Extra bezoekers voor je blog met een “tribe”

Sharp Ben avatar

In:

Als rechtgeaarde blogger ben je constant op zoek naar extra bezoekers voor je blog, dat spreekt. Dus zorg je voor mooie blogberichten, ben je aanwezig op social media en ben je druk met SEO. Maar heb je ooit al van een “tribe” gehoord?

Leestijd: ca. 3 minuten

Eén van de domeinen waar we nog te vaak kansen laten liggen is op het vlak van samenwerking tussen bloggers onderling. Onderstaand concept is afgekeken bij onze Amerikaanse blogvrienden. Velen onder hen danken heel veel verkeer naar hun blog aan hun tribes.

Wat is een tribe?

Tribe is Engels voor groep, stam of clan. Binnen de context van het bloggen is een tribe:

een kleine groep gelijkgezinde bloggers die zich engageren om systematisch en intensief met elkaar samen te werken. Het doel is om extra verkeer naar elkanders blog te genereren.

De tribe is hier dus niet te verwarren met je groep volgers (op social media) of je fanbase. Hier gaat het om een zeer klein groepje: 2, 3, 4, hooguit 5 man sterk. Groter kan ook, maar hoe groter je tribe, hoe lastiger het is om afspraken te maken en ze na te komen. Zeer klein beginnen dus. Dat vergroot de kans op succes op langere termijn.

Ik hoor je denken: “Ik ben als blogger toch al danig aan de gang met social media, en ik schenk toch al voldoende aandacht aan interessant werk van mijn collega’s? Dus ik werk toch al samen met bloggers?”

Dat klopt ook wel, maar binnen een tribe doe je het veel consequenter. De samenwerking gaat ook veel verder dan af en toe en puur toevallig wat linkjes rondstrooien (zie verder).  Binnen je tribe is het devies:

Ik deel stelselmatig jouw content, jij deelt mijn werk via jouw kanalen om er ALLEBEI beter van te worden.

Je formaliseert de afspraak ook als dusdanig (al hoef je die zeker biet openbaar te maken).

Of ikzelf ook gebruik maak van een tribe? Nee! Tenminste, er zijn wel contacten tussen mij en collega-(blog)bloggers, en er wordt wel degelijk flink wat content gedeeld. Maar dat gebeurt gewoon zoals je dat mag verwachten onder collega’s die slim kunnen omgaan met de mogelijkheden van social media. Echt “bindende afspraken” werden hieromtrent echter nooit gemaakt.

Maar als je weet hoe goed bovenstaande manier al werkt, is het niet moeilijk je voor te stellen wat er gebeurt als je een en ander systematisch doet…

Leden van je tribe kiezen

Om het te laten werken ben je best een beetje kieskeurig wanneer je (potentiële) tribe-leden gaat benaderen. En niet alleen omdat je je tribe heel kleinschalig wil houden.

Zo ga je in eerste instantie op zoek naar collega’s wiens werk je echt de moeite (van het delen) waard vindt, dat is nogal wiedes. Het liefst beweegt je collega zich in dezelfde blogniche, al kan een afwijkende visie of vertrekpunt zeker geen kwaad. Zolang je maar zeker weet dat je lezers en volgers ook die content kunnen smaken.

En verder is het een voordeel wanneer de samenwerkende partijen ongeveer even groot zijn, zodat elk tribe-lid ongeveer evenveel voordeel haalt uit een samenwerking.

Wat doet een tribe concreet?

Wat de leden van de tribe in de praktijk voor elkaar(s blog) is natuurlijk voer voor onderling overleg en dito afspraken, maar je zou kunnen denken aan:

  • het regelmatig bezoeken van elkaars blog
  • regelmatig reacties achterlaten op elkaars blog
  • blogs van tribe-leden opnemen in je blogroll
  • in de eigen artikels verwijzen naar interessante en relevante artikels van je tribe-leden
  • artikels van tribe-leden heel regelmatig delen op (bijvoorbeeld) je eigen Facebook-pagina
  • tribe-leden opnemen in Twitter-lijsten (zodat je ze op de voet kan volgen)
  • het systematisch delen van tips en informatie om elkaars blog nog beter te maken
  • een groepsbord maken op Pinterest
  • in een geheime Facebook-groep brainstormen over nieuwe blogonderwerpen
  • het gastbloggen op elkaars blog
  • een technisch probleem oplossen op elkaars blog

Enfin, alleen al online en via social media zijn er tal van mogelijkheden. Maar het kan nog verdergaan. Zo zou je elkaar eens in de zoveel tijd ook in real life kunnen ontmoeten om over allerhande blogperikelen van gedachten te wisselen met een hapje of een drankje.

Extra bezoekers voor je blog met een tribe?

Je ziet hopelijk waar deze hele operatie tor moet leiden: extra bezoekers voor je blog. Maar opgelet, niet alleen op die van jou! Alles staat of valt ook met de discipline en de collegialiteit binnen de tribe in kwestie…

Category:

Comments

8 reacties op “Extra bezoekers voor je blog met een “tribe””

  1. Linda avatar

    Goed stuk, wat betreft delen ken je de groep ‘ eerlijk delen ‘ al op Facebook? Die heeft precies dat doek interessante content van anderen delen, maar dan wel niche overstijgen en vrij grote tribe.

  2. Marguerita avatar

    Wat interessant, ik had er nog niet eerder van gehoord.

  3. Jolene avatar

    Had er nog niet van gehoord, klinkt interessant!

  4. Kristof avatar

    Ik heb jaren geleden eens een boek gelezen van Seth Godin over Tribes en sindsdien ben ik al te vinden voor dit idee. Heb op mijn eigen site al een paar ballonnetjes opgelaten af en toe maar effectief mensen vinden om mee samen te werken is niet zo evident.
    Had zelf een tijdje geleden al eens zo’n Facebook groep gemaakt maar heb het nog niet gebruikt tot nu toe:

    https://www.facebook.com/groups/803890123046366/

    Feel free om bij de groep te komen.

    Ikzelf blog o.a. op een mannenblog over eten en drinken en op mijn persoonlijke site over WordPress, SEO, enz.

  5. Jacqueline avatar

    Dat lijkt me ook wel wat! Alleen het vormen van zo’n tribe lijkt me wel lastig. Er zijn best wat bloggers in dezelfde niche die ik niet zo goed vind, zou het dan lastig vinden om ze af te wijzen. En andersom: bij de bloggers waar ik tegenop kijk, ban ik juist bang dat ze mijn blog niet goed genoeg vinden om op deze manier samen te werken, haha!

  6. Armande avatar

    Wat een geweldig idee, ik ga eens denken over hoe je dat kunt organiseren.

  7. Ilse van Kreanimo avatar

    Dat is weer nieuw…
    Ik ga wel mee met Jaqueline haar reactie… vooral het laatste stukje. Mijn blog is nog zo jong …

  8. Anton van der Steen avatar

    Dit is voor mij nog een vrij onbekend fenomeen, tijd om mij hier eens in te verdiepen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *