Naast de verschillende artikels en pagina’s op je blog zijn ook de interne en externe links belangrijk. Waarom dat zo is en waar je op moet letten lees je hier.
Interne en externe links??
Interne en externe links brengen je bezoeker naar een andere webpagina wanneer deze door je bezoeker worden aangeklikt. Het verschil zit ‘m hierin: bij een interne link komt men terecht op een pagina binnen je eigen blog of website, terwijl een klik op een externe link ervoor zorgt dat je lezer terechtkomt op een webpagina buiten je eigen blog. En letterlijk iedere pagina op het hele wereldwijde web komt hiervoor in aanmerking.
Waarom zijn interne links belangrijk voor een blog?
Vooral wanneer je al een tijdje blogt en je dus veel artikels en pagina’s op je blog hebt winnen interne links aan belang. Met deze interne links kan je je lezer erg makkelijk doorverwijzen naar oudere (gerelateerde) artikels. Heb je bijvoorbeeld een foodblog en spreek je in een artikel over recepten met banaan, dan zou je kunnen doorverwijzen naar een pagina met daarop alle recepturen waarin je banaan hebt gebruikt. Een blog met veel interne links heeft zeker zijn voordelen:
- je maakt je blog makkelijker doorzoekbaar voor bezoekers
- je lezer wordt (subtiel) gestimuleerd om meerdere berichten en pagina’s te raadplegen
- je brengt structuur aan binnen je blog (wat goed is voor de SEO)
Door het feit dat je bezoekers veel informatie op een zilveren schoteltje krijgen aangeboden (zonder er zelf naar op zoek te hoeven gaan) zorgt ervoor dat ze langer op je blog blijven hangen en meer pagina’s aanklikken. Ook Google ziet beide fenomenen en besluit – onder meer – daaruit dat je site interessant is en dus hoger in haar zoekresultaten moet komen.
Waarom zijn externe links belangrijk voor een blog?
Vroeger gingen er nog wel eens stemmen op om niet te kwistig te zijn met externe links op je blog. Met een externe link maak je het je bezoeker wel heel makkelijk om je blog te verlaten. Misschien zelfs met het risico dat ‘ie nooit meer zou terugkeren naar je blog. Een wat kortzichtige redenering. Blogs zijn immers geen losse eilandjes op het net.
De meeste blogs hebben meer voor- dan nadelen bij externe links:
- je toont je lezer de weg naar (nog) betere/uitgebreidere informatie
- Google begrijpt nog beter waar je blog over gaat (en ziet dat het het je betrachting is je lezer zo goed mogelijk te informeren)
- externe links zijn een uitstekende manier om subtiel te “netwerken” met andere sites en blogs
Nog even terugkomen op dat laatste punt. De externe sites en blogs waar je vanuit je eigen blog naartoe linkt, merken zulks in de statistieken. Meestal kan men dat danig appreciëren. Link je naar de grote jongens van het web dan wordt je negen kansen op tien niet eens opgemerkt, maar dat ligt wel even anders bij pakweg collega-bloggers.
Eerder vroeg dan laat zal je collega je opmerken, nieuwsgierig worden naar je blog, je blog regelmatig gaan bezoeken,… Zo begint het balletje te rollen!
Interne en externe links: niet overdrijven!
Oké, het is je hopelijk duidelijk welke voordelen al die links kunnen bieden voor je blog. De verleiding is dan misschien groot om je teksten vol te proppen met allerhande links. Sta toch maar even stil bij de volgende punten:
1. Leesbare teksten
Een artikel met een karrenvracht aan linkjes – die meestal erg felle kleurtjes hebben – leest niet echt aangenaam. Helemaal niet wanneer ze verwerkt zitten in een doorlopende tekst.
2. Keuzestress bij je lezer
Al die linkjes zorgen voor afleiding en keuzestress bij je bezoeker. En het is geweten: een bezoeker met keuzestress maakt liever géén keuze!
3. Relevante links
Zowel interne als externe links moeten relevant zijn voor je artikel. Ze moeten met andere woorden enigszins betrekking hebben op het verhaal dat je op dat moment aan het vertellen bent. Het is gewoon niet zo logisch dat je als foodblogger voortdurend linkt naar sites over modeltreinen of autoracen.
Maar je kan natuurlijk perfect linken naar:
- collega-foodbloggers
- webwinkels voor kookmateriaal
- voedingsspeciaalzaken
- restaurants
- bio-boerderijen
- …
Je mag hier gerust een beetje out of the box denken, maar blijf on topic en hang een ieder geval een samenhangend verhaal op voor je lezer!
Het is dus erg nuttig om als blogger na het schrijven van een artikel systematisch even stil te staan bij wat je eerder al schreef. Kan je vanuit je nieuwe artikel op een relevante manier linken naar oudere stukken, doe dat dan. En ook de omgekeerde beweging is waardevol: link vanuit je oudere artikel naar je nieuwste materiaal.
Voor het maken van interne links zijn er bepaalde plugins beschikbaar voor WordPress. Deze programma’s maken automatisch bepaalde woorden aanklikbaar en verwijzen automatisch naar een bepaald artikel of pagina. Zo vergeet je nooit meer een interne link te plaatsen.
De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik geen ervaring heb met deze programma’s. Ik sta er zelfs een beetje huiverachtig tegenover. Ik ben bang dat Google deze geautomatiseerde links vroeg of laat als “onnatuurlijk” gaat beschouwen met alle gevolgen van dien.