Heel wat bloggers merken het: het is een stuk lastiger om verkeer uit Google naar je blog te halen. Eén van de redenen hiervoor zou kunnen zijn dat niet alle pagina’s die jij aanmaakt worden geïndexeerd. Wat is er aan de hand en moeten we nog wel blijven bloggen voor SEO?
Leestijd: circa 6 minuten
Het internet kan niet oneindig blijven doorgroeien
Nu al is er meer online content beschikbaar dan de mensheid kan consumeren of behoefte aan heeft. Bovendien, al die info moet worden geïndexeerd en ergens op een server worden opgeslagen. Dat kost enorm veel rekenkracht en energie. Niemand – ook Google niet – kan dit blijven bolwerken.
Vandaar dat Google en andere zoekmachines op zoek zijn naar manieren om de datastroom een beetje in te perken en toch nog de best mogelijke relevante content te kunnen voorschotelen. Dat lukt ook steeds beter want zoekmachines worden alsmaar slimmer dankzij AI.
Kortom, zoekmachines worden kieskeurig en indexeren lang niet alles wat op hun pad komt.
Bloggen voor SEO bemoeilijkt door indexatieproblemen bij Google
Voor SEO-bewuste bloggers is dat natuurlijk een domper. In Google Search Console (zie kaderstukje) zien zij steeds vaker dat grote aantallen pagina’s wel gevonden en gecrawld worden, maar vervolgens niet geïndexeerd raken. Dit ondanks het feit dat alles op technisch vlak wel in orde blijkt te zijn.
Een mogelijke verklaring is dus dat Google je pagina bekeken heeft, maar ‘m niet opneemt in de index. Wegens niet goed genoeg, niet onderscheidend genoeg of gewoon een overaanbod aan soortgelijke artikels. Google ziet niet genoeg toegevoegde waarde en besluit je stuk dan maar aan de kant te schuiven.
Kijkje nemen in Google Search Console
Er is maar één manier om aan de weet te komen of je pagina’s al dan niet werden geïndexeerd door Google: even een duik nemen in je Google Search Console.
- Zoek in het menu links het kopje Indexeren
- Klik op Pagina’s
- Scrol bij Pagina-indexering naar beneden
- Je vindt er een aantal redenen Waarom pagina’s niet worden geïndexeerd
Schrik niet van het mogelijk groot aantal pagina’s waar wat mee aan de hand is. Zo kan het zijn dat je:
- flink wat pagina’s uit je blog hebt verwijderd (met heel wat 404-meldingen tot gevolg)
- zelf (per ongeluk) pagina’s op no index hebt gezet
- volop bezig bent met 301-redirects (om artikels te bundelen en optimaliseren)
Het is wel interessant om een blik te werpen op de sectie
Gevonden – momenteel niet geïndexeerd of Gecrawld – momenteel niet geïndexeerd.
Dat betekent dat Google de pagina in kwestie heeft opgemerkt (en heeft ingekeken) maar besloten heeft om ‘m – voorlopig? – niet te indexeren. Die pagina zal dus niet vindbaar zijn in Google. Je zou dan eens kunnen kijken of die webpagina belangrijk genoeg is om ‘m bij te werken, in de hoop dat Google ‘m wel zal opnemen na de update.
Overaanbod
Heb je beslist waarover je volgende blogbericht zal gaan? Tik je topic of je focus trefwoord eens in in Google.
Neem een zoekterm als appeltaart
Op het moment dat ik dit artikel schrijf heeft Google zowat 3.290.000 artikels in de aanbieding. Stel, jij bent een foodblogger en je wil scoren op de term appeltaart. Je kan je terecht afvragen of Google (of de wereld) nog een extra stuk over appeltaart nodig heeft. Dat moet dan toch al een héél bijzonder artikel zijn als Google het wil indexeren. Laat staan dat ze het willen tonen op pagina 1, 2 of 3 in de zoekresultaten. Een ingrediëntenlijst met een simpel stappenplannetje zal alvast niet volstaan.
Enfin, veel geluk met artikel nr. 3.290.001…
“Publiceer op je blog elk artikel waarmee je je lezer denkt te kunnen helpen. Je kan er alleen niet meer op rekenen dat het voor Google onderscheidend genoeg is om te worden geïndexeerd.”
Nooit meer bloggen over appeltaart?
Je zal maar een foodblogger zijn en potten willen breken in Google met de term appeltaart. En toch, dit is geen reden om bij de pakken te blijven zitten! Ben je een foodblogger en past een pagina om en rond appeltaart in je blogstrategie? Maak die pagina. Wil je immers ooit kans maken om op dit soort mega zoektermen gevonden te worden, dan moeten die zoektermen (of valabele alternatieven) wel ergens te vinden zijn.
Bovendien, er is meer in het leven van een blogger dan SEO en Google!
Enkel en alleen bloggen voor SEO is geen goed idee. Elk artikel dat een meerwaarde biedt voor je lezer hoort thuis op zo’n blog. Je bezoekers kunnen je blog immers evenzeer ontdekken zonder de hulp van Google:
- via social media
- aan de hand van een Pinterest-pin
- door een (interne) link in een andere blogpost
- via een link die je deelt in een nieuwsbrief
- middels een link in je hoofdmenu
- via een opvallende link in de sidebar of footer
- dankzij een link in je About page of sneeze page
- via portaalpagina’s
- …
En op dat moment wil je tonen waar je goed in bent, laten zien wat jouw specialiteit is. Of de pagina in kwestie dan wel of niet vindbaar is in Google is, doet eigenlijk niet ter zake.
Misverstand
Ook al indexeert Google je pagina niet, je mag er niet zomaar vanuit gaan dat er iets fundamenteel mis is met je artikel of met je blog in zijn geheel. Men zit met een overaanbod, jij gooit al dan niet per ongeluk je site overhoop of Google ziet (momenteel) geen meerwaarde. Wat niet is kan echter altijd komen. Soms moet je veel geduld hebben.
Je mag aannemen dat, wanneer Google veel verkeer opmerkt van en naar een pagina die men niet geïndexeerd blijkt te hebben, de zaak toch een extra gaan onderzoeken. En op dat moment kan er van alles gebeuren.
Bloggen voor SEO: het nut van zoekwoordenonderzoek
Het appeltaart-voorbeeld toont waarom een klein beetje zoekwoordenonderzoek toch nuttig is. Je schrijft dan wel geen artikels voor zoekmachines, maar als je kans wil maken in Google kan je kijken naar alternatieve zoektermen. Met (ongeveer) dezelfde betekenis, maar met aanzienlijk minder concurrentie.
- appelgebak? 179.000 resultaten
- appelcake? 137.000 hits
- appeltaartje? 50.400 hits
- appelkoek? 20.000 resultaten
En dat zijn dan alleen nog maar enkele short tail keywords. Natuurlijk is het opletten dat je je stuk niet optimaliseert voor een zoekterm waar geen hond interesse voor heeft. Dan schiet het ook niet op.
Mikken op long tail keywords
Sowieso maak je veel meer kans – zeker als kleine blogger met weinig autoriteit – als je ’t allemaal iets meer opentrekt, met zogeheten long tail keywords.
- appeltaart zonder suiker? 210.000 hits
- appeltaart zonder suiker met dadels? 9.670 hits
- appeltaart glutenvrij lactosevrij? 23.500 hits
Goed, er zijn nog wel meer criteria om te bepalen waarover je moet bloggen (en welke zoekterm daar dan bij hoort). Maar het aantal pagina’s waar je mogelijks mee in concurrentie komt in Google is er zeker één van.
Bloggen voor SEO? Doe iets extra
Wil je bloggen voor SEO, wees er je van bewust dat je niet de enige bent die in de running is voor bepaalde zoektermen. Je zal dus iets extra moeten bieden om op te vallen en in aanmerking te komen voor een plaatsje bovenaan in Google. Dan kan je denken aan:
- extra lange content (met veel extra informatie en achtergronden)
- je artikel in tegendeel juist extra kort houden (waardoor het voor je lezers erg praktisch wordt)
- het feit dat je met je content een hele specifieke (vergeten) doelgroep aanspreekt
- het toevoegen van multimedia
- foto’s
- tekeningen
- video’s (YouTube Shorts bij elke stap van je stappenplan, bijvoorbeeld)
- content uit social media
“Iets extra’s” staat dus niet noodzakelijk gelijk met “meer tekst.” Probeer het vooral ook lekker praktisch, overzichtelijk en to the point te houden.
Enfin, feit is dat Google niet al je artikels per definitie indexeert. Vaak om een puur technische reden, soms om praktisch inhoudelijke redenen. Dat dat een domper zet op je ego als blogger, daar kan ik me wel iets bij voorstellen. Laat je echter niet van de wijs brengen en werk rustig verder.
Geef een reactie