Bloggen met ChatGPT: zo kan het wél werken

Sharp Ben avatar

In:

,

In een eerder artikel vertelde ik dat het niet zo slim is om je blogposts te laten schrijven door ChatGPT of een andere AI-tool. Ook al zou dat – mits wat schaafwerk hier en daar – zeker kunnen. Maar dat betekent niet dat ChatGPT compleet waardeloos is, in tegendeel. Het “taalmodel” zou zomaar eens kunnen uitgroeien tot een van je krachtigste blogtools ooit. Dus: bloggen met ChatGPT, het kan, maar de workflow ziet er toch wat anders uit dan je misschien had gehoopt.

Laatste update: 03/04/2023

Leestijd: ca. 5 minuten

Meteen naar ChatGPT

Exit ChatGPT als automatische tekstschrijver

Goed, je wil liever geen teksten op je blog die rechtstreeks uit ChatGPT zijn overgenomen. Toch niet als je graag echt connectie wil maken met je lezers, of je site vindbaar moet blijven in Google. Oké, de tool kan eventueel meer dan 2 goedlopende zinnen achter elkaar zetten zonder onzin te verkopen. Maar daarmee heb je nog geen artikel waarvoor bezoekers graag op je blog komen lezen.

Bloggen met ChatGPT als brainstorm tool

De reden waarom je toch niet met een grote boog om ChatGPT heen wil lopen is omdat het je zoveel sneller en makkelijker kan doen bloggen. ChatGPT is immers in staat om je Creative juices veel makkelijker kan laten stromen. Altijd mooi meegenomen wanneer je een beetje tempo wil maken met dat blog. Bijvoorbeeld:

1. Laat wat leuke, opvallende statistiekjes opduikelen

Het is altijd fijn als je wat cijfermateriaal in je blog kan verwerken. Cijfers en statistieken trekken vaak de aandacht en geven je artikel minstens een zekere geloofwaardigheid. Vraag ChatGPT naar (recente) data, cijfers en statistieken die betrekking hebben op het onderwerp van je blogpost.

Wel is het zeer sterk aan te raden om de info die je krijgt te checken en te dubbelchecken. Want ChatGPT kan hier ook compleet de mist in gaan. Maar het verzamelen van gegevens zal waarschijnlijk een stuk sneller gaan dan dat je zelf ettelijke webpagina’s moet doorploegen om te vinden wat je zoekt.

2. Laat ChatGPT een outline maken voor je artikel

Daarnaast kan zo’n AI-tool je natuurlijk ook een boel inspiratie aanleveren. Stel dat je een artikel wil schrijven over een bepaald onderwerp, dan kan je ChatGPT vragen een raamwerk, een structuur opzetten. Het niet ondenkbaar dat de tool met ideeën komt waar jij nog niet aan dacht.

Binnen de kortste keren heb je suggesties voor handige tussenkopjes in je artikel of blogbericht. Uit eigen ervaring kan ik vertellen dat een stuk zich veel makkelijker laat schrijven eens de tussenkopjes er staan…

3. Bloggen met ChatGPT als eindeloze ideeënmachine

Last van Writer’s block?

Alle begin is moeilijk en bloggen is daarin niet anders. ChatGPT kan je te hulp komen. Vraag (typ) gewoon:

  • Schrijf een inleiding van 100 woorden voor een artikel over…
  • Geef een ander woord voor …
  • Schrijf een leuke call-to-action voor een gratis e-book
  • Wat zijn alternatieven voor …
  • Schrijf een conclusie van een artikel over …
  • Leg eenvoudig uit wat de relativiteitstheorie is

Nogmaals, het is niet verstandig om de complete alinea’s die AI-tools uitbraken over te nemen in je blogs. Maar als schrijfmaatje en brainstormingstool? Geweldig! Zeker te proberen als je last hebt van een of andere vorm van writer’s block.

Vraag maar raak, pik ideeën, vind inspiratie om je bestaand artikel meer body te geven. Kortom, geef je schrijfbrein een fantastische kickstart. Doe geen spelletje Copy and Paste, maar verwerk de input naadloos in jouw artikel; pas de inhoud aan aan je eigen tone of voice. Of nog: gebruik ChatGPT naar believen, maar zorg dat je lezer noch Google er iets van merkt.

“Complete blogberichten laten schrijven door ChatGPT? Tenzij je blog je gestolen kan worden zou ik er me niet aan wagen. Maar het taalmodel kan wel je krachtigste blogtool ooit worden.”

Moeite om een goeie blogtitel te vinden?

Nog zoiets. Een beetje blogpost staat of valt met een goede titel. En voor mij persoonlijk: ik moet eerst een leuke titel hebben voor ik überhaupt over een onderwerp kan beginnen schrijven. Dus als ik echt geen goede kop kan vinden ga ik tegenwoordig naar ChatGPT en vraag:

Geef suggesties voor een titel voor een artikel over …

En omdat de titel in verband met de SEO best niet te lang mag zijn, ga ik nog een stap verder:

Geef suggesties voor een titel voor een artikel over … maximaal 60 karakters

4. ChatGPT gebruiken als SEO-assistent

Misschien lijkt het een beetje tegenstrijdig om ChatGPT te gaan gebruiken als SEO-hulpmiddel, maar het kan. Zou zou je kunnen vragen naar extra aanverwante zoektermen voor je artikel. Of je kan de tekst van je blogbericht kopiëren in ChatGPT en vervolgens vragen om een META-omschrijving aan te maken.

Graag voeg ik hierbij een razend interessante podcast-aflevering in van de hand van SEO-specialisten Michiel Brand en Rutger Steenbergen. Zij gaan dieper in op de inzet van ChatGPT als SEO-tool. Kom je graag snel ter zake, spoel dan even door naar ca. 7 minuten 30 seconden.

Meer van dat?

Bloggen met ChatGPT: een paar tips voor succes

1. Geef goeie prompts (opdrachten)

Als je wil dat dit taalmodel een echte hulp is bij het bloggen moet je het ook goeie, specifieke opdrachten geven. Geef hele generieke en algemene opdrachten en je krijgt ook erg middelmatige 13-in-een-dozijn teksten terug, waar je in de praktijk weinig mee kan beginnen. Geef niet – zoals in Google – lukraak enkel trefwoorden in. Nee, werk met complete volzinnen.

2. Overschakelen op het Engels is soms nuttig

Erg vaak is te merken dat ChatGPT het Engels als moedertaal heeft. Waarschijnlijk is dat ook de reden waarom de tool soms zonder aanleiding overgaat op het Engels. Zijn de antwoorden krakkemikkig of echt totaal naast de kwestie? Probeer dan eens je opdracht/vraag in het Engels te stellen. De kans bestaat dat je wat betere resultaten krijgt.

Overigens, als je ChatGPT een Nederlandstalige opdracht geeft, verschijnt in het tabblad aan de linkerkant ook de Engelstalige prompt waarop het systeem zijn antwoord baseerde. Dat kan nuttige informatie zijn als je nog specifiekere vragen wil stellen.

3. Vraag door op de output van ChatGPT

Een van de grote voordelen van het werken met ChatGPT is dat je niet hoeft te stoppen bij wat de tool uitkraamt. Je kan ook voortborduren op wat ChatGPT aanreikt. Maak zeker gebruik van die mogelijkheid. Vraag extra uitleg en verduidelijkingen, gebruik synoniemen, vraag tegenargumenten, vraag om punten verder uit te diepen,…

Conclusie?

Het is erg in de mode om te foeteren op ChatGPT en andere AI-tools voor het genereren van tekst. Terecht trouwens. Maar nogmaals, onder bepaalde voorwaarden kunnen ze uitgroeien tot verduiveld krachtige hulpmiddelen voor bloggers en tekstschrijvers. Ik voorspel kortere Writer’s blocks!

Category: ,

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *