Android-apps voor bloggers die een tandje willen bijsteken

Sharp Ben avatar

In:

Complete blogberichten schrijven op je smartphone, mij lijkt het alvast onbegonnen werk. Maar het schijnt wel te kunnen. Neemt niet weg dat smartphones weldegelijk een verduiveld krachtig verlengstuk van je blog(gen) is. Hierbij dus een lijstje met de meest waardevolle Android-apps voor bloggers die altijd en overal productief willen blijven.

Altijd de beste maatjes met je smartphone?

Smartphones zijn niet altijd de beste maatjes met bloggers. Het gepling van meldingen en notificaties allerhande helpt bijvoorbeeld niet echt als je een blogbericht moet schrijven zonder daar ettelijke uren aan te spenderen. Echter, met de juiste (Android)-apps op je telefoon ben je in no time helemaal het mannetje.

10 quasi onmisbare Android-apps voor bloggers op weg naar succes

Hieronder de apps die van mijn smartphone een krachtig wapen maken als het erop aankomt stappen te maken met mijn blog. Natuurlijk zijn in de Google play store tal van alternatieven te vinden.

1. Lastpass

Begin een blog – of een ander project op het internet – en in no time zit je met een boel logins en paswoorden. Gegevens voor het aanmelden op je eigen blog, een stuk of wat social media-accounts natuurlijk, maar ook inloggegevens voor allerlei andere online diensten waar je als blogger mee te maken krijgt.

Installeer Lastpass en vergeet je logingegevens nooit meer. Je hoeft slechts één sterk wachtwoord te onthouden en Lastpass kan altijd en overal de benodigde gegevens automatisch voor je invullen. Een serieuze tijdsbesparing!

2. Google calendar

Succesvol bloggen betekent… plannen maken, vooruit werken. Een (digitale) blogplanner kan je maken in zowat elk agendaprogramma. Google calendar kent iedereen, is gratis en er zijn mogelijkheden om verschillende agenda’s naast elkaar bij te houden. Je persoonlijke agenda en die voor je blog, bijvoorbeeld.

3. Trello

Ben je minder van het strakke plannen maar wil je wel het overzicht houden op al je blogactiviteiten en -ideeën? Een tool als Trello zou dan goed kunnen werken. Zeker als je vaak met verschillende artikels tegelijk bezig bent die verschillende stadia moeten doorlopen (van pril idee tot afgewerkte en gepubliceerde blogpost…).

In dit artikel kan je meer lezen over hoe trello je kan helpen bij het bloggen.

4. Evernote

Een beetje blogger moet snel notities kunnen maken. Altijd, overal en op de meest onzalige momenten. Mijn persoonlijk weapon of choice hiervoor is dus Evernote. Notities kunnen kort of heel uitgebreid zijn, naast tekst ook foto’s, checklists, video’s, externe bestanden, complete webpagina’s en spraakberichten bevatten.

Je vraagt je af waar dat allemaal goed voor is? Wel, werp maar eens een blik in het notitieboek van een blogger die het allemaal net wat grondiger aanpakt. .

In zijn gratis versie kan je Evernote tegenwoordig op slechts twee apparaten gebruiken. Maar voor het overige is Evernote bijna net zo krachtig als de premium-variant. Alles wat je ooit in Evernote bewaarde is vrij makkelijk terug te vinden.

5. OneNote

Voor wie Evernote maar niks vindt – of er niet voor wil betalen – biedt Microsoft een volledig gratis alternatief in de vorm van OneNote. Ook hier weer erg veel plaats voor notities groot en klein. Alleen in de zoekfunctie niet zo krachtig als die van Evernote. Dat betekent dat je een klein beetje meer moet opletten hoe je je notities ordent.

Tip: Zowel Evernote als OneNote bieden een webclipper aan. Een extensie voor je browser die je in staat stelt om met 2 muisklikken webpagina’s te bewaren. Die webclipper alleen al maakt het de moeite waard om voor één van deze tools te gaan.

Meer omtrent Android-apps voor bloggers?

6. Keep

Wil je wel snel even een paar notities kunnen nemen maar zijn uitgebreide tools als OneNote en Evernote een beetje van het goede te veel? Probeer dan Keep eens. Het scherm van je smartphone wordt omgetoverd tot een bord met kleurige post-its. Ook Keep heeft trouwens zijn webclipper.

7. Een takenlijst-app

Bovenstaande Android-apps voor bloggers helpen vooral bij de planning van je blogcontent en het inzamelen van ideeën. Om effectief te kunnen werken heb je volgens mij ook een takenlijst-app nodig. Als die niet te lang of te ingewikkeld zijn kan je die ook in je notite-app maken. Maar een afzonderlijk programmaatje voor actiegerichte to-do’s is toch wel handig op termijn.

Apps voor takenlijstjes zijn er genoeg. Zelf ben ik de laatste tijd nogal gecharmeerd door Get It Done. Een tool die sterk geïnspireerd is op de Getting Things Done-methode van David Allen.

8. Feedly

Terug naar de input-zijde voor je blogberichten. Veel krachtdadige bloggers houden zichzelf voortdurend op de hoogte van wat er om en rond hun vakgebied gebeurt. Hoe doen zij dat het makkelijkst? Groot is de kans dat ze daarvoor een RSS-lezer gebruiken. Feedly is er zo eentje. Ideaal als startpunt voor het informatiesysteem voor je blog.

9. Een (pomodoro)-timer

Moeite om de focus te vinden en te houden tijdens het schrijven van een blogpost? Je bent niet de enige. Daadwerkelijk een begin maken maken met je artikel is het lastigst. Probeer dit trucje eens:

Stel de timer in op 10 minuten. Staat er dan nog niks op papier en heb je er nog steeds grondig de best in? Stop er dan mee en ga wat anders doen. Morgen weer een dag. Staat er wel iets en heb je de smaak te pakken, doe dan de pomodori-techniek. Succes (bijna) verzekerd.

10. Spotify

Toegeven, Spotify zal je blog wel niet altijd een boost kunnen geven. Voor hetzelfde geld geraak je immers hopeloos afgeleid en komt er van schrijven helemaal niets in huis. Neemt niet weg dat een lekker muziekje wel kan helpen als schop onder de kont.

En nog los daarvan is Spotify natuurlijk een onuitputtelijke bron van inspiratie voor je blog. Beluister podcasts en leer nieuwe dingen. Blijf op de hoogte van wat er speelt binnen je blogniche terwijl je sport, de afwas doet, doelloos in de file staat of staat te strijken. Want dat is het fijne natuurlijk: je hebt die smartphone quasi altijd bij je, dus je kan altijd snel iets noteren. Gebruik je lege/saaie momenten nuttig.

Conclusie?

Ja, er zijn momenten waarop je GSM een serieus vergif is. Maar met de juiste apps en een minimum aan zelfdiscipline tover je je Android-smartphone om tot een heuse powertool voor je blog.

Category:

Comments

2 reacties op “Android-apps voor bloggers die een tandje willen bijsteken”

  1. Rosita avatar

    Mooi lijstje! Ik gebruik zelf op mijn telefoon:
    OneNote,
    Google calendar
    Google Analytics
    Hootsuite
    En de WordPress app.

  2. Richard avatar

    Mooi lijstje.
    Zelf gebruik ik:
    Google Analytics
    Google Keep
    Zit er ook aan te denken om de WP app te gaan gebruiken, maar ben ik nog niet helemaal van overtuigd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *