Een blog maken kan iedereen

Sharp Ben avatar

In:

Ik zal het maar meteen eerlijk toegeven: de publicatie van dit bericht is vooral ingegeven door plat opportunisme. Want wat wil het geval? Volgens de Google Keyword Planner wordt er in ons taalgebied maandelijks meer dan 8000 keer op de zoekwoordcombinatie blog maken gezocht. Eens kijken of Blogtrommel.com op termijn van dat potentiële verkeer een graantje kan meepikken…

Leestijd: ca. 5 minuten

Ik begeef me hier wel een beetje op glad is. Het is nu eenmaal niet zo verstandig om te bloggen met de zoekmachines in je achterhoofd. Je hoort immers te schrijven voor je lezers van vlees en bloed. Maar goed: alles voor de wetenschap, zullen we maar zeggen!

Een blog maken: (nog eens) 9 onmisbare tips

Het is niet de bedoeling jullie te vertellen hoe je een blog aanmaakt (via Blogspot.com en WordPress.com ben je in no time vertrokken). Maar als je de volgende tips probeert op te volgen is de kans groot dat je ’t ook een poosje kan volhouden. Sommige suggesties zijn regelrechte inkoppers, aan andere mogelijkheden had je misschien nog niet gedacht.

1. Ken jezelf

Bloggers zijn grofweg in te delen in drie verschillende groepen:

  1. Zakelijk/professionele bloggers: mensen die hun blog zien als marketinginstrument voor hun (internet)onderneming.
  2. Ambitieuze hobbybloggers: zij die het fijn vinden met hun blog een zo groot mogelijk publiek aan te spreken en er later misschien wat aan over te houden.
  3. Casual hobbybloggers: Bloggers die vooral fijn willen schrijven, een groot lezerspubliek als een “leuke bijkomstigheid” zien. Een hechte band met de lezer vinden ze erg belangrijk.

Waar zie jij jezelf als blogger? Bij welke groep je ook aansluit, besef dat geen enkele keuze definitief is.

2. Bereid je voor

Deel je jezelf in bij groep 1 of 2, dan leer je hier hoe je een blog succesvol “in de markt” zet. Eén en ander kan afschrikken maar breng de tips in praktijk en voorkom frustraties, nutteloos werk en dus kostbaar tijdverlies!

Wil je wel een blog maken maar hoeft het allemaal niet zo plan- en doelmatig, dan zijn hier de tips voor de persoonlijke (life)blogger. In een moeite door krijg je een 70-tal onderwerpen waarmee je vandaag nog aan de slag kunt.

3. Houd een blog planner bij

Voor wie dit blog volgt vertel ik niks nieuws. de blog planner is een onmisbare hulp als het erom gaat snel en efficiënt te bloggen. Een van de lastigste dingen bij het bloggen is het steeds opnieuw vinden van onderwerpen om over te schrijven. Het is vooral dat weerkerende zoekproces dat van bloggen op termijn zo’n karwei maakt. Zo’n blog maken (schrijven) gaat nu eenmaal een stuk makkelijker als je al weet waarover je het zal hebben alvorens je voor het scherm gaat zitten!

In het blogschrift – op papier of digitaal, dat is me om het even – noteer je alle mogelijke onderwerpen die in je opkomen waarover je zou kunnen/willen/moeten bloggen. Doe het snel, want genialiteit vervliegt snel en komt zelden op zijn stappen terug.

Gun jezelf in dat blogschrift alle vrijheid. Waarmee ik bedoel dat er in je blogschrift plaats is voor ieder idee en ieder plan, hoe buitenissig ook. Beperk je ook niet tot enkele kernwoorden aangaande je volgende blogonderwerp. Quotes, hele en halve volzinnen, interessante linkjes, (suggesties voor) interne links en mogelijke sappige koppen horen hier net zo goed thuis. Zo kom je goed beslagen ten ijs als het moment van schrijven is aangebroken.

4. Houd regelmatig een brainstorming sessie met jezelf

Soms komt inspiratie als vanzelf aanwaaien. Op de meest bizarre momenten eerst. Veel vaker moet je de zaken een beetje forceren. Ziehier twee methoden die wel eens bijzonder goed zouden kunnen werken:

  1. Maak een mindmap: neem een vel papier en schrijf in het midden een belangrijk topic van je blog. Begin vervolgens vrij te associëren: welke woorden borrelen spontaan in je op als je aan dat topic denkt? Noteer ze en verbind ze met dat belangrijke onderwerp. Op dezelfde manier kan je opnieuw associaties maken met elk van die woorden. Voor je ’t weet heb je niet alleen een lijst met tientallen mogelijke blogonderwerpen. Het spinnenweb dat je net creëerde vormt meteen ook een oerdegelijke blogstructuur.
  2. Kraak je hersens: neem wederom pen en papier. Verder heb je een keukenwekker nodig die je instelt op 20 minuten tot een halfuur. Omschrijf een probleem waar je lezers mee (zouden kunnen) kampen (en dat jij voor hen wil oplossen). Benoem het probleem en schrijf het bovenaan je blad. Daaronder schrijf je alle mogelijke oplossingen die je kan bedenken. Maak een genummerde lijst. Na ieder item dat je neerschrijft schrijf je meteen het nummer van het volgende item op. Ook als je nog geen idee hebt wat dat volgende item kan zijn. Je zal zien: dat lege nummer onderaan je lijst motiveert je extra om nog een mogelijk onderwerp te vinden. Belangrijk is wel dat je pas stopt met schrijven/nadenken als de wekker afloopt.

5. Verschiet niet al je kruid ineens

Inspiratie komt vaak bij vlagen. Nu eens kan je bij wijze van spreken 4 blogposts per dag schrijven, dan weer kan je gedurende 14 dagen geen deuk in een pak boter bloggen. Je krachten hoef je geenszins te sparen, maar probeer niet in de verleiding te komen om je publicatieritme te verhogen. Beter is het om een voorraadje artikelen aan te leggen voor “magere blogtijden.” Bovendien kan je op die manier heel makkelijk vooruit bloggen zonder druk. Op dit moment staan voor Blogtrommel.com zowat 20 blogberichten in de steigers. Sommige van die berichten kan ik zo publiceren, andere berichten hebben alleen een titel en een structuur. Voordeel is ook dat je – als je gaat schrijven – vaak niet voor een leeg scherm zit, en snel de draad kan opnemen. Wel zo prettig!

6. Laat niemand je hoofd op hol brengen

Kijk niet te veel naar je collega-bloggers. Inderdaad, ze kunnen je motiveren maar net zo goed zijn ze (ongewild) in staat bij jou de moed in de schoenen te laten zakken. Blijf altijd je eigen ding doen en probeer alleen blogtips toe te passen wanneer je er ten diepste van overtuigd bent dat die je (blog) vooruit zal helpen. Geen dag eerder!

7. Varieer

Zowel naar onderwerpen van je berichten als naar insteek als – desnoods – naar blogfrequentie (publicatieritme). De bedoeling is om zo te vermijden dat bloggen een sleur wordt, een verplicht nummertje. Veel, zo niet alles is eraan gelegen opdat de klad niet in je blog komt.

8. Blog “in het ijle”

Een tip voor bloggers die snel aan het twijfelen slaan. In het ijle bloggen betekent niet meer dan bloggen zonder (uitgebreide) statistieken bij te houden voor jouw blog. Ze kunnen je dus geen euforie bezorgen. Belangrijker is dat  ze je dan ook niet kunnen afleiden, verlammen of ontmoedigen. Vind je die cijfertjes stiekem toch wel leuk, spreek dan met jezelf af ze bijvoorbeeld eens per maand te raadplegen.

9. Een blog maken doe je met plezier!

Deze tip komt niet als een verrassing. Al helemaal niet als je hier kind aan huis bent. Alles staat of valt met jouw persoonlijk blogplezier. Om dat te behouden is alles toegestaan, inclusief het negeren van alle blogtips op Blogtrommel.com.

Zo, tot zover deze spoedcursus blog maken en het volhouden. Eigenlijk ben ik wel erg benieuwd wat jullie zoal doen om het bloggen zo lang mogelijk vol te houden. Wat zijn jullie tips om een blogdip te counteren?

Je laat het me vast en zeker weten in een reactie hieronder!

Category:

Comments

10 reacties op “Een blog maken kan iedereen”

  1. Irene avatar

    Ben!! Dat lukt me nooit. Als ik iets schrijf, dan wil ik absoluut direct op die verrekte ‘Publiceerknop’ drukken. Noem ’t enthousiasme!! 😀

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Hi Irene,

      Daar is ook hoegenaamd niks mis mee, natuurlijk! Persoonlijk slaag ik er beter en beter in mijn kinderlijk enthousiasme te temperen. Een en ander geeft een zekere rust tijdens het bloggen. Maar ik geef grif toe dat het me ook niet altijd even goed lukt.

  2. Tania avatar

    Leuk schrijven voor je lezers met als aanzet de zoekmachine…het is je prima gelukt!

    Ik heb geen blogschrift omdat ik daar stress van krijg. Er is zo ontzettend veel waar ik over zou willen schrijven. Als ik al die onderwerpen en ideeën noteer in een blogschrift raak ik gefrustreerd omdat er te weinig uren in een dag en dagen in een jaar zijn…

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Verrek, zo had ik het nog niet eens bekeken! Zo zie je maar: ieder zijn/haar methodes!

  3. Robert avatar

    Het gemak van een fotoblog is……de foto’s zijn mijn blogschrift en leiden me naar een veelheid aan onderwerpen. Ziet er lekker herfstachtig uit buiten……ik ga snel op pad om weer ideeën op te doen.

  4. Rowdy Groothedde avatar
    Rowdy Groothedde

    Haha, tof dat je nog steeds de keyword tool gebruikt:D

    Werkt deze nog net zoals vroeger?

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Ik gebruik de Google Keyword Planner/tool nog maar kort, en ik ben niet van plan om ‘m echt systematisch te gaan gebruiken.

      De Keyword Tool is vervangen door de Keyword Planner. Bij mijn weten is het enige wezenlijke verschil dat je nu moet ingelogd zijn met je Google-account om de Keyword Planner te kunnen gebruiken.

  5. Rianne avatar

    Ik doe niet aan bloglijstje en zo. Soms schrijf ik wel wat in het voren, maar over het algemeen ga ik er ‘s-avonds even voor zitten om het blog voor de volgende ochtend klaar te zetten. Inspiratieloos ben ik zelden zoals het een goed kletskous betaamd. Tot op heden is het mij nog steeds gelukt dageljks een nieuw blog het net op te slingeren…

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Fijn dat je dat op die manier kan. Ik ben er erg jaloers op ! 😉

  6. Gustavo Woltmann avatar
    Gustavo Woltmann

    Ik zie mezelf eerder als een casual blogger, maar ik wil het dan ook nog zo lang mogelijk blijven doen, gewoon omdat het leuk is en in mijn vrije tijd. Het is natuurlijk wel zo dat eens dat goed gaat lopen, het best wel wat serieuzer genomen kan worden. Wat ik persoonlijk doe is gewoon de tekst schrijven zoals hij uit mijn vingers rolt, om hem daarna met een soort van ‘SEO-bril’ nog eens na te lezen. Werkt goed.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *