Nogal wat bloggers willen hun blog vroeg of laat zien opduiken in de zoekmachines. En dan liefst in de bovenste regionen en niet op paginaatje 34. Dan zit er maar één ding op: bouw je blog op rond één welomlijnd thema. Ga met andere woorden voor een nicheblog.
Leestijd: ca. 14 minuten
Laatste update: 16/03//2019
1. Waarom moet ik per se een blogniche?
De kracht van een nicheblog zit ‘m in de specialisatie. Weer zo’n holle (marketing)kreet, maar willen of niet, er zit zeer veel waarheid in. En het is geweten:
a) Google denkt graag in hokjes, net als wij!
Ziedaar het antwoord in één enkele tussenkop geperst. Maar laten we even loskomen van Google en zijn logica met een voorbeeld uit het “echte leven.”
Stel dat je volgende week op reis vertrekt en je bent nog op zoek naar een (goede) zonnebril. Dan heb je denk ik twee mogelijkheden:
- je koopt je zonnebril in de supermarkt
- je koopt de zonnebril in de brillenspeciaalzaak
Nog los van het feit of het überhaupt in je opkomt je zonnebril te halen in de supermarkt, zijn er niet zoveel voordelen aan het feit dat je je bril in je vertrouwde supermarkt koopt: de kwaliteit van wat je op je neus zal zetten is vermoedelijk verre van optimaal, een uitgebreide keuze aan modelletjes is er ook niet, van maatwerk of enig advies is er ook geen sprake en vaak ontbreekt zelfs een spiegel om te bepalen of het kleinood ja dan nee bevallig op je snufferd staat.
Er blijven twee argumenten pro supermarktzonnebril, waarbij het nog maar de vraag is of die voordelen opwegen tegen de nadelen:
- de prijs
- de onmiddellijke beschikbaarheid van je bril (je bent er nu toch)
Vermoedelijk zijn je ogen beter af met een bril op maat uit de speciaalzaak, die je na deskundig advies aankoopt.
Koop je bril in de supermarkt (tussen de rookwaren, het snoepgoed, de luiers en de papieren zakdoekjes) en je neemt per definitie aan dat de kwaliteit niet je dat zal zijn. Sterker nog: je neemt er vrede mee!
Ga naar de speciaalzaak en onmiddellijk is er de aanname – waarschijnlijk terecht maar dat hoeft niet per se het geval te zijn – dat je een bril zal kopen die je beter past, beter aangepast is aan jouw behoeften.
b) Aanname van Google
Ook Google neemt aan dat het werk van een gespecialiseerde website of blog hoger dient te worden ingeschat dan het bericht (over hetzelfde onderwerp) op een omniblog.* Dat heeft voor gevolg dat het werk van de omniblog(ger) in de meeste gevallen steevast lager zal worden gerangschikt.
c) De kracht van een nicheblog versus omniblog
Hoe pakt een en ander in de praktijk uit?
Stel: jij schrijft op je omniblog een recept van een “maaltijdsoep met pastinaak en wortel.” Je collega doet net hetzelfde op zijn/haar kookblog. We nemen hierbij aan dat jullie allebei evenveel of even weinig kaas hebben gegeten van zoekmachineoptimalisatie. Hoe goed het recept van jou op je omniblog ook mag zijn (geoptimaliseerd om goed vindbaar te zijn in Google), je zal het vrijwel altijd moeten afleggen tegen je collega met kookblog.
Groot is de kans dat jij als omniblogger enkel maar in de buurt kan komen als je bezoeker heeft gezocht op: “maaltijdsoep met pastinaak en wortel” (de exacte titel van je blogbericht). Maar hoe waarschijnlijk is dat???
De internetzoeker kan net zo goed zoeken op:
- maaltijdsoepen
- hoe maak ik een maaltijdsoep
- maaltijdsoep met kip
- basis voor maaltijdsoepen
- pastinaak klaarmaken
- maaltijdsoep wortel
- pastinaak soep
- ….
Enfin, ik kan hier nog tientallen variaties op het thema opsommen. Je ziet hopelijk waar ik heen wil. De kans dat een van die mogelijke combinaties voorkomt op het kookblog – of Google die match maakt – is vele malen waarschijnlijker. Google zal hoe dan ook geneigd zijn de zoeker naar de foodblog te sturen. Gewoon omdat die nu eenmaal de “logische” keuze is als het gaat om (soep)recepten.
De enige manier waarop jij je collega foodblogger kan verslaan is als je bezoeker “maaltijdsoep” intikt, gevolgd door je (blog)naam OF jouw omniblog hyperactief is terwijl het foodblog al vijf jaar een sluimerend bestaan leidt.
En dat is dan nog maar alleen het verhaal van de vindbaarheid in Google.
Stel dat één van je vrienden op zoek is naar een goede recepten voor soepen. Welk blog zal je te binnen schieten en dus aanbevelen? Het blog met dat ene – weliswaar verrukkelijke – recept voor een maaltijdsoep met pastinaak, of dat kookblog met honderden lekkere recepten?
Vaak over dezelfde onderwerpen bloggen (en je site daarop inrichten) is dus cruciaal opdat Google je blog zou tonen in de bovenste regionen van de zoekmachine. Overigens is dat laatste ook de reden waarom het veel makkelijker is om geld te verdienen met een nicheblog. Ben je een startende blogger en wil je snel resultaat, dan is het bovendien zaak om topics te zoeken (klemtonen te leggen) waar zelden wordt over geblogd.
d) Laat je niet opsluiten in je niche!
Het is niet omdat je ervoor kiest om je blog op te bouwen omtrent een bepaald thema, dat alle onderwerpen die jou daarbuiten interesseren niet aan bod mogen komen op je blog. Je zou bijvoorbeeld een speciale blogcategorie in het leven kunnen roepen waar je alle blogposts in onderbrengt die niks met je blogniche te maken hebben. Op Blogtrommel.com vind je daarom de categorie Offtopic.
2. Hoe vind ik een niche die bij me past?
Goed, je bent overtuigd van het nut van een niche voor je blog? Dan moet je natuurlijk op zoek naar een overkoepelend thema voor je blog. Om echt succesvol te zijn (op langere termijn) doe je er goed aan een niche te kiezen waar jij wat mee hebt. Een topic dat je hart sowieso sneller doet slaan, een onderwerp waar je niet over uitgepraat geraakt.
Het is dan immers veel makkelijker om steeds opnieuw met boeiende content te komen. En als een onderwerp echt je interesse wekt kost het je weinig moeite om nog nieuwe dingen te leren. Dat is handig, want zo’n blog is haast per definitie een lange termijn project.
Begin je net met bloggen, dan kan ik me voorstellen dat je het moeilijk vindt om met zo’n centraal thema voor je blog te komen. Een mogelijke oplossing bestaat erin om voor jezelf een paar lijstjes te maken.
a) Zoeken naar een geschikt (hoofd)onderwerp voor je nicheblog?
“Schrijf over wat jou interesseert,” is het vaakst gehoorde advies. Daar valt wel wat voor te zeggen, natuurlijk. Alleen zullen nogal wat schrijvers en bloggers (in spe) antwoorden dat ze een (erg) breed interesseveld hebben.
Echter, als het op bloggen aankomt zal je snel merken dat een deel van de potentiële niche-onderwerpen gewoon ongeschikt zijn. Het is niet omdat een onderwerp je boeit, dat je er ook kan over bloggen.
Deze topics maken volgens mij een grote kans om het tot blogniche te schoppen:
- Onderwerpen waar je niet over uitgepraat raakt
- Topics waar je (na al) 25 ideeën voor artikels kan voor bedenken
- Onderwerpen waar niet iedere blogger het over heeft
- Onderwerpen waar jij een uitgesproken mening over hebt
- Onderwerpen die jij vanuit verschillende invalshoeken kan benaderen
- Onderwerpen waarover je nog wil bijleren
- Topics die je op een creatieve en interactieve manier kan brengen
- …
Misschien heb je nu wel meerdere blogniches die in aanmerking zouden kunnen komen. Kijk in dat geval of je geen invalshoek vindt opdat je de verschillende niches kan combineren.
b) Blogniches waar jij geld mee kan verdienen?
Oké, bovenstaand lijstje geeft je misschien al een paar ideeën voor je toekomstige blogniche. Is je blog meer dan een vrijblijvend hobbyprojectje, dan is het allicht nodig om nog verder na te denken.
Een blog beginnen “voor het geld,” het is not done, en het zal ook niet werken. Verder zijn er aardig wat argumenten waarom die blogniche het laatste van je zorgen zou moeten zijn. Maar de ambitieuze blogger die snel commerciële stappen wil maken, moet het nu eenmaal iets planmatiger aanpakken.
Te beginnen met het zoeken naar een blogniche waar JIJ wat mee kan.
De weg naar jouw ideale blogniche loopt langs een aantal lijstjes. Vijf om precies te zijn.
Lijstje #1: je passies
Nogal wiedes! Een blog over een onderwerp waar je passie naar uitgaat, heeft veel meer kans op slagen. Je houdt het langer vol, kan één en hetzelfde topic vanuit verschillende invalshoeken benaderen en out of the box denken is een koud kunstje. Het helpt allemaal om een boeiend blog voor de langere termijn op te bouwen waar je flink wat lezers mee kan trekken.
Maak een lijstje met dingen waar je niet over uitgepraat geraakt. Let daarbij wel op dat je ze niet verward met topics die je belangstelling wekken om dat ze op dit moment hot en trendy zijn. Nee, het moeten echt onderwerpen zijn waarover je desnoods helemaal gratis wil bloggen omdat je ze zo boeiend vindt. Nu, maar ook binnen tien jaar.
Lijstje #2: dingen die je graag wil (bij)leren
Misschien denk je: “Er is helemaal niks waar ik uitzonderlijk goed in ben. Ik heb mensen weinig bij te brengen over wat dan ook.”
Dat is geen probleem. Lijst de dingen op die je graag wil leren of beter in wil worden. Je kan bloggen over je leerproces, er gaandeweg beter in worden en uiteindelijk een expert ter zake worden. Wedden dat er aardig wat publiek te vinden is dat met jou datzelfde traject wil afleggen?
Lijstje #3: dingen die je (goed) kan, maar niet laaiend enthousiast over bent
Als je wil bloggen en er wat mee wil verdienen is het leuk wanneer een en ander kan groeien vanuit je passie. Echter, soms moet het wat pragmatischer. Wat zijn de dingen die je goed kan, maar niet noodzakelijk echt warm voor loopt. Denk aan skills die je uit hoofde van je beroep of je opleiding hebt. Kunnen die van pas komen bij de uitbouw van je blog?
Lijstje #4: dingen waar vrienden, kennissen en familie goed in zijn
Je moet er als blogger op bedacht zijn dat je zelf het grootste deel van her werk moet doen, dat spreekt. Maar toch, misschien zijn er wel mensen in je omgeving die je zo nu en dan kunnen helpen bij je blogproject. Dat kan van alles zijn:
- logo’s ontwerpen
- helpen met het opzetten van je site
- je kennis op het gebied van (internet)marketing bijspijkeren
- eens per maand een gastartikel aanleveren
- af en toe een relevant gastartikel aanleveren
- …
Lijstje #5: producten of diensten waar jij van weet dat er vraag naar is
En minstens even belangrijk: weet je ook of je publiek bereid is om voor dergelijke producten of diensten te betalen? Als jij daarover blogt, heb je een sterk medium in handen, natuurlijk.
Enfin, daar zit je nu met je vijf lijstjes op schoot. Hoe zit het nu met je ideale – want winstgevende blogniche? Wel, leg alle lijstjes bij elkaar en probeer een goede match te vinden.
Overigens is de uitkomst van deze brainstormsessie niet heilig. Maar zoals vaak met dit soort dingen is het wel een ideaal startpunt om gericht aan de slag te gaan met je blogproject.
c) Ultieme test: stel jezelf 2 vragen
Er zijn veel nicheblogs in omloop. Meer dan waarschijnlijk ook over het onderwerp dat jouw voorkeur wegdraagt. Twijfel je of de gekozen niche echt wel je ding is? Sta dan even stil bij de volgende vragen:
Vraag 1: Welk prangend probleem zal je blog oplossen?
Het is de vraag hoe jouw blog zich moet onderscheiden van de honderden of duizenden andere blogs die allemaal dezelfde onderwerpen behandelen. Je moet een beetje een visionair zijn. Kan jij zien welke topics binnen je niche worden niet of onvoldoende gecoverd bij collega’s? Zie jij een speciale behoefte? Is er een gat in de markt? OF kan jij een probleem op een andere manier benaderen? Dan heb je natuurlijk al snel een blog dat uit de band springt.
Vraag 2: Zou je over dit onderwerp bloggen, ook al is het onwaarschijnlijk dat je er ooit voor betaald wordt?
Weer die passie natuurlijk! Het is mooi meegenomen als er vroeg of laat wat appels uit de kast rollen, maar het mag niet je enige drijfveer zijn. Kan je bloggen puur voor de lol, om het experiment, om de persoonlijke uitdaging? Vind jij het fijn om je lezers maximaal van dienst te kunnen zijn? Wees maar zeker dat dat afstraalt op je blog.
3. Ik heb mijn blogniche gekozen. Hoe ga ik ermee aan de slag?
Goed, de beslissing over je blogniche is gevallen. Nu is het dan eindelijk tijd om na te denken over je toekomstige blogartikelen. Idealiter gaat het gros daarvan over onderwerpen die min of meer verband houden met je net gekozen niche. Meer dan waarschijnlijk komen nu al spontaan mogelijke artikels opborrelen. Toch kan het geen kwaad om – nog maar eens – wat te brainstormen. Via een mindmap deze keer.
a) Een mindmap maken om je nicheblog in kaart te brengen
Het komt in feite hierop neer dat je het (potentiële) hoofdonderwerp van je blog in het midden van een blanco vel papier zet, waaraan je allerlei woorden en associaties koppelt die verband houden met het onderwerp van je keuze. Ook op die gekoppelde woorden kan je weer voortborduren en zo ontstaat een heel spinnenweb met onderwerpen binnen je blogniche.
Ik weet het, het klinkt allemaal wat zweverig, maar ik garandeer je dat het helpt. In een poging om het wat aanschouwelijk te maken maakte ik een mindmap van een fictief blog om en rond cakerecepten:
Voordeel van deze “techniek” is dat je niet alleen je eigen gedachten en ideeën ordent. Je zet ook meteen een duidelijke structuur van je blog op poten, een leidraad waar je later op kan terugvallen.
b) De mindmap gebruiken om je WordPress-categorieën op te zetten
Opdat Google je blog inderdaad als een “specialist ter zake” (als het gaat over jouw blogniche) ziet, is het slim om optimaal gebruik te maken van categorieën en tags binnen WordPress. Merk op dat de woorden in het turquoise en het bruin prima labels zijn voor je WordPress-categorieën.
4. 25 blogniches met groot potentieel
Natuurlijk ben je op zoek naar een niche waar jijzelf wat mee hebt. Dat moet je eerste bekommernis zijn. Neemt niet weg dat sommige blogniches sowieso meer bezoekers aantrekken dan andere. Houd er ook rekening mee dat het in bepaalde heel populaire niches langer zoeken is naar een plekje onder de zon. Begeef je je in een overbevolkte blogniche en je mag als nieuwkomer opboksen tegen de grote jongens. Wil je opvallen, dan zal je toch met een aparte insteek moeten komen. Dat kan ‘m zitten in:
- je (schrijf)stijl
- de manier waarop je (aanverwante) topics aan elkaar linkt
- de bijzondere doelgroep die je (ook) aanspreekt
- bijzondere formats die je gebruikt om artikels te presenteren
- de aparte (inhoudelijke) klemtonen die je legt
- de lengte van de berichten die afwijkt van het gemiddelde
- …
Op zoek naar inspiratie voor jouw nicheblog? Misschien vind je iets in deze lijst:
- voeding (diëten, speciale recepten, vegetarisme, veganisme)
- financiën (persoonlijke financiën, besparingstips, meer doen met minder, beurstips)
- fitness (sporten, meer bewegen, gezonder leven, ontspanningsoefeningen)
- time management (ontstressen)
- buitenleven (wandelen, fietsen, tuinieren, recreatief sporten voor specifieke doelgroepen, vakantietips voor thuisblijvers)
- (bijzondere) huisdieren
- aparte hobby’s
- reizen en toerisme (bijzondere bestemmingen en bezienswaardigheden afgestemd op specifieke doelgroepen)
- duurzaam leven (milieutips, consuminderen, minimalisme, ecologische voetafdruk verkleinen)
- beauty en lifestyle (voor specifieke doelgroepen)
- liefde en relaties
- sport en spel (voor kids)
- knutselen en doe-het-zelf
- life hacks
- interieurtips en cocooning
- gaming en gadgets
- multimedia (zelf graphics maken, video’s maken, podcasts maken,…)
- artificiële intelligentie
- ouderschap en opvoeding
- seks en relaties
- kortverhalen
- boekentips (voor specifieke doelgroepen)
- schrijftips en schrijverschap
- Youtube-tips
- social media-tips (Facebook, Twitter, Instagram, Pinterst, LinkedIn,…)
100+ extra ideeën voor blogniches en blogcategorieën
En dan vergeet ik er wellicht nog wel een paar… Natuurlijk kan je er ook voor kiezen om een blog op te zetten rond meerdere (aanverwante) niches. Zeker wanneer je consequent gebruik maakt van de WordPress-categorieën en -tags is dat een valabele optie.
Ook het omgekeerde kan: kies ervoor om je niche nog verder te verkleinen. Het is dan alleen oppassen dat je genoeg onderwerpen blijft vinden om over te bloggen.
5. Toch geen zin in niches? 6 tips om succesvol te bloggen zonder echte blogniche
Maar wat nou als je gewoon wil lekker wil schrijven, verhalen wil delen zonder je te laten vastpinnen op bepaalde onderwerpen en je blog (ook vooral) wil gebruiken als een persoonlijke uitlaatklep? Als je via je blog op zoek wil gaan naar gelijkgezinde(n bloggers)?
Dan heb ik goed nieuws voor je: je kan echt wel een deuk in een pak boter bloggen zonder niche. Het is dan wel niet zo makkelijk om met je persoonlijk blog snel massa’s volk uit Google je blog in te trekken, maar je kan op de wat langere termijn wel een serieuze fanbase uitbouwen. Enkele tips voor succesvol bloggen zonder niche.
a) Zorg dat ook anderen wat aan je persoonlijk verhaal hebben
Dat klinkt erg logisch maar geloof me het is veel en veel makkelijk gezegd dan gedaan. Het zuivere verhaal over pakweg de twijfels over het al dan niet op jezelf gaan wonen, de eindeloze zoektocht naar een geschikte flat of de akkefietjes om en rond de inrichting van je plekje is allicht slechts boeiend voor een kleine groep mensen.
Je bereikt allicht veel meer mensen als je ze tussendoor ook vertelt waar je (volgens jou) moet op letten bij de keuze van een woonst, hoe je zo’n verhuis het beste aanpakt en waar je spotgoedkoop die kekke meubels op de kop kan tikken.
b) Zoek nadrukkelijk je eigen schrijfstijl
Zo’n typische schrijfstijl met wat jargon en een eigen beeldtaal, het zijn dingen die je blog onmiskenbaar “van jou” maken. Heerlijk toch?
Let op: hoewel je artikelen er niet zijn om de gemiddelde leraar Nederlands in extase te brengen, moet je er wel voor zorgen dat je voor de meeste van je lezers verstaanbaar blijft. Gebruik je vaak eigen jargon, geef dan ook even een verklaring of wat uitleg mee.
Ook de lay-out van je blog kan hier een belangrijke rol spelen, dat spreekt.
c) Haal de banden aan met je lezers
Nog een tip die eigenlijk voor iedere blogger – dus ook verstokte nichebloggers geldt. Maar hier is de enige link tussen je lezer en je blog jouw eigen persoontje en daarom eens zo belangrijk. Zomaar een graai uit de mogelijke acties die je kan ondernemen om bruggen te slaan tussen jou(w blog) en je lezers:
- maak een about-page (en voeg een foto van jezelf toe)
- laat je e-mailadres achter op je blog
- bezoek blogs van lezers
- en laat er regelmatig een inhoudelijk commentaar achter
- deel het werk van collega-bloggers op social media
- link naar berichten van volgers in je eigen artikels
- geef advies aan beginnende bloggers
- laat gewaardeerde collega’s gastbloggen op je blog (en doe hetzelfde bij hen)
d) Maak je foto’s zelf
Ook weer een manier om relatief snel en makkelijk je stempel te drukken op je eigen blog. Foto’s trekken mensen aan en je komt zonder de minste twijfel een stuk origineler uit de hoek dan die honderden blogs met hun stereotype stockfoto’s. Ook al zijn de jouwe misschien niet zo perfect!
e) Zorg voor afwisseling
Dat je ervoor gekozen hebt om te gaan bloggen zonder niche wil natuurlijk niet zeggen dat je altijd met een “persoonlijk verhaal” naar boven hoeft te komen. Zo nu en dan mag je je best gedragen als een volbloed nicheblogger.
Word je wel eens nagekeken omwille van je extravagante kledingstijl? Blog daar af en toe over! Ben je allergisch aan eieren maar eet je wel pannenkoeken of bak je toch cakes? Deel regelmatig een recept! Is kantklossen een van je hobby’s? Er valt vast wel het een en ander over te vertellen! En waarom zou je geen boeken of films mogen reviewen? Het zijn allemaal mogelijke rubrieken voor op je blog. Je zou lang niet de eerste blogger zijn die vanuit één of meerdere uit hun voegen barstende rubrieken toch een nicheblog start.
f) Gebruik systematisch categorieën en tags
En breng de artikels die in die speciale rubrieken thuishoren dan alsjeblieft netjes onder in categorieën (zie punt 3). Dat maakt het niet alleen makkelijker voor je bezoekers om die artikelen te vinden, ook jij houdt het overzicht. Alvast in WordPress kan je categorieën en tags optimaliseren voor Google. Zo kan je langs die weg op termijn toch nog aardig wat verkeer binnenkrijgen.
- Brainstormen voor je blog
- Succesvol bloggen in een overbevolkte niche? 3 voorbeelden
- Analyseer een succesvol blog, maak jouw blog nog beter
- De nadelen van een nicheblog
- Scoren in Google met een persoonlijk blog? Zo werkt dat
6. Conclusie
Door gericht op zoek te gaan naar een goede blogniche voor je blog maak zet je het in de markt als een autoriteit in je vakgebied. Je blog wordt beter vindbaar/herkenbaar bij je (potentiële) volgers, maar ook voor Google. Zo kan je blog makkelijker meer bezoekers en lezers aantrekken.
*= Omniblog: persoonlijk blog gekenmerkt door de grote diversiteit aan onderwerpen en thema’s die worden aangesneden.
Geef een reactie