Laatste update: 24/07/2018
Hoe krijg je meer bezoekers naar je blog via Facebook? Eén ding is zeker: gewoon een linkje in de timeline droppen zal niet volstaan om een massa volk naar je blog te brengen. Hoe het dan wel moet?
“Je blogs delen op Facebook” geldt als één van dé standaardtips wanneer er gevraagd wordt naar manieren om meer verkeer naar je blog te trekken. Maar omdat er niet bij gezegd wordt HOE dat dan wel moet gebeuren, is het uiteindelijke resultaat voor vele onder ons wat magertjes. Een paar tips voor significant meer bezoekers naar je blog via Facebook:
1. Blogs delen via je persoonlijk Facebook-profiel
a) Toon je blog op je profiel-pagina
Zo kan iedereen die op Facebook je profiel-pagina bezoekt zien dat je een blog hebt (en meteen de link aanklikken, uiteraard).
- Ga naar je persoonlijk profiel
- Klik bovenaan het tabje Info aan
- Kies in het overzicht (links) voor de sectie Werk en opleiding
- Bij Voeg een werkgever toe geef je de url van je blog in en eventueel ook een functie
b) Blogberichten delen
Telkens er op je blog een nieuw artikel verschijnt laat je dat ook weten op Facebook, natuurlijk. Volgers krijgen de link dan te zien in hun nieuwsoverzicht.
Blogberichten delen is poepsimpel:
- In een Facebook-bericht leidt je je blogbericht (heel kort) in met een wervend tekstje
- Je kopieert en plakt de specifieke url van je blogbericht in datzelfde Facebook-bericht
- Je voegt eventueel een foto toe zodat je bericht veel meer opvalt bij je Facebook-volgers
- Plaats je bericht
Stap 3 is niet noodzakelijk wanneer je een uitgelichte afbeelding hebt gebruikt voor je blogpost. Voorwaarde is wel dat die dan wel de juiste afmetingen moet hebben (groot genoeg). Anders wordt ie niet getoond.
2. Facebook-pagina maken voor je blog
Met de Facebook-pagina maak je in feite een bedrijfspagina voor je blog aan. Hier komen al je berichten om en rond je blog netjes onder elkaar te staan. Iemand die je pagina volgt kan op die manier erg makkelijk op de hoogte blijven van het reilen en zeilen op je blog, zonder daarom verplicht te zijn je blog steeds te bezoeken. Hij hoeft niks te missen!
Zo’n Facebook-fanpagina maken is ook al niet zo moeilijk.
a) Installeer de Facebook like box op je blog
Door de Facebook like box te tonen op je blog maak je het je bezoeker erg makkelijk je blog (ook) te volgen via Facebook. Een enkele muisklik volstaat om zich te abonneren op jouw pagina. Het is dé brug tussen het haast onvermijdelijke Facebook en je blog.
b) Je blogberichten delen op je Facebook fanpagina
Ook op de Facebook-pagina van je blog kan je dus berichten delen, en wel op exact dezelfde manier als in het vorige punt staat uitgelegd.
3. Meer bezoekers naar je blog via Facebook: de trucs
a) Maak een interessante Facebook-pagina!
Dat klinkt logisch, maar je wil niet weten hoe vaak het hier al meteen misloopt. Al te vaak is zo’n fanpagina niet veel meer dan een opeenstapeling van linkjes naar gepubliceerde blogartikelen. Hoewel dat nuttig kan zijn voor iemand die je (blog) niet kent, biedt ‘ie weinig meerwaarde voor iemand die je blog al volgt via twitter, een feed-reader of anderszins. Er moet een extra reden zijn om daarnaast ook je fanpagina te gaan volgen!
Hoe zo’n pagina er eventueel uit kan zien? Naast de mededelingen over je eigen blog kan je:
- Interessante artikelen delen van anderen (met betrekking tot je eigen blogniche)
- Pertinente vragen stellen aan je volgers (om een discussie op gang te brengen)
- Andere Facebook-pagina’s liken en aanbevelen aan je volgers
- Leuke Youtube-video delen (die je niet op je blog zelf deelt)
- Tips en trucs rondstrooien (idem)
- Reclame maken voor (blog)projecten van volgers
- Artikelen delen van mensen die met dezelfde dingen bezig zijn als jij
- Artikelen delen van mensen met wie je het totaal oneens bent.
- Organiseer een wedstrijd onder je volgers
Enfin, het gaat erom dat je Facebook-fans een pagina krijgen met een iets bredere kijk op de zaak. Je pagina moet leuke mix worden vol nuttige informatie uit verschillende bronnen. Letterlijk alles wat je leuk, nuttig of opvallend lijkt kan gedeeld worden, zolang het maar enigszins verband houdt met de onderwerpen waarover je blogt.
Onderstaand filmpje toont hoe je een Facebook-pagina aanmaakt, leuk vormgeeft én voorziet van interessante inhoud:
b) Tag de mensen van wie je een bericht deelt op je pagina!
Zeer belangrijk! Als je andermans artikel deelt maak je je pagina niet alleen een stuk boeiender. Het is ook een manier om meer interactie op je pagina te stimuleren. En het fijne is dat je dit kan doen zonder er al te veel misbaar over te maken:
Vind je een stuk van iemand anders do moeite waard om te delen op je fan page, maak je er dan niet snel van af door gewoon de url van het artikel in je bericht te plakken en het te plaatsen. Nee, zoek uit of de blogger in kwestie ook op Facebook zit en zoek zijn naam (of die van zijn Facebook-pagina). Tag de persoon in kwestie ook in jouw bericht (@+Facebook-naam). De auteur van het gedeelde artikel krijgt hier meer dan waarschijnlijk een melding van en zal geneigd zijn je bericht te liken of te becommentariëren. Misschien heb je er zelfs een fan bij. Als het bericht in kwestie ook nog eens wordt gedeeld krijgen meteen veel meer gebruikers je bericht te zien.
c) Houd rekening met de Facebook Edgerank
De tijd dat elk van je volgers ieder bericht van jou in zijn berichtenstroom krijgt ligt al een tijdje achter ons. Tegenwoordig bepaald de Facebook Edgerank of je bericht belangrijk genoeg is om aan je volgers te tonen. En zo kan het gebeuren dat niet eens 15% van je volgers je bericht te zien krijgt. De logica achter de Facebook Edgerank is betrekkelijk simpel: hoe meer animo een bericht veroorzaakt, hoe meer mensen (in de toekomst) je berichten te zien zullen krijgen.
Nog in verband met de Facebook Edgerank is het belangrijk dat je berichten veel Vind-ik-leuks, reacties en shares krijgen. Immers, alleen zo kan Facebook weten welke berichten voor welke volgers van belang zijn (en dus in de toekomst zullen worden getoond aan volgers).
d) Post regelmatig een bericht
Op je blog werkt het net zo. Je pagina moet heel regelmatig nieuwe content krijgen. Volgers hebben dan een heel goed excuus om je Facebook-pagina te bezoeken. En zo blijft je fan page natuurlijk ook on top of mind. 4 berichten per week lijkt mij het absolute minimum.
e) Experimenteer met publicatietijden
Niet iedereen is tegelijkertijd online. Plaats je berichten daarom op verschillende tijdstippen. Zo vergroot je de kans dat meer volgers je bericht tegen het lijf lopen. Bovendien, het posten op minder drukke momenten kan je lage Facebook Edgerank een beetje compenseren. In de daluren zijn er nu eenmaal minder berichten om te tonen en dus kan jouw Facebook-bericht toch wat makkelijker komen bovendrijven.
Het is aan te raden om in het begin niet al te veel bij deze dingen stil te staan en gewoon berichten te posten op Facebook op momenten dat het in je opkomt.
f) Maak gebruik van Facebook-statistieken
Facebook zelf houdt aardig wat statistieken en grafieken bij over het wel en wee van je fanpagina. Hoeveel personen je bericht hebben bereikt, hoeveel mensen het hebben aangeklikt, gedeeld of geliked, hoeveel personen je bericht hebben verborgen,… Het is allemaal te zien als je in je berichtoverzicht klikt op xxx bereikte personen, links onder elk individueel bericht.
In de beheeromgeving van je Facebook-pagina vind je onder het tabje statistieken nog veel meer interessant cijfermateriaal. Het is zelfs mogelijk om te idee te krijgen over de statistieken van concurrerende/gelijkaardige pagina’s. Zo krijg je een idee hoe grotere pagina’s het aan boord leggen en welk soort content het beter doet dan andere. Handig, als je ’t mij vraagt! Ga in je statistieken op zoek naar het gedeelte Pagina’s om in het oog te houden.
Kijk van tijd tot tijd eens naar je statistieken. Welke content zorgde voor veel likes, shares en reacties? Zie je elementen die vaak terugkomen? Het is het signaal om nog meer van hetzelfde te maken, dat spreekt voor zich.
g) Upload eens een video naar Facebook
Het is een publiek geheim dat Facebook de impact van video heeft onderschat. Men probeert nu de achterstand op Google/Youtube in te lopen door videomateriaal dat via Facebook ter beschikking wordt gesteld extra te promoten. Met andere woorden: video’s uploaden naar Facebook is goed voor je Facebook Edgerank.
3. Word lid van relevante Facebook-groepen
a) Facebook-groepen zoeken
Dat gaat heel eenvoudig. Tik een paar trefwoorden in in de zoekbalk en het moet mogelijk zijn om enkele voor jou interessante groepen op te snorren. Zowat elk segment van de blogosfeer heeft zo zijn groepen, en indien niet kan je er nog altijd zelf eentje aanmaken. Je hebt openbare en besloten groepen.
b) Wees een actief lid
Hier weer hetzelfde liedje als overal elders: wees een opvallend en geëngageerd lid, stel vragen, draag constructief bij aan de discussies, wees beleefd en reik oplossingen aan. Op die manier worden mensen nieuwsgierig naar je (blog). Dat is wat je hebben moet!
c) Deel je blogartikelen maar houd je aan de regels!
Een misschien wat onderbenutte techniek voor meer bezoekers naar je blog via Facebook is het delen van je blogartikelen binnen Facebook-groepen. Maar houd je dan wel aan de regels die binnen de groep gelden en ga niet lopen spammen of stukken delen die niet in de betreffende groep thuishoren. Doe je dat toch, dan duurt het meestal niet lang eer moderatoren je zonder pardon uit de groep knikkeren. Als je zelf eigenaar van een groep bent, heb je dat probleem natuurlijk niet…
4. Promoot je Facebook-pagina (buiten Facebook om)
Natuurlijk heb je de Facebook like box op je blog neergezet zodat je bezoekers je makkelijk kunnen vinden op Facebook. Maar je kan nog een paar stappen verder gaan. Door op je blog en in je artikelen te verwijzen naar je fanpage als bron van nog veel meer leuks (dat niet op je blog te vinden is). En wat gedacht van de mogelijkheid om op andere sociale media waar je actief bent reclame te maken voor je Facebook-pagina?
Ziedaar het stappenplan dat ik gebruikte om in een jaar tijd 42% meer bezoekers uit Facebook te halen.
Geef een reactie