Op veel blogs krijg je de leestijd van een artikel te zien. Hoe bereken je die, en waarom zou je die leestijd eigenlijk tonen?
Leestijd: ca. 7 minuten
Hoe bereken je de leestijd van een artikel?
Hoelang doe je over een tekst? Dat hangt natuurlijk van verschillende factoren af.
In ons taalgebied leest een gemiddelde volwassene zo’n 250 woorden per minuut. Als je de leestijd van je stuk wil berekenen deel je het totaal aantal woorden in je artikel door 250. Een blogbericht van 1.000 woorden komt aldus aan een leestijd van 4 minuten.
Hoelang duurt het om een tekst met aandacht te lezen?
Aantal woorden | Gemiddelde leestijd (in minuten) | Opmerkingen |
---|---|---|
250 | 1 | Gem. tijd doorgebracht op dit blog: 81 sec.1 |
500 | 2 | +/- 1 a4-pagina2 |
750 | 3 | |
1.000 | 4 | |
1.250 | 5 | |
1.500 | 6 | |
1.750 | 7 | |
2.000 | 8 | Gem. lengte van een tekst op dit blog3 |
2.250 | 9 | |
2.500 | 10 |
Verderop in dit artikel meer over de zin en onzin van het tonen van de leestijd. Nu even kijken hoe je dergelijke informatie automatisch bij je artikel kan laten verschijnen.
Leestijd in combinatie met de voortgangsbalk
Meestal wil je de geschatte leestijd van een artikel tonen in combinatie met een voortgangsbalk. De voortgangsbalk is een gekleurde balk die over het scherm loopt en je lezer toont hoever ‘ie gevorderd is met het lezen van je stuk.
Trouwens, niet dat die voortgangsbalk een accuraat beeld geeft. Hij houdt namelijk geen rekening met het aantal woorden. Hij meet de afstand van de header, over de uitgelichte afbeelding, de inhoud van het artikel, de eventuele reacties onder het blog tot en met de footer. En vervolgens kijkt ‘ie welk gedeelte van de webpagina in beeld is om te bepalen welke positie de voortgangsmeter moet aangeven.
Automatisch de geschatte leestijd tonen in WordPress
Natuurlijk zijn er wel wat WordPress-plugins te vinden die bij elk artikel dat je op je blog zet automatisch de leestijd berekenen (en tonen). Zoek op “Leestijd”, “Reading Time”, “Estimated reading time”, of “Progress bar.” Sommige plugins maken ook de combinatie leestijd en voortgangsbalk.
Er bestaan ook plugins die, naast de leestijd, ook het aantal woorden van een artikel tonen. Het is alleen opletten dat je een recente en bijgewerkte plugin vindt, want er zijn veel verouderde plugins.
Op Blogtrommel.com gebruikte ik kort de plugin Catch Scroll Progress Bar. De geschatte leestijd bereken ik telkens zelf volgens de hierboven beschreven formule.
Leestijd en aantal woorden in een artikel weldra automatisch getoond in WordPress?
Je ziet inderdaad steeds vaker de geschatte leestijd en het aantal woorden bij een artikel verschijnen. Vaak dus d.m.v. een plugin of via een functie die is ingebakken in een WordPress thema.
Ik heb echter ook ergens horen waaien dat er plannen zijn om dit in te bouwen in een van de volgende versies van WordPress. Dit zou het gebruik van plugins voor die functie uiteraard overbodig maken.
Eigenlijk is dit een logische evolutie, aangezien je in de blokeditor van WordPress – via het Document overzicht – al jaren zicht hebt op deze info. Zowel op het aantal woorden van je tekst, een schatting van de leestijd (Tijd nodig om te lezen:). Koud kunstje om de mogelijkheid te geven dit aan de voorkant van je blog te tonen.
Wel opvallend: WordPress is steevast optimistischer (of pessimistischer, het is maar hoe je het bekijkt), voor wat de berekening van de leestijd betreft. Volgens WordPress is een lezer systematisch 2 minuten langer aan het lezen…
Waarom zou je de geschatte leestijd tonen?
Je zou je inderdaad kunnen afvragen waarom je de moeite zou doen om de leestijd van een stuk mee te geven (en er eventueel nog maar eens een WordPress-plugin voor te installeren).
Om kort te gaan: het is een stukje extra service voor bezoekers en lezers van je blog. Misschien overkwam het je ook al eens dat je een artikel begon te lezen dat eigenlijk veel langer uitviel dan je in eerste instantie dacht (en dus veel meer van je tijd vroeg).
Door aan het begin van een artikel de geschatte leestijd te tonen speel je open kaart en vermijd je de “verrassing.” Je lezer kan dan beslissen om je stuk nu meteen te gaan lezen, dan wel om het te bewaren voor een later moment.
De voortgangsbalk? Die is er vooral om je lezer aan te sporen om een artikel te lezen tot op het eind. De voortschrijdende progress bar triggert een mens blijkbaar effectief om een stuk méér te lezen dan gemiddeld. “Ik ben nu toch al over de helft, dus ik kan net zo goed het volledige stuk lezen.”, dat idee…
En zeker als er pakweg in de onderste helft van je pagina call-to-actions en andere elementen zitten die een rol spelen in de conversie van je blog, heb je er natuurlijk alle belang bij als de gemiddelde bezoeker verder komt tijdens een bezoek.
Het afschrikeffect van de leestijd
Elk voordeel heeft ook nadelen. Dat is hier niet anders. Open communiceren over de leestijd van een artikel kan bezoekers en lezers net zo goed afschrikken, natuurlijk. Zo van: “Ongetwijfeld een interessante blogpost, maar 14 minuten leestijd… daar heb ik geen tijd voor.” Of omgekeerd: “2 minuten leestijd voor een artikel over zo’n complex probleem, dat zal wel niet zoveel voorstellen.”
Heeft het écht zin om de leestijd van een artikel te tonen?
Bij wijze van experiment ging ik op dit blog ook aan de gang met progress bar en leestijdindicator. Maar ik twijfel oprecht aan de meerwaarde ervan, en dit is waarom:
1. Die 250 woorden per minuut klopt waarschijnlijk niet
Meer dan waarschijnlijk geldt die norm van 250 woorden per minuut vooral voor tekst op papier. En zonder verdere afleiding. Niet vanaf een scherm, met de muis in de hand of vanaf de smartphone, met de scrolduim in de aanslag. De echte leessnelheid voor een online artikel ligt eerder bij 350 woorden durf ik te schatten.
2. Slechts 25% van een artikel wordt ook effectief gelezen
We gaan er met zo’n geschatte leestijd van uit dat elke lezer een artikel of blogbericht braafjes gaat zitten lezen van de eerste letter tot de laatste punt. Dat is natuurlijk niet zo. Studies tonen aan dat online slechts zo’n 25% van de tekst gelezen wordt. Je moet bij gelegenheid maar eens kijken naar de gemiddelde duur van een bezoek aan je blog. Op Blogtrommel.com schommelt die bezoekduur al tijden rond de anderhalve minuut. Ook wel goed voor hoop en al 625 woorden…
Bezoekers en lezers scrollen eerst doorheen je artikel, scannen je tussentitels en beslissen dan of ze je stuk zullen lezen. En welk stukje dan wel!
Gelukkig weten we niet op voorhand welk stukje er precies (met aandacht) gelezen zal worden…
3. Blogberichten bestaan uit meer dan tekst
Je kan er donder op zeggen dat zodra artikels foto’s, infographics en andere multimedia content in blogs verschijnen, er een stuk minder gelezen wordt. Goed mogelijk dat er zelfs helemaal niks gelezen wordt, maar alleen naar – bijvoorbeeld – de YouTube-video die bij een blogpost hoort.
4. Veel hangt van je doelpubliek af
Niet iedereen haalt die 250 woorden per minuut. Kinderen, laaggeletterden en ouderen bijvoorbeeld zullen doorgaans een stukje trager lezen. Om een realistische leestijd te hebben zul je de norm hoe dan ook moeten aanpassen aan het publiek waarvoor je blogt.
5. De opmaak en indeling van je blog heeft zijn invloed op de leessnelheid
Je moet zorgen dat je teksten lekker weglezen. Niet alleen qua stijl en inhoud, maar ook op het vlak van opmaak en inrichting. Verpruts het hier en je lezer kan veel meer moeite hebben met je tekst. En erger nog: misschien begint ‘ie er zelfs niet eens aan! We kunnen het intussen klassieke lijstje nog eens overlopen:
- aangepast kleurgebruik
- een voor iedereen vlot leesbaar lettertype
- een inhoudstafel met ankerlinks
- een goeie intro
- kortere alinea’s
- tussenkopjes in je teksten
- genoeg witruimte tussen je tekstblokken en andere elementen
- slim gebruik maken van foto’s en andere visuele elementen om je tekst op te leuken
- …
Het zorgt er allemaal voor dat lezers aan je artikel beginnen én er ook vlot doorheen banjeren. Wat dus nog niet wil zeggen dat ze je hele stuk ook lezen.
Leestijdindicator op Blogtrommel.com
Ziedaar een paar redenen om de geschatte leestijd van een artikel met een korrel zout te nemen.
Trouwe bezoekers van dit blog weten intussen wat te verwachten: artikels en blogberichten met een lengte die vaak varieert tussen 1.200 en 2.000 woorden. In theorie goed voor een leestijd ergens tussen de 5 en de 9 minuten.
Maar er zijn ook uitschieters – naar boven en naar beneden – van meer dan 27 minuten en minder dan 2 minuten. Waarbij ik steevast geneigd ben om de geschatte leestijd naar beneden toe af te ronden. En voorlopig geef ik alleen een geschatte leestijd mee voor de blogberichten, niet voor de vaste pagina’s.
In alle eerlijkheid: dat stuk met een leestijd van 27 minuten (6.800 woorden) is cornerstone content. Een soort naslagwerk dat voor de gelegenheid online staat. De gemiddelde bezoeker zal dat artikel nooit in zijn volle lengte lezen. Het bewuste artikel bevat, naast een infographic en een volledige podcastaflevering, ook verschillende YouTube-video’s. Breng ook die allemaal in rekening en je bent zo anderhalf uur verder. Dit stuk content is dan ook vooral bedoeld om dit blog goed te laten scoren in Google.
Meer van dat?
Conclusie?
Moet je de geschatte leestijd en een voortgangsbalk tonen? Dit is denk ik typisch iets dat je zou moeten navragen bij de lezers van je blog. Al zou ik er niet van schrikken als blijkt dat weinigen er echt wakker van liggen. De voortgangsbalk is daarom alweer van mijn blog verwijderd. Dat scheelt weer een WordPress-plugin.
- Wil jij graag (op voorhand) een idee hebben van de leestijd van een pagina of blogbericht?
- Lijkt zo’n progress bar je nuttig?
De commentaren zijn open.
- 1 minuut en 21 seconden. Gemeten op basis van cijfers van het afgelopen jaar (2023). ↩︎
- Gemeten met standaard marges, een lettergrootte van 12pt, een regelafstand van 1,5 en zonder afbeeldingen. ↩︎
- 1.916 woorden om precies te zijn. Het gaat hier om de 10 populairste artikels op deze site in 2024. ↩︎
Oorspronkelijke versie van dit artikel: september 2022
Geef een reactie