Google houdt zoekwoorden steeds vaker geheim

Sharp Ben avatar

In:

Keywords blog

Meestal is Google de beste vriend van menig blogger. Een enkele keer is de internetreus een onvervalste spelbederver. Het spijt me, een andere omschrijving heb ik er niet voor.

Want wat wil het geval? Google slaagt erin één van de meest populaire blogformats vakkundig de nek om te wringen,

Ik heb het over het via-welke-knotsgekke-zoekwoorden(combinaties)-wordt-mijn-blog-zoal-gevonden spel.

Het format is nogal populair bij zowel de blogger als diens lezer, wegens makkelijk te produceren content voor de ene en goedkoop amusement voor de andere.

De blogger hoeft immers alleen maar een lijstje met de meest hilarische keywords op te diepen (in het beste geval voorzien van geestig commentaar), terwijl de lezer zich mag verkneukelen over de verderfelijke gedachten die de geest van de gemiddelde internetgebruiker vertroebelen. En dan hebben we het nog niet over de manier waarop zo’n algoritme van een zoekmachine dergelijke hersenspinsels interpreteert teneinde tien snippets op het scherm te tonen waarmee die arme gebruiker het dan maar moet zien te rooien…

Dat jolijt behoort dus stilaan tot het verleden. Google houdt namelijk steeds vaker de zoektermen waarlangs je blog gevonden wordt geheim. Een proces dat al bezig is sinds 2012. Het aantal not provided (letterlijk: niet verstrekte) woorden is intussen dik in de meerderheid.

Ik heb stellig de indruk dat Google vandaag alleen nog de zoektermen toont die er voor je blog(niche) echt toe doen. In het geval van Blogtrommel.com hebben we het dan over woorden zoals ‘blogtips’, ‘onderwerpen voor een blog’, ‘Nederlandse blogs’, ‘Belgische bloggers 2013’, ‘beste bloggers, ‘succes met bloggen’ en ga zo maar door… De écht leuke/geschifte zoektermen à la ‘ballen zonder schaamhaar kinderachtig’ (ja, ik weet wat jullie denken maar ik verzin dit niet) blijven voortaan verborgen.

Google’s wegen zijn ondoorgrondelijk en ook over het waarom van deze beslissing is weinig geweten. Volgens bepaalde bronnen zouden het bij not provided zoektermen echter gaan om gebruikers die tijdens het zoekproces zijn ingelogd met hun Google-account. De bewuste zoekwoorden zijn dus wel gekend, maar worden niet bekend gemaakt. Om privacy-redenen. Tja…

Het is dan wel raar dat alleen de relevante zoektermen getoond worden. Of zouden internetters met verdorven geesten er echt aan denken om eerst uit te loggen bij Google vooraleer ze met de zoekmachine aan de slag gaan???

Zelf heb ik het idee dat één en ander te maken heeft met de ambitie van Google om de resultaten van hun zoekmachines minder afhankelijk te maken van SEO-specialisten.

Het is dus niet meer dan de zoveelste stap in de verfijning van de Google-zoekmachine, zo vermoed ik.

In zowat elke cursus voor zoekmachine-optimalisatie vormt het ‘omgaan met zoektermen waarop je blog/website gevonden zou moeten worden’ een belangrijk onderdeel. Dat zet meteen ook de deur open voor manipulaties en misbruiken van het systeem door handige jongens. De zogenaamde black hat SEO.

Is er dan geen enkele manier om aan de weet te komen via welke zoektermen je site werd gevonden? Je zou gebruik kunnen maken van Google webmaster (tools) en je blog daar aanmelden, waarna je eens in de zoveel tijd toegang hebt tot de zoekwoorden waarlangs je blog de voorbije drie maanden is gevonden…

Een schrale troost…

P.s: Zoals steeds ben ik erg benieuwd naar jouw ervaringen hieromtrent.

Lees ook: Vind de beste zoekwoorden voor je blog

Category:

Comments

14 reacties op “Google houdt zoekwoorden steeds vaker geheim”

  1. Lilith avatar

    “Ik heb stellig de indruk dat Google vandaag alleen nog de zoektermen toont die er voor je blog(niche) echt toe doen”
    Oei, dat zou voor mijn blog inhouden dat niemand er doelbewust op beland! Ik zie al een hele tijd geen zoekwoorden meer. Inderdaad jammer! Het is leuk om te weten of mensen al dan niet per ongeluk op het blog terechtkomen… (Ik had bijvoorbeeld een tijdje heel veel mensen die op mijn blog terechtkwamen met “jeukende handen zalf” omdat ik eens een bericht geschreven had met de titel: ‘mijn handen jeuken’ – om aan vanalles te beginnen dus!)
    PS: kan het zijn dat het reactieformulier ook veranderd is op jouw blog? Maar bij mij staan er momenteel geen lettertjes meer (zo van: emailadres, hyperlink), waardoor ik niet meer wist wat in welk hokje hoorde te staan.

  2. Carel avatar

    Google geeft ook bij mij praktisch alleen maar onbekende zoekterm. Aan de hand van hits op oude blogs zie ik dat ik nog wel gevonden word maar hoe is niet langer duidelijk.

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Ja, nu moet je afgaan op wat de statistieken je vertellen om te weten of een blogpost al dan niet populair is.

  3. Leonella avatar

    Ik merk het inderdaad ook, en ik vind het jammer. Het is altijd wel leuk om die resultaten te lezen – inderdaad makkelijk en vermakelijk voor zowel blogger als lezer, maar ik vind het ook fijn om te weten waar ik op gevonden word en doe ideeën op voor nieuwe blogposts – of om oude te verbeteren.

    Eigenlijk wil ik graag google analytics installeren, maar ik snap niet echt hoe dat moet. Ik neem aan dat dat webmastertool werkt op analytics?

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Google Analytics installeren is niet zo moeilijk. Je moet wel een Google-account hebben. Dan is het een kwestie van je site aan te melden. Op het einde van de procedure krijg je een stukje code dat je moet kopiëren en door middel van een tekstwidget in je zijbalk of footer moet plakken.

      1. Leonella avatar

        Heb ik ook gedaan, maar dan zal ik het wel niet goed hebben neergezet denk ik. Ga ik eens naar kijken als ik weer wat meer tijd heb.

        1. Sharp Ben avatar
          Sharp Ben

          Van belang is wel dat je het codefragment ergens neerzet waar het altijd zichtbaar is. Sommige themes hebben bijvoorbeeld de mogelijkheid om 2 sidebars neer te zetten, waarvan er slechts 1 zichtbaar is bij het aanklikken van bepaalde pagina’s op je weblog…

  4. Michael avatar

    Jouw beeld klopt ook bij mij, helaas en inderaad.
    Los van dat het vaak gewoon grappig om te zien welke vreemde interesses of vragen mensen hebben, vond ik het ook interessant om te zien welke ‘onderwerpen’ op mijn blog populair zijn. Helaas!

    @Leonella; ik gebruik Google Analytics, maar daar kan ik ook geen zoektermen meer vinden volgens mij. Maar dat kan aan mij liggen hoor ;-).

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Nee, klopt! ook via Google Analytics krijg je geen toegang tot je keywords. Jammer maar helaas!

  5. Ximaar avatar

    Helaas is dit zo. Ik onderhou een paar websites en weblog en die hebben een regionale functie. Tot een jaar of 2 terug gebruikte ik daar Extreme voor, die van de laatste 20 bezoekers aangaf wat het IP-nummer (min of meer locatie) is en met welke doorverwijzing of zoekwoorden zoiemand op mijn sites kwam. Een Chinees die per abuis op mijn sites belandt gedoog ik maar doet me niets. Als iemand uit NHN op mijn site komt dan heb ik daar meer mee en als die ook nog eens via 1 van mijn gewenste zoekwoorden komt, dan wordt ik nog wat blijer. Letwel dat de persoon ik questie me niets interessseert.

    Maar bij Extreme was een paar jaar terug al de neergang te merken. De meeste mensen zoeken via Google en die schermt steeds meer zoekwoorden af. Wat mij betreft nergens voor nodig, maar misschien zijn er mensen die er ‘verkeerde’ dingen mee doen. In WordPress.com werkt Extreme niet en het eigen systeem van WordPress.com stelt veel minder voor. Daarmee is mijn interesse voor dergelijke infromatie ook flink gedaald.

  6. Rianne avatar

    Het gebeurt inderdaad steeds vaker… Inderdaad jammer… Zonder google waren blogs als ‘Mannenzuur’ en ‘Tilliftensex’ nooit geschreven.

  7. Paul avatar

    Grappig, ik dacht dat ik helemaal geen bezoekers via Google kreeg, maar een betere blik in de analytics wijst inderdaad uit dat Google geen zoekwoorden meer gebruikt. Dat men dit doet om de veelgebruikte SEO trucjes te voorkomen is terecht. Lees maar eens het hilarische stukje van Walter van den Berg waarin hij zichzelf tot SEO god uitroept: http://vandenb.com/archive/2013/07/01/seo-god

    En check daarna even zijn ranking op die term. Dan is het algoritme van Google echt te makkelijk te manipuleren als je het mij vraagt.

  8. anoniem avatar
    anoniem

    Er is veel misbruik gaande met zoektermen. Publicaties zouden aan regels gebonden moeten worden, want dat zijn zoekmachines in feite, een soort bibliotheek of uitgever. Iedereen die iets wil plaatsen zou vooraf zich moeten legetimeren en zo niets moeten mogen gebruiken dan wat relevant is als zoektermen. Hiermee stop je misbruik, fraude, laster en smaad enz. Nu is het internet net zo goed een wapen voor criminelen als voor kinderachtige pesters.
    Waardeloos geregeld en zonder enige wetgeving.

  9. Fresh recipes avatar

    Mijn zoekwoorden zijn ook niet zichtbaar ja raar wel via Google webmaster tools zelfs als ik hele mooie keywords heb en alles strak online zet kom ik er niet goed uit heb zelfs nog een fetch als Google uit gegooit maar had geen beet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *