Zeker wanneer je via WordPress blogt heb je vandaag de dag enorm veel mogelijkheden als het gaat om de opmaak en indeling van een blog. Blader even door de WordPress theme directory en je wordt algauw overladen met allerlei termen en begrippen. Daarom hieronder een lijstje met enkele van de meest voorkomende termen en begrippen voor hedendaagse blogthemes.
Opmaak en indeling van een blog: een zakwoordenboekje
Aantal kolommen
Het aantal kolommen in WordPress-thema’s varieert tussen één en vier. Een kolom wordt gereserveerd voor je blogberichten.
Boxed lay-out
Indeling waarbij de verschillende onderdelen van je blog zijn onderverdeeld in “blokken.” Het blog heeft de indeling van een rooster, met duidelijk afgebakende – eventueel omlijnde – secties.
Buddypress
De lezers en volgers van je blog kunnen elkaars activiteiten op je blog volgen, met elkaar discussiëren enzovoort. Je volgers en lezers worden als het ware “lid van je blog.” Je blog wordt zo een klein beetje meer een sociaal medium.
Custom colors
Biedt de mogelijkheid om het de kleuren van je blog(elementen) aan te passen. Sommige thema’s gaan daar zeer ver in, andere maken het enkel mogelijk om te kiezen tussen een paar kleurenschema’s.
Custom CSS
Laat je toe om zelf (kleine) wijzigingen aan te brengen in de code van je WordPress-theme en deze apart op te slaan in een “gescheiden” gedeelte. Zo kan je de eigenlijke code van je blogtheme ongemoeid laten. Ben je niet tevreden met het resultaat dan kan je alles gewoon verwijderen en het zaakje keert terug naar de instellingen van voordien.
Custom header/flexibele header
Je kan de header van je blog aanpassen. Er kunnen opties voorzien zijn om je blogtitel en onderschrift op een andere plaats neer te zetten, de grootte van de header te kiezen of de foto van je header te laten variëren op elke pagina van je blog. Ook de afmetingen van de header bepalen is soms mogelijk.
Fullscreen fotoachtergrond
Op de achtergrond kunnen volledige foto’s worden getoond. Het gebruik van de juiste foto’s roept bij je bezoeker een bepaalde sfeer op.
Full-width lay-out
Blog zonder duidelijke achtergrond. Het blog – artikelen/pagina’s en zijbalken – bestrijken de volledige breedte van het scherm. Dit geeft een veel ruimtelijker, opgeruimder effect.
Infinite scrolling
(oneindig doorscrollen) Wanneer je bezoeker aan het einde van je blogpagina is gekomen, komen de volgende berichten reeds automatisch tevoorschijn. Je lezer hoeft dus niet meer naar een volgende pagina te klikken (en is daardoor geneigd wat langer op je blog te blijven).
Liquid lay-out
(vloeiende lay-out) De indeling van het blog wordt aangepast aan de grootte van het scherm en/of de draairichting ervan. Het gaat echter niet zover al het responsive design, waarbij indien nodig bepaalde elementen kunnen worden verplaatst.
Masonry lay-out
De verschillende elementen van je blog worden niet meer netjes op elkaar “gestapeld” maar een beetje in elkaar vervlochten om zo een mooi geheel te vormen. Een beetje volgens het patroon van een gemetselde muur.
Metro design
De stijl wordt gekenmerkt dor felgekleurde, grote vierkante en rechthoekige vlakken voor bepaalde elementen van je blog. Een beetje naar analogie met Windows 8 en Windows 10.
Mobile-first theme
WordPress-theme klaargestoomd voor de zogenaamde mobiele revolutie. De vaststelling/verwachting dat meer mensen je blog zullen bezoeken via een tablet of smartphone dan er mensen zijn die je blog raadplegen via een desktop of laptop.
Parallax scrolling
Een grote foto wordt als achtergrond gebruikt op je blog. Deze foto blijft vast staan op de achtergrond ook als je naar beneden scrollt. Op de voorgrond beweegt je blog normaal mee wanneer je naar beneden scrollt.
Post Formats
Individuele blog berichten kunnen een iets ander opmaak krijgen naargelang het soort content. Zo kan een quote een andere opmaak krijgen dan een vlog/video-post of een tekstcolumn, bijvoorbeeld.
Responsive design
Het thema heeft de mogelijkheid om zich aan te passen aan het toestel waarmee je bezoeker je blog raadpleegt. Je blog komt er dus anders uit te zien op een desktop dan op een tablet of smartphone. Met een schaalbare layout worden bepaalde onderdelen van je blog indien nodig ook anders gerangschikt om op elk toestel een zo optimaal mogelijke gebruikerservaring te kunnen garanderen. Meer over responsive design?
(image) slider
De image slider laat een aantal uitgelichte afbeeldingen zien die vaak over de gehele breedte van het blog worden uitgerold. De slider wordt meestal bovenin het blog geplaatst. Zo’n slider trekt onmiskenbaar de aandacht van je bezoeker, maar kan anderzijds ook voor afleiding zorgen bij je lezer.
Sticky menu
De menubalk van je blog verdwijnt niet langer helemaal uit beeld wanneer je naar beneden scrollt, maar blijft altijd zichtbaar (eventueel in een iets andere vorm). Zo kan je steeds bij je menubalk zonder terug naar boven te hoeven gaan.
Theme options
De opmaak en indeling van een blog kan je nog vrij grondig wijzigen via de theme options. En dit zonder dat je daarvoor in de codering van je blog moet duiken. Daarbij moet je denken aan dingen als het aantal zijbalken, de breedte ervan, het al dan niet kunnen instellen van een footer, de plaats van eventuele knoppen voor social media en nog zoveel meer. Bij sommige WordPress-thema’s zijn de mogelijkheden wel erg uitgebreid. Vooral bij gratis themes zijn er beduidend minder opties.
Toggable (sidebars, menu, social media profile,slider,…)
De secundaire blogelementen zoals sidebars, menubalken en social media knoppen worden verborgen achter een enkele knop. Voordeel hiervan is dat je een heel clean, opgeruimd blog krijgt. Daardoor wordt je lezer minder snel afgeleid en krijgen je artikels meer aandacht.
Triggered movement
Bepaalde elementen van je blog bewegen subtiel als je er met je muis overheen gaat. Dit om de aandacht te trekken van je bezoeker.
Zo, dat waren enkele begrippen die van pas kunnen komen bij de opmaak en indeling van een blog, of liever bij de keuze van een blogtheme.