Beste bloggers uit Vlaanderen en Nederland, koester je dagbladhandelaar (nu het nog kan)! In je nimmer aflatende zoektocht naar onderwerpen om over te bloggen kan zijn krantenwinkel je goede diensten bewijzen.
Loop linea recta naar de muur met tijdschriften. Er is meer dan één gelijkenis tussen jouw blog en een willekeurig dag- week- of maandblad: beiden komen ze regelmatig met iets nieuws en als het goed is hebben beiden een vaste groep lezers die weten waarom ze een bepaalde titel kopen/lezen. Maar beide proberen ze ook de aandacht te trekken van de argeloze passant die het medium misschien nog niet (goed) kent.
Aan jezelf herken je je lezer
De tijdschriftenmuur dus. Tientallen titels die smeken om jouw gunst. Welk blad zou jij uit het rek nemen? Welke glimmende cover trekt je aandacht?
- zoek je de oogverblindende plaatjes (die je doen dromen van een uitweg uit dit grauwe bestaan)?
- trekken smeuïge kopen je aandacht?
- ben je op zoek naar inspiratie (15 korte lentekapsels)?
- wordt je nieuwsgierigheid geprikkeld (de schokkende waarheid achter…)?
- wil je wat bijleren (tips van een professional of ervaringsdeskundige)?
- ben je in voor een straf verhaal (dat toont dat jij het er al bij toch niet zo slecht van af brengt)?
- zoek je naar manieren om te besparen (en dus dingen zelf te doen)?
- wil je een kijkje achter de schermen?
- wil je verrassend en sensationeel nieuws?
- …
Je hebt een zakelijk blog of je blogt ten persoonlijke titel? Je schrijft over allerlei onderwerpen of je beweegt je binnen een kleine(re) niche? Geen nood. Er is altijd wel een kop die tot de verbeelding spreekt, een idee, een concept, een format dat je op je blog kan toepassen.
Variatie op het thema
Niet zelden hoor ik dat het moeilijk is om telkens opnieuw onderwerpen te vinden om over te schrijven. Inderdaad, het lijkt soms alsof je jezelf voortdurend loopt te herhalen en steeds opnieuw het warm water uitvindt. Echter, als je goed kijkt gebeurt in de wereld van de tijdschriften precies hetzelfde. Niemand die daarvan wakker ligt!
Het (hoofd)onderwerp is vaak hetzelfde. De content wordt alleen (een ietsje) anders gepresenteerd. Zo zijn er bijvoorbeeld:
- ultra-korte nieuwsberichtjes
- langere reportages
- vervolgverhalen
- interviews
- lezersbrieven of lezersgrieven
- fotoreportages
- productvergelijkingen
- terugblikken in de geschiedenis
- pittige quotes
- winacties
- cartoons
- …
… of hoe de “oude” media de nieuwe te hulp snellen!
Geef een reactie