“Zeg, hoeveel tijd kost een blog nu eigenlijk?” Het is een vraag die mij regelmatig wordt gesteld. Een pasklaar antwoord is er echter niet. Ieder blog is immers verschillend en iedere blogger wil andere dingen (bereiken) met zijn/haar blog.
Eén ding is wel zeker: vooral mensen/bezoekers/lezers die zelf niet bloggen (of geblogd hebben) onderschatten de tijd die een blogger aan zijn blog spendeert (heel erg). Men ziet regelmatig een nieuw artikel verschijnen – dat zo uit de losse pols lijkt te zijn geschud – en dat is het dan. Maar daarmee is de kous nog niet af natuurlijk.
Hoeveel tijd kost een blog? Een ruwe schatting
1. De voorbereiding
Hoewel het zeker mogelijk is om zonder enige voorbereiding een blog te starten (het heeft zijn charmes), is het toch handig als je van tevoren even tijd neemt om je blogproject te overdenken. Zeker wanneer het je ambitie is om op redelijk korte termijn wat lezers naar je blog te krijgen. Wat voor soort blog wil je? Wat wil je er uiteindelijk mee bereiken? Waarover zal je schrijven op je blog? Heb je wel genoeg tijd om te bloggen? Het zijn allemaal dingen om eens goed over na te denken en je over in te lezen. Neem een paar weken tot een paar maanden bedenktijd, zou ik zeggen.
2. Het blog opzetten
Ok, de beslissing is gevallen: er komt een blog en je hebt grofweg een idee wat voor (soort) artikelen erop zullen verschijnen. Tijd voor de volgende stap. Dit zijn een aantal zaken waar je moet aan denken. Ook hier is weer moeilijk een exacte tijdsduur op te plakken. Neem ook hier weer enkele uren of dagen de tijd.
Dan is het tijd om eindelijk je blog op te gaan zetten. Hier heb je grosso modo 2 mogelijkheden. Of je kiest voor een gratis blog via Blogger of WordPress, of je gaat voor een blog op een eigen domein via WordPress. In het eerste geval kost het je 0 euro en ben je in minder dan 20 minuutjes online, in het andere geval kost het je enkele tientallen euro per jaar en kan het een paar dagen duren eer je blog online staat.
En daarmee is de voorbereidende fase van je blog achter de rug. Nogmaals, hoeveel tijd je hieraan kwijt bent is moeilijk in te schatten Het kan gaan van een halfuurtje tot enkele weken, afhankelijk van grondig je de zaken wil aanpakken, hoe snel je ingelezen geraakt en hoe technisch je aangelegd bent.
Ik wil je wel waarschuwen: wees niet te veeleisend en perfectionistisch in het begin. Je kan honderden artikelen met tips voor beter/succesvol bloggen lezen en tientallen handleidingen doorworstelen, uiteindelijk komt het er toch op aan je borst nat te maken, in het diepe te springen en gaandeweg de kneepjes van “het vak” te leren.
3. Blogberichten schijven
Het meest voor de hand liggende deel van het werk. Het meest zichtbare ook. Ben je een geoefend schrijver met een vlotte pen en veel inspiratie dan kan je in een halfuurtje een artikel online hebben staan dat zelfs de moeite waard is om gelezen te worden. Maar zo zal het wel niet altijd lopen. Als schrijven je niet in het bloed zit, je een mindere dag hebt, of als je gewoon wat meer opzoekingswerk moet doen voor je artikel ben je zo 5 of 10 keer langer bezig.
4. Blogberichten klaarmaken voor publicatie
Na het schrijven van je blog kan je het stuk (meestal) nog niet publiceren. Je tekst nakijken op fouten, één of meerdere foto’s toevoegen, eventueel een filmpje embedden, linkjes toevoegen, het maakt je artikel helemaal af én verhoogt de kans dat je lezers het ook effectief lézen. Ook daar moet dus de nodige tijd voor worden uitgetrokken.
5. Inspiratie opdoen
Wil je een goed draaiend blog (met veel bezoekers) dan moeten er op je blog regelmatig nieuwe berichten verschijnen. Mensen zullen je blog immers snel uit het oog verliezen als er niet regelmatig een nieuw stukje verschijnt. Elk nieuw bericht is een reden om je blog opnieuw te bezoeken. En dus is het constant zoeken naar nieuwe onderwerpen om over te bloggen. En heb je een nicheblog dan is het zaak een beetje op de hoogte te blijven van wat er zoal speelt in je branche. Nog zo’n aspect van het bloggen dat je makkelijk een uurtje per week kost.
6. Je lezerspubliek opbouwen en je blog promoten
Ik zei het hier al vaker: het volstaat – zeker in den beginne – niet om regelmatig een nieuw artikel te publiceren om lezers naar je blog te krijgen. Je aanwezigheid op social media is cruciaal. Zo kom je het makkelijkst in contact met je (potentiële) publiek, deel je je blogs op diezelfde social media én kan je inspiratie opdoen voor je blog.
7. Het sociale aspect van het bloggen
Speelt zich grotendeels af om en rond de diverse social media-kanalen. Steek helpende handen uit, houd contact met je lezers, geef steun aan hub online-projecten, beantwoord vragen van lezers die via mail naar je toe komen. Zeker wanneer je al een tijdje aan de weg timmert (en je blog wat groter wordt) gaat hier heel wat tijd en energie in zitten.
8. Het onderhoud van je blog
Vooral wanneer je op een eigen domein blogt moet je af en toe een uurtje uittrekken voor het onderhoud van je blog. Aan de voorkant van je blog ziet merkt geen kat het verschil tussen een niet onderhouden blog en een blog dat helemaal up-to-date is, maar het is van kapitaal belang!
9. De SEO van je blog verzorgen
Als je wil dat je blog op iets langere termijn goed vindbaar is in de zoekmachines als Bing, Google en anderen moet je je op zijn minst een beetje verdiepen is SEO. Dat klinkt erg ingewikkeld, maar eigenlijk valt dat reuze mee. Het vergt wel de voortdurende aandacht van de blogger.
10. Een blog is nooit af
Neem je het bloggen iet of wat serieus dan merk je dat er altijd wel werk is aan je blog. Er is altijd wel ruimte voor verbetering en er zijn altijd wel kleine dingetjes die net niet helemaal lopen zoals gepland.
Dus, hoeveel tijd kost een blog? Mi-ni-maal 10 uur per week
Natuurlijk gelden punt 1 en 2 hierboven vooral als aandachtspunten bij het prille begin van je blogavontuur. En het schrijven en het prutsen aan je site gaat je naar alle waarschijnlijkheid een stuk minder tijd kosten naarmate je langer blogt. Langzaamaan sluipt er immers ook wat routine in de werkzaamheden.
Het moge je intussen duidelijk zijn dat “goed” bloggen al bij al een intensieve onderneming is. Heel wat mensen die hun blog ook maar een beetje serieus nemen komen niet toe met 10 uurtjes per week. Veel bloggers besteden wekelijks een veelvoud hiervan aan hun blog. En nee, ik heb het dan niet over professionals!
Kan je ook bloggen met een kleinere tijdsinvestering? Natuurlijk kan dat! Het uitgangspunt bij bovenstaand scenario is dat je een blog begint met de bedoeling je blog bekend te maken en een grote groep van lezers te verzamelen. Dat is vaak de reden waarom mensen zich aan een blog wagen.
Maar het is perfect mogelijk om het allemaal wat minder systematisch aan te pakken en stapje voor stapje je blog op te bouwen…
Vind je het leuk om af en toe een stukje te schrijven, maar lijkt je zo’n blog toch te veel werk? Kijk dan even naar deze 7 alternatieven voor een blog.