Bloggen is leuk en spannend maar niet helemaal onschuldig. Per slot van rekening geef je jezelf toch maar bloot op het wereldwijde web. En niet iedereen heeft (altijd) het beste met je voor. Maar is anoniem bloggen echt een optie? En hoe pak je dat dan aan?
Leestijd: ca. 8 minuten
Bloggen is niks voor bangeriken
Is je privacy echt je hoogste goed, dan is het misschien toch niet zo slim om te gaan bloggen. Want zelfs al doe je nog zo je best om je privé te beschermen, je laat bijna zeker sporen na op het web. Tenzij je er alles aan doet om elke vorm van interactie met je lezer te vermijden, is incognito bloggen erg lastig. Wie een beetje met het internet vertrouwd is kan immers aardig wat info over jou bijeen sprokkelen, ook al let je nog zo goed op.
De vraag is niet OF je anoniem kan bloggen maar HOE anoniem je wil bloggen. EN welke prijs ben je bereid daarvoor te betalen?
Waarom anoniem bloggen?
Voor alle duidelijkheid: anoniem bloggen betekent hier zoveel als bloggen zonder je (hele) identiteit kenbaar te maken aan je lezer. Dat kan zijn omdat je toch nog wat voor jezelf wil houden, je omgeving liever niet in je blogavontuur meegesleept wil worden, je werkgever het niet zitten wanneer een werknemer blogt of gewoon omdat je wil bloggen over onderwerpen die nogal gevoelig liggen.
11 tips voor incognito bloggen
Hoewel er wel wat valkuilen zijn is het goed mogelijk om een deuk in een pak boter te bloggen zonder je hebben en houden op straat te gooien. Met deze maatregelen kan je je identiteit wat afschermen. Garanties zijn er echter meestal niet.
1. Je eigen domeinnaam anoniem registreren
Tegen een kleine meerprijs kan je je domeinnaam anoniem aankopen. Vaak is het een kwestie van een simpel selectievakje aanvinken bij het invullen van je gegevens.
Het is dan niet meer mogelijk om via online tools als Whois Icann je identiteit te achterhalen…
2. Schrijf onder een pseudoniem
En met dat pseudoniem onderteken je dan je artikels, maar ook de e-mails die je schrijft in functie van je blogproject.
Neem een beetje tijd om dat pseudoniem te kiezen. Je alias mag immers:
- niet te voor de hand liggend zijn
- nog nooit gebruikt zijn bij eender welk ander project
- niet te moeilijk te spellen zijn
- voor jezelf erg vanzelfsprekend zijn om ‘m consequent te gebruiken
- compleet los staan van alle (gebruikers)namen die je tot dan toe op social media gebruikt
- niet in verband kunnen worden gebracht met (vroegere) populaire bijnamen
Zorg ervoor dat nieuwsgierigen op zijn minst eerst een klein beetje moeten graven eer ze je project met jouw persoon in verband kunnen brengen.
3. Gebruik een apart mailadres voor je blog
Nogal wiedes, zo kan je de correspondentie om en rond je blog mooi gescheiden houden van je privémails. Het helpt ook om je in een bepaalde state of mind te houden als je met je blog bezig bent.
4. Schrijf neer wat je lezers over jou mogen weten (en wat niét)
Zet op papier wat je (in je blogs) over jezelf kwijt wil en wat je graag voor je wil houden. Zo dwing je jezelf om hierbij stil te staan. En twijfel je in de loop van het blogavontuur over wat wel en niet kan, grijp dan even terug naar dat document om te kijken welke afspraken je ook alweer maakte met jezelf.
Indien gewenst zou je nog een stap verder kunnen gaan en inspiratie halen bij geheime diensten en marketeers: creëer een persona voor jezelf. Met niet alleen een schrijversnaam, maar ook een karakterschets, een (nieuw) levensverhaal enzovoort.
Voor je eigen gemak en veiligheid houd je die nieuwe ik best zo dicht mogelijk bij jezelf. Alleen dan onder een andere naam. De kans dat je verraden wordt of zelf door de mand valt is dan een stuk kleiner.
5. Gebruik slechts één profielfoto van jezelf
Vermijd er teveel profielfoto’s van jezelf rondslingeren op het web. Alle foto’s die je ooit naar het internet hebt geüpload zijn nog jaren nadien terug te vinden. Ook op het blog zelf ben je liefst niet te kwistig met foto’s waarop je vol in beeld komt.
Logisch natuurlijk. Wees trouwens ook voorzichtig met foto’s van je huis, je straat, je omgeving, je auto, kortom alles wat te makkelijk in verband kan worden gebracht met je omgeving.
6.Voorzichtig met je NAW-gegevens op je blog
Dat je echte naam- adres- en woonplaatsgegevens in principe niet op je blog thuishoren anoniem wil bloggen hoeft geen betoog. In feite is het uiterst omzichtig omspringen met zowat alle persoonsgevens (van jezelf en van anderen).
Je zou in de plaats daarvan kunnen werken met afkortingen, cryptische omschrijvingen en initialen. Maar ga er toch maar van uit dat dit geen absolute garantie is voor je anonimiteit.
7. Liever een nicheblog dan een persoonlijk blog
Dan naar de eigenlijke inhoud van je blog. Mij lijkt het logisch dat je het jezelf een stuk moeilijker maakt als je anoniem gaat bloggen terwijl je een persoonlijk blog hebt. Gewoonlijk liggen de topics die besproken worden toch dicht bij jezelf. Vroeg of laat sijpelen verifieerbare en traceerbare autobiografische elementen toch je blog in. Dat hoeft niet noodzakelijk een ramp te zijn, maar er zijn altijd wel slimmeriken die de moeite doen om 2 en 2 bij elkaar op te tellen en uiteindelijk toch bij jou uitkomen.
Bij een nicheblog liggen de zaken op dat vlak toch iets eenvoudiger. De klemtoon ligt hier sowieso veel minder op onderwerpen binnen jouw privésfeer en des te meer op het onderwerp van je nicheblog. Het duurt waarschijnlijk langer eer een echt persoonlijk topic aan bod komt (en het komt dus minder vaak voor dat persoonsinfo je blog binnen sijpelt.
8. Train jezelf om tussen de regels te schrijven
Dit blog is geen persoonlijk blog. Dat wil echter niet zeggen dat er niet wat van mijn karakter, mijn persoonlijkheid doorsijpelt; dat er geen autobiografische elementen te vinden zijn in mijn blogberichten. Wie dit blog wat langer volgt en/of wat verder kijkt dan zijn/haar neus lang is zal ze ongetwijfeld vinden.
Leer tussen de regels door te lezen. En nadien ook tussen de regels door te schrijven, uiteraard. Het vergt wat oefening, maar op die manier kan je je lezer misschien toch wat gevoelige informatie meegeven zonder dat koudweg met zoveel woorden op papier te zetten.
9. Gevoelige en persoonsgebonden info mondjesmaat binnenbrengen
Er kunnen tal van redenen zijn om toch wat autobiografische elementen in je blog te stoppen. Is privacy voor jou belangrijk, let dan op:
- wat je precies vertelt (uiteraard)
- dat je je meer persoonlijk getinte artikels niet per se bundelt (en er – bijvoorbeeld – ook géén aparte WordPress-categorie voor aanmaakt)
- je niet te veel gevoelige info in één artikel of blogpagina stopt
Je ziet hopelijk het nut van die maatregelen. Door de gevoelige info heel fragmentarisch mee te geven, krijgen alleen de echt fanatieke volgers (misschien) een zicht op je volledige plaatje. En de nieuwsgierige aagjes zullen echt wat meer onderzoek moeten doen.
10. Individuele blogberichten afschermen met een wachtwoord
Zo kunnen alleen lezers die het wachtwoord kennen bij het artikel. Alvast in WordPress is een en ander vrij makkelijk in te stellen. Het is echter ook mogelijk om een hele groep pagina’s af te schermen. Je maakt dan in principe een soort ledensite.
Opgelet: verberg je regelmatig artikel achter een paswoord, dan bezorg je je bezoekers niet noodzakelijk een fijne leeservaring. De meeste lezers vinden het vervelend om telkens weer een wachtwoord te moeten ingeven.
11. Zelfde voorzichtigheid op social media
Dan nog iets waar je misschien niet meteen bij stilstond: alle hierboven opgesomde voorzorgsmaatregelen kunnen met de klap teniet gedaan worden. Wil je je blogs promoten? Dat kan op de klassieke manier (via social media). Echter, het lijkt me niet zo handig om promo te voeren middels je persoonlijke social media-accounts. Aparte social media-kanalen, speciaal voor je incognito blog lijken me een must. En dan is het zaak om ook hier niet door de mand te vallen!
Over het verspreiden van je anonieme artikels: Pinterest is waarschijnlijk wel een fijne oplossing. Op dit medium draait het immers vooral om (het delen van) mooie plaatjes. Jouw persoontje doet er veel minder toe. Ook het aantal volgers (en het contact met die volgers) is hier niet zo belangrijk.
Anoniem bloggen, de lastigste weg naar blogsucces?
Bovenstaande tips tonen ook aan dat er verschillende gradaties zijn als het gaat om de bescherming van je privacy als blogger.
Incognito bloggen heeft ook zijn nadelen. Succesvol bloggen – als in: een groot lezerspubliek opbouwen – behelst meer dan af en toe een goed artikel online zetten. De meest succesrijke bloggers zoeken nadrukkelijk de interactie met hun lezers op, tonen hun persoonlijkheid, laten zich soms van hu meest kwetsbare kant zien. Dat schept een (vertrouwens)band met het publiek.
Dat wordt natuurlijk allemaal een stuk moeilijker wanneer je anoniem(er) gaat bloggen en jezelf als blogger systematisch verschuilt achter je toetsenbord. Mensen vergeten je namelijk een stuk makkelijker als ze niet onmiddellijk een gezicht bij je naam of schrijfsel kunnen plakken.
Blijf je als blogger liever onder de radar, dan is dat uiteraard eerder een voordeel dan een nadeel.
Echt anoniem bloggen, wat zijn de beste opties?
Ik blijf erbij: als je gegarandeerd anoniem wil blijven moet je niet gaan bloggen. Trouwens, dan heb je ook niks te zoeken op social media, maar dat is een heel ander verhaal.
Maar soit, ik kan me goed voorstellen dat je wil bloggen. Omdat je je ei kwijt moet; omdat er van dat bloggen zelf een therapeutische werking uitgaat en het fijn is om je verhaal met anderen te delen. Zij het dan anoniem.
Je wil je verhaal doen en toch zo weinig mogelijk van je identiteit prijsgeven, waarbij de grootte van je lezerspubliek totaal bijkomstig is? Dit zijn zowat je opties:
1. Maak een gratis blog aan
Zowel via WordPress.com als via Blogger (Blogspot.com) is dat binnen de 10 minuutjes te regelen. Anders dan bij een blog op eigen domein (waar je toch enkele traceerbare gegevens moet ingeven om je domeinnaam te registreren) volstaat een geldig e-mailadres (zie tip 3 hierboven).
Bij beide systemen heb je de optie om je blog desgewenst buiten de zoekresultaten te houden. Met andere woorden: mensen kunnen je blog niet vinden via Google. WordPress geeft echter wel aan dat er wat dat betreft geen spijkerharde garanties zijn.
Bij blogger kan je je blog zelfs zo instellen dat alleen lezers met een bepaald e-mailadres moeten inloggen om toegang te krijgen tot je blog. Uiteraard mag jijzelf bepalen wie mag/kan inloggen (en met welk mailadres).
2. Overweeg om te bloggen op medium.com
Ook op Medium.com geen persoonlijke gegevens nodig. Een Twitter-account daarentegen wél. Of een Facebook-account. Of een Google-account.
Medium biedt een aangename schrijfomgeving. Je hoeft je ook niet te druk te maken over het opzetten van een blog of de opmaak van je artikels. Zoveel mogelijkheden zijn er immers niet.
Bij nader inzien is Medium eigenlijk maar een halve optie. In die zin, je kan er complexloos artikels schrijven en als je een beetje oplet kan het ook vrij anoniem. Vooral omdat medium eerder een platform is om verhalen te delen, eerder dan een centrale plek waar alles om jouw persoontje draait.
Daarnaast is Medium niet zo bekend in ons taalgebied. Echt veel trouwe Nederlandstalige gebruikers zijn er niet. Een vast lezerspubliek opbouwen is dus moeilijk. Maar dat kan in dit geval juist een voordeel zijn.
Anderzijds, je weet nooit zeker wie je stukken wel leest. Een reden te meer om bovenstaande tips ter harte te nemen.
Tot zover het boompje over bloggen en je privacy. Samengevat: je kan een deuk in een pak boter bloggen zonder je halve leven op straat te gooien als je dat wil. Echt anoniem bloggen is een stuk lastiger op een openbaar domein als het internet. Maar niet onmogelijk…
Meer van dat?
Geef een reactie