De sidebar van je blog: prop ‘m niet te vol

Sharp Ben avatar

In:

Vertoont de sidebar van je blog veel gelijkenissen met de foto hiernaast? Je bent alvast niet de enige! Maar of zo’n overladen zijbalk ook een meerwaarde heeft voor (de bezoekers van) je blog?

Leestijd: ca. 6 minuten

Tsunami aan widgets en gadgets

Ik heb vaak de indruk dat bloggers de zijbalk van hun blog niet dezelfde aandacht geven als de eigenlijke blogberichten. Een sidebar hoort nu eenmaal bij een blog en het is inderdaad een koud kunstje om jezelf helemaal te verliezen in het enorme aanbod aan plugins, gadgets en extensies:

  •  Facebook like-boxen
  • Twitter-feeds
  • blogrolls
  • lijstjes met favoriete boeken en films
  • klokken en kalenders allerlei
  • laatste reacties van lezers
  • uitgebreid archief
  • advertentieblokken
  • categorieën en tags (al dan niet in een wolkenformatie)
  • links naar je populairste artikels
  • fotoalbums
  • pageviewteller
  • badges naar blogger netwerken

Het oog wil ook wat

En ik vergeet allicht nog wel een paar tierlantijntjes. Stop het allemaal in de sidebar van je blog en je krijgt een bonte kermis. Leuk voor jou, maar toch is de kans groot dat een zijbalk met overgewicht je blog niet echt aan meer bezoekers/lezers/volgers helpt. Die worden immers veel te snel afgeleid door de drukte in je sidebar. De aandacht voor je blogposts – toch het allerbelangrijkste van je hele onderneming –  verdwijnt zienderogen.

Trouwens, het overgrote deel van je bezoekers heeft alleen aandacht voor het bovenste gedeelte van de zijbalk. De rest wordt gewoon straal genegeerd. Een al te uitgebreide (lange) sidebar maken heeft dus geen enkele zin. Zeker niet als je ook nog eens een footer gebruikt.

Persoonlijk vind ik het er mooi uitzien als je sidebar zeker niet langer is dan de lengte van je content op de homepage. Een grote lege vlakte tussen je onderste blogbericht en je footer (waarbij er maar geen einde lijkt te komen aan die zijbalk) moet je zien te vermijden. Als je ervoor kiest je blog oneindig te laten doorscrollen (waarbij al je berichten(uittreksels) onder elkaar getoond worden), speelt die laatste opmerking minder.

Om te vermijden dat je sidebar te groot of te lang wordt zou je kunnen overwegen om 2 (smallere) zijbalken te nemen (eentje aan weerszijden van de kolom voor je blogberichten of de 2 zijbalken naast elkaar aan één kant van de content kolom). Deze optie maakt het geheel echter al snel erg rommelig of “goedkoop.”

Er is al enkele jaren een trend aan de gang naar een sober(der) blogdesign. Een erg minimalistische zijbalk – of zelfs helemaal geen sidebar – past dan ook in dat kader. Er zullen ongetwijfeld mensen zijn die de sidebar van Blogtrommel.com al veel te druk vinden. Laten we het erop houden dat het niet veel gekker moet worden.

Laat de sidebar van je blog voor je werken!

Houd je sidebar zo compact mogelijk en gebruik ‘m waarvoor ‘ie is bedoeld: je (blog) voorstellen aan je bezoeker, diezelfde bezoeker de mogelijkheid geven met je in contact te komen en/of het hem zo makkelijk mogelijk te maken dieper in je blog te duiken. Tenslotte zou het fijn zijn als je lezer je blog in de toekomst vaker komt bezoeken, toch?

Ander uitgangspunt: het is in beginsel niet de bedoeling de zijbalk vol te proppen met links naar andere blogs of websites. Doe je dat toch, wees er dan zeker van dat jij of je merk er op termijn beter van wordt. Maar nog beter is het om je lezer ergens heen te sturen waar ie meerwaarde kan vinden.

Ik kan me vergissen, maar als we bij de inrichting van onze sidebar deze doelstellingen in het achterhoofd houden dan kunnen we het grootste deel van de widgets uit bovenstaand lijstje zonder aarzelen overboord gooien. Ik houd de volgende onmisbare ingrediënten voor je zijbalk van je blog over:

1. About-widget

Stel je (blog) voor in maximaal 3 zinnen. Plaats een link naar je about-pagina waar je jezelf en je blog uiteraard veel uitgebreider kan voorstellen. Een foto van jezelf in je widget maakt je blog meteen een stuk persoonlijker.

2. Links naar je “archief”

Nu je je bezoeker toch beet hebt is het leuk om hem wat langer in de buurt te houden. Hoe doe je dat? Door ‘m de weg naar je blogartikelen te tonen. En dan bedoel ik niet alleen de laatst geschreven stukken  op je homepage!

Er is een goeie reden voor het feit dat ik het woord archief hier tussen aanhalingstekens heb gezet. Veel bloggers maken er zich volgens mij veel te makkelijk van af door een klassiek archief-widget in de strijd te gooien. Je bezoeker krijgt dan een lange rij met data voorgeschoteld, die verder echter niet zoveel zegt. Tenzij misschien dat je blog blijkbaar al een tijdje bestaat. Om erachter te komen waar je blog over gaat moet je lezer wat doelloos door je archief banjeren. Het werkt allemaal niet echt uitnodigend.

Een meest gelezen berichten-widget of een content buffet werkt dan een stuk beter. En niks belet je om niet te vertrouwen op zo’n widget, maar gewoon handmatig een selectie te maken van de blogs die jijzelf de moeite van het vermelden waard vindt. Het kan immers zo zijn dat de stukken die het meest gelezen worden/werden niet diegenen zijn waarop je je wil laten voorstaan…

Nog een laatste tip: zet indien mogelijk berichten of pagina’s in de kijker met wat interne links. Dat verhoogt de kans dat jouw lezer dieper het blog induikt…

3. Buttons voor social media

Dit is zo’n geweldige dooddoener, maar ik sta er telkens opnieuw van te kijken hoe vaak ze worden vergeten. En als ze wel aanwezig zijn zitten ze ergens goed verstopt in een uithoek van een blog. Doodzonde!

4. Mogelijkheden tot abonneren

Zorg dat je lezers geen enkele blogpost (meer) missen door hen de kans te geven zich te abonneren via e-mail of via RSS.

5. Opt-in formulier voor nieuwsbrief (optioneel)

Heb je een zakelijk blog, dan is de kans redelijk groot dat je je lezers de kans wil geven zich in te schrijven op je mailinglijst. De opt-in box verdient dus zeker een plaatsje boven in de sidebar van je blog.

6. Advertentieblokken (optioneel)

Toegeven, een echte meerwaarde voor je lezer zit daar niet in. Maar als het goed is wordt je (blog) daar beter van en dus hoort een ruimte voor advertentieblokken hier zeker thuis. Als je dan toch beslist om reclame te tonen (via Google Adsense of via affiliate marketing) dan moet je er ook voor zorgen dat ze zichtbaar zijn voor de gemiddelde bezoeker.

7. Contactinformatie

Stel jezelf benaderbaar op. Sommige van je lezers vinden het lastig om je aan te spreken op social media (of zijn er gewoon niet actief), en niet iedereen durft een contactformulier in te vullen. Ik plaats daarom een rechtstreeks link naar mijn e-mail.

Sidebar instellen? Prioriteiten stellen

Tot zover de 5 tot 7 onmisbare elementen voor de sidebar van je blog.  Waar in de zijbalk je deze elementen precies neerzet hangt af van de lay-out van je blog én de prioriteiten die jij met je blog hebt. Over het algemeen geldt: hoe belangrijker een onderdeel is, hoe hoger dit in je sidebar wordt geplaatst.

Kijk je naar Blogtrommel.com dan kan je zien dat ik mijn eigen richtlijnen niet helemaal heb gevolgd. Helemaal boven in de zijbalk vind je het content buffet met zijn erg beschrijvende links. Gelieve even verder ook mijn zogeheten Topstukken te vinden. Ziedaar 2 uitnodigingen voor bezoekers om dieper het blog in te duiken.

Je zal daarentegen tevergeefs zoeken naar een About-sectie in mijn sidebar. Het gaat hier immers niet om mij persoonlijk maar om de tips om jouw blog beter/sterker te maken. De About-widget vond een plaatsje in de footer.

Niet alles is even nuttig. Ik voegde bijvoorbeeld een poll toe aan mijn zijbalk. Die zorgt niet per se voor meer verkeer, maar brengt een heel klein beetje interactiviteit. Bovendien geeft die poll me af en toe waardevolle info die ik kan gebruiken in mijn artikelen.

Een zoekvak is nog zo’n item die de sidebar eigenlijk kan missen. Slechts een minderheid van mijn bezoekers gebruikt ‘m immers (dat bleek ook uit een poll). Voor mezelf is het ding verschrikkelijk handig om snel mijn oudere artikels terug te vinden. Gelukkig neemt hij niet veel plaats in beslag.

Onderaan vind je een lange lijst met linkjes. Ik wil de mensen die op zoek zijn naar een gastblogger ten dienste zijn. Vandaar…

Gebruik ze verstandig en je kan stellen dat je sidebar de (bezoekers van je) blog ondersteund en aanvult.

Wat vind jij de meest nutteloze/overbodige/irritant widget in de zijbalk van een blog?

Category:

Comments

11 reacties op “De sidebar van je blog: prop ‘m niet te vol”

  1. Ximaar avatar

    Zelf vind ik het praktisch om een overzicht te hebben met de laatste reacties. Om die reden wil ik ook een redelijk brede zijkolom zodat zoiets niet over 2 regels per reageerder wordt verdeeld.

    Voor links, over, archief en trefwoorden gebruik ik het bovenmenu. Er zijn dus meer plekken om iets weg te stoppen dan alleen in de zijbalk.

    Voorheen op m’n website liet ik m’n zijbalk immer in beeld, die scrolde niet mee. Om die reden had ik daar alleen een menu in voor schermen die niet zo hoog zijn. Tegenwoordig zie je dat weer terug komen en dat houdt in dat de hoeveel meuk in de zijbalk erg beperkt is.

    Wat ik ook vreselijk vind zijn bewegende beelden in de zijbalk die me afleiden. Veranderende info is prima, maar dan zo dat je het bijna niet in de gaten hebt. De irritante twitterwidget heb ik om die reden in ABP geblokkeerd en zie ik bij niemand.

    Zelf heb ik een lijstje met oude berichten die ik zo in de etalage zet. Dat is m’n eigen keus en niet iets van een systeem. Het valt me echter op dat ik het te vaak vergeet bij te werken en dat ik na flink wat jaren moeite heb om leuke berichten daarvoor te kiezen. Zelf heb ik alles immers al een keer gelezen toen ik het schreef.

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Interessant om te zien hoe iedere blogger toch weer zijn eigen overwegingen en keuzes maakt…

    2. Ximaar avatar

      Nog even een aanvulling. Footers gebruik ik niet meer sinds er veel ‘oneindige’ blogs zijn. Net als je bij de footer komt worden er weer 10 berichten boven geplaatst en mag je weer verder scrollen. In mijn geval komt dan na 1462 berichten eindelijk een footer en zoveel geduld heeft niemand. Zelf gebruik dat oneindige systeem overigens niet, maar ik ga er van uit dat door dat systeem mensen op een blog steeds minder op zoek gaan naar een footer.

      1. Sharp Ben avatar
        Sharp Ben

        Dat klopt: bij “oneindige” blogs is zo’n footer totaal overbodig. Zelf gebruik ik de footer graag om wat secundaire info mee te geven. Om die reden beperk ik ook het aantal (uittreksels van) berichten tot zo’n 10 à 14.

        Zelf ben ik natuurlijk meer een “klikker” dan een “scroller” (ik vind klikken een stuk handiger), en ik houd er dan ook rekening mee dat zij die liever scrollen dit blog niet zo fijn vinden werken…

  2. Lenneke avatar

    Ik houd van simpel en ik hoop maar dat mijn sidebar niet te vol is voor de bezoeker 🙂

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      ‘k Heb even gekeken en ik vind ‘m zeker niet te vol!

  3. Danielle avatar

    Ik hou ook van simpel, bij mijzelf en bij andere. Ik zie inderdaad graag een foto van de blogger (lekker persoonlijk) en een korte inleiding van de blog. Verder zie ik graag op welke social media de blogger actief is (kan met kleine buttons) en eventueel populaire artikelen als het een informatieve blog is!

    Zelf probeer ik dus ook mijn sidebar niet té vol te proppen.. de verleiding is echter groot met alle leuke widgets ;)!

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Hihih, als je je echt niet kan bedwingen kan je inderdaad nog wat widgets kwijt in de footer van je blog. 😉

  4. Leonella avatar

    Ik vind de zoekbalk juist een must. Deze gebruik ik niet alleen op mijn eigen site (eigenlijk nooit) maar wel op andere sites – als iemand het bijvoorbeeld heeft over een oude blogpost of serie posts, of als ik me een artikel herinner dat me kan helpen of dat ik om een of andere reden wil herlezen.

    Verder ben ik het wel eens met wat je hier zegt, ik vind mijn sidebar ook wat te vol maar ik ben bezig met een nieuwe lay-out en dan wil ik ook de hoeveelheid rotzooi wat naar beneden brengen.

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Ook voor mij is een zoekbalk onmiskenbaar een meerwaarde. Maar blijkbaar vinden veel bloggers een archief meer dan gek genoeg.

  5. Margo avatar

    Je beschrijft het heel goed, het is verleidelijk om lekker veel widgets te gebruiken. Maar zelf kijk ik bijna nooit op de zijbalk van andere bloggers… Meestal klik ik het menubalkje open om te kijken wat de blogger nog meer te bieden heeft. En de lezers bij mij komen meestal ook niet verder dan vorige of volgende… Dus ik moet zelf ook maar weer eens een grote schoonmaak houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *