Hoe maak je een blog succesvol?

Sharp Ben avatar

In:

succesvolle bloglancering

Het zal je niet verbazen als ik je vertel dat me vaak gevraagd wordt hoe je een blog succesvol maakt. In de vraag klinkt dan meestal een hoogdringendheid door; een zekere frustratie ook. En naar mij wordt dan gekeken alsof je met één enkele gouden tip, een pennentrek om het even welk blog van vandaag op morgen kan omtoveren tot een instant hit. Maar – voor de zoveelste keer – dé formule voor een succesvol blog bestaat niet.

Leestijd: ca. 8 minuten

En nee, ik ga beginnen over het feit dat er verschillende manieren en momenten zijn waarop je een blog succesvol kan noemen.

Dat neemt niet weg dat, als je een aantal gevestigde/succesvolle blogs naast elkaar gaat leggen, je wel een aantal elementen ziet terugkomen. Waarbij het niet eens zo gek veel uitmaakt of het nu gaat om een meer persoonlijk blog, een blog met politieke commentaren of een lifestyleblog. In absolute cijfers gemeten zal het politiek blog natuurlijk minder volk trekken dan het gemiddelde lifestyleblog, (er zijn nu eenmaal minder mensen geïnteresseerd in politiek dan in lifestyle).

In wat volgt zal ik vaak verwijzen naar Blogtrommel.com. Niet omdat dat nou per se zo’n leuk, gevestigd of succesvol blog is (je zou het eigenlijk aan mijn lezers moeten vragen). Hoewel: straks 4 jaar oud, bijna 400 berichten, dik 2000 volgers, 4500 unieke bezoekers per maand, het aantal pageviews dat de laatste 2 jaar ieder jaar zowat verdubbelde en verkeer uit zoekmachines dat quasi vertienvoudigde; het zegt toch wat. Alleen ken ik de maker van dit blog zodanig goed en weet ik dus waarom dit blog geworden is wat het is.

Goed, tot zover de inleiding (die alweer veel te lang geworden is). Nu dan over naar de onmisbare elementen van een succesvol blog. Ik probeer er een chronologische volgorde in te steken:

1. (Volgehouden) persoonlijk blogplezier

Voor wie hier wel vaker komt lezen vertel ik niks nieuws: alles staat of valt met het plezier dat je uit het bloggen haalt. Iets wat je plezierig vindt om te doen, daar kan je het geduld voor opbrengen. Het bloed het zweet en de tranen ook. Wil je een blog opzetten – en daar ook nog een beetje publiek voor vinden  (maar strikt genomen hoeft dat zelfs niet) – dan heb je ze alle vier broodnodig: geduld, bloed, zweet en tranen. Als blogger doe je er goed aan zo snel mogelijk een modus operandi te vinden die je toelaat om lol te blijven beleven aan het bloggen (en alles wat daarbij komt kijken).

Ik maak dus lol terwijl ik – bij momenten – bloed, zweet en tranen laat. En ik raad jou aan om hetzelfde te doen. Door te bloggen over dingen die jij leuk vindt op de manier waarop jij het graag aanpakt. Ga dus verstandig om met blogadvies allerhande.

Ikzelf ben altijd graag bezig geweest met tekst en taal. Logisch dat dit blog zich vooral op geschreven artikelen toespitst. Foto, video, podcast, screencast, tekeningen, aan mij is het allemaal niet besteed. Ik zie heus wel het potentieel, maar het duurt me gewoon te lang om zulks te maken en dus vind ik het ook niet plezierig. En het is gewoon mijn ding niet. Exit Blogtrommel.com als multimediaal totaalspektakel!

Maar heb je dus een minder vlotte pen en wil je toch graag bloggen, dan zijn er zeker mogelijkheden…

2. Niche

Vroeger had ik een persoonlijk blog. Een typisch blog “over van alles en nog wat.” Op zich is daar weinig mis mee maar ik werd ook een beetje bang voor privacy-issues. Bovendien is het met zo’n persoonlijk blog lastig om boeiend te blijven bloggen. Anderzijds biedt zo’n meer persoonlijk blog je wat meer vrijheid. Qua onderwerpkeuze en formats vooral. Echt een groot publiek opbouwen is een flink stuk lastiger.

Dat laatste is voor mij een stevig argument pro nicheblogs. Bloggen kost tijd en energie. Die kan ik niet blijven opbrengen als ik alleen gelezen zou worden door mezelf, mijn moeder en de kat van de buren. Zo begon de zoektocht naar een niche waar ik wat mee had/heb.

Na wat zoeken en tasten kwam ik uit bij bloggen en blogs. Ik wou namelijk wel eens weten wat mensen drijft om uit het niets te beginnen bloggen. En hoe het komt dat sommigen stadions vol volgers hebben, terwijl anderen jaren bloggen met zichzelf, hun moeder, en de kat van de buren als doelpubliek (terwijl ze het zelf nochtans dolgraag anders willen).

3. Missie

Het eerste idee bestond erin om gewoon allerlei blogs voor het voetlicht te plaatsen die ik op de een of andere manier de moeite waard vond/vind. En daarbij ging ik bewust niet op zoek naar de grote namen, de gevestigde orde. Nee, vooral de kleine beginnende blogger met net dat beetje meer moest aan bod komen.

Dat idee kwam al snel op een dood spoor. Ik liep op de duur steeds weer tegen hetzelfde soort blogs aan. Dat werd een beetje saai voor mij en een beetje voorspelbaar voor de lezers. Een ander “nadeel” van het focussen op jonge, nog zoekende blogs: de geboden informatie kan een paar weken later al hopeloos achterhaald zijn. Of een aanbevolen blog kan een paar dagen later gewoon een stille dood sterven.

Overigens, geen haar op mijn hoofd dat eraan denkt de beginnende/kleine blogger daarvoor met de vinger te wijzen. Ik weet intussen dat een nieuw gestart blog wat tijd nodig heeft om zich te “settelen.” Dat er na een euforisch begin vaak een periode van vertwijfeling aanbreekt. Alleen in het beste geval wordt nadien de draad weer op gepakt, al dan niet na een drastische koerswijziging.

Het accent kwam dus redelijk snel op blogtips te liggen.  Destijds vielen me namelijk een paar dingen op. Blogtips waren niet zo wijd verspreid, vaak verpakt in stereotype theorietjes en bovendien meestal geschreven met de gemiddelde internetmarketeer in het achterhoofd. Niet direct iets waar de “kleine” hobbyblogger mee aan de slag kan.

Ziedaar het gat waarin ik met Blogtrommel.com ben gesprongen. Voor iedereen makkelijk toepasbare tips en trucs brengen die liefst ook echt meetbaar zijn.

4. Persoonlijk engagement

Als het goed is start je dus een blog omdat je dat zelf bereleuk vindt. Maar vroeg of laat moet je toegeven dat naast jouw persoonlijke lol nog de dimensie engagement naar de lezer komt. Je wil blijven schrijven, je blog blijven verbeteren, je lezer de best mogelijke informatie blijven bieden. Je gaat door want de lezers wachten op nieuwe artikelen.

Diezelfde verantwoordelijkheidszin zorgt er ook voor dat je als blogger het beste van jezelf blijft geven. Dat je regelmatig blijft bloggen. Zelfs op de momenten dat het al eens wat moeilijker gaat.

Ik ben ervan overtuigd dat een gemiddelde lezer dat persoonlijk engagement voelt en waardeert. Ook al is ‘ie anno 2015 misschien minder geneigd om dat met zoveel woorden te zeggen.

5. De eigen stem

Een beetje blog heeft na verloop van tijd een heel eigen stem en stijl. Het is datgene waaraan je volgers na het lezen van anderhalve regel de auteur van het artikel kennen.

De kenmerkende stijl van Sharp Ben/Blogtrommel.com? Wederom, dat zou je eigenlijk aan de volgers van dit blog moeten vragen. Ik ben er me zelf niet zo van bewust, maar ik hoor echo’s als: “bloemrijke schrijfstijl”, “veel humor”, “soms krasse taal maar wel altijd beleefd”, “Af en toe een leuke anekdote.”

Ik ben er me wel van bewust dat bezoekers doorgaans bereid moeten zijn zich door lange artikels te worstelen (dit ook weer). Mijn ietwat barokke schrijfstijl – waarbij ik veelvuldig gebruik maak van spreekwoorden en gezegden – is daar allicht niet vreemd aan. En verder heeft een lezer die de moeite doet om een bericht aan te tikken, gewoon recht op een artikel dat helemaal af en duidelijk is.

6. Mainstream informatie

Ieder (niche)blog moet een beetje algemene informatie hebben. Informatie die ook elders (in je niche) te vinden is. Er zijn waarschijnlijk geen 3000 manieren om minestrone te maken, geen 590 methoden om kinderen de tafels van vermenigvuldiging aan te leren en geen 1000 wegen om hen spruitjes te leren eten.

Iedere blogniche, ieder vakgebied heeft van die veelgestelde vragen. Vragen die jij als expert vaak tot vervelens toe moet beantwoorden. Het zijn ook de vragen waar veel op gezocht wordt op het net. De antwoorden op die vragen moeten op je blog te vinden zijn.

7. (Ervarings)deskundigheid

Mainstream informatie (over de veelgestelde vragen binnen jouw niche) is ongetwijfeld leuk en nuttig voor lezers, maar die kan ‘ie waarschijnlijk ook ergens anders vandaan halen. Wat het voor een doorsnee lezer vooral interessant maakt is te zien hoe jij als expert met die info omgaat, welke resultaten jij ermee behaalt en welke mitsen en maren jij kan aanbrengen. Dat (naar alle waarschijnlijkheid genuanceerdere) verhaal is veel interessanter om te lezen wanneer je als lezer op zoek bent naar informatie en antwoorden omtrent een bepaald onderwerp.

De deskundigheid op je blog hoeft trouwens niet altijd van jezelf komen. Expertise kan je ook importeren: interview professionals in je vakgebied, werk samen met anderen aan een artikel, nodig eens een gastschrijver uit, verzamel en bespreek interessante artikels van derden op je blog,…

Oh ja! Je mag niet bang zijn om een mening te verkondigen op je blog. Je huilt daarbij natuurlijk liefst niet met de wolven mee, maar schrikt er niet voor terug een behoorlijk afwijkende visie op bepaalde zaken te hebben. Of toch minstens enkele serieuze bedenkingen te formuleren bij wat in je niche algemeen aanvaard is. Wanneer nodig mag je daarbij zelfs de gevestigde orde tegen de haren in strijken. Het zorgt er allemaal voor dat je blog opgemerkt wordt. En het draagt onmiskenbaar bij tot je expertstatus.

8. Zin voor onderzoek en experiment

Nauw verbonden met het vorige punt, natuurlijk. Waardevolle info op basis van ervaringsdeskundigheid komt immers niet zomaar uit de lucht vallen. Een beetje onderzoek doen, tastbaar cijfermateriaal verzamelen, experimenteren op diverse vlakken (met het risico vol op je bek te gaan voor het oog van je volgers), het maakt je blog met de klap een stuk spannender om volgen (en te maken).

9. Niche oprekken

Het klinkt misschien vreemd maar wil je opvallen met je nicheblog dan doe je er goed aan je niet altijd op te sluiten in je eigen niche. Kijk over je muurtje en zoek bewust naar onderwerpen waar jij misschien niet helemaal in thuis bent, maar die wel van toegevoegde waarde kunnen zijn voor mensen die jouw blog interessant vinden. Zo schrijf ik naast artikelen over “beter bloggen” sporadisch ook over bijvoorbeeld:

  • (het gebruik van) sociale media
  • SEO
  • journalistiek
  • timemanagement
  • schrijftips
  • internetmarketing
  • Handige tools (die nuttig zijn voor bloggers)

Allemaal zaken die niet tot mijn specialiteit behoren, doch verdomd nuttig kunnen zijn voor een gemiddelde blogger (met ambitie). En een en ander wordt natuurlijk wel zo veel mogelijk toegespitst op die gemiddelde blogger.

10. Betrokkenheid van/met lezers

Als het goed is krijg je wel in en ander in ruil voor je bloed, zweet en tranen. Je blog blijft immers geen onbewoond eiland. Het komt erop aan banden te smeden met je bezoekers, hen te betrekken bij het reilen en zeilen van je blog. Je kan de betrokkenheid van je lezers vergroten door onder meer:

  • leuke artikels te schrijven
  • commentaren op je blog toe te staan
  • te antwoorden op vragen en suggesties van lezers (in de commentaren of in een volgend bericht)
  • aanwezig te zijn op social media
  • (snel) te antwoorden op e-mails
  • ook content van lezers te promoten
  • een poll of enquête te houden onder je bezoekers
  • af en toe cadeaus weg te geven aan je lezers
  • zelf te reageren op het blog van je volgers
  • je content systematisch te delen op social media
  • te gastbloggen bij collega-bloggers
  • waar nodig de hulp in te roepen van je bezoekers
  • zelf altijd vriendelijk, beleefd en oprecht te blijven

Dus, hoe maak je een blog succesvol? Een pasklaar en waterdicht antwoord is er niet. Maar zeker weten dat bovenstaande elementen een belangrijke rol spelen. Ben ik onvolledig geweest? Trek aan de alarmbel door hieronder jouw reactie achter te laten!

Natuurlijk moet je een en ander aanpassen aan jouw persoonlijke voorkeur, wensen en situatie. Tot slot moet je het zaakje ook enten op jouw specifieke blogniche.

Daarbij wens ik je alle succes toe!


Meer van dat?

photo credit: jurvetson via photopin cc

Category:

Comments

13 reacties op “Hoe maak je een blog succesvol?”

  1. Percy Tienhooven avatar

    Fantastisch artikel weer! Leuk te horen dat de kat van de buren ook meeleest. Jammer dat mijn buren een blinde papegaai hebben, die kan alleen maar de hele dag schreeuwen. Dat klere beest komt nooit op mijn blog.

    Deze vond ik heel mooi:
    “…vaak verpakt in stereotype theorietjes en bovendien meestal geschreven met de gemiddelde internetmarketeer in het achterhoofd.”

    Dat is EEN van de redenen dat ik op blogtrommel.com blijf terug komen. Er zijn zoveeeeeeeel sites over How To Run Your Blog Like a Terminator dat ik door de vele blogs het bos niet meer zie. Waar jij in uitblinkt is dat er potverdorie nog eens wat te lachen valt bij het lezen van je artikelen! Dat vind ik MEGA belangrijk Ben. Je laat me iedere keer achter met een stapel advies EN een goed gevoel.

    Dat noemen ze WIN-WIN! En daarom heb je ook goud in handen met deze site (en zie je je unieke bezoekers groeien, DUH)

    Lange artikelen, zoals deze, vind ik alleen maar heel fijn om te lezen. Lange artikel geven veel meer body, context en inhoud. Ik weet hoeveel werk het is en daardoor weet ik, van te voren al, dat ik een goed stuk ga lezen. Waar over na gedacht is. En niet dat het een Brain Fart is die je in de trein opdeed en direct op je mobiel hebt geschreven en naar me verzend.

    Quality control! Het betekend dat je aan je lezers denkt.

    Een ander ding voor zeer korte teksten is dat ik soms het gevoel heb dat men me dingen probeert aan te smeren. Niets mis mee, maar ik koop alleen van je als ik je 1. ken (hoeft niet persoonlijk, maar dat ik weet, door je blog wie en wat je bent), 2. als ik weet dat je veel werk hebt verricht en je ‘waarde’ tot mijn leven toevoegd (of probeert), en 3. dat je met me engaged. VEEL! Dat, plus kwaliteit is naar mijn de weg naar een succesvolle blog waar je eventueel ook nog wat centjes mee kan verdienen.

    Korte teksten vind je op nu.nl, met veel reclame eromheen. Het is een drugs. Na het lezen voel je je kut en bleek het toch niet zo een goed idee te zijn geweest om daar rond te hangen.

    Door jou langere teksten creëer je naar mijn idee een veel betere connectie met je lezers. Misschien leest niet heel de wereld mee, maar heel de wereld wil je toch niet hebben. Kwalitatief, engaged lezers. DAT wil je.

    Mij heb je.

    Mijn eigen artikelen zijn ongeveer 1200 tot soms wel 1800 woorden lang. Alleen mijn vader loopt soms te klagen, die kijkt ook graag naar Hart van Nederland… You get the point! Mijn overige lezers, merk ik uit de vele mails die ik mag ontvangen, lezen veelal alles. Niet altijd, maar dat is oké. En voor de mensen die geloven in multitasken (en voor de mensen met dyslectie) lever ik een ingesproken versie van het artikel mee. Een podcast dus.

    Eens per week zet ik een nieuw artikel online. Echter ben ik er de hele week er mee bezig. Ik zet het online op donderdag avond half 7, want uit een enquete is gebleken dat men dat de beste en fijnste tijd vind om mijn nieuwe artikel te lezen (advies aan anderen: vraag aan je lezers wanneer ze iets willen ontvangen.)

    Adding value, doe je eigen ding, je kop zo nu en dan laten zien, engage engage en heb een belangrijke missie waarin je geloofd. Fun is belangrijk maar een missie hebben is veel belangrijker. Het helpt je door de tranen heen.

    DOEI,
    Percy

    (excuses; ik hou van lange teksten lezen EN schrijven…)

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Goh, wat een mooie complimenten (alweer)! Ik word er zowaar een beetje stil van…
      Overigens zijn die podcasts van jou evenzeer een schot in de roos. Geweldig om naar te luisteren! En ze maken je blog met de klap (nog) een stuk persoonlijker. Je blogs als conference… Helemaal top!
      (ook lange commentaren zijn welkom; want iedere vogel mag hier zingen zoals ‘ie gebekt is)

  2. Marijke I easydailyfood avatar

    Wat een leuk artikel, je hebt inderdaad een leuke schrijfstijl ?

  3. Yolanda avatar

    Mijn reactie is kort maar krachtig: what he said î

  4. Mireille den Hartog avatar

    Geweldig artikel. Wat je zegt; wanneer is je blog een succes. ik blog nu zo’n anderhalf jaar en voor mij is het al een enorm succes met dik 3500 bezoekers per maand. Als dan ook nog eens de artikelen veel gedeeld worden zal ik wel iets goed doen denk ik. Het voornaamste is lol, lol en nog eens lol. Blijf er vooral veel lol, plezier en enthousiasme in stoppen, dat komt een keertje terug.

  5. Nanouk avatar

    Goede tips weer Ben! En Percy, wat een geniale reactie! 🙂

  6. Marjanne56 avatar

    Lang, leuk, zinvol! Dank Ben!

  7. Liset Verschoore avatar

    Ik wilde even laten weten dat ik erg veel aan deze site heb gehad bij het opstarten van mijn eigen blog 🙂
    Groetjes, Liset

  8. Annette avatar
    Annette

    Wat ik weleens zei was: ik schrijf/blog wat ik zelf leuk vind en als een ander dat ook vind is dat mooi meegenomen 🙂

  9. Annette avatar
    Annette

    En kort graag. Daarin zit meer kracht!

  10. Hendrie avatar

    Je artikelen zijn eigenlijk altijd zinvol en door de prettige schrijfstijl heb ik persoonlijk minder moeite met de lengte van de artikelen.

    Ik was benieuwd tegen welke privacy-issues je aan leek te lopen. Heb zelf ook een persoonlijk blog dus vandaar.

    Voor mezelf hou ik altijd de stelregel dat zolang ik voor mijzelf altijd kan onderbouwen waarom ik een bepaald artikel wel of niet plaats ik er zelf vrede mee heb. Dat is vooral fijn als je een afwijkende mening plaatst of iets dergelijks.

  11. Simovic-Vuceljic Natasa avatar

    Geweldig artikel en er staan een heleboel tips tussen die voor mij enorm nuttig zijn 🙂

  12. Senta avatar

    Leuk om tips te lezen! Vandaag uit het niets een persoonlijk blog gestart via worldpress.com
    Hoop dat er ooit iemand het lezen zal want zowel de kat van de buren alsmede mijn moeder zijn helaas niet meer onder ons hetgeen zou inhouden dat ik dus gewoon een dagboek aan t schrijven ben voor mijzelf ?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *