Writer’s block oplossen: de leukste en meest doeltreffende tips

Sharp Ben avatar

In:

“Writer’s block, dat is een aanduiding van gebrek aan talent,” zo liet de Vlaamse schrijver Tom Lanoye zich ooit ontvallen in een interview. Dat gaat me een brug te ver. Wat mij vooral interesseert: wat zijn de remedies tegen writer’s block? Hoe vermijd je het, en hoe geraak je erdoorheen als het toch zover is? Of nog: hoe zorgen we ervoor dat het voornemen om te gaan bloggen snel uitmondt in fijne artikels voor je lezers?

Leestijd: ca. 14 minuten

Na dit artikel heb je:

  • zicht op verschillende soorten writer’s block
  • tips en strategieën om te vermijden dat je een writer’s block tegenkomt
  • tips om je idee sneller om te zetten naar een artikel
  • manieren om het writer’s block op te lossen als je er toch tegenaan loopt
  • 4 wat bizarre tips om ernstige vormen van een writer’s block te counteren

Om te beginnen:

De ene writer’s block is de andere niet

Misschien heb je er nooit bij stilgestaan, maar er zijn verschillende “soorten” writer’s block. Zo kan het zijn dat je:

  1. écht geen idee hebt waarover je moet bloggen of schrijven: de klassieke, meest bekende vorm van writer’s block. Je zit minutenlang naar een knipperende cursor te staren, typt 5 woorden om er direct daarna weer 4 te deleten. Dat proces herhaalt zich nog een paar keer en een uur later ben je nog geen stap verder… Eigenlijk komt deze writer’s block veel minder vaak voor dan je zou denken.
  2. schrijfproject is vastgelopen: je hebt dus wél een idee waarover je moet bloggen. Je bent zelfs al begonnen, maar nu op een punt aanbeland dat je vastzit. Het artikel raakt niet af; blijft veel te lang stof vergaren in conceptmodus.
  3. gebrek aan motivatie hebt: je weet donders goed wat je wil schrijven, er staan misschien zelfs een handvol (vergevorderde) concepten klaar. Maar het komt er gewoon niet van om artikels af te werken en online te zetten. Oorzaak? Geen tijd, geen drive genoeg, onvoldoende focus,… Of misschien zelfs nog waarschijnlijker: faalangst vermomd als geen tijd, geen drive en onvoldoende focus.

Ik ben er alvast van overtuigd dat writer’s block type 2 en 3 veel vaker voorkomen dan type 1.

De 22 beste remedies tegen writer’s block

Ik zal hierna de tips en remedies tegen writer’s block proberen rangschikken per type. Jij kan dan kijken welke tips het best zouden kunnen werken in jouw situatie.

1. Geen idee waarover je moet bloggen of schrijven?

Het komt vrij weinig voor dat je écht geen idee hebt waarover je moet bloggen. Meestal heeft het meer te maken met een agendaprobleem (geen tijd/geen prioriteit) of een gebrek aan motivatie. Hoe dan ook, het is vervelend en soms ronduit beangstigend. Gelukkig zijn er oplossingen.

1. Leef je leven en doe… niks bijzonders

Ik geef toe, het is een apart plan van aanpak. Maar vaak helpt het om je blog – en alles daaromheen – los te laten. Maak je hoofd vrij, haal de druk van “het moeten” weg en vroeg of laat komt dat idee toch opborrelen. Samen met de drive om ermee aan de slag te gaan.

2. Lees “vrijblijvend” over de topics waarover je wil gaan schrijven

Oké, deze is een beetje tricky. Je wilde namelijk wat afstand bewaren, toch? Het gaat erom dat je brein ongedwongen en speels bezig is met onderwerpen waar jij ook over blogt. Dat kan trouwens via allerlei kanalen:

  • andere blogs
  • foto’s en tekeningen
  • infographics
  • krantenberichten
  • video’s
  • podcasts
  • social media

Het internet bulkt van de inspiratiebronnen voor bloggers en schrijvers.

Je moet dit niet met tegenzin doen, natuurlijk. En ook niet meteen met de mindset van: “Ik moet en zal hier straks een artikel over schrijven!” Kijk gewoon rustig wat op je pad komt, wat je nieuwsgierigheid triggert.

3. Maak het kind in je los

Als het op brainstormen aankomt kunnen we veel van kinderen leren. Zie hoe het jonge grut met verwondering en verbazing naar de wereld om zich heen kijkt. Welke bizarre vragen kinderen zich stellen bij voor ons – volwassen – logische oplossingen. Met welk onststellend ze soms een probleem tackelen.

Ga als blogger regelmatig met kinderen en jongeren om. Neem tijdens het schrijven wat van hun naïeve onbevangenheid over. Je krijgt leukere, makkelijker te schrijven blogposts.

Maar omdat voorkomen nu eenmaal beter is dan genezen, zijn de volgende 2 remedies tegen writer’s block cruciaal:

4. Houd een lijst bij van onderwerpen om over te bloggen

Daar begint inspiratie mee, natuurlijk. Schrijf alle mogelijke onderwerpen op. Breng ze onder in één document, eventueel met een (werk)titel en enkele aantekeningen.

Probeer jezelf al niet bij voorbaat te censureren. Het is niet omdat je op een blauwe maandag een briljante ingeving had, dat je er enkele dagen/weken later net zo over denkt.

En anderzijds zijn er misschien topics waar je eigenlijk zou willen/moeten over bloggen, maar is de tijd er niet rijp voor. Schrap dus ook niet te snel onderwerpen van je lijst. Wat op dit moment niet in je kraam past, kan later wel nog van pas komen.

5. Bouw stilaan een informatiesysteem uit voor je blog of schrijfproject

Eén van de geheimen van succesvol bloggen? Zorgen dat je eigenlijk nooit zonder inspiratie komt te zitten. Met alleen lijstjes met losse onderwerpen spring je niet ver.

In het digitaal informatiesysteem voor je blog verzamel je je ideeën voor je volgende blogberichten, maar daar blijft het niet bij. Alles, (alles!) wat je vindt aan informatie en inspiratie – en eventueel van pas zou kunnen komen bij het schrijven van een artikel – verdwijnt in je databank. Je kan het zaakje zelfs zo organiseren dat de inspiratie vanzelf naar je toe komt!

Het nut van je verzamelwoede wordt snel duidelijk zodra je regelmatig wil bloggen. Grasduin door je systeem en als het goed is komen de ideeën je zo aanwaaien.

En dan heb ik het niet alleen over de vraag wat het volgende topic op je blog is. Idealiter heb je ook meteen verwijsbronnen, geniale flarden tekst, een structuur en indeling, focus zoekwoorden, foto’s en andere multimedia of passende quotes bij de hand. Alles om een topartikel te maken, dus.

6. Recyclen mag!

Kom je er nog niet uit? Kijk in je archief. Welke artikelen van vroeger zijn ook nu nog erg in trek? Kunnen ze een opfrisbeurt gebruiken? Kunnen ze (opnieuw) actueel gemaakt worden? Breng oudere artikelen opnieuw voor het voetlicht. Wat voor een soort artikel is dit denk je?

Enfin, aan ideeën geen gebrek, lijkt me. Maar daarmee heb je natuurlijk nog geen artikel. Daarom:

2. Tempo maken met deze remedies tegen writer’s block

De eerst volgende 2 tips zijn vooral bedoeld om het risico op een writer’s block te verkleinen. Nu is het tijd om echt schrijvende meters te gaan maken. Voorkom dat je vast komt te zitten, nog voor je goed en wel begonnen bent.

1. Creëer jouw vaste schrijfroutine

De kans dat zo een schrijfproject effectief van de grond komt is véél groter als je ’t goed integreert in je dagelijks leven. Klinkt wat vaagjes?

  • Maak tijd vrij in je agenda voor regelmatig weerkerende schrijfmomenten
  • Creëer een fijne, comfortabele werkplek
  • Kies muziek die helpt om de focus erbij te houden
  • Doe iedere keer dezelfde handelingen vooraf
  • Verwen/beloon jezelf even na het behalen van tussentijdse schrijfdoelen

Ik geef het je op een briefje: in korte tijd wordt het karwei een gewoonte. En nog wat later vervelt een gewoonte quasi ongemerkt tot een manier van leven.

2. Kies “rijpe” onderwerpen om mee aan de slag te gaan

Goed, dan heb je een lijstje met vijf, tien of vijftig mogelijke blogonderwerpen. Maar welk topic kies je er dan uit om daadwerkelijk  te starten? Overloop je lijst. Zijn er onderwerpen die je hart sneller doen slaan?

Die kunnen linea recta in je blogplanner. Ook de onderwerpen waarbij je jezelf spontaan een persoonlijke anekdote voor de geest kan halen zijn het “oogsten” waard, net als diegene die je kan staven met relevant en sprekend cijfermateriaal.

Of wat gezegd van dat ene topic dat je kan koppelen aan dat rake citaat van gene beroemdheid?

De andere onderwerpen laat je zonder pardon links liggen. Zij komen ongetwijfeld later nog wel eens van pas.

3. Beslis op voorhand wanneer je over welk onderwerp zal bloggen

Schrijven gaat oneindig veel vlotter/sneller al je weet waarover je ’t zal hebben op het moment dat je aan het bureau gaat zitten. Daarom is het verdomd nuttig om letterlijk tegen jezelf te zeggen: “Straks/morgen/deze week zal ik bloggen over…(titel of onderwerp van je stuk).”

Het voordeel van deze manier van werken is dat je – bewust of onbewust – je (schrijf)brein al aan het werk zet. Met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid zal je artikel veel vloeiender zijn weg naar het scherm vinden.

4. Maak eerst een raamwerk voor je blogbericht

Vat je artikel samen in een aantal hoofdstukjes (korte zinnen). Dat zijn je tussenkopjes. Zet die ook het eerst neer als je gaat schrijven. Zij geven je blogartikel zijn structuur. Maar minstens even belangrijk is dat zou ook jou als blogger houvast bieden.

Een ander voordeel van zo’n raamwerk voor je artikel is dat het jou iets makkelijker maakt om desnoods midden in een artikel te beginnen schrijven. Start gewoon bij het gedeelte van het verhaal waarvan de woorden al klaar zitten in je hoofd. Voor je er erg in hebt staat er een stuk van 600 woorden. Eens goed gestart is het vaak een koud kunstje om het stuk verder af te maken.

5. Kies een leuke titel voor je artikel

Een leuke titel voor je blogpost is erg belangrijk. Niet alleen zorgt zo’n kop ervoor dat je artikel (eens gepubliceerd) ook daadwerkelijk wordt aangeklikt door je lezer. In dit stadium triggert ‘ie je schrijfbrein.

6. Doe aan vrij schrijven

Na al het voorgaande moet nu zowel het onderwerp van het verhaal als de strekking ervan duidelijk zijn. Komen de woorden niet vanzelf? Probeer vrijuit te schrijven:

  • schrijf je verhaal, formuleer je ideeën zonder je te bekommeren om woordkeuze, grammatica, spelling, structuur of interpunctie. Alles is toegestaan, zolang er uiteindelijk maar woorden staan die met het onderwerp van je artikel te maken hebben. Lukt ook dat niet?
  • vat de essentie van je artikel samen in de simpelste woorden die je hebt. Ziezo, je eerste woorden staan op papier. Het kan voldoende zijn om je creativiteit op gang te brengen.
  • corrigeer jezelf niet tijdens het schrijven, want nu is het zaak om zo snel mogelijk schrijvende meters te maken. Het creatieve brein hapert sowieso als je nu correcties gaat doorvoeren.

Loop je ergens vast? Blijf alvast niet te lang hangen op dat ene punt. Heb je toch nog zin om te schrijven, werk dan verder aan een volgend (deel van een) artikel. En anders ga je door naar de volgende tip onder deze video.

7. Las op tijd een korte pauze in

Zolang je lekker aan ’t schrijven bent is zo’n pauze natuurlijk onzin. Blijf lekker in je schrijfbubbel. Begin je te knoeien, verlies je je geduld en/of raak je gefrustreerd? Blijf niet in kringetjes draaien. Sta op, ga weg van de laptop, neem een korte pauze. Eet of drink iets kleins en doe een kwartiertje wat anders. Liefst iets dat helemaal niks met bloggen of schrijven te maken heeft.

Keer na je pauze terug en werk verder.

8. Laat je stuk indien nodig wat langer sudderen

Veel artikels raken niet klaar na 1 of 2 vruchtbare schrijfsessies. Er zit nu eenmaal een limiet op je energie en focus. Dat is niet erg. Neem een wat langere pauze (voor het artikel waar je op dit moment mee aan de gang bent). Het kan zelfs een geweldig idee zijn om je tekst 1 of 2 dagen aan de kant te schuiven, om daarna met meer drive en frisse ideeën de draad op te nemen.

Intussen schaamteloos je tijd verlummelen terwijl je op inspiratie wacht is een optie, maar een beetje blogger heeft genoeg te doen. Zomaar voor de vuist weg:

  • social media updates verzorgen
  • fotomateriaal voor je blogs bijeenzoeken
  • mails beantwoorden
  • nieuwe pins maken voor op Pinterst-borden
  • een (in)leesmoment houden
  • onderhoud plegen aan je WordPress-setup
  • connecten met je volgers
  • contacten leggen met andere bloggers voor samenwerkingen
  • inspiratie zoeken voor een volgend artikel

Kortom, het schrijfwerk aan je artikel of blogbericht mag dan wel even gestopt zijn, dat betekent niet dat ook de rest van je blog op z’n gat moet liggen.

Een persoonlijke pro-tip? Gebruik je beste krachten vooral om content te maken. Heb je – bijvoorbeeld – zin in een nieuw blogtheme, wacht om er werk van te maken tot je volgende serieuze writer’s block. Op dat moment ben je blij creatief bezig te kunnen zijn voor je blog zonder te hoeven schrijven…

9. Probeer je hoofd écht vrij te maken

Met de voorgaande tip blijf je natuurlijk – letterlijk – vrij dicht op je blog(onderwerp) zitten. Dat is niet altijd ideaal. Zeker niet als je echt vastzit en de twijfel naar binnen sluipt. Zoek naar manieren om zo nu en dan echt helemaal los te komen van je blog. Ook dat wakkert je creativiteit aan. Voor veel mensen wil sporten weleens helpen (lopen, fietsen, wandelen,…).

Als blogger met een wel erg zittend leven houd ik het op het lezen van fictie, luister ik naar muziek of podcasts. Als het maar niks met bloggen of schrijven te maken heeft.

Sinds kort ontdekt ik trouwens ook de wonderen van (het spelen van) computerspelletjes. Geen schietspelletjes of zo, maar patience, Pacman of Tetris. Ik weet niet, er gebeurt iets met mijn brein als ik deze spelletjes speel met het (onderwerp voor) het blog in mijn achterhoofd. Ik kan er geen wetenschappelijk verklaring voor geven. De puzzelstukjes klikken veel sneller in elkaar, ik kan makkelijker out of the box denken.

3. Writer’s block: last met motivatie en concentratie

Maar misschien geraak je zover niet eens. Omdat je twijfelt of je wel goed genoeg bent, je eigen perfectionisme je gruwelijk in de weg zit of je last hebt van onverbeterlijk uitstelgedrag. Maar uiteindelijk moet dat blog wel geschreven worden. Dit zijn jouw tips:

1. Zoek de oorzaak van je writer’s block

Iedereen – ook de meest geroutineerde en succesvolle bloggers – lopen vroeg of laat weleens tegen een schrijfblokkade aan. Perfect normaal. Het blijkt gelukkig vaak een tijdelijk fenomeen dat enkele uren, hooguit 14 dagen duurt. Houdt het writer’s block langer dan een paar weken aan, dan zou ik toch even verder op onderzoek gaan. Het probleem ligt dan waarschijnlijk niet alléén bij “te weinig tijd” en geen inspiratie.” Kijk bijvoorbeeld eens of:

  • je je prettig genoeg in je vel voelt
  • je wel plezier beleeft aan het onderhouden van een blog
  • het onderwerp van je blog(niche) je nog boeit
  • je ook plezier maakt als je bezoekers of de verdiensten wegblijven
  • technische problemen op je blog je afleiden van het schrijven
  • je helemaal tevreden bent met hoe jouw blog eruitziet

Dat lijken bijkomstigheden, maar het kan allemaal invloed hebben op de manier waarop je naar je blog kijkt en dus op je motivatie. Het blog moet vlot en prettig werken. Zowel achter de schermen als ervoor. Een blogger moet trots kunnen zijn op zijn/haar project. Jouw remedies tegen writer’s block kunnen net zo goed in deze hoek te vinden zijn.

2. Elimineer alle afleiding en verleiding

Eens je beslist hebt om werk te maken van dat artikel heb je eigenlijk niet veel nodig.

  • een onderwerp/idee om over te bloggen
  • een rustige werkplek
  • je pc of laptop
  • eventueel een streepje muziek (als die helpt om je te concentreren)
  • een hoofdtelefoon (zodat je je makkelijker kan afsluiten van de buitenwereld)
  • een keukenwekker (werkt het getik van de kookwekker je op de zenuwen dan is de timer op je telefoon ook een optie. Tenzij je dan te veel in de verleiding komt om met je telefoon te gaan prutsen; neem dan een online timer)
  • minstens een kwartier tijd

Sluit indien mogelijk de deur achter je, zet je telefoon op stil, zet de hoofdtelefoon op je oren, stel de kookwekker in en begin te schrijven.

Natuurlijk volstaat dat kwartier niet om de tekst van een gemiddeld blogbericht eruit te persen. Het volstaat vaak wél om je schrijfbrein aan te slingeren. Loopt de wekker na dat kwartier af, staat er niks op het digitaal papier en heb je er grondig de pest in? Kwel jezelf niet langer en stop ermee. Op één voorwaarde: probeer het ’s anderendaags opnieuw!

Zit je wél lekker in de schrijfmodus, maak er dan een poweruurtje van waarmee je ineens een flink stuk tekst uitbraakt. Eventueel kan je zelfs nog meer doen aan de hand van tip 4 hieronder.

3. Sta jezelf toe om rotzooi te schrijven

Als je niet begint te schrijven komt er nooit wat van dat blogartikel. En zolang er niet op zijn minst een paar honderd woorden achter elkaar staan is er geen enkele reden om de perfectionist in je los te laten.

En er is goed nieuws: bloggers – of ze nu zoeken naar remedies tegen writer’s block of niet – mogen zowat alles vergeten wat ze op school over het schrijven van artikels geleerd hebben. Al helemaal als je nog bij het begin staat van een nieuwe blogpost.

Dus, laat je gedachten de vrije loop. Zet zinnen op het scherm zonder je te storen aan god noch gebod. Done is better than perfect!

4. Gebruik de pomodoro-techniek om geconcentreerd te werken

Deze verrassend simpele timemanagement-techniek geeft snel afgeleide mensen een grotere focus. Zo krijg je natuurlijk meer gedaan en dat is wat je wil. Bij de pomodoro-techniek is een belangrijke rol weggelegde voor de hierboven genoemde kookwekker.

  • Stel de wekker in op 25 minuten en start je werkzaamheden
  • Wanneer de wekker afloopt mag je 5 à 10 minuten pauze nemen
  • Na de pauze stel je opnieuw de wekker in op 25 minuten en ga weer aan het werk
  • Na 3 pomodori kan je een wat langere onderbreking inlassen

Het is de combinatie van relatief korte momenten van grote concentratie en regelmatige, korte ontspanningsmomenten die het ‘m doet.

4. Radicale remedies tegen writer’s block voor bloggers

Ik zal het maar meteen toegeven, dit zijn niet de meest voor de hand liggende oplossingen die je kan bedenken. Maar als er echt geen lievemoederen aan helpt en je wil vooruit moet je toch wat?! En vergis je niet: deze bizarre remedies tegen writer’s block kunnen wel degelijk het verschil maken.

1. Geef je blog een extreme makeover

Je hebt alvast het voordeel dat je niet hoeft te schrijven terwijl je wél creatief bezig bent met je blog. Nieuw kleurenpalet, andere lettertypes, een andere indeling van je content, een ander blogtheme,… Jij krijgt een goed gevoel bij de aanblik van een frisse site. Maar vooral: je krijgt waarschijnlijk nieuwe ideeën over hoe je je content aantrekkelijker kan presenteren aan je lezers. En het is niet onmogelijk dat je nieuwe inspiratie krijgt voor blogs.

2. Ga gastbloggen

Dan krijg je zelf geen halve zin op papier en dan ga je wel bloggen voor een andere site?? Oké, deze tip zal niet bij elke writer’s block een oplossing zijn. Bovendien, je kan ook niet zomaar op een willekeurig blog aan de slag gaan (het onderwerp moet je liggen, bijvoorbeeld). Maar:

  1. je draagt niet de eindverantwoordelijkheid voor je artikel
  2. je bent (opnieuw) aan het schrijven

Zo schreef ik nog niet zo lang geleden een paar gastartikels voor bevriende blogs. De berichten in kwestie handelen over onderwerpen die perfect in mijn kraam passen. Dat de stukken niet op Blogtrommel.com verschenen had te maken met het feit dat ik het gevoel had al te zeer in herhaling te vallen.

3. Even sparren met een bevriende blogger?

Deze tip is niet zo extreem. Wel verdomd nuttig af en toe. Twee bloggers zien altijd meer dan één. Iemand van buitenaf mét ervaring naar je project laten kijken. Misschien brengt die input je nieuwe inspiratie en inzichten.

En als je technische problemen hebt met je site, los die op. Online zijn er ongetwijfeld hulpbronnen genoeg te vinden. Maak desnoods een tijdelijk gebruikersaccount aan en geef iemand die je vertrouwd toegang tot het dashboard van je blog.

4. Laat zoekwoordenonderzoek doen door een professional

Een beetje ambitieuze blogger moet zelf zijn basis zoektermenonderzoek kunnen doen. Maar blog je al een flinke poos en vind je het lastig om je blog te laten scoren in Google? Laat een professionele zoekwoordanalyse uitvoeren. Goed, het kost je wat geld. Wat je normaliter terugkrijgt is een hoop nuttige informatie om potten te breken in de zoekmachines. En flink wat ideeën voor nieuwe artikels.

Conclusie?

Met deze waslijst aan tips zal ik wellicht niet elke schrijfblokkade kunnen opruimen. Iedereen is anders en dus zijn ook de remedies tegen writer’s block voor elkeen verschillend. Laat je niet ontmoedigen, er is altijd een ontsnappingsroute!


Is er een Nederlands woord voor writer’s block?

Mogelijke Nederlandse alternatieven voor writer’s block zijn: schrijversblokkade, schrijfblokkade, schrijversblok of beginzindroom. Maar deze worden eigenlijk maar zelden gebruikt.

Wanneer is het writer’s block echt een probleem?

Elke schrijver heeft weleens last van een writer’s block. Maar als je gemotiveerd bent kom je er meestal vrij snel overheen. Duurt een writer’s block langer dan enkele weken, dan is er vaak een andere oorzaak dan alleen “gebrek aan inspiratie.”

Wat is de snelste remedie tegen writer’s block?

Neem een kookwekker, stel die in op 10 minuten en begin vrank en vrij te schrijven (eventueel zelfs gewoon met pen en papier) wat het eerst in je opkomt. Je mag stoppen met schrijven als de kookwekker afloopt. Niet zelden staat er dan al iets bruikbaars op papier.


De oorspronkelijke versie van dit artikel verscheen in april 2015

Category:

Comments

8 reacties op “Writer’s block oplossen: de leukste en meest doeltreffende tips”

  1. Morgaine avatar

    Laat ik nu net tip 3 gedaan hebben op mijn blog, hahahaha sommige mensen maken het zichzelf idd vaak heel moeilijk 😉

  2. Nanouk avatar

    Voor mij is een writers block meer de angst om op de publish knop te drukken. Ik denk dan te veel na over wat anderen ervan vinden en of het allemaal wel nut heeft, dat bloggen… En als ik zo’n moment heb, komen jouw tips goed van pas! Gewoon even bezig zijn met de lay out van m’n blog, of lijstjes met blogideetjes ordenen en bijwerken, dan komt de zin om op die publish knop te drukken vanzelf weer 🙂

  3. Simovic-Vuceljic Natasa avatar

    Dank je voor de nuttige tips! 🙂

  4. Deborah avatar

    Heerlijk om hier af en toe door heen te struinen en weer even wat tips te lezen. Thnx!!

  5. Falco Renierkens avatar

    Na al die jaren dat dit hier staat is dit toch nog nuttig voor mij, en zeker voor vele anderen. Thanks Ben!

  6. Eveline avatar
    Eveline

    Wanneer je zegt een post recyclen, plaats je die post dan onder een nieuwe datum? of herwerk je deze gewoon en laat je het op de oude datum staan? Want zo denk ik dat trouwe lezers die iedere blogpost volgt, niet snel terug zal keren naar een al gelezen post als ze niet snel zien dat hij herwerkt is 🙂

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Nee Eveline, dat klopt. Maar je kan inderdaad een oudere blogposts opnieuw publiceren (en van een nieuwe datum voorzien). Je kan het het best op deze manier aanpakken: https://www.blogtrommel.com/oude-blog-opnieuw-publiceren/

  7. Lynn avatar

    Hier zitten echte pareltjes tussen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *