Veel bloggers klagen steen en been over het gebrek aan interesse en aandacht bij hun lezers. Er wordt niet genoeg gelezen, niet vaak genoeg doorgeklikt. Maar laten we nu eens niét foeteren op die haastige lezer/bezoeker die er zich wat al te makkelijk vanaf maakt. Of op de toegenomen concurrentie (waar jij niet tegenop kan). Zelfs de kwaliteit van je artikels wordt hier niet in vraag gesteld. Nee, ik wil een wat ongemakkelijke vraag stellen: weten je bezoekers wel hoe je blog werkt?
Leestijd: ca. 3 minuten
Want ja, jij kan als blogger dan wel je stinkende best doen om mooie artikelen te schrijven, als je lezers (in spe) het fenomeen blog(gen) niet kennen, niet weten wat ze überhaupt aanmoeten, niet weten hoe het werkt en hoe ze het moeten doorzoeken, ben je er natuurlijk sowieso aan voor de moeite.
Het probleem van veel bloggers?
Ze maken een blog dat er strak en leuk uitziet en nemen veel te makkelijk aan dat iedereen vervolgens wel weet hoe het eraan toegaat op zo’n blog. Bij sommige blogs bestaat het publiek inderdaad voor een flink deel uit mede-bloggers. Wij bloggers zitten er natuurlijk middenin; volgen een stuk of wat blogs en zitten zelf dagelijks tot aan onze nek in de code en de content. En zelfs wij nemen nauwelijks de moeite om een site te doorgronden! Laat staan een doorsnee bezoeker die vanuit Google of vanop een of ander social media platform pardoes op je blog terechtkomt…
Nee, ik wil je (potentiële) lezers niet afschilderen als dommeriken. Echter, je kan er niet om heen dat lang niet elk van hen vertrouwd is met een blog. Een blogarchief? Blogcategorieën? Tags? Een datumarchief? Kan/mag je op een blog een reactie achterlaten (en hoe werkt dat dan)? Blogberichten? About-page? Contactpagina? Zijbalk? Wij bloggers kennen de begrippen; weten doorgaans hoe het werkt (en als we de tijd nemen vinden we het allemaal wel terug).
Maar geldt dat ook voor (het merendeel van) je occasionele bezoekers? Geen wonder dat ze binnen de kortste keren van je blog wegklikken!
Weten je bezoekers wel hoe je blog werkt? Schrijf een korte handleiding
Heb je een blog van enige betekenis, dan mag je aannemen dat je blog meestal bezocht wordt door mensen die het (helemaal) niet kennen. Vandaar dat de opmaak en indeling van je blog zo belangrijk is. Vanop de homepagina van je blog moet meteen duidelijk zijn om welke blog het gaat en wat je lezers er te zoeken hebben. Het moet logisch in elkaar zitten, makkelijk leesbaar en goed doorzoekbaar zijn. En dus:
- zorg je voor een unieke header
- besteed je de nodige aandacht aan de indeling van de menubalk
- kies je voor makkelijk leesbare teksten
- plaats je voldoende interne linkjes in je artikels
- doe je je uiterste best om ervoor te zorgen dat je blogarchief toegankelijk is
Een beetje afhankelijk van het publiek waarvoor je schrijft zou je nog een stap verder kunnen gaan. Waarom geen echte handleiding voor je blog schrijven? Verschillende zaken kunnen aan bod komen:
- een hele korte introductie voor je blog (hooguit enkele regels lang). Waarom moet de lezer jouw site bezoeken?
- uitleg over de belangrijkste categorieën van je blog (vooral ook nodig als je geen beschrijvende categorielabels koos)
- uitleg over hoe je snel oudere blogberichten kan terugvinden (wijs je publiek op de locatie van de zoekmachine op je blog)
- een woordje duiding bij eventuele belangrijke vaste pagina’s van je blog
- leg uit hoe je lezer desgewenst een reactie kan achterlaten op je blog
- …
Voor deze kleine gids doorheen je blog kan je een aparte statische pagina aanmaken maar dat hoeft natuurlijk niet. Hij kan ook gewoon deel uitmaken van pakweg je About-pagina of van je pagina speciaal voor nieuwe blogbezoekers.
Dus ja, je stukken moeten goed geschreven zijn en interessant om te lezen. Maar minstens even belangrijk (voor het succes van je blog) is het om nieuwe bezoekers snel een beetje wegwijs te maken op je blog. Een logische opbouw en een makkelijke navigatie kan daar zeker bij helpen. Als je kiest voor een wat aparte indeling en/of bijvoorbeeld cryptische omschrijvingen voor categorieën of menulabels dan is een korte handleiding misschien geen overbodige luxe.
Meer van dat?
Geef een reactie