Nu het steeds lastiger wordt om via Google en social media veel bezoekers op je blog te krijgen, is het een goed idee om je vizier te richten op alternatieven. Pinterest komt dan al snel in beeld. Veel bloggers starten vol goede moed, maar komen van een kale reis thuis. Bezoekers uit Pinterest halen lukt niet echt omdat een aantal cruciale (denk)fouten worden gemaakt.
Leestijd: ca. 6 minuten
2 misverstanden over Pinterest
Als Pinterest – ondanks verschillende pogingen – nog niks voor je blog heeft gedaan, dan bestaat de kans dat je op een verkeerde manier naar het platform kijkt.
Pinterest is géén sociaal medium maar een zoekmachine
Ja, Pinterest heeft wat social media trekjes. Mensen kunnen je account en je borden volgen, reageren op je content en je pins liken en sharen. Maar bezoekers uit Pinterest naar je blog brengen heeft niks te maken met zoveel mogelijk volgers scoren, bijvoorbeeld.
Nee, Pinterest is veeleer een zoekmachine. Pinterest-gebruikers kunnen er informatie zoeken en inspiratie opdoen. Alleen wordt die informatie niet getoond via tekstlinks maar via fraai vormgegeven plaatjes. Toegegeven, echt gericht zoeken is wat lastig. Maar tik eenvoudig enkele zoekwoorden in en je wordt waarschijnlijk overspoeld door plaatjes. Wie erg visueel is ingesteld kan hier zijn gading vinden.
Niet enkel blogs met veel visuele content hebben wat aan Pinterest
Het idee leeft dat Pinterest vooral goed werkt als binnen bepaalde niches of als je op je blog visueel erg sterke content hebt. Als je fotograaf bent, een modeblog, foodblog of interieurblog hebt lijkt Pinterest me inderdaad zowat onmisbaar.
Het is echter niet zo dat makers van andere content niks te zoeken hebben op Pinterest. Deel je blog, je webpagina, je landingspagina of je boodschap middels een pin en je kan aardig wat verkeer trekken. Ook met op het eerste gezicht minder fotogenieke content.
Bezoekers uit Pinterest halen: maak deze 10 fouten niet
1. Te weinig geduld hebben
Net zoals Google heeft ook deze zoekmachine voor plaatjes tijd nodig om je account en je content naar waarde te schatten. Een account moet minstens een halfjaar oud zijn vooraleer er wat kan gaan bewegen.
2. Je voegt veel te weinig pins toe
Om goed te zijn moet je veel pins aanbieden. Zo kan het Pinterest-algoritme jouw account veel sneller oppikken als een actieve speler. Dat wordt erg lastig als je alleen een pin maakt voor een nieuw blogbericht dat je om de drie weken publiceert. Pinterest is als een gulzig monster dat gevoed wil worden.
- Maak voor ieder artikel dat je deelt op Pinterest verschillende pins (die allemaal leiden naar een en hetzelfde artikel)
- Repin relevante mooie pins van anderen, maar zorg wel dat ze goed passen bij je specifieke Pinterest-borden (zie volgend punt)
- Af en toe een repin doen kan, maar maak vooral zelf nieuwe designs
- Probeer heel regelmatig nieuwe pins aan je account toe te voegen (het liefst dagelijks minstens één pin
3. Je hebt geen volgehouden pin-strategie
Dit hangt natuurlijk nauw samen met het voorgaande punt. Af en toe eens een pinnetje uploaden wanneer je er toevallig weer eens aan denkt zal niet veel zoden aan de dijk brengen.
Je moet er echt voor zorgen dat je op gezette tijden nieuwe pins aan het platform toevoegt. Als in: dagelijks eentje, of om de paar dagen een paar. Om het even, maar kies een vaste frequentie die je over een hele lang periode kan volhouden.
Je mag gerust nieuwe pins maken voor oudere content op je blog. Al moet je er natuurlijk wel voor zorgen dat de pagina waarnaar je pin verwijst nog up-to-date is. Wat zeker ook mag is verschillende designs maken voor één artikel. Let er dan wel op dat je die verschillende pins niet meteen achter elkaar publiceert. Dat zou als spam kunnen worden beschouwd. Liever spreid je die pins in de tijd.
Tot slot zou ik erover waken dat alle borden in je account voldoende aandacht krijgen. Voeg dus pins toe aan ieder bord. Aan tientallen bijna lege borden heeft niemand iets.
4. Je Pinterest-account heeft maar een paar borden
Een account met weinig structuur, nauwelijks beschrijvingen en waar alle pins lukraak op een hoop worden gegooid maakt weinig indruk. Pinterest ziet geen rode draad, geen overkoepelend thema in je verzameling en zal je designs dus niet laten circuleren op het platform.
Een stevig Pinterest-account telt dan ook een flink aantal borden. Het is zinvol om meerdere borden aan te maken, zodat je jouw topic erg gevarieerd kan coveren. Zo zou je in functie van je foodblog bijvoorbeeld de volgende Pinterest-borden kunnen creëren:
- voorgerechten
- soepen
- hoofdgerechten
- bijgerechten
- desserts
- keukengerei
- …
In principe kaan je zoveel borden aanmaken als je wil. Er is geen magisch aantal voor succes. De bedenking die je je wel moet maken: al die borden moeten natuurlijk wel regelmatig worden aangevuld met nieuwe (re) pins. Dus liever een paar borden minder, die wel regelmatig een nieuwe toevoeging krijgen.
5. Je doet helemaal geen zoekwoorden onderzoek op Pinterest
Oké, op Pinterest draait het allemaal om mooie plaatjes, maar dit is gewoon een zoekmachine. Wie zoekmachine zegt, zegt SEO. Wie SEO zegt, denkt zoektermen. Negeer dit compleet en je zal nooit de bezoekers uit Pinterest kunnen halen waar je zo op hoopte.
Doe binnen Pinterest een klein beetje zoekwoordenonderzoek. Tik in de zoekbalk enkele trefwoorden met betrekking tot je onderwerp of niche. Kijk vervolgens met welke termen Pinterest komt aanzetten.
Die zoektermen komen dan liefst heel regelmatig terug:
- in je profielbeschrijving op Pinterest
- in de titels van verschillende Pinterest-borden
- in de beschrijving van relevante borden
- als titels van je pins
- in de beschrijving van de verschillende pins (indien van toepassing)
- in de reacties die je achterlaat op Pinterest
… wat ons naadloos brengt bij de volgende cruciale Pinterest-fout:
6. Je doet helemaal niks met beschrijvingen op Pinterest
Goed, binnen Pinterest draait alles rond mooie visuals, goeie pins. Maar zonder goeie beschrijvingen zijn je designs quasi waardeloos. Pinterest (maar ook volgers en gebruikers) moet(en) weten waar je pin precies over gaat. En ondanks het feit dat Pinterest aan de hand van artificiële intelligentie kan proberen te achterhalen waar het op die pin om draait, zijn tekstuele beschrijvingen superbelangrijk.
Maak dus niet alleen fraaie pins, maar maak ook werk van de beschrijvingen. Je kan ervan op aan dat veel Pinterest-gebruikers die teksten vaak zullen negeren. Zij kijken vooral naar de fraaie plaatjes. Het Pinterest-algoritme heeft ze nodig om goed te kunnen werken.
Beschrijvingen zijn trouwens om nog een andere reden belangrijk. Idealiter zetten ze mensen (die verder kijken dan alleen de plaatjes) aan om je pin te bewaren – repinnen – of door te klikken naar je blog.
“Het grote voordeel: de pins die je maakt blijven vaak jarenlang in omloop. Je kan dus nog jarenlang bezoekers uit Pinterest naar je blog halen. Probeer dat maar eens met social media…”
7. Je pins passen niet mooi, vallen niet op
Nogmaals, alles draait hier om oogstrelende visuals. Zijn die er niet of onvoldoende, dan zal Pinterest voor jou niet werken.
Het is van belang dat je pins in een oogwenk opvallen tussen tientallen andere pins. En natuurlijk moet iedereen die je pin een fractie van een seconde onder ogen krijgt meteen enig idee hebben waar zo’n pin over gaat. En dus:
- maak je pins in het ideale formaat
- gebruik je tekst-overlays om titels en call-to-actions te tonen in je pins
- zorg je voor scherpe foto’s
- kies je mooie, heldere kleuren voor je designs
- …
Om dit te doen hoef je trouwens geen grafisch designer te zijn. Gebruik een gratis (stock)foto als basis voor je pins. In combinatie met een online tool als Canva ben je al flink op weg.
8. Je volgt geen gelijkaardige borden van anderen
Jouw Pinterest-account is geen privé-eilandje. Volg ook borden van andere pinners, bewaar relevante, interessant pins op jouw borden af en toe.
Ook zo kan je je borden makkelijk vullen met nieuwe content en bovendien breng je je eigen Pinterest-borden onder de aandacht bij collega’s. Bijkomend voordeel? Het Pinterest-algoritme snapt beter waar jouw account om draait.
9. Je maakt alleen pins voor je blogposts
’t Is dus een goed idee om een aantal pins te maken telkens je een nieuw blogbericht publiceerde. Maar wat gedacht van de content die je maakt in de marge van je blog? Dan heb ik het over:
- je Facbook-pagina
- je landingspagina voor de gratis weggever in functie van je nieuwsbrief
- een resources page
- je eigen Facebook-groep
- …
Ook voor die zaken kan je reclame maken op Pinterest. Hierbij moet je je wel de bedenking maken dat wat je op Pinterest deelt in principe “voor de eeuwigheid” is. Pins voor content waarvan je nu al weet dat die maar kort beschikbaar zal zijn is geen goed idee.
10. Je hebt geen idee welke pins het best scoren
Natuurlijk kan je honderduit in het wilde weg pinnen tot je een ons weegt. Maar wat levert het allemaal op?
Hoe dan ook: sommige pins doen het veel beter dan andere, worden vaker aangeklikt en bewaard. Het zou fout zijn om niet af en toe eens in je Pinterest-statistieken te duiken. Bedoeling is om erachter te proberen komen welke pins beter scoren dan gemiddeld. Om vervolgens te proberen om vaker succespins te maken.
Zo, wil je je account laten groeien (en bezoekers uit Pinterest naar je blog brengen), dan zijn dit de fouten die je niet mag maken. Sleutelwoorden? Geduld, niet opgeven en consistent blijven pinnen.
Geef een reactie