Over bloggen bestaan wel een paar hardnekkige misverstanden. Dat je oneindig veel inspiratie voor blogonderwerpen moet hebben bijvoorbeeld. Of dat je een getalenteerd schrijver moet zijn. Niet dus. Of toch zeker niet altijd. Want ook via content curation kan je een deuk in een pak boter bloggen.
Leestijd: ca. 5 minuten
Wat is content curation?
Succesvol bloggen kan grosso modo op twee manieren. Ofwel schrijf je je artikels zelf, ofwel toon je je lezer de weg naar leuke artikels elders op het web.
Snel en makkelijk met nieuwe artikels voor je blog komen kan met content curation.
Zie het een beetje zoals de curator van een museum. Hij of zij maakt de kunstwerken niet zelf, maar brengt ze wel samen op één plek; stelt een boeiende tentoonstelling samen. En hopelijk komen er dan veel bezoekers op af (die de expositie interessant vinden).
Bij content curation op je blog gaat het precies zo. Jij maakt de content zelf niet, maar verzamelt de lekkerste stukjes content – omtrent een bepaald onderwerp – in een blogpost.
Wil je performant bloggen aan de hand van curated content, dan komt het er dus ook op aan de beste bronnen te vinden binnen jouw niche. Maak daarvoor ook plaats in het informatiesysteem van je blog!
Bloggen en content curation, wat zijn de voordelen?
Heb je een nicheblog of een omniblog en je wil enigszins regelmatig bloggen, dan doe je niks anders dan voortdurend info en inspiratie verzamelen omtrent je blogonderwerpen. “De blogger is een spons,” zo wordt gezegd.
Maar in plaats van de “inhoud van je spons” enkel te gebruiken om ervan te leren of te gebruiken als inspiratiebron voor (het schrijven van) je eigen blogs, deel je de bron ineens met je lezers in een artikel.
1. De content kán snel worden gemaakt
Je hoeft als blogger niet steeds opnieuw het wiel uit te vinden om toch met een erg waardevol artikel te komen voor je lezers. Bij content curation komt niet noodzakelijk veel schrijfwerk kijken. In zijn meest simpele vorm is dit het stappenplan:
- vind een artikel dat jij de moeite waard vindt (en dat je lezers ook kan boeien)
- vertel waarom je de content precies wil delen
- neem een opvallend citaat uit het artikel
- voeg er je eigen commentaar, bedenkingen en inzichten aan toe
- Plaats een link naar het oorspronkelijk artikel
2. Bouw (veel sneller) een expertstatus op
Nog een voordeel? Je hoeft niet noodzakelijk zelf alles over je onderwerp te weten. Als het goed is zit er in de artikels waarnaar je in blogbericht linkt genoeg wijsheid en kunde. Jij bent alleen maar het doorgeefluik. Ideaal wanneer je zelf bijvoorbeeld nog niet de nodige kennis in huis hebt om je lezers écht goed van dienst te kunnen zijn!
3. Content curation is goed voor je online imago
Het is doorgaans een goed idee om van je blog een heuse kennisbron te maken omtrent alles wat met jouw niche te maken heeft. En als je dat consequent goed doet maakt het niet eens zo gek veel uit of die kennis nu afkomstig is van jezelf of een ander.
Zolang je lezers en volgers er maar pap van lusten. Door systematisch te linken naar waardevolle artikels toon je jezelf als een goede burger van het web die effectief bijdraagt aan een beter internet. Vooral ook in de ogen van de personen naar wiens content je linkt.
Wat je niet wil meemaken is dat je in je artikels citeert uit andermans werk, maar het – bewust of onbewust – laat uitschijnen dat het jouw eigen woorden zijn. Dat is uiteraard niet goed voor je geloofwaardigheid als blogger.
Bovendien, door diezelfde personen met naam en toenaam te benoemen tijdens deelacties op social media (taggen) ben je stiekem aan het bouwen aan een sterk online netwerk. De extra naamsbekendheid is altijd mooi meegenomen.
Aan de slag met curated content: best practices
Oké, concreet nu! Stel je hebt ergens op het web een artikel gevonden dat je graag met je lezers wil delen (of je wil er graag een blogpost van maken). Nogmaals, in zijn meest simpele vorm moet het niet te veel om het lijf hebben:
Blogtitel
Uitgelichte afbeelding (optioneel)
Jouw inleiding/motivatie waarom je dit artikel (met jouw publiek) wil delen
Een citaat of opvallende passage uit het artikel
Jouw persoonlijke commentaar en bedenkingen
De link naar het originele artikel
Goed mogelijk dat de onoplettende lezer niet een in de gaten heeft dat jij nauwelijks werk had aan dit artikel. Jij hebt alleen de inleiding geschreven – en die kan heel kort zijn – en enkele regels persoonlijke commentaar toegevoegd.
1. Een vast sjabloon voor curated content?
Bij het zien van bovenstaand schema zou je kunnen denken dat je moet werken volgens een bepaald stramien; dat je artikel een bepaalde opbouw moet hebben. Dat is niet zo. Je mag je bericht indelen zoals je zelf wil. Alleen de link naar het oorspronkelijke artikel is eigenlijk verplicht. Wel even opletten:
2. Kopiëren mag niet, citeren wel
Het is dus perfect mogelijk om in jouw blog een stukje tekst te kopiëren/citeren uit het artikel waar jij je op liet inspireren. Het hele stuk overnemen mag dan weer niet. Dat heet immers gewoon plagiaat.
Hoelang mag het uittreksel dan zijn? Niet te lang dus. Meer dan enkele regels – een uitgebreide quote – zou ik niet avonturen. Een en ander moet een beetje in verhouding staan tot wat jij zelf aan je bericht toevoegt (inleiding en persoonlijke commentaar).
Maak er wel een gewoonte van om een duidelijk visueel onderscheid te maken tussen het citaat uit dat andere artikel en jouw eigen inbreng. Het is belangrijk dat ook je lezer dat onderscheid meteen kan maken.
3. Welk stukje citeren?
Je mag in principe slechts een klein stukje uit een ander artikel selecteren om in jouw eigen stuk te plakken. Die keuze kan best lastig worden. Kies bijvoorbeeld een stukje dat:
- de nieuwsgierigheid van je lezers prikkelt
- op de één of andere manier ophef maakt door het initieel gebrek aan nuance en context (die kan jij geven in je persoonlijke commentaar)
- aangeeft dat jij en die ander het roerend met elkaar (on)eens zijn
- de eerste paar regels van het artikel in kwestie (geeft vaak gewoon een korte samenvatting)
- jou bijzonder getroffen heeft
- …
4. De kracht van content curation: vooral jouw persoonlijke inbreng
Wat die curated content zo interessant maakt? Waarschijnlijk niet zozeer de stukjes die je uit dat ander artikel haalde. Het is ‘m toch vooral om jouw verhaal rondom die quotes te doen. Waarom vindt jij dat stuk op de andere website de moeite waard? Waarom zouden je lezers en volgers daar moeten gaan lezen? Wat is jouw persoonlijke kijk op (andermans) zaak?
Precies die inzichten maken er unieke content voor jouw blog van. En het is dié content die bezoekers naar je blog brengt.
Content curation: what’s in a name?
Content curation kan allerlei vormen aannemen:
1. De linkpost
Breng simpelweg een aantal artikels samen in een blogpost. Vaak rondom een specifiek thema (dat jouw lezers interessant zouden kunnen vinden).
Ik heb het in dit verband weleens over een externe roundup post.
2. Deel een infographic
Die infographic hoeft dus niet van jouw hand te zijn. Embed ‘m in je blogpost, link naar de bron en voeg zelf een korte uitleg toe.
3. Verzamel opzienbarende quotes
Ooit bracht ik een aantal quotes van Steve Jobs samen. Bloggers kunnen er belangrijke lessen uit trekken.
4. Een roundup post met experts
Nog een manier om extra expertise op je blog te brengen is de roundup post met experts. Stel een pertinente vraag aan een groep volgers of experts. Giet vervolgens hun antwoorden in een artikel op je blog.
Toegegeven, deze oplossing is een stuk arbeidsintensiever dan de andere voorbeelden hier.
5. Bespreek Youtube-video’s
Ook dit kan heel simpel. Sluit een opvallende Youtube-video in in je je blogbericht, en vertel in je eigen woorden wat je ziet (en voelt).
Kom je er altijd mee weg?
Tot zover enkele van de eenvoudigste manieren om snel aan verse content te komen voor je blogproject.
Het is dan wel de vraag of je je niet te vaak aan dit “makkelijke” blogconcept kan bezondigen. Tenzij je zo’n blog wil neerzetten als een echte nieuwssite moet je er toch zuinig mee omspringen, vind ik. Doorgaans heeft een blog ook nood aan 100% eigen artikels met veel meer diepgang.
Conclusie?
Heb je niet de tijd, noch de zin of het talent om een volbloed artikel te schrijven, dan kan je je (tijdelijk) behelpen met content curation. Het is dan zaak (een) interessant(e) artikel(s) te vinden waarmee je desondanks toch unieke content maken kan.
Geef een reactie