Prachtig als je erin slaagt om heel regelmatig een nieuw blogbericht te publiceren. Maar wat met al die stukken die meer dan een paar maanden oud zijn? Wat met de content die vele jaren geleden geschreven werd en vandaag nauwelijks nog gelezen wordt? Het is een goed idee om je oude blogs op tijd en stond wat extra aandacht en liefde te geven. Zo kan ook je lezer ze (her)ontdekken.
Leestijd: ca. 3 minuten
Oude blogs opnieuw onder de aandacht brengen
Ga er maar van uit dat zowat elk blog of artikel dat niet meteen op de homepage te zien is zo goed als onzichtbaar is voor je bezoekers. Voor sommige stukken is dat niet zo erg, maar er is ongetwijfeld evergreen content die je liever niet te snel laat beschimmelen in de blogarchieven. Een paar tips:
1. Zet niet alleen je laatste berichten op de homepage
Kijk naar de homepage van je blog. Hoeveel blogberichten of artikels kan je bezoeker bereiken met slechts één muisklik? Hopelijk zijn het er wel een aantal. Veel bezoekers zijn namelijk helemaal niet geneigd om in je blogarchief te gaan grasduinen.
Maak je homepage daarom niet te compact en maak je homepage uitnodigend genoeg. Met genoeg “klikmogelijkheden” zonder dat je bezoekers en lezers eindeloos moeten scrollen alvorens iets interessants tegen te komen. Om die reden heb ik het trouwens ook niet zo begrepen op grote headers en dito uitgelichte afbeeldingen op de homepagina.
Oude blogs die je wat langer voor het voetlicht wil houden kan je eenvoudig sticky maken. Maar heel wat moderne WordPress-thema’s bieden je de mogelijkheid om zelf de inhoud (en de indeling) van de homepage samen te stellen. Maak daar gebruik van. Welke blogcategorieën zijn belangrijk voor jou(w blog)? Plaats enkele berichten uit die blogcategorieën (permanent) op de homepage. Als een soort Featured-sectie.
2. Overweeg om een programmeerbare zoekmachine van Google op je blog te zetten
Maak het je bezoekers en lezers makkelijk om gericht op zoek te gaan naar specifieke blogberichten. De zoekbalk is daarvoor waarschijnlijk de meest logische manier. Plaats de zoekbalk op meerdere plaatsen op je site.
Elke fatsoenlijke blogsoftware biedt zo’n zoekbalk aan. Het probleem is wel dat die zoekmachine eigenlijk niet krachtig genoeg is voor grotere websites en blogs. Heb je een site met veel artikels en een groot blogarchief, dan doe je er volgens mij goed aan een programmeerbare zoekmachine van Google te installeren. Oké, die is misschien niet zo mooi in je blog geïntegreerd, maar bezoekers krijgen sneller veel meer opties die vaak accurater zijn. En daar draait het tenslotte om.
3. Verwijder of wijzig de publicatiedatum van je bericht
Voor lezers behoren oude blogs – terecht of onterecht – tot één van de grootste afknappers. Bloggers weten dat en verwijderen/wijzigen zo’n publicatiedatum daarom met alle liefde. Ik ben geen fervent voorstander van deze manier van werken, dat moet ik toegeven. Het is wel een poepsimpele manier om je blogposts minder gedateerd te laten lijken. Op het eerste zicht dan toch.
Mijn advies? Geef blogberichten een grondige update vooraleer je aan de publicatiedatum gaat morrelen.
4. Geef oude blogs een tweede leven in een roundup-post
Klinkt ingewikkeld, is het echt niet. Je schrijft een nieuwe blogpost. Daarin stel je kort een aantal oudere, maar nog steeds relevante blogs en artikels voor en je plaatst er een linkje naartoe, uiteraard.
5. Kijk naar je lijstjesposts!
Lijstjesposts zijn makkelijk te schrijven én razend populair bij veel van je lezers. Het goede nieuws is dat je ze ook vrij makkelijk kan updaten. Voeg regelmatig enkele nieuwe suggesties toe.
6. Weet welke van je artikels het vaakst worden bezocht
Eigenlijk zou elke blogger pakweg de top 25 van de meest aangeklikte pagina’s op zijn/haar blog op ieder moment uit het blote hoofd moeten kennen. Waarom? Dan kan je kort op de bal spelen en vooral dié artikels up-to-date houden.
7. Link naar oude blogs in je nieuwe content (en omgekeerd)
De klassieker! Plaats in je nieuwe artikels links naar je oude(re) blogs. Zorg er wel altijd voor dat je linkt naar artikels die aansluiten bij je verhaal. Je oude stukken worden mondjesmaat aangeklikt en blijven zo voor extra pageviews voor je blog zorgen.
De omgekeerde beweging – vanuit je oude content linken naar je nieuwste artikels – is iets lastiger, maar het loont zeker de moeite. De SEO van je blog vaart er wel bij omdat je aan Google duidelijk maakt dat ook je oude content nog actueel is.
Conclusie?
Nogmaals, bloggen is meer dan er een in de zoveel tijd een blogpost uitgooien. Naarmate je blog groeit – qua aantal pagina’s – moet je ook eens achterom kijken om te zien of je beste werk nog wel de aandacht krijgt dat het verdient. Deze 7 tips helpen je daarbij.
Geef een reactie