Waarom vlot het niet met de e-maillijst van je blog?

Sharp Ben avatar

In:

De mailinglijst van Blogtrommel.com, ik ben er nu al een aantal jaar mee aan het worstelen. Ik heb een donkerbruin vermoeden dat ik niet de enige blogger ben in dat geval. In dit artikel wil ik niet lopen kankeren, maar gewoon een paar tips geven over hoe je het – volgens mij – aan de gang moet met de e-maillijst van je blog. Er rollen misschien wat verrassingen uit de kast.

Leestijd: ca. 9 minuten

Laatste update: 26/07/2023

De mailinglijst van je blog, wat is het precies (+ video)?

Misschien eerst even mogelijke misverstanden uit de wereld helpen. Het klopt dat lezers ook via Blogger of WordPress (via Jetpack, bijvoorbeeld) zich kunnen abonneren op je blog. Je volger krijgt dan een melding in het dashboard van zijn/haar blog (of in de mail) wanneer jouw nieuwste stuk online staat. Het grote verschil is dat hier alles volautomatisch gebeurt.

Via de e-maillijst van je blog bied je je lezers/volgers een  (extra) abonnementsformule aan. Lezers laten hun e-mailadres achter en krijgen vanaf dan een seintje telkens jij een nieuw artikel online hebt gezet. Die mails – met daarin een rechtstreekse link naar je nieuwste bericht – schrijf jijzelf telkens opnieuw.

In wat volgt hebben we het over deze laatste variant. De vragen die voorliggen:

  1. Hoe krijg je meer inschrijvers voor de e-maillijst van je blog?
  2. Kan je voorkomen dat je contacten zich snel weer uitschrijven?
  3. Hoe zorg je ervoor dat je e-mails worden geopend (en het linkje aangeklikt)?

Meer doen met de e-maillijst van je blog: 15 tips

Een fatsoenlijke mailinglijst opbouwen (die nadien ook effectief bezoekers/lezers naar je blog brengt), het is een hele uitdaging. Voor deze tips put ik dus uit mijn eigen ervaring.

1. Overweeg pas een mailinglijst te starten als je blog echt wat voorstelt

Waarmee ik dan vooral bedoel dat je blog ergens in een definitieve plooi moet liggen qua stijl en onderwerpen. Ga ervan uit dat mensen zich niet zomaar meer inschrijven voor een nieuwsbrief/maillijst. Ze doen dat met bepaalde verwachtingen. Men verwacht regelmatig mailtjes te krijgen om en rond bepaalde (aanverwante) topics in een bepaalde stijl.

Ben je nog zoekende (met je blog), dan werkt dat ook door in je mailings. Gevolg? Veel volgers die zich na korte tijd alweer uitschrijven.

En er is nog een tweede reden. Verkeer naar je blog trekken via een mailinglijst; er zijn makkelijker dingen! Gewoon regelmatig bloggen, je artikels promoten en zelfs een minimum aan zoekmachineoptimalisatie brengt in verhouding veel meer verkeer naar je site. Steek dáár liever je energie in!

Waarom dan toch nog de moeite doen om zo’n e-maillijst voor je blog op te zetten? Je wil allicht een wat nauwer contact met (een deel van) je lezers en/of wil hen een extra service bieden, je bent niet vies van een uitdaging of je wil gewoon dat je blog iets minder afhankelijk is van Google en de grillen van social media.

“Pak het goed aan en je hebt een kleine, maar zeer trouwe groep mensen die stiekem aardig wat kwaliteitsvol verkeer naar je blog brengt..”

Heb je je blog vooral opgezet in functie van je business dan is het inderdaad handig om contacten te verzamelen die je later eventueel kan omzetten naar betalende klanten. Maar dat is een optie die ik hier niet verder zal bespreken.

Wil je het je lezer makkelijk maken niks van je blog te missen? Zorg dat je blog toegankelijk is voor RSS-lezers en/of kies voor een simpele e-mail subscription optie.

Er zijn zat goeroes die beweren dat je niet vroeg genoeg kan starten met het verzamelen van mailadressen. Ik ben het daar dus niet mee eens.

2. Maak duidelijk wat de inschrijvers op je mailinglijst zullen toegestuurd krijgen

Zet je de e-maillijst van je blog in om meer verkeer naar je blog te brengen, of wil je je inschrijvers ook warm maken voor commerciële aanbiedingen? Het is handig om hierover open kaart te spelen. Want als je inschrijvers verwachten mailtjes te krijgen over je nieuwste blogpost, dan moet het daar ook bij blijven. Gooi er regelmatig een “niet te missen aanbieding” tussen en een deel van je volgers zal je snel de rug toe keren.

Je lezers een commerciële boodschap toesturen kan, maar dan moet je daar van bij het begin open over zijn. Eventueel kan je dan zelfs je mailinglijst segmenteren via de privacyinstellingen (de mensen die alleen een mail krijgen als je een nieuw blogbericht online zet en contacten die ook in zijn voor andere aanbiedingen).

3. Verzamel niet méér gegevens dan echt noodzakelijk

Het is zaak om het inschrijfformulier voor de nieuwsbrief van je blog zo simpel mogelijk te houden. Omdat inschrijvers na aanmelding nog eens effectief moeten bevestigen dat ze inderdaad je mails willen ontvangen (double opt-in) is de procedure op zich al omslachtiger dan nodig.

Zo’n inschrijfformulier voor de nieuwsbrief bestaat dan ook best uit slechts twee velden. Voor het e-mailadres van de inschrijver (nog wiedes) en voor diens (voor)naam. Zo kan je je volger bij zijn/haar voornaam aanspreken. Dat is wel zo prettig.

Bij elk stapje dat je de procedure langer maakt loop je kans dat je bezoekers vroegtijdig afhaken.

4. Mail enkel als je wat zinnigs te zeggen of te bieden hebt

Zorg voor een constante aanvoer van goeie blogberichten. Bezoekers en lezers moeten het idee hebben dat het verdraaid nuttig is als ze helemaal niks van je blog missen (en het dus een goed plan is om zich in te schrijven op je mailinglijst).

Een vaak gestelde vraag: “Hoe dikwijls moet ik mensen nou mailen?” Daar moet je afspraken over maken met  je volgers. Maar in het geval dat je je mailinglijst vooral gebruikt om fans op de hoogte te brengen van je nieuwste artikel, lijkt het mij logisch dat je hen mailt zodra dat blogbericht online staat. Dat is immers de reden dat ze zich inschreven.

Stel dat je elke dag een artikel schrijft dan is het misschien handig om maar één keer per week een mail uit te sturen (met een overzichtje). Voor jou is dat goedkoper – want je moet minder mail versturen – en je voorkomt dat de mailbox van je inschrijver overspoeld geraakt met jouw mails. Voor je volger kan dit een reden zijn om zich snel weer uit te schrijven.

Na verloop van tijd zal je merken dat niet alle berichten even populair zijn. Het kan zelfs gebeuren dat je extra veel mensen hebt die zich uitschrijven naar aanleiding van bepaalde mails annex blogberichten. Merk je een constante, overweeg dan om géén nieuwsbrief te sturen wanneer een dergelijk bericht op de planning staat.

Zo zag ik een piek aan uitschrijvers wanneer er artikels verschijnen in de categorie Offtopic. Als je erover nadenkt is dat logisch. Mensen volgen dit blog omwille van de tips over bloggen en hebben (waarschijnlijk) geen boodschap aan artikelen die niet over bloggen gaan.

Mailen om te mailen heeft in elk geval geen zin.

5. Waar zet je het opt-in box voor de nieuwsbrief neer?

Wil je veel inschrijvers op je mailinglijst, zet dan de opt-in box ergens op een goed zichtbare plaats neer. Bovenin de sidebar van je blog lijkt zo’n logische plek daarvoor (boven de vouw). Mijn ervaring leert dat het nog beter werkt als je het widget op meerdere plekken op je site zet. Dus niet alleen in de zijbalk maar bijvoorbeeld ook midden in je populairste blogberichten, geïntegreerd in je About-page, op het einde van je cornerstone content, op je contactpagina, onderaan je portaalpagina’s,…

Het zijn allemaal plekken die vaak bekeken worden. Artikels waar je fier op bent, en waar je je op wil laten voorstaan. Typisch voor datgene wat je doorgaans brengt ook. De kans is veel groter dat mensen in de verleiding komen om zich in te schrijven op je mailinglijst.

6. “Verstop” je inschrijfformulier achter een banner

Fijn zo’n opt-in formulier, maar echt uitnodigend is het niet. Een simpel trucje bestaat er in de opt-in box weg te moffelen achter een (aanklikbare) foto/banner. Mensen die de banner aanklikken komen terecht op het inschrijfformulier. Raar maar waar, de kans dat ze zich effectief inschrijven is aanzienlijk groter.

7. Andere plekken om een link naar je inschrijfformulier te tonen

De (link naar) het opt-in formulier is niet exclusief voorbehouden aan je blog. Laat ook een link achter op je social media profielen waar je actief bent, op je Facebook-fan page en in je e-mail handtekening. Alle beetjes helpen!

8. Iets gratis weggeven aan de inschrijvers op je mailinglijst?

Om volgers te “overtuigen” om zich in te schrijven op de e-maillijst van je blog zou je een iets kunnen weggeven. Dat kan een e-book zijn, een klein PDF-je met korte tips, een checklist of een andere printable. Als het maar iets is dat je langs digitale weg kan laten geworden. En – minstens even belangrijk – datgene wat je weggeeft moet iets zijn waar je publiek op zit te wachten én ook verband houdt met je blog(niche).

Je moet er wel rekening mee houden dat een flink deel van je publiek vooral tuk is op je gratis cadeau en veel minder belangstelling heeft voor de artikels die je regelmatig aan je blog toevoegt. Gevolg? Veel bezoekers die zich snel weer uitschrijven.

9. Je lezers iets speciaals aanbieden?

Waarom zouden je lezers zich inschrijven op je mailinglijst? Of misschien nog beter: waarom zouden ze aangemeld blijven? Om geen enkel blogbericht te hoeven missen. En verder? Zorg er alleszins voor dat je artikel dat je promoot ook écht de moeite waard is.

Stuur je mails uit snel nadat je je nieuwste bericht online hebt gezet. Het heeft voor je inschrijvers immers geen meerwaarde om ingeschreven te blijven als ze je nieuwste blogpost sneller kunnen oppikken via pakweg social media.

Andere (kleine) dingen die je je contacten op de mailinglijst van je blog kan aanbieden:

  • een meer persoonlijke mail met de vraag of je hen ergens mee van dienst kan zijn
  • een winactie voorbehouden aan de contacten op je mailinglijst
  • een exclusieve inkijk of inbreng in de toekomstige blogartikels
  • absolute prioriteit bij het beantwoorden van eventuele vragen

Om te weten wat er leeft (en de inschrijvers op je nieuwsbrief wat beter te leren kennen) kan je van tijd tot tijd een korte enquête afnemen. Dat kan vrij simpel middels een Google formulier bijvoorbeeld.

Het klinkt allemaal wat vaag, maar het gaat er dus om dat je de inschrijvers op de nieuwsbrief van je blog een beetje als een bijzondere groep volgers gaat beschouwen. Hierdoor verklein je het aantal uitschrijvers.

10. Noem je nieuwsbrief niet “nieuwsbrief”

De reden hiervoor is simpel. Het woord nieuwsbrief is niet sexy. Het roept bij veel mensen de associatie op met een overvolle inbox en nutteloze pulp.

Zeg dus niet: “schrijf je in op onze nieuwsbrief,” maar – bijvoorbeeld – “Ontvang nu gratis tips om…” Je wil hetzelfde, maar je verpakt het helemaal anders.

11. Kies NIET voor een typisch nieuwsbrief design

Zowat alle mailinglist providers bieden je templates om nieuwsbrieven te maken. Compleet met headers, opmaak voor je fotomateriaal, logo’s en dies meer.

Laat die maar aan je voorbij gaan en ga voor het simpelste design dat je kan krijgen. Het moet voor de ontvanger lijken alsof het gaat om een mailtje van een vriend, niet om een gestandaardiseerde boodschap van een bedrijf. De kans dat je mail wordt geopend stijgt aanzienlijk.

12. De onderwerpregel van je mailtje is heel belangrijk

Je inschrijvers mogen zich dan al uitdrukkelijk hebben opgegeven voor je mailinglist, het blijft een hele uitdaging om hen nadien zover te krijgen je mail überhaupt nog maar te openen. Je moet dus in de eerste plaats op zoek naar een onderwerpregel die iets losmaakt bij je lezer en hem tot klikken aanzet. De werkwijze voor de onderwerpregel is te vergelijken met de zoektocht naar een goede titel voor je blogpost.

13. Houd het mailtje kort

Je kan een heel verhaal ophangen over het hoe en waarom van je nieuwste artikel. Liever leid je het stuk kort in (zonder de clou te vertellen). Je wil immers de kansen gaaf houden dat er effectief wordt doorgeklikt naar je blog. Vergeet dan ook niet om minstens één link naar je blog te plaatsen, want daar is het ons uiteindelijk allemaal om te doen!

14. Duik regelmatig in de statistieken

Succesvol aan de slag gaan met je mailinglist is ook een kwestie van veel testen en uitproberen. Gelukkig heeft zowat elk programma waarmee je mailings kan uitsturen* wat statistiekjes ter beschikking. Hier kan je onder meer uithalen:

  • welk percentage van je publiek de mail opent
  • hoe vaak een link wordt aangeklikt
  • wie van je inschrijvers je mail opent en aanklikt
  • wie van je volgers de mails het vaakst opent (en doorklikt)

Het kan verdomd handig zijn om je mailinglijst wat te segmenteren op basis van wat de statistieken laten zien. Zelfs al heeft iedereen op je mailinglijst aangegeven op de hoogte te willen blijven van wat jij allemaal publiceert, niet iedereen is hetzelfde.

Is de respons echt bedroevend laag, durf dan te experimenteren met verschillende tijdstippen van verzending. Het is uiteraard handig als je mail de deur uit gaat op een moment dat (het grootste deel van) je publiek tijd heeft om e-mails te openen.

En los daarvan kom je er snel genoeg achter welke mailtjes/blogberichten het vaakst worden geopend en welke je gemiddelde inschrijver koud laat. Doe er je voordeel mee!

15. De e-maillijst van je blog? Niet te snel opgeven!

We moeten er niet flauw over doen. Verkeer voor je blog genereren via je mailinglijst is niet simpel. Je doet er meestal goed aan onderweg wat te experimenteren (met onderwerpregels, opmaak en indeling van de mailtjes, de frequentie enzovoort).

Ik sluit graag af met enkele cijfertjes. De mailinglijst van Blogtrommel.com telt momenteel een goeie 150 contacten. 150 mensen die 2 keer per week even aan mijn blog worden herinnerd. Elke mail is goed voor zo’n 25 kliks naar mijn blog. Op jaarbasis gaat het dus om zo’n slordige 3.000 kliks. Niet direct de overrompeling, maar “verwaarloosbaar” is toch nog wat anders.

Dit is weer zo’n typisch gevalletje “langzaam maar zeker!”

Houd er ook rekening mee dat ik hier niet per se het onderste uit de kan wil. Zo bied ik momenteel geen cadeau aan wanneer mensen zich inschrijven. Wie zich op mijn mailinglijst zet doet dat om dit blog minstens voor een tijdje van nabij te volgen. Niks meer, niks minder.


*= Voor mijn e-maillijst maak ik gebruik van Laposta.

Category:

Comments

Eén reactie op “Waarom vlot het niet met de e-maillijst van je blog?”

  1. Babs avatar

    Toevallig heb ik pasgeleden besloten om maar te stoppen met mijn nieuwsbrief. Ik heb het idee dat veel mensen zich toendertijd inschreven toen er een winactie was ( dat was een voorwaarde) en een paar mensen klikken alleen door als er weer een nieuwe winactie is. Verder denk ik dat veel mij al dagelijks volgen en in mijn nieuwsbrief zet ik dan eigenlijk niets nieuws. Ik verstuurde hem 1 keer per maand en vaak vergat ik het zelfs of kwam er maar niet aan toe, dus het werd te rommelig…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *