Nam jij je begin dit jaar ook voor om meer te gaan bloggen, eindelijk werk te maken van SEO of meer bezoekers naar je blog te brengen? Je bent wellicht niet de enige blogger. Is er – goed anderhalve maand later – al iets van die goede voornemens in huis gekomen? Met DUST kan je ervoor proberen zorgen dat je nieuwjaarsresoluties niet in no time onder het stof geraken…
Leestijd: ca. 3 minuten
Zijn jouw goede voornemens intussen al ferm verwaterd? Welkom bij de grote club! 80 tot 90% van de nieuwjaarsresoluties zijn begin februari al gebroken. Dat is de reden waarom fitnessketens in januari goed te doen hebben, maar in de daarop volgende maanden stelselmatig minder volk trekken.
In 4 stappen naar groei met je blog?
Nu goed, we zijn hier niet om te fitnessen, maar om te bloggen. Nam jij je ook voor om meer werk te maken van dat blog? Dan kan de DUST-methode ervoor zorgen dat je volhoudt en in december tevreden terug kan kijken naar je blogstatistieken. DUST is een acroniem. Het staat voor Doel, Uitkomst, Struikelblokken en Tactiek. Hoe pas je dit toe als het gaat om (goede) voornemens?
1. Doel
Wat is je wens, je ambitie, je doel? Wat wil je (tegen het einde van het jaar) bereiken? Maak het daarbij gerust wat concreter. Zeg bijvoorbeeld niet: “Ik ga meer bloggen.” Maar wel: “Tegen 31 december wil ik 25 (extra) blogberichten online hebben.” In het eerste geval blijft je voornemen een droom, in het tweede geval houd je een beetje een stok achter de deur voor jezelf.
2. Uitkomst
De uitkomst? Kijk in de toekomst. En vooral: motiveer jezelf. Lijst alle voordelen op van het feit dat je die 25 blogposts straks online hebt staan.
- Meer views
- Een groter bereik
- Meer naamsbekendheid voor je blog
- Betere posities in Google
- Extra online zichtbaarheid bij je doelgroep
- Fijnere samenwerkingen met bedrijven
- Een goed gevoel bij jezelf
- Meer inkomsten uit je blogproject
- …
Allemaal positieve gevolgen van het feit dat je je voornemens geconcretiseerd hebt.
3. Struikelblokken
Laten we echter realistisch blijven. Je loopt natuurlijk niet zomaar in rechte lijn door naar succes. Onderweg kom je obstakels tegen die er alles bij elkaar voor zorgen dat het niks wordt met die goeie voornemens. Nog even doorgaan op je ambitie om meer te bloggen. Wat kan er zoal voor zorgen dat je uiteindelijk te weinig artikels online zet?
- Te weinig tijd
- Geen (stappen)plan
- Een technisch probleem met je blog
- Vaak vergeten bloggen
- Een technisch probleem met je hardware
- Gebrek aan motivatie
- Gebrek aan energie
- Een hardnekkige writer’s block
- Gebrek aan inspiratie
- …
Allemaal redenen (of welkome uitvluchten?) die ervoor zorgen dat je mooie plannen in het water vallen.
4. Tactiek (van vele kleine stapjes)
Natuurlijk is het zaak om de voordelen, de positieve gevolgen van je werk altijd in het achterhoofd te houden. Helpt altijd. Maar veel belangrijker: wat ga je doen als je één of meerdere van de genoemde obstakels tegenkomt?
Het begint allemaal met een minimale voorbereiding, laten we wel wezen. Maak een lijstje met topics om over te bloggen. Heb je niet meteen 20 of 30 topics, geen probleem. Begin met datgene wat je wél hebt. En spreek met jezelf af wanneer je gaat schrijven. Maak er tijd voor vrij in je agenda.
Daarnaast wil je ook een tactisch plan hebben voor als het allemaal wat minder meezit. Bedoeling is om toch stappen te kunnen maken met je blog op mindere dagen. Oké, misschien zijn de acties wat kleiner dan voorzien, maar alles is beter dan een lange periode van complete stilstand. Toegegeven, geen hond die het merkt, maar achter de schermen van je blog kan je wel wat voorbereidend werk doen. Zet jezelf in pole position om later flink te kunnen uitpakken.
- Schrijf alvast stukjes tekst voor een volgend artikel (titel, intro tussenkopjes, slotalinea,…)
- Zoek bijpassend beeldmateriaal
- Maak Pinterest-pins voor toekomstige of reeds bestaande artikels
- Vul je lijst met onderwerpen om over te bloggen verder aan
- Zoek online extra inspiratie voor blogberichten
- Neem wat meer tijd om je in te lezen
- …
Nogmaals, misschien is dit niet meteen de grote sprong voorwaarts. Eerder kleine, maar zekere stapjes in de richting van je doel. En dat wil je!
Meer van dat?
Conclusie?
Tot zover de DUST-methode om ervoor te zorgen dat je goede voornemens niet voor het zoveelste jaar op rij vroegtijdig een stille dood sterven. Om kort te gaan: stel een realistisch doel, houd de focus op de grote voordelen als de voornemens werkelijkheid worden, houd ook rekening met obstakels op de weg naar succes en heb een plan om om die obstakels heen te fietsen.
Geef een reactie