Straks komen de eindejaarsdagen er weer aan en dus kan de zoektocht naar cadeautjes voor onder de kerstboom beginnen. Heb je bloggers of andere internet-creatievelingen in je familie- of kennissenkring? Dit zijn alvast enkele cadeaus voor bloggers.
Leestijd: ca. 7 minuten
Verras je blogger met één van deze cadeaus en de kans is groot dat hij of zij het blog naar een hoger plan kan tillen. Er zijn tips voor een kleine beurs en suggesties voor als het iets meer mag zijn. Dit artikel bevat geen affiliate links en alle vernoemde tools gebruik(te) ik zelf ook.
14 cadeautips om (beginnende) bloggers te steunen en te plezieren
Domeinnaam en webhosting
Heel wat bloggers starten hun avontuur met het aanmaken van een gratis blog. Veel beginnende bloggers schrikken terug voor een blog op een eigen domeinnaam vanwege het “gedoe” en het prijskaartje. Voor een deel is dat onterecht.
Zo’n gratis blog lijkt een prima oplossing die echter al snel zijn beperkingen toont zodra je de zaken wat serieuzer wil aanpakken. Er zijn de beperkingen qua layout, indeling en features, maar erger is dat je als het er echt op aan komt niet eens eigenaar bent van je eigen content.
Om te bloggen onder een eigen (domein)naam heb je een domeinnaam nodig. Kostprijs: zeker minder dan 15 euro per jaar. Daarnaast heb je ook webhosting nodig. Een degelijk webhostingpakket (dat voldoet aan de noden van een ambitieuze blogger moet zeker te vinden zijn voor een goeie 50 euro per jaar. Let er ook op dat er een verhuisservice voorzien kan worden. Zo kan een de content vanop een gratis blog – WordPress.com of blogspot.com bijvoorbeeld – meteen overgezet worden naar het nieuwe domein. Veel degelijke hostingproviders bieden deze service gratis aan als je klant wordt.
Lang verhaal kort: voor minder dan 65 euro (per jaar) kan je de blogger een duwtje in de rug geven.
Ben je op zoek naar een betrouwbaar hostingbedrijf om dit alles voor jou te regelen, dan beveel ik de mensen van JustHost.nl aan. Vakmensen die gewoon Nederlands spreken en een onberispelijke service bieden.
Boeken over bloggen
Er is op het internet meer dan genoeg informatie te vinden over hoe je een blog opzet en er een succes van maakt. Nadeel is wel dat die info meestal nogal versplinterd op je afkomt. Dat kan een ferm nadeel zijn als je blogger het liefst planmatig tewerk gaat. Geef hem of haar een boek over bloggen cadeau en hij of zij krijgt een boel inspiratie en tips aangereikt. En misschien nog belangrijker: hij of zij krijgt van bij de start van het blogavontuur een idee waar het met zo’n blog uiteindelijk naartoe moet/kan. Deze 2 titels – ook verkrijgbaar als e-book – kan ik zeker aanraden:
Toegegeven, deze boeken zijn al enkele jaren oud. Maar de tips en strategieën die erin staan uitgelegd zijn ook vandaag nog brandend actueel. Inspirerende boeken die een aanstormende blogger nog wat extra enthousiasme meegeven!
En over boeken gesproken: je zou de blogger ook nog andere boeken kunnen schenken. Een succesvol online platform op poten zetten, daar komt méér bij kijken dan alleen regelmatig blogberichten publiceren. Een beetje blogger moet ook kaas hebben gegeten van dingen als SEO, online marketing en social media. Als je denkt aan cadeaus voor bloggers hoort dit er zeker bij.
Digitale abonnementen
Nog nuttige cadeaus voor bloggers? Hun halve leven speelt zich online af, dus het hoeft niet te verbazen dat bloggers veel online tools en -diensten gebruiken zodra het blogproject ook maar een beetje begint te groeien. En ja, veel van die tools hebben gratis versies. Maar de betaalde versie ervan maakt het leven toch een stuk makkelijker (met meer mogelijkheden). De meest cadeausuggesties voor bloggers vallen in de categorie geen must, wel handig.
1. Extra webruimte in de cloud
Ga je wat serieuzer bloggen dan is extra webruimte geen overbodige luxe. Voor het bewaren van foto- video- en andere bestanden die je nodig hebt in functie van een blog. Het feit dat die bestanden ook in de cloud zijn opgeslagen zorgt ervoor dat je er in principe altijd bij kan. Ook wanneer je blogger niet achter zijn bureau zit en/of alleen een smartphone bij zich heeft. Bovendien, bestanden kunnen indien gewenst eenvoudig gedeeld worden met anderen.
Diensten als Google One en Microsoft Onedrive bieden respectievelijk 15 en 5 Gb gratis aan. Maar daar spring je niet heel ver mee als je veel foto- en videomateriaal verzamelt. Bij Google One kan je upgraden vanaf zo’n 20 euro per maand en ook bij Microsoft Onedrive kost een upgrade 20 euro per jaar. In beide gevallen krijg je dan 100 Gb tot je beschikking.
2. Een digitale notitie-app
Ik moet de eerste blogger nog tegenkomen die het zonder notities kan stellen. Inspiratie voor blogonderwerpen, bronnenmateriaal, standaardmails, stukjes code, werktitels voor blogberichten, schermafbeeldingen, login-gegevens, linkjes, je kan het als blogger onmogelijk alles in je hoofd houden.
Zoals ik het zie moet zo een notitie-app dus niet enkel in staat zijn om hier en daar een paar aantekeningen bij te houden. Nee, de blogger moet in staat zijn om een compleet informatiesysteem voor het blog uit te bouwen, een soort extern geheugen. En om een beetje effectief te zijn moet de bewuste app in staat zijn om snel en makkelijk veel informatie op te slaan. Bovendien moet die info achteraf snel doorzoekbaar/vindbaar zijn. Tot slot moet je de info snel kunnen raadplegen vanop ieder denkbaar toestel.
Dan kom je al snel uit bij apps als:
- Evernote: je digitale archiefkast in de cloud. Erg handig als je uitgebreide notities moet maken, snel webknipsels wil opslaan, documenten wil digitaliseren. Werken met Evernote vergt in het begin zeker gewenning, en met een jaarlijks prijskaartje van 70 euro voor een Personal account niet echt goedkoop, maar wat een tool!
- Trello: is de app die je moet hebben als je op zoek bent naar een app voor iemand die wat visueler is ingesteld. Trello heeft veel weg van een digitaal bord met steekkaarten. Kostprijs van een Standard Trello-account? 60 euro per jaar.
Meer weten?
3. Een takenlijst-app
Als blogger komt er soms heel wat op je af. Het is soms erg lastig om door het bos de bomen nog te zien. Je wil regelmatig bloggen, je site moet van tijd tot tijd zijn onderhoud, je moet een beetje aan promotie doen, je wil je inlezen en nieuwe tools leren kennen,… Bovendien, er is meer in het leven dan je blog en het internet.
Dan is een simpele, afvinkbare takenlijst die je altijd bij je hebt zowat onmisbaar. Zo ben ik erg gecharmeerd geraakt door Any.do (minder dan 40 euro per jaar voor Premium). Momenteel gebruik ik al jaren TickTick in de Premium versie. TickTick Premium (minder dan 30 euro) per jaar) is vooral tof omdat het intuïtief werkt en je er naast je takenlijsten ook een agenda kan bijhouden én basisnotities kan maken. TickTick brengt ook wat statistiekjes en een stukje gamification in de mix. Dat helpt er mee voor zorgen dat je TickTick ook effectief blijft gebruiken.
4. Een app voor wachtwoordmanagement
Een beetje blogger heeft in no time een hele verzameling aan login-gegevens voor allerlei online diensten. Voor al die diensten veilige login-gegevens kiezen én ze vervolgens onthouden is een uitdaging.
Een wachtwoordmanager brengt al je verschillende login-gegevens samen op één plek en zorgt ervoor dat je in principe slechts één wachtwoord moet onthouden: dat van je wachtwoordmanager…
Mijn weapon of choice is hier Lastpass. Voor ongeveer 35 euro per jaar heb Lastpass Premium. Je blogger zal een pak minder tijd kwijt zijn aan het zoeken naar paswoorden.
Mag het een ietsje meer zijn? Kijk dan eens naar de volgende opties:
5. Een abonnement voor stockfoto’s?
Volgens velen is een blogbericht zonder mooi plaatjes niet compleet. Wil je ’t helemaal op veilig spelen, dan moet je je foto’s en illustraties zelf maken. Maar wat als je daar niet de tijd of de kunde voor hebt? Dan is een abonnement voor stockfoto’s misschien een idee. Zo is er bijvoorbeeld Shutterstock Premium voor 299 euro per jaar.
Is 299 euro niet erg veel geld voor (in dit geval) 10 afbeeldingen per maand? Er zijn toch genoeg sites met gratis plaatjes te vinden? Klopt, en die zijn ook erg populair. Het gevolg is wel dat het beeldmateriaal op menig blog weinig origineel is. En een ander probleem is dat het materiaal dat wordt aangeboden op die sites weleens aanleiding kan geven tot licentieproblemen.
Het is één van de redenen waarom je op Webeffectief.com zo weinig plaatjes vindt.
6. Een eenvoudig grafisch programma
Naar de enige tool in deze lijst waar ik persoonlijk geen ervaring mee heb. Niet in de betaalde versie, althans: Canva Pro. Toegegeven, met z’n 110 euro op jaarbasis is ook Canva Pro geen koopje. Maar vooral voor een blogger die erg veel grafische content moet maken, is dit een tof cadeau.
Handige hardware
De hierboven opgesomde cadeautips voor blogger zijn digitale producten (of je moet de boeken in papieren vorm bestellen). Wil je toch graag een echt, fysiek tastbaar geschenk geen aan je blogger? Goed idee! Nog enkele korte suggesties als uitsmijter:
- Een desktop: werkt doorgaans een stuk fijner dan een laptop als je er veel wil bloggen. De desktop is altijd startklaar, is doorgaans sneller, het scherm is breder, waardoor je veel makkelijker meerdere schermen tegelijkertijd zichtbaar kan hebben.
- Een groter scherm: als alternatief voor de laptop. Je kan het grote scherm aansluiten aan de laptop en de laptop als klavier gebruiken.
- Een extra muis en toetsenbord (van een normaal desktopformaat): werkt een stuk vlotter dan tikken en scrollen op de laptop.
- Een laptoptafel of schootbureau: wederom als alternatief voor een desktop. Zorg dat je makkelijk lange uren kan werken, zelfs op de laptop.
- Een zit-sta-bureau of een degelijke bureaustoel: (idem).
- Een hoofdtelefoon met microfoon en noise cancelling: zodat de blogger zich beter kan concentreren (en eventueel zijn teksten kan inspreken met behulp van spraakherkenningssoftware).
Cadeaus voor bloggers kopen? Ga op onderzoek uit
Zo, ben je nog op zoek naar gepaste cadeaus voor bloggers dan heb je hier alvast een paar ideeën. Als ik de lijst zo overloop realiseer ik me wel dat je de blogger nogal goed moet kennen om ook echt een nuttig cadeau te kopen. Een beetje speurwerk is misschien wel op zijn plaats vooraleer je een geschenk koopt:
- Tegen welke problemen loopt de blogger zoal aan?
- Wat is de workflow van de blogger?
- Welke (gratis) tools en hulpmiddelen vind ‘ie fijn werken?
- Welke tools gebruikt ‘ie het vaakst?
- Waar droomt hij of zij van wat het blog betreft?
- …
En om helemaal op veilig te spelen kan je je blogger op de man af vragen om wat favoriete spullen op zijn/haar digitale cadeaulijst te zetten. De verrassing is weg, maar je loopt natuurlijk niet het risico op een miskoop.
Geef een reactie