Doen: menubalk en sidebar bijwerken voor meer kliks

Sharp Ben avatar

In:

Een beetje blogger schrijft niet alleen nieuwe artikels. Ook de beste artikels uit het archief verdienen af en toe een flinke update. De menubalk en de sidebar bijwerken, daar denkt vreemd genoeg bijna niemand aan. Jammer, want zo loop je mogelijks veel extra verkeer mis…

Leestijd: ca. 4 minuten

Sidebar en menubalk voor je blog laten werken!

Het lijkt er soms op dat alle energie wordt gestoken in (het schrijven en promoten van) artikels, maar dat – wanneer een bezoeker dan eindelijk op het blog is aanbeland – het werk er dan op zit.

Fout natuurlijk, want dan begint het pas. Je wil je lezer ertoe aanzetten om je blog beter te leren kennen, hem meer berichten te laten lezen, hem vaker naar je blog te laten terugkeren als het even kan.

Heel wat bloggers vertrouwen te makkelijk alleen op het zoekvak – goed weggemoffeld ergens in de rechter bovenhoek – om hun content (snel!) bereikbaar te maken voor bezoekers!

Door de menubalk van je blog een beetje oordeelkundig in te delen kan je al één en ander doen. En ook de sidebar kan een flinke bijdrage leveren. Als die laatste tenminste nog aanwezig is, want met almaar populairder wordende minimalistische WordPress-themes is dat geen vanzelfsprekendheid meer.

Stel dat een onbekende bezoeker op je blog zou komen en hij zou maar drie pagina’s mogen lezen, welke zouden dat dan zijn?

Waarom de sidebar en menubalk bijwerken een goed idee is

Het komt er op zo’n blog dus altijd op aan de toevallige bezoeker of fervente lezers langs de snelste weg naar je allerbeste content te brengen. De menubalk van je blog is daar geknipt voor.

1. De menubalk

Vrij typisch voor die menubalk van je blog? Je zet ‘m één keer op poten en daarna kijk je er nauwelijks nog naar om.

Maar om de menubalk effectief zijn functie te laten vervullen (bezoekers en lezers dieper je blog in lokken), moet ‘ie af en toe eens geëvalueerd worden. Idealiter zou de menubalk – het hoofdmenu van een blog, zo je wil – zo moeten zijn ingericht dat:

  • het hoofdmenu zeker niet te veel items telt (een dubbele rij linkjes in de menubalk staat al snel een beetje rommelig en het geeft je bezoeker keuzestress)
  • minstens één menu-item direct toegang moet geven tot (een deel van) de beste/belangrijkste blogberichten en -pagina’s op je site
  • ook iemand die je blog totaal niet kent na het aanklikken van een paar menu-items een goed beeld kan krijgen van waar je blog over gaat
  • dat je lezer maximaal twee tot drie kliks verwijderd is van een artikel (opgepast met uitklapmenu’s)

Ik kan me levendig voorstellen dat het moeilijk is om te bepalen welke artikels je snel toegankelijk wil maken via de menubalk. Telt je blog 50 artikels dan is de keuze wellicht rapper gemaakt dan wanneer er 800 artikels gepubliceerd zijn.

Maar je menubalk hoeft dus niet eeuwig en drie dagen dezelfde te blijven. Liefst niet, zelfs! Immers, in de loop van je blogavontuur:

  • schrijf je meer (en betere) artikels
  • voeg je extra blogcategorieën toe
  • wil je misschien andere accenten leggen
  • geraken sommige artikels die vanuit het menu bereikbaar zijn verouderd
  • is je blog van opzet veranderd
  • heb jij een andere visie op hoe je (blog) je bezoeker beter kan helpen

Breng wijzigingen aan in het hoofdmenu van je blog en je maakt het opnieuw interessanter voor je trouwe bezoeker. Hij of zij kan dan vrij makkelijk nieuwe of andere artikels ontdekken!

Enfin, zo eens per jaar zou ik hier toch eens naar kijken.

Kijk even in mijn (hoofd)menubalk om te zien hoe ik één en ander aanpakte.

2. De sidebar

Steeds vaker is te horen dat de sidebar een beetje een overbodig onderdeel is geworden. Alsmaar meer mensen bezoeken je blog via een smartphone, en daar is een zijbalk eerder een last, toch? Op een groter scherm (latop/desktop/tablet) is de ruimte voor de sidebar er wel. Maar dan zorgt de sidebar voor te veel afleiding bij je bezoeker. Vandaar het pleidooi om de sidebar maar gewoon te dumpen.

Hoewel daar zeker iets voor te zeggen is, zou ik de zijbalk van je blog nog niet direct afschrijven. Misschien wordt ‘ie inderdaad niet meer zoveel bekeken en aangeklikt als vroeger, maar de zijbalk blijft een belangrijk hulpmiddel om je lezer snel naar (voor hem) interessante content te sturen.

.Vooral de geïnteresseerde en onderzoekende lezer gebruikt die sidebar wel degelijk wanneer hij beschikbaar is. Hier op BT betekent die zijbalk 10 tot 20% meer verkeer…

Goed, ook in de zijbalk voorzie je best een aantal widgets die je bezoekers de kortste weg wijzen naar je lekkerste berichten en pagina’s. En ook die pagina’s mogen zo nu en dan eens wisselen. Zo komen ook eens andere artikels aan de oppervlakte (en kan de regelmatige bezoeker nieuwe dingen ontdekken.

Vertrouw daarbij zeker niet alleen op wat eventuele plugins, thema’s en widgets (standaard) aanbieden. Overweeg ook:

Houd ook hier rekening met het feit dat de beschikbare ruimte vrij beperkt is. Een lange sidebar wordt doorgaans een stuk minder effectief.

Er gaat – terecht – veel aandacht naar het schrijven van goede blogberichten en naar de promotie ervan.  Als je bezoekers dan eindelijk op je blog terecht zijn gekomen is het aan jou om ze de juiste richting uit te sturen. Zowel de sidebar als de menubalk zijn krachtige instrumenten daarvoor. Vandaar het belang om ze op gezette tijden kritisch onder de loep te nemen.

Ga voor die extra klik op jouw blog!


Category:

Comments

3 reacties op “Doen: menubalk en sidebar bijwerken voor meer kliks”

  1. Kristof avatar

    Goed artikel. Ik schaf de sidebar zeker ook niet af! Je kan er zoveel in verwerken: meest gelezen artikels, artikels met de meeste comments, minst gelezen artikels, enz.

    Tag-cloud is naar het schijnt hopeloos verouderd maar ik laat ze toch staan… mensen die toevallig een keyword zien dat hun interesseert kunnen altijd doorklikken.

    Groeten

    Kristof

  2. moois van mie avatar

    Ik gebruik beiden ook nog altijd, maar wat me opvalt sinds ik zelf ook een smartphone heb, is dat die op mijn blog op de smartphone er niet meer bij staan.

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Dat zou zo maar kunnen. Tegenwoordig zijn blogs en websites namelijk responsive. Wat inhoudt dat niet alleen het formaat van je site op een smartphone wordt aangepast, maar ook de indeling.

      Hoe dat precies gebeurt hangt af van de gekozen layout.

      De menubalk kan verscholen zijn achter een “hamburgertje.”

      De sidebar komt op de smartphone vaak te vervallen OF kan je vinden wanneer je helemaal naar beneden scrolt…

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *