Alternatieven voor Google Chrome

Sharp Ben avatar

In:

Google Chrome is al jaar en dag marktleider als het gaat om het aantal geïnstalleerde webbrowsers op pc’s. Beetje bij beetje wordt echter aan die dominantie geknaagd. En dat is geen slechte zaak.

Dat Chrome zo’n marktpositie heeft kunnen uitbouwen is geen toeval. Men wist immers op een slimme manier de webbrowser te koppelen aan de naam (en de reputatie) van ’s werelds grootste zoekmachine. Dat de browser fijn geïntegreerd is met de hele stoet aan Google-producten. Daarnaast werkt(e) Chrome ook altijd goed, veilig en vrij intuïtief.

Waarom Google Chrome inruilen voor een andere browser?

Er zijn wel een paar redenen te bedenken waarom je toch die Chrome-browser zou willen vervangen door een alternatief.

  • Je wil een machtige partij als Google niet nog meer macht geven. Als modale internetter sta je er misschien niet altijd bij stil, maar bij elke zoekopdracht die je ingeeft geef je meestal ook een stukje informatie weg aan Google. Misschien niet zo zeer privéinformatie, maar allerlei data over pakweg je locatie, je voorkeuren, je gemoed, je interesses, je consumptiegedrag,… Wat er met die info vervolgens gebeurt is koffiedik kijken. Feit is wel dat al die gegevens een boel kennis en dus macht naar een al superkrachtige wereldspeler brengen. Misschien is het toch tijd om – al is het maar af en toe – ook eens te werken met een andere browser.
  • De zoekende internetter staat niet altijd meer centraal. Een trend die al een aantal jaren bezig is. Je krijgt soms de indruk dat Google meer aandacht heeft voor zijn experimenten en zijn adverteerders dan met het snel tonen van lekkere info en links naar aanleiding van een zoekopdracht.
  • Google (Chrome) toont niet altijd meer de beste resultaten. Ze zijn er misschien wel, maar je moet er soms wat langer naar zoeken dan vroeger het geval was. Wellicht betaalt Google hier een prijs voor al die opeenvolgende updates en AI-experimenten.

4 mogelijke vervangers voor je Chrome-browser

Mozilla Firefox

Surf via Mozilla Firefox en je krijgt een rustiger gebruikerservaring dan je tot u toe gewend bent. Het feit dat de zoekresultaten vrij blijven van advertenties zit er voor veel tussen. De incognito modus is vrij makkelijk in te stellen en blijft ook permanent ingeschakeld als je dat wil.

Handig is ook dat je binnen Firefox met één muisklik kan kiezen welke zoekmachine je zoekopdracht mag uitvoeren. Op die manier wordt je ertoe aangezet om niet al je zoekwerk via je standaard browser te laten lopen, wat ik persoonlijk dus een goeie zaak vind.

Een nadeel kan zijn dat je in Firefox vrijwel verstoken blijft van verrijkte zoekresultaten. Hier dus geen rich snippets, geen shorts of andere YouTube-content. Gewoon een simpele lijst met blauwe linkjes. Je waant je zo opnieuw in 2007.

Bing

Bing is de internetbrowser van Microsoft. Eigenlijk mag het verbazing wekken dat Bing intussen geen groter marktaandeel heeft gewonnen intussen. Immers, iedere Windows-computer wordt er standaard mee uitgerust. Bovendien heeft Microsoft meer dan een stevige vinger in de pap bij ChatGPT. Het is duidelijk dat (ook) Bing daar de vruchten van plukt.

In mijn ervaring is Bing minstens even krachtig als Chrome. Er was een tijd dat je het ook hier zonder rich snippets moest stellen. Maar intussen krijg je ook bij Bing aardig wat multimedia voorgeschoteld.

Nadelen? misschien het feit dat je voortdurend gevraagd wordt om Bing als je standaard browser in te stellen. Bijna net zo vervelend als dat je – wanneer je een link aanklikt vanuit een Windows-toepassing – je steevast op Bing terechtkomt.

DuckDuckgo

Vind je je privacy tijdens het surfen belangrijk, kies dan voor DuckDuckGo. Men volgt jouw niet, houdt geen IP-adressen bij.

Ecosia

‘De zoekmachine die bomen plant’, aldus Ecosia. De winst die gemaakt wordt met de zoekmachine wordt gebruikt om bomen aan te planten. Dit op verschillende plekken in de wereld. De prijs van één boom? Ongeveer 45 zoekopdrachten via Ecosia.

De getoonde zoekresultaten zijn afkomstig van Microsoft (Bing), maar dan met minder tierlantijntjes en minder advertenties.

Dus… wie foetert op de dominantie van Google, moet er ook maar wat aan doen. Te beginnen met het kiezen voor een andere browser. En toegegeven, kies je voor Bing dan kan je opperen dat je de ene monopolist inruilt voor een andere…

Category:

Comments

2 reacties op “Alternatieven voor Google Chrome”

  1. Ximaar avatar

    Bing is de zoekmachine van microsoft. Hun browser heet Edge.

    Google en Ecosia geven bij mij hetzelfde zoekresultaat en bovenin de beste optie. Waarschijnlijk maakt Ecosia gebruik van Google. Ecosia zeurt ook over m’n Blokker. Bing en DuckDuckGo geven vergelijkbare zoekresultaten, maar de juiste zit niet op de eerste pagina.

    Ik gebruik al jaren FireFox met uBlock Origin en Google als zoekmachine. Voordeel van Google-maps is dat ze streetview hebben. Bij alternatieven als Openstreetmap zit dat er niet in en de kaarten van Bing (TomTom en Openstreetmap) zijn matig.

    Heb ook een tijdje Waterfox gebruikt vanwege een oude plugin. Werkt helaas nergens meer. Bijzonder spijtig. Bij Firefox is veel instelbaar, maar de tab-blak (die ik nooit gebruik) krijg ik er niet eenvoudig uit. Firefox werkt met de google-DRM/Widevine plugin prima voor de Nederlandse TV-uitzendingen. Veel alternatieve browsers laten het vooral op dit punt afweten. Google Chrome gebruik ik als back-up.

  2. Margo avatar

    Ik ben zelf wel een beetje klaar met Google. De zoekresultaten zijn de laatste tijd echt beneden peil. Google gaat er blijkbaar standaard van uit dat als je alles wat je googelt wilt kopen. Als je op zoek bent naar informatie, moet je je eerst door de webpagina’s van allerlei leveranciers van producten heen worstelen. Ik ga deze alternatieven dus zeker proberen. Complimenten overigens voor de update van je pagina. Ziet er goed uit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *