Blogsucces: is je blog “mislukt” als je te weinig bezoekers trekt?

Sharp Ben avatar

In:

Wanneer is je blog geslaagd? En wanneer kan je er misschien toch maar beter de brui aan geven? Veel bloggers meten het blogsucces af aan het aantal pageviews, het aantal bezoekers en het aantal volgers. Niet verwonderlijk, want het zijn parameters die er – op het eerste gezicht althans – niet om liegen. Je kan er als blogger makkelijk mee uitpakken. Zij die de bezoekersstatistieken van hun blog (nog) niet de pan uit zien swingen hoeven echter niet te wanhopen…

Leestijd: ca. 3 minuten

Hand in eigen boezem

Die focus op de cijfertjes komt niet uit de lucht vallen. Je zet zo’n blog nu eenmaal niet op poten voor jezelf, je moeder en de kat van de buren. Want dan is een papieren dagboek véél makkelijker om bij te houden. Nee, je wil gelezen worden door een groot publiek. En dus handelt het gros van alle tips over meer verkeer naar je blog trekken. Ook hier op deze site.

Blogsucces: loskomen van de cijfertjes

Hoe je ’t ook draait of keert, vandaag een blog starten is een stuk makkelijker als je je blogplezier niet alleen kan halen uit het feit dat je veel verkeer naar je blog kan halen. De concurrentie is groot, iedereen heeft wel een idee over hoe je je blog kan promoten en almaar meer bloggers hebben minstens enige notie van zoekmachineoptimalisatie.

Overloop een aantal belangrijke redenen om te gaan bloggen en je ontdekt snel dat er gelukkig méér is dan de jacht op pageviews en volgers. Er zijn verschillende manieren om blogsucces te definiëren.

Blogsucces #1: persoonlijke lol en uitdagingen

Schrijf je graag? Vind je ’t leuk om je mening te uiten, af en toe de knuppel in het hoenderhok te gooien? Sta je graag op de barricade voor een hoger doel, of werk je liever in stilte aan een groot project? Ben je niet vies van een uitdaging?

Het zijn evenzoveel redenen om vandaag nog een blog te starten. En mocht je al een blogproject hebben, maar heb je zin om er de stekker uit te trekken; ik zou er toch nog een goed over nadenken.

Los van het aantal bezoekers dat je ermee bereikt, wees trots op je blog. Trots op je archief dat je zoetjesaan opbouwt in de loop der tijd. Trots op het online platform dat je uit de grond stamt.

Zie het als een persoonlijk blogsucces dat je blog niet eindigt als één van de duizenden spookblogs die er op het web te vinden zijn. Spookblog? Een verlaten blog met slechts enkele berichten op…

Blogsucces #2: successen van je lezers

Nogmaals, het heeft voordelen als je als blogger flink wat plezier beleeft aan je blog(gen). Maar je doet het niet alléén voor jezelf.

Wanneer is een blog(bericht) écht een succes?

  • Als het artikel geen schrijffouten bevat? Waarschijnlijk niet.
  • Wanneer het stuk goed is vormgegeven? Misschien.
  • Als de SEO van het bericht op orde is? Misschien. Het is een indicatie.
  • Wanneer het blog vaak wordt aangeklikt? Waarschijnlijk. Het is een indicatie.
  • Als je artikel wordt gedeeld op social media? Hoogstwaarschijnlijk. Het is een sterke indicatie.
  • Wanneer je blog veel positieve commentaren krijgt? Idem.
  • Als het je lezer “iets doet” of wat bijbrengt? Zeker weten!

Het probleem is dat veel, zo niet het merendeel van je lezerspubliek bestaat uit lurkers: mensen die je blog al dan niet regelmatig lezen of zelfs op de voet volgen, maar verder compleet anoniem blijven. Hooguit manifesteren ze zich middels een cijfertje in de blogstatistieken. Daar moet je als blogger mee leren leven vandaag de dag.

Blogsucces #3: erkenning

Toegegeven, zoiets als “erkenning” is moeilijk meetbaar. Vele mensen leren je kennen (zie verder). Je kan kijken naar het aantal lezers en het aantal volgers op je blog. Echter, er zijn nog wel meer indicatoren die aantonen dat je blog echt wel wat voorstelt. Ook al springen die niet altijd even fel in het oog:

  • De toename van het aantal collega-bloggers dat naar jouw blog linkt (hoe klein ook)
  • Het groeiend aantal reacties onder je blogposts (idem)
  • De grotere respons die je krijgt als je je volgers om medewerking vraagt op social media
  • Toenemende vragen om advies als het gaat over onderwerpen waar jij vaak over blogt
  • Het stijgend aantal voorstellen voor gastblogs en andere vormen van (commerciële) samenwerkingen

Blogsucces #4: een groot netwerk

Een cliché, maar het is niet anders: blog – en houd het een tijdje vol – en je bouwt een netwerk uit. Collega’s, fans, bekenden, volgers, vrienden, medewerkers,… Mensen die je zonder blog allicht nooit ontmoet zou hebben. En of die iets voor jou(w blog) kunnen betekenen!

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik heb liever een fijn netwerkje (je weet nooit hoe groot het precies is), dan duizenden anonieme klikkers die de content van het scherm komen schrapen en vervolgens met de noorderzon verdwijnen.

Wat je dat allemaal kan brengen is natuurlijk moeilijk bij voorbaat in te schatten. Er vallen sowieso verrassingen uit de lucht.

Lang verhaal kort: je blogsucces hangt zeker niet alleen samen met het harde cijfermateriaal dat je uit Google Analytics kan puren. Al moeten we ook durven toegeven dat datzelfde cijfermateriaal belangrijk blijft als je een lucratieve samenwerking wil opzetten (met commerciële partijen).


Meer van dat?

Category:

Comments

4 reacties op “Blogsucces: is je blog “mislukt” als je te weinig bezoekers trekt?”

  1. Mies Huibers avatar

    Mooi stuk. Voor persoonlijke blogs geldt volgens mij nog meer dat het plezier in schrijven voorop staat. Reacties zijn altijd leuk vind ik. Maar persoonlijk zeggen grote bezoekersaantallen me niet zo erg veel. Ik ben als klein bloggertje content met hoe het gaat.

  2. Karin van Raam Open avatar

    Blogsucces hangt inderdaad af van wat je daaronder verstaat. Ik ben een van de mensen die hier af en toe langskomt en logjes leest. Wat mij aanspreekt, is het stukje over persoonlijke lol en uitdaging.
    Bloggen is een verslaving. Ik begon met bloggen om mijn ei kwijt te kunnen en beschouw het als een compliment wanneer mijn tekst/gedachte voor een ander betekenis heeft. Het kleine clubje vaste volgers is mij dierbaar geworden. Ik zou echter niet graag willen bloggen met marketingdoeleinden.

  3. Ximaar avatar

    Ik gebruik m’n blog ook als fotoalbum, die functie houdt het ook al komen er geen bezoekers. Die bezoekers zijn er wel, maar veel zijn het er niet meer. Mensen doen tegenwoordig andere vluchtigere dingen op het internet.

    Ik heb overigens nooit geloofd in lurkers. Dwz die zullen er zijn, maar volgens mij zeer beperkt. Vaak probeert men het verschil tussen het aantal bezoekers en het aantal reageerders goed te praten door te zeggen dat er veel lurkers zijn. Zelf vind ik niet dat iedereen die langskomt hoeft te reageren. Maar er zijn ook zoekers die voor nop komen. Laatst nog 2000 stuks die door mijn fantastische SEO wel komen en dan merken dat het over iets anders gaat. Die mensen zijn zo weer weg en klikken nergens op. Doe ik zelf ook.

  4. Sam Donoghue avatar

    Goede post.
    Je vat alles samen waarvoor ik morgen een post ga posten.
    Bedankt om dit toe te lichten, het helpt in ieder geval om te blijven bloggen en te blijven groeien.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *