Zo’n blog is een prima instrument om aan de wereld te laten zien dat je ergens verstand van hebt. Alleen: hoe onderscheid je je tussen duizenden blogs die schreeuwen om de aandacht van bezoekers en lezers? Op je blog jouw expertise tonen in je niche kan zeker helpen. Maar hoe pak je dat dan concreet aan?
Leestijd: ca. 5 minuten
1. Let op je blogtitel én ondertitel
Veel bloggers vergeten weleens dat slechts 10% van de bezoekers het blog meer dan één keer bezoekt. Dat betekent dus dat de overgrote deel van je lezers je blog eigenlijk nauwelijks kent of weet wat er zoal te rapen valt. Het is zaak de bezoeker/lezer binnen een paar seconden nadat ‘ie op je site is aanbeland te laten weten wat te verwachten.
Je domeinnaam/blogtitel en de ondertitel van je blog moeten hier al een flink stuk van hun werk doen. Die twee elementen alléén moeten je bezoekers al meteen een goed idee geven waarom zie hier zouden moeten blijven hangen.
2. Denk na over de menubalk
Trouwe lezers weten het, dit is één van mijn stokpaardjes. Het is slim om enkele van de belangrijkste artikels van je blog rechtstreeks via een klik in de menubalk bereikbaar te maken. Gebruik daarbij als linktekst zoektermen die belangrijk zijn voor je (blog)niche.
3. Expertise tonen? Zet (links naar) relevante artikels op je homepage
Toegegeven, lang niet iedereen komt bij een eerste klik op de homepage terecht. Meestal landt men – vanuit Google of sociale media – ergens midden op je blog terecht. Maar de homepagina van je blog is echt wel een belangrijke plek. Zorg er dan ook voor dat er altijd artikels te zien waaruit jouw expertise in je vakgebied blijkt.
4. Héél regelmatig bloggen
Deze is ook geen verrassing, natuurlijk. Je zet je (blog) niet in de markt als expert na het publiceren van een paar artikels. Ook al zijn die steengoed en verschrikkelijk grondig. Liever blog je zeer vaak over alle mogelijke onderwerpen die betrekking hebben op jouw vakgebied.
Hoe vaak je dan uiteindelijk moet bloggen om voet aan de grond te krijgen? Feit is dat je op het internet heel snel vergeten wordt als je een tijdje niks meer van je laat horen. En verder moet je rekening houden met een aantal factoren:
- hoeveel tijd heb je zelf om kwaliteitsvolle blogposts af te leveren?
- hoe goed ken je je lezerspubliek?
- blog je over een erg populair onderwerp of heb je topics waar bijna niemand het over heeft?
- hoe actief ben je op social media?
- hoe vaak blogt je concurrentie?
- wat is het doel van je blogproject precies?
- heb je een e-maillijst voor je blog?
Eén ding is zeker: moeten je lezers vooral uit Google – via SEO – komen, dan doe je er toch goed aan om mi-ni-maal één à twee keer per week met een flink artikel te komen. En dit gedurende jaren aan een stuk. Heb je al een trouwe fan base (die je makkelijk kan bereiken via je nieuwsbrief, bijvoorbeeld), dan hoef je misschien niet zo vaak te publiceren.
5. Gebruik vakjargon, maar…
Dan wat meer naar de inhoud van je artikels zelf. Her en der wordt gezegd dat je als blogger zuinig moet zijn met vakjargon. Ik ben het daar niet helemaal mee eens. Het gepast gebruik van jargon is immers ook een signaal voor je lezers dat je iemand bent met kennis van zaken.
Zolang je jezelf ervan bewust bent dat je vakjargon aan het gebruiken bent (en ook de moeite doet om in jip-en-janneke-taal uit te leggen wat je bedoelt), is er geen man overboord.
Als expert/blogger heb je trouwens een belangrijke taak. Je lezer vertrouwd maken met jargon en terminologie uit je vakgebied. Zo wapen en instrueer je je volgers. Ze zullen je dankbaar zijn.
6. … blog ook met de beginneling in gedachten
Wil je écht expertise tonen op je blog? Dan moet je ook complexe zaken eenvoudig kunnen uitleggen. Dat is belangrijk want een groot deel van je publiek zijn (zoekende) geïnteresseerden, starters, amateurs, hobbyisten en doe-het-zelvers.
Beginnelingen worden liever niet overdonderd met vaktaal, maar er is meer. Als vakman/vakvrouw ben je geneigd altijd en overal je kennis tentoon te spreiden en echt diep op (technische) in te gaan. De kans dat je dan de zoekende starter snel kwijtraakt is erg groot. Ingewikkelde dingen eenvoudig uitleggen helpt. En daarnaast moet er in je artikels erg veel aandacht gaan naar (antwoorden op) vragen waar de niet-kenner tegenaan loopt. Een kennisbank – voor beginners – is geen overbodige luxe.
7. Gebruik veel concreet cijfermateriaal in je artikels
Omdat tegenwoordig iedereen en zijn moeder een website kan beginnen en er artikels op plempen waar de grootste lulkoek in te lezen staat, moet je werken aan je geloofwaardigheid. Dat kan onder meer door waar dat kan heel concrete data mee te geven:
- tijdstippen
- draaiboeken
- actuele prijsinformatie
- maten, gewichten en afstanden
- …
Het liefst ga je hiervoor zelf op onderzoek uit of put je uit eigen ervaring, in plaats van klakkeloos over te nemen wat elders op het web wordt beweerd.
8. Lanceer een “nieuw” begrip
Probeer een aparte term, een nieuw begrip ingang te doen vinden bij je doelpubliek. Dat nieuwe begrip heeft uiteraard iets te maken met jouw vakgebied of datgene waar jij over blogt. Het kan ook een bestaande term of uitdrukking zijn waar jij een speciale invulling aan geeft.
Als het goed is wordt dat nieuwe begrip op de duur meteen geassocieerd met jou als expert/blogger. En dat is wat je wil hebben, natuurlijk.
Zo zingt hier op Webeffectief.com de term Omniblog rond, waarmee ik een bepaald soort blog aanduid. Steeds meer collega’s nemen de term over. En wie ‘m intikt in Google komt steevast bij mij terecht.
9. Steek je kop boven het maaiveld uit
Expertise tonen op je blog, dat doe je niet door alleen de dingen te vertellen en te doen die ook overal elders te vinden zijn. Je hoeft niet altijd het warm water opnieuw uit te vinden, maar je maakt alleen maar kans met verfrissende ideeën en niet-alledaagse oplossingen.
Onzin verkopen moet je natuurlijk niet doen als expert. Maar probeer het in ieder geval anders aan te pakken dan de gemiddelde concurrent. Durf vastgeroeste ideeën te tackelen en alternatieven voor te stellen. Ga op onderzoek uit en breng verslag uit (ook wanneer je op je bek gaat). Beantwoord prangende vragen en help misverstanden de wereld uit.
10. Je expertise tonen en je pr verzorgen
Ik kan me goed voorstellen dat je vooral bezig wil zijn met je eigen blog. Echter, als je effectief wil zijn moet je ook buiten je eigen site kijken. Daarom:
- ga in gesprek met volgers en lezers (beantwoord lezerscommentaren)
- beantwoord vragen om en rond jouw vakgebied, ook buiten je blog om
- wees actief op social media (niet alleen om er linkjes naar je blog te dumpen)
- wees een actief lid op fora omtrent jouw vakgebied
- doe iets met gastbloggen
Het levert je allemaal niet meteen massa’s blogverkeer op, maar het is wel goed voor je naamsbekendheid én de verspreiding van jouw expertise.
Zo, tot zover mijn 10 tips om als blogger je expertise te tonen. Zitten er voor jou verrassingen tussen?
Geef een reactie