Een goeie titel voor je artikel? Zoek het niet te ver

Sharp Ben avatar

In:

Ik blijf erbij, de kop van het blogbericht is meer dan het halve werk. Dié overtuigt je lezer immers om door te klikken. En wat weleens vergeten wordt: kies een ietwat inspirerende titel voor je artikel en je kan ook potten breken in Google.

Wat is een goeie titel? Daar kan je je dagenlang het hoofd over breken. Maar heb je inderdaad zin om te bloggen (of te schrijven), begin dan alvast. Met een voorlopige werktitel desnoods. Maak niet de fout om niet aan je verhaal te beginnen omdat je nog geen exacte titel hebt. En kom je er later niet uit, probeer dan eens een online title generator. Maar:

Een splijtende titel voor je artikel vinden kan simpel zijn

1. Focus zoekterm kiezen?

Alles begint met een focus zoekterm. Als je tenminste een goede vindbaarheid in Google belangrijk vindt. Zo niet, dan hoef je je daar geen donder van aan te trekken. Ik ga – puur voor de lol en bij wijze van voorbeeld – voor:

rode draak verslaan

Toegegeven, het is een beetje een raar/mysterieus onderwerp. Want ja, wat is de rode draak precies? Is het een metafoor, een Chinees sprookje? Gaat het om een computergame? En waarom zou je überhaupt een rode draak moeten verslaan?

Enfin, het topic an sich trekt de aandacht en prikkelt de nieuwsgierigheid van lezers. Anderzijds, een deel van je publiek heeft geen idee van wat het kan verwachten en gunt daarom je artikel geen blik waardig. Je hebt hoe dan ook iets duidelijk te maken in de eerste alinea van je artikel

2. Enkele woordjes toevoegen

Zo kan je de rode draak verslaan

Je maakt een statement; je spreekt een overtuiging uit.

Belangrijker dan jouw statement is echter het gevoel dat je achterlaat bij je lezer: de rode draak is weldegelijk te verslaan (iemand is me al – met succes – voorgegaan). Deze auteur weet blijkbaar hoe het moet.

3. Stel een vraag

  1. Kan je de rode draak verslaan?
  2. Hoe kan je de rode draak verslaan?

Het hangt een beetje van het onderwerp af natuurlijk, maar doorgaans houden mensen niet van losse eindjes. En dus ook niet van onbeantwoorde vragen. Stel dus een interessante vraag (en formuleer een ietwat verrassend antwoord op die vraag).

4. Maak het een ietsje persoonlijker

  1. Zo kan jij de rode draak verslaan
  2. Hoe ik de rode draak kon verslaan

Met ik spreek je in eigen naam. En je geeft ook op de simpelste manier aan dat je uit ervaring spreekt. Je dreunt geen theorietje af, maar het bloed van de net verslagen draak hangt bij wijze van spreken nog aan je kleren. Dat geeft me recht van spreken.

Het gebruik van jij is zo mogelijk nog krachtiger. Niet alleen die dekselse blogger kan de rode draak verslaan, maar ook hij/zij (de bezoeker) heeft na het lezen van het artikel de tools in handen om de rode draak te verslaan.

5. Aantrekkelijke titel voor je artikel? Voeg nummertjes toe

  1. 10 manieren om de rode draak te verslaan
  2. Zo kan 95% van de mensen de rode draak verslaan

Ik kruip wederom in het hoofd van de lezer: “Hmmm… Er zijn blijkbaar verschillende manieren of strategieën om zo’n rode draak een kopje kleiner te maken, er zit vast wel een manier tussen waar zelfs ik wat mee kan.”

Veel lezers zijn dol op lijstjesposts. Ze brengen overzicht, zijn vaak erg makkelijk om te behappen en doen het dikwijls erg goed bij deelacties op social media.

Bovendien, door echte cijfers, bedragen en percentages in de titel voor je artikel te gooien maak je het akelig concreet. Wat je beweert zuig je niet zomaar uit je duim, maar kan je staven met cijfers.

6. Niet bang zijn voor bizarre cijfers in je blogtitel

  1. 23 tips om de rode draak te verslaan
  2. Versla de rode draad in 1 minuut en 37 seconden
  3. 23 tips om de rode draak te verslaan (nr. 17 is poepsimpel)

Bij zo’n lijstjespost komt iedereen en de hond van de buren met 3, 5, 7, 10 of 20 suggesties. Steek je kop boven het maaiveld uit en gooi een wat vreemd aantal in de strijd. Soms zit het ‘m in dit soort kleine details. Studies wijzen uit dat artikels met minder voor de hand liggende getallen in de titel vaker worden aangeklikt dan andere.

Groot is de kans dat je met die derde optie je bezoeker/lezer extra stimuleert om door te klikken. Want ja, wat zou die 17de tip dan toch zijn? En omdat de haakjes [()] net als andere leestekens nu eenmaal niet zo vaak voorkomen in titels, trek je ook hier de aandacht naar je toe.

7. Voeg een passend adjectief toe aan je titel

  1. De snelste methode om te winnen van de rode draak
  2. De beste/makkelijkste/grappigste manier om de rode draak te verslaan

We zijn allemaal op zoek naar snelle, makkelijke, goedkope manier om dingen voor elkaar te krijgen. Suggereer één van deze dingen – of nog beter: combineer ze – en je trekt geheid de aandacht.

Extra tips bij de keuze van een titel voor je artikel

Zo, tot zover 7 tips om zeer snel met een degelijke titel voor je artikel te komen. Graag sluit ik af met nog een paar bonustips.

a) Over de lengte van jouw blogtitel

Normaliter werken wat kortere, eenduidige koppen iets beter. Maar dat komt vooral omdat zoekmachines de neiging hebben om te lange titels af te breken. Daardoor heeft de gebruiker niet altijd door wat de essentie van je artikel is. Google hanteert een standaard van zo’n 60 karakters, maar dat kan wat variëren.

Mijn blogtitels zijn vaak een stukje langer. Ik probeer een compromis te vinden tussen wat Google en consoorten leuk vinden en datgene wat lezers zou kunnen verleiden. Dat is niet altijd hetzelfde.

Wie op WordPress(.org) blogt en de Yoast SEO-plugin gebruikt kan er trouwens voor kiezen om in het vak SEO-titel de Site-titel weg te halen. Dat doe je simpel door de paarse knop te selecteren en te deleten. Er ontstaat zo meer ruimte voor de titel van je stuk.

b) Moet het focus zoekwoord per se in je titel passen?

Nee! Google is intussen immers slim genoeg om ook synoniemen, verbuigingen, werkwoordsvormen en meervoudsvormen te begrijpen. Google koppelt dat moeiteloos aan je (hoofd)zoekterm. Zo’n kop boven je artikel moet lekker bekken, nieuwsgierigheid opwekken en makkelijk te begrijpen zijn voor lezers van vlees en bloed. Dan volgt de rest vanzelf.

c) De kop van je artikel hoeft niet definitief te zijn

Bij nader inzien is niets aan zo’n blog definitief. Ook de titel niet. Niks belet je om na verloop van tijd te gaan experimenteren met varianten van blogtitels. Verander je titel als je een beter idee hebt, pas ‘m aan aan het seizoen of aan de actualiteit. Zolang je maar van de slug afblijft is er niks aan de hand.

Conclusie?

Hoewel je blogtitel een cruciaal onderdeel is van je artikel, is dat geen reden tot paniek of zenuwachtigheid. Met een paar simpele trucjes kom je al een heel eind. Ook kan je achteraf makkelijk een straffere variant invoegen indien nodig.

Category:

Comments

2 reacties op “Een goeie titel voor je artikel? Zoek het niet te ver”

  1. Ellen (in Wanderland) avatar

    Ik heb nog veel te leren op vlak van titels en SEO. Mijn SEO is op dit moment (nog) onbestaande. En de titels… daar moet ik ook dringend meer aandacht aan gaan besteden. Maar Rome schijnt ook niet op 1 dag gebouwd de zijn.
    Deze blogpost geeft me toch net weer dat extra schopje onder mijn ‘zitvlak’. Bedankt voor de nuttige info.

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Geen dank!
      Stapje voor stapje en alles op z’n tijd!
      En intussen: vooral plezier beleven aan je blog!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *