Aan tientallen losse flarden en ideetjes voor blogonderwerpen in het informatiesysteem voor je blog heb je weinig als er nooit een artikel online komt. Een beetje blogger heeft ook een blogplanner nodig. Je kan er zelf eentje maken OF de Blogtrommel blogplanner gratis downloaden.*
Waarom zou je een contentkalender of blogplanner gebruiken?
Zo’n blogplanner, contentkalender, lijst met blogonderwerpen of hoe je het ding ook noemen wil is in mijn ogen nog altijd een superkrachtige tool als je regelmatig wil bloggen. Ondanks je drukke bezigheden kan je:
- ideeën voor nieuwe blogberichten en -pagina’s makkelijk op één plek bewaren
- op tijd aan (seizoengebonden) artikels beginnen (en deze tijdig inplannen)
- tussendoor extra inspiratie opdoen voor nieuwe artikels
- jezelf in pole positon zetten als het moment van schrijven daar is
Gevolg?
- Meer inspiratie op de momenten dat je er ook echt wat mee kan
- Een blogproject van betere kwaliteit dat sneller groeit
- De blogger is minder tijd kwijt aan het schrijven van artikels
Blogplanner volgens Blogtrommel.com
Die blogkalender kan allerlei vormen aannemen, natuurlijk. In zijn eenvoudigste vorm is het gewoon een lijstje met mogelijke topic om over te bloggen. Dat kan volstaan. Tenminste, als je niet vergeet er op gezette tijden naar te kijken.
Voor de ambitieuzere blogger – die een grote site met veel bezoekers wil uitbouwen of goede posities in Google belangrijk vindt – mag het waarschijnlijk wel iets meer zijn. Zelf gebruik ik momenteel een blogplanner die ik maakte in Microsoft Excel. De blogplanner bestaat uit een zevental kolommen:
1. Publicatiedatum
De datum waarop je artikel effectief online moet komen.
2. Deadline concept
De datum waarop je stuk (grotendeels) geschreven moet zijn. Deze ligt enkele dagen vroeger. Zo kan je het artikel nog eens rustig overlopen alvorens live te gaan. Ook nuttig wanneer een adverteerder of opdrachtgever je werk moet goedkeuren voor de publicatie.
3. Blogcategorie
Noteer de blogcategorie waarbinnen het blogbericht thuishoort. Blogcategorieën maken je blog veel makkelijker doorzoekbaar voor je bezoekers. Bovendien spelen ze een niet onbelangrijke rol als het gaat om de vindbaarheid van je site in de zoekmachines. Zoals trouwe lezers al weten is het slim om niet te veel blogcategorieën op je blog te hebben, maar er wel regelmatig blogberichten in onder te brengen.
4. (Werk)titel/onderwerp/Idee
Spreekt voor zich. Noteer het topic van je blogpost. Dat hoeft niet per se een panklare titel te zijn. Enkele trefwoorden kunnen volstaan.
5. Belangrijke notities & opmerkingen
Geef jezelf wat context, wat extra informatie om en rond je onderwerp. Zorg ervoor dat je ook weken en maanden nadat je dit idee neerpende nog weet waar het allemaal om te doen was. Van kapitaal belang als je graag snel tot actie wil overgaan!
6. (Focus) trefwoord & zoektermen
Op welke zoektermen moet je artikel gevonden worden in Google? Noteer het focus trefwoord en eventuele aanverwante zoektermen.
7. Interne & externe links
Denk eraan om passende interne – en externe links aan je bericht toe te voegen. Zo klikken lezers meerdere pagina’s aan en blijven ze langer op je blog. Maak je artikel nog waardevoller.
Wanneer je je blogplanner download krijg je dus deze kolommen. Natuurlijk kan je het allemaal nog uitgebreider maken. Zeker te overwegen als je op meerdere fronten actief bent (Instagram, YouTube, Facebook, een podcast, Pinterest,…) en ook daar je content deelt. ’t Is alleen opletten dat je je contentkalender niet overlaadt. Het moet een handig werkinstrument zijn dat je graag en vooral snel kan gebruiken.
Ik besef wel dat de “ideale blogplanner” een kwestie is van persoonlijke smaak en behoefte. Experimenteer wat en durf ‘m ook aan te passen aan je veranderende bloggewoontes.
Blogtrommel blogplanner downloaden?
Dat kan! Het Excel-bestand is gratis te downloaden. De blogplanner is flexibel opgevat. Dat maakt dat je makkelijk kolommen aan je contentkalender kan toevoegen. Zo kan ik me bijvoorbeeld voorstellen dat de eigenaar van een groepsblog graag een extra kolom wil toevoegen om aan te geven wie van het team welk artikel zal schrijven… Ook de vormgeving is naar eigen smaak aan te passen. Tot slot kan de planner jaar in jaar uit blijven gebruiken.
De planner is minder geschikt voor bloggers die ‘m graag op papier hebben. Door het aantal kolommen beslaat de gehele Blogtrommel blogplanner snel meer dan één pagina. Dat werkt wellicht niet handig. Maar misschien is er een mouw aan te passen door bepaalde kolommen smaller te maken of te verwijderen?
- Haal veel meer uit je blogideeën
- Alle ideeën voor blogonderwerpen afgezaagd? 7 tips
- Content curration: simpeler gaat bloggen niet worden
- Onderwerpen om over te schrijven op je persoonlijk blog
- 5 tips voor je contentkalender
Handige plugin: WordPress Editorial Calendar
Over naar WordPress zelf dan. Het is alvast geen probleem om je artikels op voorhand te schrijven en in te plannen. Je kan ze dus klaar maken voor publicatie en ze op een later tijdstip live zetten:
- ga in je dashboard naar Instellingen (het tandwieltje)
- kies het tabje Bericht
- Selecteer je publicatiemoment onder het kopje Status & zichtbaarheid bij Publiceren
Wel is het een beetje lastig om in het WordPress-dashboard je overzicht te bewaren.
- Welke berichten staan nog in concept?
- Welke stukken zijn al gepubliceerd?
- Wat zijn de artikels die klaar zijn maar nog moeten worden ingepland (en wanneer dan)?
- Welke blog(format)s wil je regelmatig laten terugkomen (idem)?
- …
Blog je veel en werk je vaak aan verschillende artikels tegelijk, dan gebeurt het weleens dat je de weg kwijt geraakt in je eigen content. Standaard geeft WordPress je immers gewoon een lijst met blogberichten, niks meer. De plugin WordPress Editorial Calendar kan hier een hulp zijn.
Je lijst met artikels wordt simpelweg omgetoverd tot een contentkalender met veel meer overzicht!
Conclusie?
Consistent bloggen gaat een stuk makkelijker wanneer je als blogger makkelijk het overzicht kan bewaren in al je activiteiten. Daarvoor heb je niet altijd de meest fancy tools nodig. Maar echt, een relatief simpele blogplanner kan wonderen verrichten.
*= Mocht je problemen ondervinden met het downloaden van jouw exemplaar, contacteer me gerust.
Geef een reactie