Wil je een beetje vlot en consistent bloggen? Zorg dat je in elk geval weet waarover je het zal hebben op het moment dat je gaat zitten om te schrijven! Het brainstormen voor je blog moet met andere woorden dan al achter de rug zijn.
Leestijd: ca. 8 minuten
De angst voor het witte-scherm-met-knipperende-cursor zou drastisch moeten verminderen na het lezen van dit bericht.
Brainstormen voor je blog: 3 voordelen
1. Gemoedsrust
Zo’n brainstormsessie op zijn tijd dwingt je om in elk geval om op een gestructureerde manier met je blog(onderwerpen) aan de gang te gaan. En het stimuleert je om vooruit te werken. Houd dit consequent vol en je hebt de zekerheid van een systeem, een constante stroom aan ideeën ook. Het houdt de druk van de ketel en geeft je minder het gevoel dat je achter de feiten moet aanhollen of het warm water weer eens moet uitvinden.
2. Tijdswinst
Ik geef deze tip niet voor het eerst. Als het goed is houd je aan dat brainstormen immers een flinke lijst aan (potentiële) onderwerpen om over te bloggen over. Hoogstwaarschijnlijk is de vraag waar-moet-ik-nu-weer-over-bloggen daarmee beantwoord.
Maar welk topic uit je lange lijst ga je dan het eerst aanpakken? Om daar achter te komen is het goed om enkele dagen voor het moment van schrijven je lijst te overlopen om te kijken of er één topic tussen zit waar je op dit moment wat mee kan. Dat klinkt wat vaag, dat besef ik. Maar toch: borrelen er spontaan ideeën op, zie je puzzelstukjes in elkaar vallen of springt je hart op bij het zien van een suggestie? Dan is dat een onderwerp om mee aan de slag te gaan.
Ikzelf haal enorm veel voordeel uit het simpele feit dat ik inderdaad enkele dagen voor dat ik ga zitten schrijven al heb beslist waarover het zal gaan. Ik prent het betreffende onderwerp doelbewust in mijn hoofd, het kan er rustig sudderen en rondspoken. Gevolg? Als het schrijfmoment effectief daar is, vinden de woorden veel makkelijker de weg naar het scherm. Te proberen!
3. Helikopterview
Tot slot zorgt dat brainstormen voor je blog er ook voor dat je makkelijker verbanden ziet en het overzicht bewaart. Dat kan danig van pas komen als je de interne links van je blog moet verzorgen. En daarnaast helpt het ook bij het maken van vervolgverhalen op je blog. Dit in tegenstelling tot wat er gebeurt wanneer je iedere keer opnieuw een random onderwerp uit je hoge hoed tovert…
Een paar brainstormtechnieken
Natuurlijk kan je je toevlucht nemen tot hapklare ingevingen die voor jou werden genoteerd. Alleen al op BT vind je honderden ideeën en concepten voor blogonderwerpen. Maar niemand kent je (blog) beter dan jijzelf en dus is het beter dat jij jezelf wapent om in no time met tientallen, ja honderden topics te komen.
1. Hersens uitwringen en mindmappen
We beginnen lekker analoog:
- neem pen, papier en kookwekker bij de hand
- ga zitten en stel de wekker in op een kwartier
- schrijf gedurende dat kwartier alle mogelijke onderwerpen om over te bloggen neer die in je opkomen
- wees niet te kritisch, alle onderwerpen zijn goed
- je mag pas van je plek komen als de wekker afloopt
Hoeveel topics er uiteindelijk op papier komen is niet belangrijk. Het gaat erom dat je een kwartiertje heel bewust bezig bent met toekomstige blogonderwerpen (in plaats van dat je gefocust bent op het feit dat je geen inspiratie hebt). Bovendien, het getik van de wekker en het feit dat je “maar een kwartier hebt” zorgt voor wat druk op de ketel. Na het kwartier wil je in ieder geval iéts op papier hebben…
Mindmappen om te brainstormen voor je blog?
Ook een mindmap kan je maken met pen en papier. Centraal op het canvas zet je het onderwerp van je artikel. En rond dat onderwerp kan je dan vrijuit associëren. Waar denk je aan? Welke subtopics moeten zeker aan bod komen?
2. Leg – samen met je lezer – een weg af
Daarnaast kan het zeker geen kwaad om nadrukkelijk in de huid te kruipen van je ideale (doorsnee) lezer Welke van zijn/haar problemen zou jij graag opgelost zien? Kan jij zijn probleem op zijn minst gedeeltelijk verhelpen door erover te schrijven op je blog?
Concreet: neem een vel papier, trek een lijn. Aan weerskanten van de lijn zet je een punt (laten we voor het gemak spreken over punt a en punt b).
Op punt a beschrijf je je (ideale) bezoeker/lezer met zijn probleem. Neem het voorbeeld van iemand die veel te weinig beweegt en bijgevolg kampt met overgewicht.
Het ideaalbeeld op punt b? Iemand met een gezonde levensstijl en een “ideaal” streefgewicht (dat niet binnen de kortste keren weer naar omhoog schiet).
Enfin, ik ben geen gezondheidscoach of iets dergelijks, dat moge duidelijk zijn. Waar het mij om gaat is: hoe krijg je je bezoeker/lezer het makkelijkst van punt a naar punt b? Wil je een nuttig blog maken, breek dan het hele proces op in kleine, lekker concrete stapjes en schrijf daarover. Nogmaals, ik ben geen expert maar je zou kunnen bloggen over:
- voedingstips
- shoppingadvies (waar je het goedkoopst de lekkerste voedingswaren vindt)
- timemanagement (zodat je meer tijd overhebt om meer te sporten)
- hoe je jezelf het makkelijkst kan motiveren
- de ideale muziek voor bij het sporten
- het handigste keukengerei om gezonder te koken
- hoe je een effectief beloningssysteem kan opzetten voor jezelf (zodat je het niet zo snel opgeeft)
- gezonde recepten uiteraard
- haalbare trainingsschema’s
- interviews met lotgenoten
Je ziet hopelijk hoe uitgebreid het allemaal kan worden. Over elk van de hierboven opgesomde punten kan immers meer dan één artikel worden geschreven, of niet?
Trek het wat open: ga ook kijken naar de randvoorwaarden die nodig zijn om een doel te kunnen bereiken. En er kan natuurlijk eveneens duchtig geblogd worden over de hinderpalen op het pad naar een gezondere levensstijl.
Wees erop voorbereid dat je in de loop van je hele verhaal op nog meer issues botst. Dat geeft niet. Dat zijn nog extra topics om over te bloggen…
3. De superheld
Een brainstormtechniek voor je blog waarvoor je wat extra verbeeldingskracht nodig hebt. Neem een figuur – een (actie)held uit je kindertijd desnoods – waar je naar opkijkt. Neem een probleem waar jij of jouw bezoekers/lezers vaak tegenaan loopt. Hoe zou jouw superheld het probleem tackelen? Fantaseer dat het een lieve lust is.
4. Overloop regelmatig de reacties van lezers
Bekijk de laatste 20, 30, 50,… laatste reacties op je blog. Kreeg je een pertinente vraag, moest je standpunt extra verduidelijken of verdedigen? Tijd voor een update of een aanvulling voor dat bewuste blogbericht!
Brainstormen voor je blog: elders de mosterd halen
Ziedaar een paar brainstormingstechnieken waar je als blogger mee kan experimenteren. Eén ding hebben ze met elkaar gemeen: ze vergen nogal wat tijd en discipline van jouw kant. Mogelijk kan het allemaal wat sneller met deze tips:
1. Kijk bij de concurrentie
’t Is altijd handig om ook een paar grote, populaire blogs en websites binnen je niche te volgen. Niet om dingen klakkeloos te kopiëren, maar kijk hoe zij het aanpakken en pik ideeën op die je ook op jouw blog kan toepassen:
- Welke topics komen vaak aan bod?
- Wat zijn de belangrijkste blogcategorieën op dat blog?
- Welke pagina’s worden blijkbaar erg regelmatig bijgewerkt?
- Is er een gratis weggever als mensen zich inschrijven voor een nieuwsbrief (en wat houdt die weggever precies in)?
- …
Het zijn allemaal signalen dat er in ieder geval vraag is naar (content omtrent) deze topics.
2. Pinterest
Misschien denk je bij Pinterest vooral aan een manier om extra verkeer naar je blog te halen. Maar het platform is vooral ook een zoekmachine voor plaatjes én een geweldige bron van inspiratie. Zowel als het gaat om onderwerpen om over te schrijven, als het vinden van klikwaardige blogtitels.
Zoals steeds: tik enkele (voor jouw blogniche of onderwerp) belangrijke trefwoorden in en kijk wat er op je pad komt…
3. Gooi je onderwerp of trefwoord in een idea generator of een keyword tool
Dat kan heel goed uitpakken. Vooral als je nog niet zo heel lang aan het bloggen bent. De methode is erg simpel. Bepaal het onderwerp waarover je zou willen bloggen, dump een paar trefwoorden omtrent dat onderwerp in de zoekbalk van de generator en kijk wat je in de schoot komt vallen.
Dergelijke tools baseren zich veelal op Google dat zich dan weer baseert op wat mensen vaak intikken in Google. Meng dat met een flinke scheut artificiële intelligentie en je krijgt een krachtige, soms verrassende cocktail. Enfin, experimenteer gerust met tools als:
- AnswerThePublic
- Ubersuggest
- Question generator (zie video hieronder)
- Free blogpost ideas by Copy.ai
- Blog Idea Generator
Van zowel Ubersuggest als AnswerThePublic is er een Nederlandstalige versie beschikbaar. Maar laat dat je niet tegenhouden om ook de andere tools te gebruiken. Het gaat erom dat je brein veel sneller met werkbare ideeën komt. De concrete vertaalslag naar jouw blog/artikel mag je zelf doen.
4. ChatGPT en andere AI
Waar bleef het zolang, zou je je kunnen afvragen. Maar je kent mijn standpunt als het gaat om bloggen en AI. Als automatische schrijfmachine brengen ChatGPT en consoorten je blog weinig bij. Als schrijfhulp een aanbrenger van ideeën daarentegen… Geweldig!
Stel gerichte vragen – in functie van je toekomstige artikel – aan ChatGPT, gooi wat zoektermen in de mix en laat de tools wat aanzetten uitbraken. Waarschijnlijk zet dat alles je meer dan op weg.
Lees ook: 25 ChatGPT prompts om te proberen
5. Grasduin in je eigen zoektermen via Google Search Console
Trouwe lezers weten dat ik fan ben van Google Search Console, en wel om die ene functie: je krijgt een lijst met alle zoektermen waarop jouw blog getoond wordt in Google én waar de mensen op klikken. Dat is waardevolle info als je op zoek bent naar inspiratie voor artikels.
Zo lang mogelijk brainstormen voor je blog
Tot zover enkele technieken die je makkelijk op je eentje kan gebruiken. Het is wel zaak om, eens je aan het brainstormen bent, lang genoeg in brainstorm modus te blijven hangen. Het is niet de bedoeling om elk idee dat in je opkomt meteen te gaan uitwerken (en dus in schrijfmodus te gaan). Want zo wordt het moeilijk om met een waslijst aan ideeën te komen, terwijl dat net de bedoeling is van de hele oefening.
Dus, komt er spontaan in idee, een indeling of een halve openingsalinea opzetten, noteer die dan maar ga er niet nadrukkelijk naar op zoek. De (vele) (potentiële) topics voor je blog, die zijn in dit stadium het belangrijkste!
Meer van dat?
Ook voor persoonlijke bloggers en omnibloggers
Het is waar dat bovenstaande opmerkingen en (denk)oefeningen vooral zijn geënt op nichebloggers. Maar niks belet de persoonlijke bloggers natuurlijk om op hun omniblog ook aardig wat aandacht te besteden aan specifieke onderwerpen die hen na aan het hart liggen. Mits goed gebruik van categorieën en tags binnen WordPress is dat zeker geen probleem!
Alle mogelijke topics noteren!
Laat al dat werk alsjeblieft niet voor niks geweest zijn! Noteer alle ideeën meteen in je blogschrift of blogplanner. En vel ook nu nog geen oordeel over de haalbaarheid van een idee. Ook de vraag of een idee bijvoorbeeld al dan niet geschikt is om te worden uitgewerkt tot een blogartikel is nu niet aan de orde. Inderdaad, nu lijken sommige suggesties misschien totaal van de pot gerukt, maar binnen een aantal maanden of jaren kan een idee plots geniaal blijken.
Bonustip: Ben je op zoek naar een fijne online brainstorm tool? Probeer Lucidspark.
Oorspronkelijke versie van dit bericht: september 2017
Geef een reactie