alleen brengen ze het nodige extra verkeer naar je blog. Je krijgt wederom een idee welke mensen je blog vooral bezoeken. Daarnaast kom je ook te weten hoe performant je blog is (hoeveel je netwerk waard is en hoeveel extra mensen je kan bereiken via extra promotie.

Tot zover 7 manieren om de gemiddelde bezoeker van je blog te leren kennen. Dit is geen exacte wetenschap, dat spreekt voor zich. Laat hier in ieder geval voldoende tijd overheen gaan vooraleer conclusies te trekken. En houd er ook rekening mee dat je blog aan een constante evolutie onderworpen is: je groeit als blogger, wil na verloop van tijd wel eens wat anders, legt andere klemtonen, ontdekt nieuwe passies en dito gaten in de markt. Het is dan ook de logica zelve dat ook je lezerspubliek mee evolueert. Sommigen vinden je nieuwe aanpak niet te pruimen en haken af, terwijl anderen, die je blog eerst niet vonden, uitgroeien tot regelrechte fans.

Maar als ik alle puzzelstukjes bij elkaar leg krijg ik toch een vrij gedetailleerde robotfoto van mijn doorsnee lezer. Ik weet bijvoorbeeld:

Mijn gemiddelde bezoeker:

  • is een vrouw (25% mannen)
  • is Nederlander (22% Belg)
  • is tussen 24 en 60 jaar oud
  • is een hobbyblogger
  • met ambitie
  • en liefde voor taal

Ik zorg er dus voor dat:

  • ik mijn teksten niet al te technisch maak (maar wel to the point)
  • ik een verklaring meegeef als ik een typisch Vlaamse uitdrukking gebruik
  • ik een beetje oplet voor al te vrouwonvriendelijk taalgebruik
  • ik een beetje oplet bij de keuze van het fotomateriaal (niet te seksistisch)

Wat weet jij van de gemiddelde bezoeker van jouw blog? En in hoeverre wil jij rekening houden met zijn/haar wensen?

Category:

Comments

3 reacties op “Wat wil je lezer lezen?”

  1. Carolien Geurtsen avatar

    hi Ben, othrs,
    ik ben zo een a-typische blogger dat ik bijna zelfs blogs met tips over bloggen niet lees.

    Ik zap door de jouwe heen omdat ik je persoonlijker ken, én om te toetsen hoe ik er op dit moment in sta. En ja, ik merk dat de tips inderdaad niet aan mij besteed zijn, gewoon omdat ik blijkbaar niet schrijf op een doelgroepvergrotingseffect. Voor de mensen/bloggers die dat wel doen, en als het bij ze past natuurlijk, zijn je tips absoluut onmisbaar! En natuurlijk blijf ik je lezen.
    Ik hoop dat er in de nabije toekomst een gelegenheid is om elkaar blogbroederlijk en zusterlijk te ontmoeten.

  2. Sharp Ben avatar
    Sharp Ben

    Hey Carolien,

    (andermaal) Dank voor de complimentjes… Ik voel me vereerd en bevoorrecht…

    Maar je hebt gelijk. Ik zet nogal fors in op “bloggen met maximaal effect” en ben er me van bewust dat dat niet (altijd) ieders kopje thee is. Maar ikzelf vind het leuk om het allemaal uit te spitten en er vervolgens over te schrijven. Bovendien, de gemiddelde lezer en dito blogger lust er wel pap van. Net als Google trouwens.

    Dit gezegd zijnde hoop ik toch ook een genuanceerd verhaal te brengen. Dat het er bij bloggen vooral op aankomt plezier te maken en dat dat niet noodzakelijk gelijkstaat met een spelletje “blog-naar-de-toppositie-van-Google-brengen-en-duizenden-bezoekers-naar-je-blog-slepen.”

    P.S: Een advies aan jou: blijf toch vooral die a-typische blogger. Het maakt je groots. Als blogger én als mens…

  3. Annick (Tarot Cirkel) avatar

    De energie en tijd dat je in het schrijven van een blogartikel steekt, mag je niet onderschatten.
    Daarom vind ik je tip om ‘dicht bij jezelf te blijven’ super belangrijk (het staat niet voor niets op plaats 1)

    Laat vooral het vergroten van je doelgroep geen belangrijk punt worden, laat het natuurlijk groeien.

    Nog een paar extra tips(?) : zorg dat anderen merken dat je plezier beleeft aan het bloggen en vergeet het persoonlijk tintje niet (ik ben niet zo gek op afgelikte blogs)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *