Expertstatus opbouwen: 3 soorten roundup posts voor je blog

Sharp Ben avatar

In:

Als nicheblogger is je broodje wel gebakken wanneer bezoekers en lezers jou als een expert ter zake gaan zien. Dan is de kans groot dat je blog als vanzelf veel volk over de vloer krijgt, in plaats van dat jij er voortdurend achteraan moet gaan. Zo’n expertstatus bereik je natuurlijk niet in 1, 2, 3. Maar kom regelmatig met diverse soorten roundup posts en je timmert zeker aan de weg.

Leestijd: ca. 2 minuten

Wat zijn roundup posts?

Roundup (blog)posts – ook verzamelposts genoemd – zijn ietwat bijzondere blogberichten. Immers, eerder dan zelf een volledig artikel te schrijven (over een bepaald onderwerp), toon je je lezer de weg naar interessante content elders op het web. Simpelweg door een aantal stukken te verzamelen, ze – kort – in te leiden en er een linkje naar te plaatsen.

Welke voordelen hebben roundup posts?

Dergelijke roundup posts zijn best nuttig voor zo’n blogger. Vooreerst kan je je eigen schrijfwerk bij dit blogformat aardig inperken, dat spreekt voor zich. Het enige wat jij moet doen is bij ieder van de verzamelde artikels een hele korte inleiding schrijven. En een link plaatsen uiteraard. Tegenover het weinige schrijfwerk ben je misschien wel een ietsje meer tijd aan research.

Dit is een ietwat slinkse manier om extra kennis en autoriteit je blog in te brengen. De kennis en autoriteit wordt hier vooral binnengebracht door de artikelen waarnaar je in je roundup post verwijst. Jij hoeft in dit geval niet het warme water uit te vinden.

Doe dit regelmatig en in de ogen van je lezers en bezoekers heb je al snel de reputatie van “leverancier van interessante info.” Je kan op een relatief compacte manier grote hoeveelheden informatie kwijt en dergelijke content wordt erg vaak gedeeld.

Alle bloggers die in je roundup posts aan bod komen verdienen een vermelding bij de deelacties op social media. Doe dat dan ook! Het smeedt banden en zorgt voor meer verkeer naar je blog.

3 soorten roundup posts

Wat mij betreft zijn er grofweg 3 soorten roundup posts:

1. Interne roundup post

Heb je een (niche)blog dat al een tijdje meedraait dan kan het nuttig zijn om oudere en populaire berichten opnieuw onder de aandacht te brengen. Verzamel je beste werk (rond een bepaald thema), leid het in en that’s it. Zo verzamelde ik ooit de beste schrijftips.

2. Externe roundup post

Hetzelfde recept als met de interne roundup post, maar dan met artikelen die buiten je eigen blog. Zelf gebruik ik de formule vaak bij Over ’t muurtje. Meestal hebben de artikelen een duidelijke link, maar dat hoeft dus niet per se. Ziehier een verzamelpost die wél is opgebouwd rond een thema.

3. Externe roundup post met experts

De derde variant maakt al een tijdje opgang aan de andere kant van de Atlantische Oceaan. Experts praten doorgaans graag over hun specialisme en daar kan je als blogger je voordeel mee doen. Ander voordeel: de expert hoeft geen volledige gastblog te verzorgen. Enkele honderden spontaan opborrelende woorden volstaan.

Hier gaat het erom dat je experten in een vakgebied (via mail) een pertinente vraag stelt omtrent een heet hangijzer binnen je niche. Je laat hen vrijuit antwoorden (wederom via mail) en giet dat inzicht keurig in een blogbericht. Daar hoort ook een verwijzing naar het blog van de expert bij, dat is nogal wiedes.

Zo liet ik onlangs 18 vooraanstaande bloggers aan het woord over hun favoriete blogtools.

Benieuwd hoe dit in zijn werk gaat? Bekijk het concrete stappenplan voor het maken van roundup posts met experten.

Het wordt op die manier een festivalletje namen noemen. Goed voor je reputatie in Google en ver daarbuiten. Je lezer, die krijgt een hoop nuttigs uit verschillende bronnen in een mooie verpakking.

De 2 eerste soorten roudup posts zijn vrij makkelijk te realiseren. De laatste variant heeft duidelijk meer voeten in de aarde. Je moet “experts optrommelen, mails sturen op hun antwoord wachten (vooropgesteld dat iedereen wil meewerken), de verschillende antwoorden tot een mooie blogpost smeden,…

Maar als het eenmaal af is dan heb je ook wat, natuurlijk. Een beetje afhankelijk van het aantal experts dat je aan het woord laat heb je een 24-karaats artikel met enkele duizenden woorden en ramvol met info om duimen en vingers van af te likken.

Category:

Comments

Eén reactie op “Expertstatus opbouwen: 3 soorten roundup posts voor je blog”

  1. Aileen avatar

    Goed artikel met fijn tips. Thanks!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *