Martha, mijn gast van vandaag is één van die bloggers die van haar hobby haar beroep wist te maken. Ze startte een paar jaar geleden haar eigen tekstbureau onder de naam DrsPee.
1. Kan je wat vertellen over het hoe en waarom van de start van Tekstbureau DrsPee.nl?
M: Na mijn studie Nederlands kwam ik in loondienst terecht bij verschillende bedrijven als webredacteur. Hier leerde ik veel over het schrijven van teksten voor het web, over wat werkt en wat niet werkt. Daarna ben ik in het onderwijs terechtgekomen: ik gaf Nederlands in het voortgezet onderwijs op verschillende scholen in de Randstad. Ik liet mij omscholen tot docent en heb drie jaar voor de klas gestaan. Vervolgens raakte ik werkloos en heb ik mijzelf ‘beziggehouden’ met bloggen, haken en andere dingen zoals WordPress. Ook tijdens deze periode heb ik veel geleerd. Nu ben ik sinds juni 2014 zelfstandig ondernemer en breng ik alles wat ik mezelf heb geleerd in praktijk.
De naam is tot stand gekomen door mijn bewondering voor Heinz Polzer. Deze man die zich Drs. P. noemde, is inmiddels overleden, maar hij vormde de inspiratie voor mijn naamgeving. Hij was zo goed met taal en zo virtuoos, dat ik hoop dat ooit te mogen benaderen. Daarnaast ben ik zelf door mijn studie drs. en mijn achternaam begint met een P. Die twee ee’s heb ik erachter gezet om niet in de problemen te komen met de auteursrechten en uit respect voor de echte drs.
2. Voor welke diensten kunnen mensen bij jou terecht?
M: Men kan bij mij terecht voor verschillende workshops. Sommige duren een middag, andere de hele dag. Een voorbeeld van een workshop die de hele dag duurt is mijn workshop fictie schrijven. Hier leren mensen verhalen schrijven: hoe begin je een verhaal, hoe eindig je en wat gebeurt er in het midden? Hoe zorg je ervoor dat een verhaal ook echt spannend blijft? Hoe schrijf je een dialoog en hoe leer je je eigen personage goed kennen?
Een andere workshop die ik geef en die een middag duurt is de cursus WordPress. Ik leer beginnende bloggers hoe WordPress werkt. Deze cursus legt echt de basis uit, zonder moeilijke termen. Iedereen die graag wil bloggen, maar niet weet hoe, kan daarvoor bij mij terecht. Dit kan zowel bij jou thuis aan de keukentafel of online via mijn nieuwe website www.drspee.academy.
3. Kan je je doorsnee klant even beschrijven?
M: Mijn doorsnee klant is iemand die wil leren over WordPress of teksten nodig heeft voor zijn website. Verder vind ik mijn klanten voornamelijk in de creatieve hoek: fotografen, bloggers die professioneler willen overkomen, webshops voor dingen die de eigenaars zelf gemaakt hebben, mensen die workshops aanbieden op divers gebied, coaches en noem maar op.
4. Kan een hobbyblogger ook bij jou aankloppen?
M: Jazeker! Hobbybloggers zijn van harte welkom. Voor hen heb ik op maat gemaakte cursussen over bloggen.
5. Je blogt over je vakgebied. Ben je niet bang op die manier (te veel) gratis expertise weg te geven aan je potentiële klanten?
M: Ik geloof in het delen van kennis. Bovendien is een groot gedeelte ook al te vinden bij anderen op het internet. Mijn grootste doel is mijzelf overbodig maken. Daarom deel ik graag informatie. Daarnaast zullen er altijd mensen blijven die geen aanleg hebben om iets op te schrijven, of te druk zijn om te schrijven of een website te bouwen. Daarom denk ik dat ik altijd wel werk zal hebben.
6. Wanneer je in opdracht van derden schrijft moet je – dat stel ik me tenminste zo voor – vaak in de huid van je opdrachtgever kruipen. Hoe lastig is dat? Lukt het altijd even goed?
M: Dat is enorm lastig. Ik wil daarom eigenlijk het liefste bij de opdrachtgever langs om kennis te maken in zijn ‘natuurlijke habitat’. Dat helpt me om de sfeer te bepalen en de toon van het geschrevene.
“Als je mensen niets leert, dan worden ze ook niet beter. En daarom schrijf ik dus: om kennis over te dragen, om mensen dingen te leren en dat doe ik via mijn blog. Niet voor mijn bekendheid, niet omdat ik met mijn blog geld wil verdienen, maar omdat ik vind dat kennis delen het hoogste goed is.” Veder lezen?
7. Ik weet dat het lastig is om prijskaartjes te hangen aan je diensten, maar geef ons toch eens een idee: stel dat ik je vraag om een artikel te schrijven van 1.000 woorden over – zeg eens wat – “De grootste nadelen van een zakelijk blog” Hoe zou je dat concreet aanpakken? Hoelang ben je daarmee bezig, en wat zal het me kosten?
– En is het stuk dan ook reeds geoptimaliseerd voor SEO?
M: De prijs is echt afhankelijk van hoe de opdrachtgever dit blog wil insteken en het bereik ervan. Ik kan hier heel moeilijk iets over zeggen. Ik ben ook afhankelijk van de aangeleverde informatie, hoe bekend ik ben met het onderwerp, de focuswoorden voor SEO, de toon van het artikel. Het hangt zo nauw samen met elkaar, dat het echt moeilijk is om aan te geven. Meestal ga ik gewoon maar schrijven en daarna natuurlijk ontzettend schrappen.
8. Het is doorgaans de bedoeling dat het artikel zo dicht mogelijk aansluit bij mijn schrijfstijl (als opdrachtgever) neem ik aan of is dat niet de bedoeling?
M: Als ik voor jou een blog moet schrijven, dan is dat zeker de bedoeling. Daarom wil ik graag op bezoek bij de opdrachtgever om dan in zijn of haar huid of hoofd te kunnen kruipen. Zo kan ik de stijl van de opdrachtgever het beste benaderen. Daarvoor wil ik ook graag wat teksten van de opdrachtgever bestuderen. Het helpt allemaal.
9. Wat is volgens jou de grootste fout die mensen maken bij het bloggen?
M: Wat mij betreft, is de grootste fout die gemaakt wordt bij het bloggen denken dat je moet schrijven voor je publiek. Als je dat gaat proberen, dan kun je wel opdoeken. Een lezer merkt het als je niet bij jezelf blijft in het schrijven: dan komt het gemaakt en krampachtig over. Hoe authentieker hoe beter.
10. Welke vaakgemaakte (schrijf)fout kan jou steevast de gordijnen injagen?
M: Ik heb een vreselijke aversie tegen het woord ‘me’ als bezittelijk voornaamwoord, als in: ‘me moeder’. Ik kan daar echt niet tegen. Als je het dan toch kort wil opschrijven, doe dan m’n. Dat is net zo makkelijk getypt.
11. Moeilijke vraag misschien: welk advies – vanuit jouw vakgebied – zou je willen geven voor Blogtrommel.com?
M: Mijn advies? Jemig, wie ben ik om advies te geven? Maar vanuit mijn vakgebied als schrijver zou ik zeggen: blijf wie je bent in je blog, ga je niet in allerlei bochten wringen om lezers te krijgen. Als je lezers moet krijgen, komen ze toch wel naar je toe.
12. Antwoord kort en krachtig:
- Een zakelijk blog mag… niet alleen maar reclame maken
- De ideale lengte voor een blogbericht is… wanneer je alles gezegd hebt wat er te zeggen is
- De meeste inspiratie voor mijn artikels vind ik bij… het echte leven, Elja Daae en twitter
- Ik stop met bloggen als… alles is gezegd op mijn manier
- Nederlanders zijn… ambitieus…als het op bloggen aankomt
- Belgen zijn … bescheiden… als het op bloggen aankomt.
13. Wat is jouw persoonlijke “gouden blogtip?”
M: Druk op de publiceerknop en zie waar het toe leidt!
Zo, dat waren al mijn vragen. Ik bedank Martha voor de tijd en de openhartigheid en jou voor de aandacht tot aan het eind. Bezoek zeker DrsPee.nl voor leuk gebrachte taal- en teksttips en nog veel meer!
Geef een reactie