Wie aan de slag gaat met de zoekmachineoptimalisatie (SEO) van een blog wordt misschien wat overdonderd door het jargon dat specialisten gebruiken. In deze blogpost worden een aantal belangrijke SEO-termen uitgelegd. En ik sta ook even stil bij wat één en ander voor een “modale” blog(ger) kan betekenen.
Leestijd: 5 minuten
18 belangrijke SEO-termen uitgelegd
1. Algoritme
De formule die Google gebruikt om de volgorde van verschijnen van webpagina’s in haar zoekresultaten te bepalen. De formule wijzigt voortdurend en wordt met de jaren ook ingewikkelder. Onder meer door Google RankBrain.
SEO-specialisten, online tekstschrijvers en bloggers proberen uiteraard de krachtlijnen van het algoritme te vatten en toe te passen op hun content. De essentie van het Google-algoritme? Die lijkt paradoxaal genoeg bedrieglijk simpel: maak content die heel informatief is en maak ze toegankelijk voor een zo groot mogelijke groep van mensen.
2. Alt-text
Extra beschrijving die je kan meegeven aan een foto of afbeelding op een webpagina. Het is de bedoeling dat je in gewoon Nederlands aangeeft wat er op de afbeelding in kwestie te zien is. Het liefst verwerk je in die beschrijving de focus zoekterm van je artikel. Dat is niet alleen goed voor de SEO (Google kan tot nader order nog niet raden wat er op een foto te zien is). Daarnaast is zo’n Alt-text erg nuttig voor blinden en slechtzienden die je site bezoeken.
3. Conversie
Term afkomstig uit de wereld van de internetmarketing. We spreken van een conversie wanneer een bezoeker net datgene doet wat jij als eigenaar van de site voor ogen had. Als marketeer of eigenaar van een webshop probeer je je bezoeker tot een aankoop te verleiden, bijvoorbeeld.
Als blogger moet je bij het woord conversie eerder denken aan een bericht aanklikken en lezen, zich abonneren op je blog, zich inschrijven op je nieuwsbrief, meerdere berichten en pagina’s aantikken, enzovoort.
4. Duplicate content
Goeddeels dezelfde versie van een webpagina die op verschillende plaatsen op het net te vinden is. Google houdt niet van kopieën, dat moge duidelijk zijn. Echter, of duplicate content zo zwaar wordt afgestraft als vroeger werd aangenomen is verre van zeker.
Schaamteloos andermans content kopiëren – zelfs met link naar het origineel – is not done. Een zeldzame keer je eigen blogbericht op een andere site laten verschijnen kan wel.
5. Focus trefwoord/focus zoekterm
SEO-term afkomstig uit de Yoast SEO-plgin. Het focus trefwoord is het woord waarop je wil dat je blogpost of -pagina gevonden wordt. Of nog: welke zoekterm zouden mensen in Google moeten intikken om op jouw artikel uit te komen? Het focus trefwoord kan bestaan uit één woord, meerdere woorden of zelfs complete (vraag)zinnen.
Hoewel de focus zoekterm nog steeds erg belangrijk blijft, neemt het belang hiervan beetje bij beetje af in vergelijking met een aantal jaren geleden. Dat heeft onder andere te maken met het feit dat Google de teksten én de uiteindelijke zoekintentie van de gebruiker steeds beter begrijpt. Je moet met andere woorden niet meer overal te pas en te onpas exact dezelfde zoekterm gebruiken. Gerelateerde zoektermen, meervoudsvormen, synoniemen en verkleinwoorden hebben net zo goed een plaats in een goede tekst.
6. H2, H3,…
Je zou het misschien niet zeggen, maar ook de kopteksten spelen hun rol binnen SEO. Google gebruikt de zogeheten Headings – vandaar de H – om het onderwerp en de structuur van een artikel te bepalen. Voor je lezer is er het voordeel dat ze je tekst scanbaar en dus prettiger leesbaar maken.
7. Keyword density
Het percentage dat de verhouding weergeeft tussen het aantal keren dat een focus zoekterm in een tekst opduikt en het totaal aantal woorden van datzelfde artikel. Er waren tijden dat aan dit getal veel belang werd gehecht. In 2018 is het begrip quasi van geen tel meer.
Ja, het helpt zeker als de (gerelateerde) zoekwoorden een aantal keer in je blogpost opduiken, maar veel belangrijker is dat je op een prettige, natuurlijke manier schrijft.
8. Long tail keyword/short tail keyword
Long tail keyword: een focus zoekterm die bestaat uit meer dan 4 woorden. Een zoekwoord als “waar kan ik wanten kopen met sneeuwmannetjes” is zo’n long tail keyword. Het heeft voordelen als je je bij de SEO van artikelen richt op het beantwoorden van dit soort heel concrete vragen. Het merendeel van de internetters gebruikt Google op die manier.
Short tail keyword: alle zoektermen die uit minder dan 4 woorden bestaan. “Wanten kopen” is zo’n short tail keyword. Er wordt soms geprobeerd om op short tail keywords te optimaliseren en te scoren. Omdat men denkt zo veel meer bezoekers te kunnen aantrekken. Maar dat is er lastig, gezien de grote concurrentie op die woorden. Bovendien vertegenwoordigen de korte zoektermen niet eens 30% van het totale zoekvolume.
Meer over long tail keywords en short tail keywords
9. Meta-description
Ofte META-omschrijving in het Nederlands. Het is het stukje tekst in het zwart – de snippet – dat in Google getoond wordt. Elk fatsoenlijk blogplatform moet in staat zijn jou zo’n snippet aan je artikel te laten toevoegen.
In zo’n meta-description vertel je kort en in gewoon Nederlands waar je webpagina over gaat. Je hebt vandaag de dag daarvoor zo’n 300 karakters tot je beschikking. Het liefst verwerk je hier ook je focus-zoekwoord in.
10. On page SEO/off page SEO
On page SEO behelst alle acties die je als blogger zélf kan ondernemen om de ranking van je webpagina in Google te verbeteren. Daarbij moet je onder meer denken aan de kwaliteit en de inhoud van je artikel, de plaatsing van linkjes, het gebruik van kopteksten (H2, H3,…)
Off page SEO heeft dan weer betrekking op zaken waar we veel minder vat op hebben. Denk daarbij vooral aan (de kwaliteit van) inkomende links naar ons blog.
Meer over on page en off page SEO
11. Organische zoekresultaten
Onbetaalde zoekresultaten die zoekmachines geven omdat ze die als de beste/meest volledige antwoorden bevatten op een bepaalde zoekvraag. Daar draait het bij SEO allemaal om, dat spreekt.
12. Pagina-titel
De titel van je blogbericht of -pagina zoals die ook getoond wordt in Google. Het is de donkerblauwe link. Als het even kan verwerk hier andermaal je focus trefwoord in. Nog belangrijker is echter dat je zorgt voor een woest aantrekkelijke titel. Zo is de kans groter dat ‘ie wordt aangetikt.
13. RankBrain
Met Google RankBrain wordt gebruik gemaakt van artificiële intelligentie om het algoritme nog slimmer en performanter te maken. Het computersysteem leert zichzelf om de meest relevante pagina’s te vinden wanneer een zoekvraag werd gesteld.
14. SEA
Of Search Engine Advertising. De betaalde zoekresultaten die in Google boven en onder de organische zoekresultaten getoond. Adverteerders kunnen ze aankopen en aanmaken via Google Adwords. De advertentielinks zijn te herkennen aan de Adv.-aanduiding.
15. SEM
Search Engine Marketing. De verzamelnaam van SEA en SEO (Search Engine Optimization, de wetenschap dus die er zich op toelegt om blogs en websites zo hoog mogelijk in Google te krijgen. Gratis, welteverstaan).
16. SERP
Search Engine Result Page. De pagina die gebruikers te zien krijgen wanneer zij in Google een zoekopdracht hebben ingetikt. Als blogger hoop je er uiteraard op dat er één of meerdere links naar jouw blog verschijnen op de eerste pagina.
17. Trefwoordonderzoek
Idealiter zou je je artikel moeten optimaliseren voor een focus trefwoord waarop vaak gezocht wordt. Dat kan mogelijks veel extra bezoekers uit Google naar je blog halen. Je doet er sowieso goed aan de gemiddelde lezer van je blog goed te leren kennen zodat je kan schrijven over wat hen interesseert. En welke woordenschat zij gebruiken om via Google op jouw bericht uit te komen.
18. Zoekvolume
Het gemiddeld aantal keer per maand dat een bepaalde zoekterm wordt ingevoerd in Google. Het kan handig zijn om je daardoor te laten inspireren bij de keuze van je focus trefwoord van je artikel.
Geef een reactie