Hoe neem je (voorlopig) afscheid van je lezer?

Sharp Ben avatar

In:

9 van de 10 keer staan de intro’s van mijn blogberichten als eerste op poten. Daarna gaat het schrijven als een trein tot aan… het slot, de conclusie. Want een blogpost afronden, ik vind het altijd een lastig dingetje.

Leestijd: ca. 3 minuten

Een blogpost afronden lukt me meestal niet zo goed. Ik eindig of te abrupt of ik weet gewoon van geen ophouden. Bij nader inzien is dat laatste niet zo vreemd. Ook in real life rust ik – tijdens een discussie bijvoorbeeld – liever niet vooraleer ik er zeker van ben dat iedereen om me heen doordrongen is van wat ik wil, voel en denk. Daar kunnen heel veel fraaie en minder fraaie woorden overheen gaan, dat spreekt.

Het gebeurt me ook vaak dat ik er helemaal geen slot aan brei. Ik laat een open einde in de wetenschap dat er weldra toch meer artikels komen (die al dan niet voortbouwen op de huidige blogpost.

Fatsoenlijk een blogpost afronden: 5 tips

Met dat slot van een artikel kan je natuurlijk vele kanten op:

1. Geef een samenvatting

Je zou het misschien niet verwachten, maar er zijn nogal wat lezers die je blogbericht aanklikken, linea recta naar beneden scrollen, daar de conclusie van je betoog proberen te vatten en op basis daarvan beslissen om alsnog het hele artikel te gaan lezen.

Voor die mensen schrijf je dus een samenvatting die trouwens niet te lang moet zijn (het is niet de bedoeling dat je hier nog eens de korte inhoud meegeeft). Voor jou kan het aanvoelen alsof je in herhaling valt, maar in feite geef je bij wijze van uitsmijter de kerngedachte van je boodschap mee, de belangrijkste les. Wees hier niet te voorzichtig. Je mag – net als in de inleiding trouwens – best kort door de bocht gaan. Wie behoefte heeft aan het genuanceerde verhaal moet de rest van het bericht maar lezen!

2. Vraag je lezers het artikel te delen

De klassieke call-to-action onder bloggers. Persoonlijk is dit niet het favoriete einde. Het cliché klinkt zo wanhopig hebberig. En het is gewoon niet aan jou om te bepalen wat mensen moeten delen (op social media). Als je lezers en volgers je blogbericht niet spontaan kunnen delen, zijn ze te lui, kunnen ze er niets mee of is het niet goed genoeg.

Met uitzondering van winacties, enquêtes en andere situaties waarbij je echt wel de medewerking van je lezers nodig hebt, waag ik er me niet vaak aan.

Maar goed, misschien helpt het bij jouw blog wel…

3. Vertel al iets over de blogs die nog in de pijplijn zitten

Maakt je artikel deel uit van een serie van blogs (over dezelfde of aanverwante onderwerpen)? Link aan het einde naar andere stukken uit de reeks. En staat nu al vast dat er op je artikel een vervolg komt, vertel daar dan ook over. Maak je lezers lekker! Zet hen aan om je blog in de gaten te blijven houden.

4. Link door naar je beste werk

Nauw verweven met het vorige punt. Je lezers zijn aan het einde van je bericht gekomen. Zonde van hen weer te laten vertrekken zonder hen de kans te geven nog meer van je (blog) te ontdekken. Laat je lezer een vervolgstap maken op je blog. Dat kan eenvoudig via het plaatsen van related posts ofte gerelateerde berichten. Maar denk ook aan dingen als je cornerstone content, je portaalpagina’s en je resources page.

Nog even over die related posts. Vertrouw daarvoor niet (altijd) op de typische plugin, maar maak ze zelf. Dus plaats een hyperlink en pas de linktekst aan in functie van het artikel dat je net hebt geschreven. Dit werkt vaak veel beter (als in: er wordt veel vaker effectief doorgeklikt)!

Overdrijf daar echter niet mee. Elke link die je plaatst moet:

  • aansluiten bij datgene waar je artikel over gaat
  • een logisch vervolg zijn op hetgeen je bezoeker net heeft gelezen

5. Zoek de interactie met je lezers

Gaat het om een tutorial, dan kan je vragen of je lezers echt wel wat hadden aan de tips die je net gaf (vraag hen naar bijkomende tips en trucs). En ook bij het reviewen van een product of dienst kan je vragen naar de persoonlijke ervaringen van je bezoekers met het product in kwestie.

Op een leuke manier een blogpost afronden is nu ook weer niet zo moeilijk. Trouwens, niks belet je om de combi te maken en verschillende van bovenstaande elementen.

Overigens is dit weer typisch zoiets waarmee je mag, ja zelfs moet experimenteren. Sommige “afscheidsformules” werken nu eenmaal beter dan andere.


Meer van dat?

Category:

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *