Beginnen met SEO? Trap niet in deze val!

Sharp Ben avatar

In:

Je bent al een tijdje druk met SEO (probeert deze tips consequent toe te passen), maar kan geen potten breken in Google? Groot is de kans dat je één cruciale fout maakt. Je bent niet de enige. Veel mensen die beginnen met SEO laten zich verleiden maken het zichzelf onnodig moeilijk.

Leestijd: 3 minuten

Laat me voor een keer eens niet te lang om de hete brei heen dansen:

Starten met SEO: optimaliseer je artikel niet (meteen) voor de meest voor de hand liggende zoektermen

Het is zo’n beetje een natuurlijke reflex bij elke blogger die (voor het eerst) serieus aan de slag wil gaan met zoekmachineoptimalisatie. Meteen willen scoren op hele populaire, want erg voor de hand liggende zoekwoorden. Het zijn dan ook de woorden waarop erg vaak gegoogeld wordt. Logisch dat je als blogger meer dan een graantje wil meepikken, toch? Logisch… misschien, maar zeker niet zo slim.

Waarom niet? Om de simpele reden dat jij met je kleine website of blog niet de enige bent die achter die populaire zoektermen met een groot zoekvolume aangaat.

Als kleine (beginnende) blogger proberen te scoren op deze keywords met veel concurrentie is als lichtgewicht boksen tegen een kampioen bij de zwaargewichten: je wordt knock-out geslagen nog voor je in de ring komt. Geen wonder dat het zolang duurt eer je blog vindbaar wordt in Google!

Lastige en minder lastige zoekwoorden

Als kleine speler beginnen met SEO? Kijk bij het zoekwoordenonderzoek wat verder dan je neus lang is! Bij dat onderzoek moet je niet alleen kijken naar het zoekvolume voor de keywords waar je op wil scoren. Je moet ook oog hebben voor de concurrentie waarmee Google je in het strijdperk laat treden (in de top van de zoekresultaten).

Oké, concreet nu. In de tabel hieronder vind je een reeks zoektermen.

Moeilijke zoekwoordenMakkelijkere zoektermen
SEO tipsSEO tips voor youtubers, SEO tips voor fotobloggers,
printer kopengoede printer kopen voor weinig geld
kantklosseneen introductie tot kantklossen, kantklossen: wat heb je nodig?
cake bakkencake bakken zonder gluten, cake bakken voor diabetici, cake bakken met muesli
leren fietsenleren fietsen op oudere leeftijd, leren fietsen met evenwichtsstoornissen
fair trade kledingfair trade kleding gids, fair trade kleding goedkoopste merken
ontbijt makenontbijt maken met havermout, ontbijt maken in 10 minuten, Engels ontbijt maken, gezond ontbijt maken: boodschappenlijstje

Toegegeven, niet alle voorbeeldjes zijn even sterk. Maar je ziet hopelijk wel een patroon. De hele korte zoektermen – 1, 2 of 3 woorden lang (short tail keywords) – werden vaak al tientallen, honderden keren gecoverd (door gerenommeerde sites). Het is verdomd lastig om daar nog te komen tussen wringen als kleine garnaal.

Neem een focus zoekterm als “printer kopen” en je komt waarschijnlijk direct in het vaarwater van de Bols en de Coolblues van deze wereld.

“Kantklossen” vormt misschien een uitzondering. Ik kan me goed voorstellen dat daar echt niet vaak op gezocht wordt. Met hele specifieke short tail trefwoorden en vaktermen valt het te proberen.

Beginnen met SEO: ga voor de wat langere zoektermen!

Als jonge site heb je in de ogen van Google nog alles te bewijzen. Hoe je dat heel effectief doet? Door systematisch goed te scoren op zoekwoorden die weliswaar een (veel) kleiner zoekvolume hebben, maar waarop jouw site heel regelmatig komt meespelen. Als in: gebruikers klikken geregeld jouw pagina’s aan.

Begin je met zoekmachineoptimalisatie dan kan je beter opteren voor zoektermen uit de tweede kolom.

Kies ervoor om je artikels te optimaliseren voor een wat langere – 4 woorden of meer – zoekterm, een meer specifiekere zoekterm ook (long tail zoektermen). Gebruik synoniemen en of voeg aan je focus zoekterm woorden toe die duidelijk maken dat je je op een specifieke doelgroep richt met woorden als:

  • goedkoop
  • beste
  • makkelijk
  • voor —– (specificeer doelgroep)

Langzaamaan opklimmen

Moeilijk te zeggen vanaf wanneer je precies succesvol kan meestrijden voor de “grote” trefwoorden (uit de linkerkolom). Het is belangrijk dat je aan Google toont dat je wat te bieden hebt. En dat de bezoekers van je blog er inderdaad ook pap van lusten, uiteraard.

Staar je trouwens niet blind op die long tail zoekwoorden met hun kleiner zoekvolume. Google is immers slim genoeg vandaag de dag en zal heus wel de connectie maken tussen jouw stukken en de echte grote knikkers.

Boksen in je eigen gewichtsklasse

Wil je beginnen met SEO, focus je dan op de juiste zoekwoorden. Het is bij de keuze van je focus zoekterm voor je artikels altijd een beetje schipperen; proberen al te sterke concurrentie te ontlopen en anderzijds woorden vinden waar toch nog voldoende op gezocht wordt.

Ga voor de juiste trefwoorden, boks in je eigen gewichtsklasse en maak een reële kans om kampen te winnen.

Doe dat en je blog steekt waarschijnlijk veel vroeger zijn neus aan het venster in Google.


Category:

Comments

2 reacties op “Beginnen met SEO? Trap niet in deze val!”

  1. Barbara avatar

    Ja, dat zijn goede tips! Ik heb ook moeite gedaan voor al die populaire keywords, maar bereik veel meer met longtail!

  2. Michiel avatar

    Dat is zeker een slimme tactiek! Eerst focussen op de wat langere zoektermen en dan langzaam opklimmen. Longtails zijn sowieso erg attractief. Niet alleen minder concurrentie, ook zijn ze specifieker qua zoekintentie en leiden ze vaak tot meer conversie dan de kortere, meer algemene termen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *