Astra WordPress theme: supersnel en van alle markten thuis

Sharp Ben avatar

In:

We moeten er geen doekjes om winden: het Astra WordPress theme is zeker één van die WordPress-thema’s die je blog naar een hoger plan kunnen trekken. Zelfs de gratis versie. Ook Blogtrommel.com maakt er momenteel dankbaar gebruik van. De mogelijkheden zijn zo uitgebreid dat je je kan afvragen of de betaalde versie daar nog iets wezenlijks kan aan toevoegen. Om dat uit te zoeken deed ik de upgrade naar Astra Pro.

Leestijd: ca. 6 minuten

Verwacht van mij geen gedetailleerde beschrijving van alle features van het Astra WordPress theme. Dat zou ons immers véél te ver leiden en uiteindelijk een saai artikel opleveren. Wel wil ik wat ervaringen delen en stilstaan bij de verschillen tussen de gratis versie van Astra en de betalende variant, hierna meestal aangeduid als Astra Pro.

1. Het gratis Astra WordPress theme kan al bijzonder veel

Afbeelding: via wpastra.com

Het fijnste aan Astra? In zijn gratis versie kan het al méér dan veel betalende WordPress-thema’s. En net als het merendeel van de themes tegenwoordig heeft Astra vele toepassingen. Van simpele hobbyblogs over bedrijfswebsites tot kleine webwinkels, alles kan!

Recht uit de doos biedt Astra onder meer:

  • Verschillende pagina-layouts (met onder andere de mogelijkheid om zelf de breedte van de sidebar te bepalen t.o.v. de contentkolom)
  • Quasi volledig aanpasbare kleurenschema’s
  • Erg veel opties om de header van je blog te stylen en in te delen
  • Verschillende mogelijkheden om de menubalk te stylen
  • De mogelijkheid om een logo toe te voeg aan je header (en ook aan te passen qua grootte en plaatsing)
  • Een aanpasbare footer
  • Heel veel keuze voor de typografie (lettertypes voor bodytekst, headings en meer)
  • Een aanpasbare regelafstand(!) voor de body van je artikels
  • Opties voor de indeling van je archiefpagina’s en het individuele blogbericht

Toegegeven, vandaag de dag zijn er wel meer gratis WordPress-thema’s die extra opties bieden, maar zelden zo uitgebreid als bij dit theme. Tot slot werkt Astra prima samen met de meest gangbare page builders. Zelfs met de standaard blokeditor van WordPress kan je vrij moeiteloos mooi pagina’s bouwen, tegenwoordig.

Het Astra theme laadt erg snel

Dit thema wordt algemeen geroemd voor zijn laadsnelheid. En inderdaad: het gebeurt zelden dat Blogtrommel.com achteloos een goede score haalt qua laadsnelheid. Een snelle website is een makkie als je een klein beetje oplet met foto’s en andere visuals.

2. Een echte aanrader: Astra theme met Ultimate Addons for Gutenberg

In deze video een korte impressie van de Ultimate addons for Gutenberg (in combinatie met Astra). Deze video is 3 jaar oud. Er zijn inmiddels veel meer starter sites bijgekomen en sommige functies werden verplaatst of werken anders.

Zo vaak gebeurt het niet dat ik met zoveel woorden een plugin aanraad. Maar Ultimate Addons for Gutenberg brengt dan ook extra’s – die vervat zitten in modules – op tafel waar menig fervent blogger op zit te wachten. Ik denk aan (Gutenberg blocks voor):

  • een berichten masonry (voor het tonen van blogberichten op je statische homepage)
  • extra’s om te spelen met de vormgeving van kopjes (hoofdingen)
  • het stylen van groepen knoppen
  • mogelijkheden voor het maken van secties in je artikels
  • een block voor het maken van call-to-actions
  • meer opties om kolommen in te delen
  • een block voor het maken van inhoudstafels voor in je artikels
  • een zoekvak invoegen in je blogs of pagina’s
  • tabbed content
  • extra Astra widgets
  • de mogelijkheid om bepaalde bewerkingen in bulk uit te voeren

Een pluim voor de Astra UAG Templates en de – sidebar manager

De sidebar manager maakt het mogelijk om doorheen je blog verschillende sidebars te gebruiken in plaats van slechts één vaste. Zo zou je telkens een andere zijbalk kunnen maken al naar gelang het gaat over je homepage, de vaste pagina’s, de archiefpagina’s of een (geopend) blogbericht.

Met de starter sites en – templates kan zowat iedereen een fatsoenlijk ogende website of blog ineen timmeren. Weze het met één van de vele templates voor websites of kant-en-klare secties die beschikbaar zijn, of met de patterns. De sjablonen voor pure blogs zijn eerder beperkt. Daaraan valt te merken dat Astra eerder oog heeft gehad voor ondernemers dan voor hobbybloggers. Patterns zijn mooi vormgegeven secties die je vaak nodig hebt en die je in een handomdraai kan aanpassen aan je eigen smaak en behoeften. Zoals:

  • call-to-actions
  • headers
  • opt-in formulieren
  • testimonials
  • About-secties
  • quotes
  • statistieken

Enfin, er zitten toch wel een paar dingen tussen waarvan ik het onbegrijpelijk vind dat ze niet gewoon standaard in de Gutenberg-editor zitten. Maar ik zal dit keer niet gaan drammen…

Voordeel is dat deze plugin ontwikkeld is door de makers van het Astra theme. Ze zouden dus een perfecte tandem moeten vormen. Persoonlijk ondervond ik nooit enig probleem.

3. Hoeveel kost WordPress Astra Pro?

Ik betaalde 47,20 Dollar voor Astra Pro. Omgerekend zo’n 40,69 euro. Wel even opletten: dit is de prijs van een jaarlijks abonnement. Eenmalig een bedrag betalen kan ook: voor 249,00 Dollar ofte 214,67 euro mag je Astra Pro “levenslang” gebruiken.

Als je ziet wat er allemaal kan met de gratis versie (in combinatie met Ultimate Addons for Gutenberg), wat is dan nog de meerwaarde van Astra Pro? Voor het gemak en het overzicht gooide ik een aantal van de belangrijkste/opvallendste features in een tabel:

FeaturesAstra FreeAstra Pro
Online supportNeeJa
Toegang tot Pro updatesNeeJa
CSS-bestanden geoptimaliseerd voor laadsnelheidNeeJa
Extra opties voor het stylen van de achtergrondNeeJa
Opties voor het (apart) stylen van sidebarNeeJa
Kleuren achtergronden aanpassenBeperktUitgebreid
Aangepaste typografieBeperktUitgebreid
Spatiëring (witruimte)BeperktUitgebreid
Layout volledige schermbreedteNeeJa
Verschillende headers op één siteNeeJa
Aanpasbare headerBeperktUitgebreid
Aangepaste footerBeperktUitgebreid
Eigen 404 paginaNeeJa
Header blijft in beeld bij scrollenNeeJa
Header krimpt bij scrollenNeeJa
Zoekvak neemt scherm overNeeJa
Mega menuNeeJa
Extra opties voor indeling archiefpagina’sBeperktUitgebreid
Back to top-knopNeeJa
Kan related posts tonenJaJa

4. Moet je upgraden naar Astra Pro?

Het hangt er allemaal van af hoe je tegen de zaken aankijkt en/of wat voor blogger je bent. 47 Dollar op jaarbasis voor een blogtheme is een pak geld. Ook al gaat het om een populair premium WordPress-thema van de bovenste plank waar een team van professionals achter staat. Astra is een blijver waaraan constant gewerkt wordt. Dat voel je.

Anderzijds, voor dat geld – of iets meer – vind je elders ook mooie premium WordPress-themes. En die mag je dan definitief houden… Natuurlijk haal je met Astra (Pro) een krachtig WordPress-thema in huis waar je werkelijk alle kanten mee uit kunt. Dus ook wanneer je een complete metamorfose nodig hebt is Astra paraat. Weet je nu al zeker dat je online project langer dan 5 jaar zal bestaan, dan zou je kunnen overwegen om meteen 215 euro op te hoesten. Als je tenminste van de premium features gebruik wil blijven maken.

Persoonlijk deed ik graag de upgrade naar Astra Pro. Maar eerlijk: dat was eerder uit nieuwsgierigheid en journalistieke interesse dan uit noodzaak. Daarom zal ik mijn abonnement waarschijnlijk niet verlengen. In zijn standaard trim heeft Astra eigenlijk zowat alles wat een blogger nodig heeft. En zelfs meer dan dat als je ook de Ultimate Addons for Gutenberg plugin (gratis) installeert.

5. Wat zijn de nadelen van het Astra WordPress theme?

Buiten het toch wel hoge prijskaartje kan ik niet echt een groot nadeel noemen. Misschien toch eentje: door het schofterig groot aantal mogelijkheden en instellingen zie je al snel door het bos de bomen niet meer. Het duurt echt een poos voor je je draai vindt. Niks voor beginnelingen die graag binnen de 10 minuten live willen zijn. En daarbij maakt het niet zo gek veel uit of je kiest voor de gratis versie of voor Astra Pro.

De immense populariteit van het Astra theme zorgt er wel voor dat er online erg veel in en tutorials te vinden zijn. Dat zou zeker moeten helpen.

Conclusie?

Astra heeft zijn populariteit duidelijk niet gestolen. En omdat de mogelijkheden van de gratis versie ook niet mis zijn vormt het forse prijskaartje van Astra Pro – dat verdubbelt makkelijk de jaarlijkse kostprijs van je blog – niet écht een probleem. Hoe dan ook is dit een WordPress-thema waar je alle kanten mee uit kan en niet te snel op uitgekeken raakt.

Category:

Comments

2 reacties op “Astra WordPress theme: supersnel en van alle markten thuis”

  1. Jan avatar

    Op mobiele weergaven scoort bloggtrommel.com, slechts 55 %
    Gemeten via: https://developers.google.com/
    Snelheid is wel belangrijk, zeker nu 75% via mobiel een site bezoekt.
    Het loont om diverse theme’s uit te proberen.

  2. Jan avatar

    Aanvulling op mijn vorige bericht.
    Ik ben overgestapt naar een andere hosting aanbieder.
    Mijn score op mobiele weergaven is aanzienlijk verbetert.
    Dus het loont om naast een goed en snel theme, ook je site bij een goede hoster onder te brengen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *