Blijven bloggen zonder bezoekers? Niet zo gek als je denkt

Sharp Ben avatar

In:

Massa’s bezoekers naar je blog brengen, er zijn simpelere dingen om te proberen vandaag. Immers, noch Google noch de social media-platformen willen mee in dat verhaal. Is het stilaan tijd om je blog bij het grof vuil te zetten, of kan je eventueel bloggen zonder bezoekers?

Leestijd: ca. 6 minuten

Stoppen of doorgaan?

Eerlijk? Alles hangt af van hoe belangrijk de stijgende lezersaantallen op je blogproject zijn voor je plezier en je drive als blogger. Zijn het alleen de massa’s bezoekers die het ‘m doen, dan zit je met een probleem denk ik. Hoog tijd om alternatieven te zoeken.

Onder meer op deze blog vind je heel wat tips voor succesvol bloggen. Veel van dat advies is nogal eenzijdig. Te fel gericht op cijfermatige groei, posities in Google, conversie, maximaal bereik. Jammer genoeg werken niet alle tips even goed meer als pakweg 5 jaar geleden.

Maar tenzij je blog een verdienmodel heeft dat helemaal afhankelijk is van het aantal kliks (en/of stijgende bezoekersaantallen echt het enige is wat je overeind kan houden), blijven er nog genoeg redenen over om dat blog aan te houden.

5 redenen om te blijven bloggen (desnoods zonder publiek)

1. Blijven bloggen voor die fantastische uitlaatklep

De klassieke reden nummer één als je graag schijft, natuurlijk! En zeker aan het begin van je blogavontuur kan je betrekkelijk anoniem je ding doen. Er komt immers toch nog geen kat lezen. Spuw je gal, kom tot rust en word een aangenamer mens.

2. Je leert een hoop

Een beetje afhankelijk van hoe diep je erin duikt, maar toch. In relatief korte tijd heb je een cms onder de knie, dat spreekt. En gaandeweg bouw je een boel kennis op waar het gaat om de topics waar je vaak over blogt. Dat je je schrijfspier traint en je creativiteit kan botvieren is ook de  logica zelve.

Dan de bijkomstigheden waar je misschien niet zo snel aan denkt, maar toch ook niet te versmaden zijn. Na zowat 10 jaar bloggen leerde ik:

  • mezelf kernachtiger uit te drukken (op schrift)
  • een en ander over webdesign en de gebruikerservaring (voor bezoekers)
  • meer dan een mondje mee te praten over SEO en internetmarketing
  • planmatiger werken aan een wat groter project
  • vertrouwd te raken met een handvol social media platformen
  • nee zeggen
  • promotie voeren voor mijn zaak (zonder het er te vingerdik bovenop te leggen)
  • beter omgaan met kritiek
  • assertiever zijn
  • beter omgaan met mijn eigen perfectionisme

3. Wees je eigen uitgever

Heb je enige ambitie als schrijver, romancier, dichter, columnist of journalist? Dan is zo’n blog natuurlijk gewoon je eigen speeltuin (proeftuin). Als je dat wil kan je het publiek al in een vroeg stadium laten kennismaken met je literaire vingeroefeningen.

Ben je niet zo van het schrijven maar verkoop je (digitale) producten online? Heb je een webshop? Onderhoud je een YouTube-kanaal? Ben je een podcast gestart? Schrijf je regelmatig een gastblog? Goed idee! Vooral doorgaan. Gebruik echter je blog als de centrale hub waar alles rond je online activiteiten samenkomt.

4. Zoek én vind gelijkgezinden

Contact maken met mensen die echt aan de slag kunnen/willen met jouw content; weinig dingen zijn zo inspirerend voor jou als blogger en als mens. Leer nieuwe mensen kennen, smeed (online) vriendschappen, werk samen aan projecten,…

Of je daar niet beter de social media voor kan inzetten? Laten we het er voor nu op houden dat socials een handig hulpmiddel kunnen zijn om lezers in spe met je blog in contact te brengen. Echt banden smeden en onderhouden is een stuk lastiger. Of je moet er heel veel tijd in steken.

Het is goed om in het achterhoofd te houden dat die socials er niet zijn om jou als content creator een publiek te geven of om jou geld te laten verdienen.

5. Er kan altijd een verrassing uit de kast rollen

Begin een blog. In het beste geval weet je ongeveer waaraan je begint. Waar je uiteindelijk uitkomt en wat je eraan overhoudt is echter nauwelijks te voorspellen. Geen punt. Dat houdt het bloggen spannend.

Hoe dan ook, zo’n blog kan je erg lange tentakels geven. Talrijk zijn de bloggers die anders naar zichzelf en hun omgeving zijn gaan kijken, die een nieuwe passie vonden. Ontelbaar veel mensen vinden troost en aanmoediging na het delen van verhalen. En meer dan eens bleek zo’n blog de springplank voor een totaal andere carrière…

Als deze argumenten pro blog weinig indruk op je maken, wil ik graag nog één poging wagen om je te overtuigen:

Een streep door je online bereik?

Heb je vandaag nog een online bereik maar géén blog of website, laat me je dan één vraag stellen. Wat gebeurt er met je bereik als morgen Facebook, Google, Twitter, Tiktok, Instagram of YouTube ermee ophouden? Kan je je volgers en fans dan nog bereiken? Heb je in voorkomend geval nog een online business?

Trouwens, bovenstaande platformen hoeven niet eens te verdwijnen om het bereik van je blog in te perken. Een paar tweaks aan algoritmes volstaan om bezoekersaantallen naar websites te doen kelderen. Dat hebben bloggers die vooral vertrouwden op social media om hun blog te doen groeien al jaren geleden ondervonden. En nu zorgt Google nog eens voor een ijskoude douche.

“Wil je online bereik en engagement voor de langere termijn? Je eigen blog en e-maillijst zijn de enige blijvers. Alle andere platformen zijn slechts onbetrouwbare hulpmiddelen.”

Blogs standing strong

Dus ja, blogs hebben het doorgaans wat moeilijker vandaag. Twijfel je of het sop de kool nog waard is? Bedenk: online zijn er maar weinig plaatsen waar je zo ongegeneerd je ding mag doen dan op je eigen blog. En mensen komen er om te lezen wat jij te vertellen hebt.

Alles draait er om jouw boodschap (alleen die van jou)! En die wordt niet verknipt door een of ander algoritme. Wie dat wil kan binnen de minuut álles vinden wat je ooit publiceerde. Ook weken, maanden, jaren nadien. Dat heb je nergens anders.

Hoe erg is het dat je ’t voortaan met minder bezoekers moet doen? Ben je een hobbyist dan is het dalend verkeer (uit Google) knap vervelend. Maar wees eerlijk: eigenlijk is er geen man overboord. Moet je geld verdienen met bloggen? Blijf vooral bloggen, doe je stinkende best om mensen te helpen onderweg. En zorg voor verschillende verkeersbronnen voor je blog of website.

7 cruciale tips voor meer blogverkeer in lastige tijden

Weer bloggen zoals vroeger: geïnteresseerde lezers versus anonieme kliks

Tenzij je content echt bagger is zal je nog niet meteen zonder publiek vallen. Zowel Google als de socials verdwijnen nog niet meteen van deze wereld. Maar het is een feit dat het almaar lastiger wordt om op een automatische manier massa’s bezoekers over de vloer te krijgen.

Er is veel te zeggen voor de ouderwetse manieren om te connecten met je bezoekers, lezers, volgers en collega’s:

  • contacten leggen met collega-bloggers (via socials)
  • je blogroll terug invoeren
  • reageren onder relevante blogs van collega’s
  • gastbloggen
  • je blog ook offline promoten
  • een eigen mailinglijst voor je blog uitbouwen

Allemaal manuele acties die godsgruwelijk veel tijd kunnen kosten. ’t Zijn wel acties die je blog sterker maken én ervoor kunnen zorgen dat je blog minder afhankelijk wordt van Google en andere internetgiganten.

Ja, er komen (flink wat) minder bezoekers naar je blog. Maar de bezoekers die wel nog langskomen doen dat meestal heel bewust. Ze hebben echt belangstelling voor wat je doet. In hun beste dagen zorgden Google en consoorten voor heel veel kliks. Maar hoeveel van die kliks waren echt waardevol?

Elke blogger zijn persoonlijke fun

Enfin, de redenen om vandaag te beginnen bloggen (en/of er gewoon stug mee door te gaan) zijn strikt persoonlijk, natuurlijk. Wat ik zeggen wil is dat de essentie en de lol van het bloggen niet per se hoeft te liggen in de jacht op blogbezoekers, hoge posities in Google en het geld verdienen.

Dus: loopt de SEO stroef, blijft de cijfermatige groei van je blog achter? Geen paniek. Zoek je doel, je plezier elders en just keep on blogging!


Oorspronkelijke versie van dit bericht: februari 2020

Category:

Comments

2 reacties op “Blijven bloggen zonder bezoekers? Niet zo gek als je denkt”

  1. Ximaar avatar

    Bloggen is voor mij ook een soort dagboek. Ik heb nog nooit mensen horen zeggen: ‘Ik stop met m’n dagboek want niemand leest het’.

  2. Joke avatar

    Ik schrijf voornamelijk voor mezelf, èn ik vind het ook leuk als ik reacties krijg. Maar zelfs zonder reacties schrijf ik door. Want bloggen vormt inderdaad een prima uitlaatklep. Bovendien maak ik schrijfmeters (voor al die boeken die ik nog eens hoop te publiceren ??)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *