Wil je een beetje (snel) naam en faam maken in jouw niche of vakgebied zonder dat je dat stukken van mensen kost? Dan is het een goed idee om een blog te beginnen. En dan? Er regelmatig nieuwe artikels aan toevoegen, natuurlijk. Dat alléén is echter niet genoeg. Met je blog autoriteit opbouwen, dat doe je door de juiste artikels te schrijven.
Leestijd: ca. 4 minuten
Als je op je blog de juiste mix aan berichten en content aanbiedt, trek je niet alleen méér bezoekers aan. Bezoekers en lezers zijn ook écht geïnteresseerd in wie je bent en wat je doet. De kans is bovendien veel groter dat mensen je (blog) zullen onthouden. En – voor de zakelijke bloggers onder ons – vroeg of laat levert dat blog klanten op voor je business.
5X blog autoriteit opbouwen: zorg voor de winnende contentmix
Meteen is duidelijk dat de hier gedeelde tips vooral van pas komen bij zakelijke bloggers en nichebloggers. Maar vergis je niet, want ook mensen met een puur persoonlijk blog die hun lezerspubliek willen uitbreiden kunnen hier voordeel halen.
1. Geweldige, grondig uitgediepte content (epic content)
Dat hoeft niet te verbazen, natuurlijk. Je spit je onderwerp(en) die belangrijk zijn voor je blogniche echt heel grondig uit. Bezoekers en lezers zien en voelen direct dat je ergens verstand van hebt. En ook bereid bent om je lezers te informeren zonder verstoppertje te spelen.
Dit gaat duidelijk verder dan de simpele blogpost met 5 of 10 net iets te voor de hand liggende tips waarvoor je 700 woorden uittrekt. Nee, hier ga je ettelijke uren voor zitten, doet research, brengt de beste info en bronnen samen en je zorgt gewoon dat bezoekers alles aan de weet komen wat ook maar enigszins van tel is als het draait om dat ene topic.
Zo bundel ik al jaren systematisch zo goed als alle bruikbare tips en info omtrent SEO voor bloggers samen op één plek. Het stuk telt zowat 7.000 woorden. Theoretische leestijd? Iets minder dan 30 minuten. De video’s en podcasts die ik erbij insloot zijn dan nog niet meegerekend.
Leest iemand die epic content wel?
Ik neem aan dat slechts een kleine minderheid van lezers die de bewuste pagina onder ogen krijgen de moeite doet om het zaakje van a tot z te lezen. Erg is dat niet, want:
- ik bevestig dat – hoewel ik misschien geen SEO-specialist ben – ik niet uit mijn nek klets wanneer ik iets over zoekmachineoptimalisatie vertel
- de info staat toch maar mooi op mijn blog en bezoekers kunnen er altijd naar teruggrijpen (terugkerende lezers voor mijn blog)
- de bewuste pagina wordt erg goed gevonden in Google (en dat levert mij voortdurend nieuwe bezoekers op)
Blog autoriteit opbouwen: update je epic content
Nogal wiedes. Je kan geen expertise uitstralen op een blog met hopeloos verouderde content. Een beetje afhankelijk van in welk vakgebied je zit zal je de vinger aan de pols moeten houden en je money posts up-to-date houden. Anders is al het harde werk voor niks geweest.
2. Conversie content
Met conversie content toon je niet alleen dat je ergens verstand van hebt. Je wil lezers (potentiële klanten) er ook van overtuigen dat jouw dienst, je methode, of je product ook hén zal kunnen helpen. En je laat zien hoe dat in de praktijk in zijn werk gaat. Veel how-to content valt onder die noemer.
Omdat Blogtrommel.com een hobbyproject is en ik geen producten of diensten lever is er hier niet echt sprake van conversie content. Maar toch keer ik even terug naar het bewuste artikel uit het vorige punt. Er is ook een artikel waarin ik omstandig uitleg waarom ik zo’n enorm artikel (cornerstone content) op mijn site zet én uitleg hoe mijn lezers eventueel ook zoiets zouden kunnen maken.
3. Story telling om en rond jouw persoon of merk
Laat lezers en bezoeker zien wie je bent. Of vertel ‘m waarom je doet wat je doet, waar je precies voor staat. Je hoeft niet super persoonlijk (privé) te worden als dat je ding niet is (al helpen een paar autobiografische elementen in je verhaal altijd wel om de connectie te maken met je lezer).
Een typisch voorbeeld van dit soort content is de rant, de tirade. Toegegeven, dat klinkt wel erg dramatisch. Maar je stelt iets aan de kaak, probeert een misverstand of vooroordeel over iets wat zich in jouw niche afspeelt uit de wereld te helpen.
Je probeert niet meteen iets te verkopen of Google stormenderhand in te nemen. Je toont jezelf als een geëngageerd iemand die het beste voorheeft met het publiek. En je ongezouten meningen an sich zorgen er al voor dat je blog het hoofd boven het maaiveld uitsteekt.
4. Reference content
Doorverwijzende content. Al is dat waarschijnlijk iets te letterlijk uit het Engels vertaald. Als expert gebruik je weleens een nieuw begrip of een bestaande term die jij net iets anders invult.
Het is een goed idee om hier een blogpost aan te wijden. Leg precies uit wat jij ermee bedoelt. Telkens wanneer dat begrip ter sprake komt in één van je andere blogposts of pagina’s kan je een linkje plaatsen. Handig, want zo hoef je jezelf niet constant te herhalen. Daarnaast gaat die term in kwestie op de duur een eigen leven leiden. Mensen gaan het misschien zelfs overnemen en naar jou(w blog) verwijzen.
Meer van dat?
Op dit eigenste blog is dat bijvoorbeeld het geval met de term omniblog, waarmee ik verwijs naar een bepaald type blog. Een blog dat ergens het midden houdt tussen een persoonlijk blog en een nicheblog.
5. (product) Updates
Dit is vooral iets voor diegenen die hun blog (ook) zakelijk inzetten. Hoewel, ook nichebloggers met informatieve pagina’s kunnen ermee aan de slag. Heb je content, producten, diensten die in de loop der tijd een update kregen? Het is slim om daar opnieuw over te bloggen. De content is al bij al simpel te maken, je fans zijn weer bij en jij hebt weer even de schijnwerpers op de dingen die jou conversie leveren.
Conclusie?
Regelmatig bloggen is een goed begin. Maar wil je met zo’n blog autoriteit opbouwen, dan moet je ook nadenken over wat je precies brengt. Met deze 5 types content heb je een krachtige mix op je blog. Je zet je in de markt, straalt expertise uit en verhoogt zelfs je conversie.
Geef een reactie