Het zal je maar overkomen dat je op een blauwe maandag – waarschijnlijk stom toevallig – ontdekt dat je complete blog wordt gekopieerd. Laten we wel wezen, zo’n blog beschermen tegen copycats is lastig zolang je content openbaar online staat. Maar je kan wel een paar dingen doen om het de internetpiraten niet té makkelijk te maken. Daar is zelfs niet veel technische kennis voor nodig.
Leestijd: ca. 2 minuten
Persoonlijk ga ik nogal gelaten om met de problematiek van het stelen en kopiëren van content. Ik heb namelijk geen zin om te bloggen terwijl ik de hele tijd op mijn hoede moet zijn voor contentdieven. Maar goed, voor mij is Webeffectief.com een hobby. Als je blog moet zorgen voor (een deel van) je inkomen, liggen de zaken anders.
Blog beschermen tegen copycats? Maak het dieven lastiger om je blog snel te kopiëren
Wat je vaak ziet is dat als een blog gekopieerd wordt, artikels integraal overgenomen worden. Soms wordt zelfs de moeite niet gedaan om het auteursprofiel te veranderen.
1. Maak het selecteren van tekst op je blog onmogelijk
Zo’n artikel is natuurlijk stuitend makkelijk te kopiëren. Je hoeft eigen maar twee toetsencombinaties te kennen… Alvast in WordPress is dat probleem makkelijk op te lossen met plugins als WP Content Copy Protection (zoek even bij plugins naar content protection voor mogelijke alternatieven).
Je moet wel weer een plugin aan je site toevoegen. Dat is een nadeel, ook al omdat sommige plugins meteen ook online formulieren onklaar durven maken. Test het uit, zou ik zeggen.
Na installatie is het voor bezoekers simpelweg onmogelijk om bewerkingen uit te voeren zoals:
- Ctrl + A (alle tekst selecteren)
- Ctrl + X (tekst knippen)
- Ctrl + C (tekst kopiëren)
- Ctrl + V (tekst plakken)
En ja, deze functies zijn dan ook niet meer bereikbaar via de rechter muisknop… Een foto opslaan met Afbeelding opslaan als…? Ook dat kan niet.
2. Voeg een watermerk toe aan je afbeeldingen
Over foto’s gesproken: ook die zijn makkelijk te jatten. Maar je kan een watermerk (of een ander merkteken) aanbrengen op je foto’s. Bij de meeste grafische tools is zulks vrij makkelijk te regelen. En zo niet, is er ook nog Watermarkly. Diefstal van het fotomateriaal op je blog is dan weliswaar niet uitgesloten, maar het is in ieder geval duidelijk waar ze vandaan komen.
Oh ja, gebruik je zelf foto’s uit beeldbanken, let er dan op dat jij deze inderdaad mag gebruiken en bewerken. Het zou een beetje sneu zijn als je hierdoor zelf in de problemen komt.
3. Pas de instellingen voor je RSS-feed aan
Veel diefstallen van content gebeuren via de RSS-feed van je blog. Hier valt een mouw aan te passen door een paar instellingen te wijzigen in WordPress zelf:
- ga in je WordPress-dashboard naar Instellingen
- kies voor Lezen
- scrol naar beneden tot bij het item Voor elk bericht in een feed, voeg toe
- selecteer er de optie Samenvatting
- klik op Wijzigingen opslaan
Zoals de naam het al zegt hebben RSS-lezers dan geen toegang meer tot de volledige inhoud van je artikel. Slechts de eerste paar tientallen woorden worden getoond (en je lezer is verplicht je blog te bezoeken als ‘ie het hele blogbericht wil lezen.
Meer van dat?
- Auteursrecht geschonden? Wat nu?
- Content curation: makkelijker gaat bloggen niet worden
- Kan je anoniem bloggen?
Conclusie?
Nogmaals, voor 100% je blog beschermen tegen copycats is wellicht uitgesloten. Maar met deze 3 tips tegen piraterij kan je wel een paar hindernissen opwerpen. Het poepsimpele “schrapen en plakken” is alvast verleden tijd.
Geef een reactie