Elke blogger die ook maar een beetje wakker ligt van het aantal bezoekers op zijn/haar blog kent Google Analytics. Google Search Console inzetten om zo’n blog te optimaliseren, daar denkt bijna niemand aan. Eigenlijk is dat jammer, want zo laat je kansen liggen om je blog beter vindbaar te maken in de zoekmachines.
Laatste update: 01/09/2024
Leestijd: ca. 5 minuten
Wat is het verschil tussen Google Search Console en Google Analytics?
Heel simpel gezegd krijg je via Google Search Console een beeld van hoe Google je site ziet op SEO-technisch vlak, terwijl Google Analytics meet wat je bezoekers allemaal uitvreten op je blog.
Beiden zijn het gratis tools van Google. Het koppelen van je website aan zowel Google Search Console als Google Analytics gebeurt via het plaatsen van een stukje code in de code van jouw website.
Maar in wat volgt kijken we dus wat het inzetten van Google Search Console bijbrengt aan je blog.
8x Google Search Console inzetten om je SEO te boosten
1. Zoekprestaties van je blog of website bekijken
Google Analytics toont je hoeveel bezoekers op je site komen vanuit Google. Google Search Console geeft ook aan via welke specifieke zoektermen dat gebeurt én welke artikels op je blog daarmee in verband gebracht worden. Bovendien geeft Google een indicatie hoe vaak er nu precies op een bepaalde zoekterm gezocht wordt, en hoe groot jouw aandeel is in het totale zoekverkeer.
Hoe werkt dit precies?
- Open je GSC-account
- Klik in het menu links – onder het kopje Prestaties – op Zoekresultaten
- Scrol iets naar beneden. Je vindt een lijst met zoekopdrachten waarop je blog scoort. Die negeren we voorlopig.
- Klik daarnaast op de kolom Pagina’s
- Dit zijn je (meest populaire) blogpagina’s
- Klik een pagina url aan
- Tik vervolgens de kolom Zoekopdrachten aan
- Je vindt nu een lijst met alle zoektermen die met die specifieke pagina in verband worden gebracht.
Waarom is dat belangrijk?
Als je blog makkelijk vindbaar moet zijn in Google ben je in het voordeel als je weet hoe Google je blog precies ziet. Als het goed is heb je natuurlijk zelf een goed idee waarover je moet bloggen. Maar door Google Search Console in te zetten kan je veel gerichter naar een betere SEO voor je blog toewerken. Google vertelt je haast waarover je moet bloggen.
2. Sitemaps van je blog indienen bij Google
Sitemaps zijn eigenlijk niks meer dan een index, een overzicht van alle pagina’s op je blog.
Waarom is dat belangrijk?
Door zelf je sitemaps in te dienen krijgt Google meteen een inzicht in de structuur van je website. In principe zonder de zaak te moeten crawlen. Je maakt het Google makkelijker om je site te begrijpen. Het zal er ook voor zorgen dat het blog wat sneller geïndexeerd wordt.
3. Google Search Console inzetten om de indexeringsstatus te controleren
Heb je onlangs een nieuw artikel aan je blog toegevoegd? Dan wil je soms zeker weten of Google dat gezien heeft en eventueel ook geïndexeerd heeft. Tijden zijn voorbij dat zoekmachines per definitie alles wat online wordt gezet ook effectief opneemt in de zoekresultaten.
4. Crawlfouten op je blog ontdekken
Soms heeft Google problemen van technische aard bij het doorzoeken van je blog. Vaak heeft dit te maken met webpagina’s die niet (meer) te bereiken zijn: crawlfouten.
Waarom is dat belangrijk?
Presteert je blog veel minder dan je zou mogen verwachten? Heb je plots veel minder verkeer uit Google op je blog? Dan zou je kunnen vrezen dat je geraakt bent door een of andere Google-update. Maar het is allicht waarschijnlijker dat de fout ergens bij jezelf ligt:
- Verwijderde je onlangs (per ongeluk) een paar belangrijke pagina’s?
- Zette je per abuis artikels op no index?
- Liep er iets mis met 301 redirects?
Search Console signaleert je die fouten. Kleine vergetelheden/vergissingen die uiteraard grote gevolgen kunnen hebben voor je verkeer afkomstig uit Google. En omdat je blog voor de rest ogenschijnlijk normaal werkt kom je er doorgaans pas laat achter dat er wat mis is.
5. De backlinks voor je blog ontdekken
Nog zoiets waar je normaliter eerder per toeval achter komt. Je kan hier bekijken welke sites naar jouw blog verwijzen. Soms is het immers handig om zicht te krijgen op je backlinkprofiel. Eventueel kan je Google zelfs vragen om bepaalde “schadelijke links” uit je backlinkprofiel te negeren. Al zou ik met dat laatste toch opletten: voor je het weet doe je jezelf meer kwaad dan goed.
Waarom is dat belangrijk?
Backlinks – links van andere websites die verwijzen naar die van jou – helpen de SEO van je blog (meestal) danig vooruit.
De eerste backlinks op je blog zijn vaak de eerste tekenen dat je blog er echt toe doet. Voor zover je zelf niet verantwoordelijk bent voor die backlinks, natuurlijk.
Of je per se moet weten wie er allemaal naar je blog linkt? Dat is niet zeker. Maar als je op zoek bent naar bloggers om mee samen te werken op een structurele manier, kan je hier een kijkje komen nemen. Dit zijn je “fans.”
6. Beveiligingsproblemen signaleren
Google Search Console kan je waarschuwen als er beveiligingsproblemen zijn. Denk aan gehackte pagina’s en malware-infecties. Die wil je uiteraard vermijden, want schadelijk voor je blog en dus voor je posities in Google.
De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik nog nooit een dergelijke waarschuwing kreeg. Terwijl de beveiligingsplugin wel regelmatig om aandacht vroeg. Wacht niet tot Google Search Console alarm slaat eer je je zorgen maakt om de beveiliging van je site.
7. De mobiele bruikbaarheid van je blog controleren
Misschien ben je geneigd te denken dat elke website of blog probleemloos werken op mobiele toestellen. Waar heb je anders responsive design en mobile first WordPress-thema’s voor?
In de praktijk is er desondanks toch nog vaak ruimte voor verbetering, zo blijkt. Vooral als je in je blogs naast tekst ook visuele content gaat gebruiken. Banners, foto’s, tabellen, quotes en dergelijke worden vaak net niet helemaal lekker weergegeven.
Hoe dan ook, Search console toont je de pagina’s die niet optimaal zijn ingedeeld voor mobiele toestellen.
8. Algemene aanbevelingen ter verbetering van je site
Je krijgt ook nog andere tips om je blog te optimaliseren. Op het gebied van laadsnelheid bijvoorbeeld, of gestructureerde data.
Meer van dat?
Google Search Console inzetten? Laat je niet gek maken
Enfin, koppel je site aan Google Search Console en je krijgt een beeld in de interne keuken van Google als het gaat om de behandeling van jouw blog. Je krijgt data te zien waar je anders maar moeilijk achter komt. En – mits een beetje speur- en denkwerk – geeft de tool je suggesties voor blogonderwerpen. Mét de daarbij te gebruiken focus zoektermen!
Allemaal mooi, maar het is toch zaak om je niet te laten meeslepen door Google Search Console (iets wat eigenlijk geldt voor alle tools die je tijdens het bloggen gebruikt). Search Console heeft altijd wel iets te mekkeren, zo lijkt het wel. Zijn topprestaties in Google voor jouw project belangrijk, dan zou ik eens in de paar maanden komen kijken naar hoe het ervoor staat. Waarbij je dan vooral op zoek gaat naar dingen die in het rood worden gemarkeerd.
Conclusie?
Google Search Console inzetten op je blog, het is een aanrader als je graag veel bezoekers uit Google naar je blog wil trekken en heel kort op de bal wil spelen. Als ambitieuze blogger helpt het als je een beetje inzicht hebt in hoe Google naar je blog kijkt. Search Console geeft je bovendien hints voor mogelijke topics om over te bloggen. Kan het je allemaal niet schelen, dan kan je deze tool net zo goed links laten liggen.
Geef een reactie